Παράξενες φράσεις που έμειναν στην ιστορία

Ποια θα ήταν άραγε τα λόγια που θα σου ερχόταν στο μυαλό να ξεστομήσεις, αν ήξερες ότι θα ήταν τα τελευταία σου;

Μια πρώτη σκέψη, είναι να μιλήσεις με απόλυτη ειλικρίνεια. Άλλωστε δεν έχεις κανέναν λόγο πλέον να πεις ψέματα.
Μια δεύτερη σκέψη, είναι να εξομολογηθείς τις αμαρτίες που έχεις κάνει και σε κατατρώνε μέσα σου.
Ίσως να εκφράσεις για τελευταία φορά τα αισθήματα σου στους αγαπημένους σου ανθρώπους.
Θα μπορούσες να βγάλεις προς τα έξω κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου, όπως πικρία ή αγάπη, αγανάκτηση ή χιούμορ. (Μόνο που εδώ ταιριάζει μόνο το “black” χιούμορ).

Από το 1982 στο Τέξας είναι υποχρεωτικό βάση νομοθεσίας να καταγράφονται τα τελευταία λόγια των θανατοποινιτών. Βέβαια, στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολλά τελευταία λόγια ετοιμοθάνατων από πολύ νωρίτερα.

Οι φράσεις που λένε οι θανατοποινίτες την ύστατη στιγμή, συχνά δείχνουν μια ανθρώπινη πλευρά – την απόγνωση που είναι φυσικό να έρχεται πριν από το τέλος. Άλλες φορές κάποιοι αποδέχονται την ενοχή τους ζητώντας συγχώρεση από τους συγγενείς των θυμάτων τους. Κάποιοι άλλοι επιμένουν στην αθωότητα τους. Υπάρχουν κάποιοι που κάνουν άσχετες δηλώσεις. Τέλος, μεγάλη μερίδα θανατοποινιτών ξεστομίζει απλώς ότι περίεργο και παράξενο τους έρθει εκείνη τη στιγμή να πουν.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο περίεργες τελευταίες φράσεις πριν από την εκτέλεση. Η σειρά είναι χρονολογική, βάση της ημερομηνίας εκτέλεσης τους.

Sarah Good (1653-1692)

Καταδικάστηκε για μαγεία στην αποικιακή τότε Massachusetts.
Μέθοδος εκτέλεσης: Κρεμάλα.
Τελευταία λόγια: Μέχρι και τελευταία στιγμή φώναζε για την αθωότητά της. Γυρίζοντας προς τον Αιδεσιμώτατο Nicolas Noyes που της ζήτησε να ομολογήσει την ενοχή της πριν κρεμαστεί, του φώναξε:
«Δεν είμαι περισσότερο μάγισσα από όσο εσύ είσαι μάγος. Αν μου πάρεις τη ζωή, ο Θεός θα σου δώσει να πιείς αίμα».
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Noyes πνήγηκε από το αίμα του.

Mary Blandy (1720-1752)

Η Αγγλίδα αριστοκράτισα καταδικάστηκε για την δηλητηρίαση του πατέρα της με αρσενικό.
Μέθοδος εκτέλεσης: Κρεμάλα.
Τελευταία λόγια: Επειδή φορούσε ένα ελαφρύ φόρεμα, είπε στους εκτελεστές της: «Εις το όνομα της ευπρέπειας, κύριοι, μη με κρεμάσετε πολύ ψηλά».

George Engel (1836-1887)

Ακτιβιστής και δυναμικό μέλος του εργατικού σωματείου, καταδικάστηκε για την συμμετοχή του στην βομβιστική ενέργεια στην πλατεία Haymarket στο Chicago. Αναρχικοί διαδηλωτές συνεπλάγησαν με την αστυνομία. Όταν οι διαδηλωτές πέταξαν μία βόμβα κατά της αστυνομίας, το αποτέλεσμα ήταν 11 νεκροί. Οι 7 από αυτούς ήταν αστυνομικοί.
Μέθοδος εκτέλεσης: Απαγχονισμός.
Τελευταία λόγια: «Ζήτω η αναρχία! (“Hurrah for anarchy”) Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου».

Amelia Dyer (1836-1896)

Αν και κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία ενός βρέφους, μετά το θάνατό της, της αποδόθηκαν κατηγορίες για το θάνατο περίπου 400 μωρών που η ίδια υποτίθεται πως φρόντιζε!
Μέθοδος εκτέλεσης: Απαγχονισμός.
Τελευταία λόγια: Απλά, λητά και χωρίς ίχνος μεταμέλειας, δήλωσε: «Δεν έχω απολύτως τίποτα να πω».

Grover Cleveland Redding (1885-1921)

Διαταραγμένη προσωπικότητα, πίστευε ότι ήταν ο πρίγκηπας της Αβυσσινίας και η αποστολή του ήταν να επιστρέψει τον λαό του στην πατρίδα του. Καταδικάστηκε γιατί κατά τις ταραχές στο Illinois που ο ίδιος ξεκίνησε, σκοτώθηκαν 2 οπαδοί του.
Μέθοδος εκτέλεσης: Κρεμάλα.
Τελευταία λόγια: «Έχω κάτι να πω… αλλά όχι αυτή τη στιγμή».

George Appel (1887-1928)

Καταδικάστηκε για τον φόνο ενός αστυνομικού.
Μέθοδος εκτέλεσης: Ηλεκτρική καρέκλα.
Τελευταία λόγια: Αστειευόμενος με το επίθετό του («apple» = μήλο), απευθυνόμενος στο κοινό της εκτέλεσης, είπε: «Λοιπόν, κύριοι, πρόκειται να δείτε ένα ψητό μήλο».

Carl Panzram (1891-1930)

Γνωστός και ως Hoosier Bastard, ο Αμερικάνος serial killer, αν και ομολόγησε 21 φόνους και πολλούς βιασμούς, εμπρησμούς, ληστείες, διαρρήξεις, τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο για την δολοφονία ενός φύλακα, όσο βρισκόταν στη φυλακή.
Μέθοδος εκτέλεσης: Απαγχονίστηκε.
Τελευταία λόγια: Απευθυνόμενος στον δήμιο του, φώναξε: «Βιάσου μπάσταρδε Χούσιερ («Hoosier Bastard»). Όση ώρα χαζολογάς εγώ θα μπορούσα να είχα σκοτώσει μια ντουζίνα άντρες». 

Peter Kürten (1883-1931)

Ο Γερμανός serial killer που έγινε γνωστός ως «Το Βαμπίρ του Ντίσελντορφ», κρίθηκε ένοχος για 9 δολοφονίες και 7 απόπειρες δολοφονίας.
Μέθοδος εκτέλεσης: Γκιλοτίνα.
Τελευταία λόγια: Όταν τοποθετήθηκε το κεφάλι του στην γκιλοτίνα, ρώτησε τον γιατρό που ήταν κοντά του: «Πες μου. Μόλις το κεφάλι μου αποκοπεί, θα μπορεί ακόμη να ακούσει, έστω και για ένα λεπτό, τον ήχο του αίματός που θα ξεχειλίζει από τον λαιμό μου; Αυτό θα ήταν η ηδονή που θα κορύφωνε όλες τις μέχρι τώρα ηδονές μου».

Barbara Graham (1923-1955)

Η Αμερικανίδα εγκληματίας, καταδικάστηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας της για ληστεία και δολοφονία.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θάλαμος αερίων.
Τελευταία λόγια: «Οι καλοί άνθρωποι, είναι πάντα τόσο σίγουροι ότι έχουν δίκιο». Στη συνέχεια, οι εκτελεστές της της πρότειναν να πάρει μια βαθιά ανάσα μόλις αρχίσει να χύνεται το κυάνιο στον θάλαμο, για να διευκολύνει τον θάνατο της. Τότε γύρισε και τους είπε: «Πώς διάολο το ξέρετε αυτό, ηλίθιοι κατεργάρηδες;»

James French (1936-1966)

O French καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη όταν δολοφόνησε έναν οδηγό που τον είχε πάρει με ώτοστοπ. Η ποινή όμως δεν άρεσε στον French ο οποίος ζητούσε την εκτέλεσή του. Όταν είδε ότι η πολιτεία αρνούνταν το αίτημα του, στραγγάλισε έναν συγκρατούμενο του. Τότε μόνο του «προσφέρθηκε» πλέον η θανατική ποινή.
Μέθοδος εκτέλεσης: Ηλεκτρική καρέκλα.
Τελευταία λόγια: «Τι θα λέγατε για αυτό το πρωτοσέλιδο στις αυριανές εφημερίδες; «ο French ψήθηκε!». («French fries!» -French fries όμως είναι στα αγγλικά και οι «πατάτες τηγανητές»).

Gary Gilmore (1940-1977)

Αμερικάνος εγκληματίας που καταδικάστηκε για 2 φόνους. Έγινε γνωστός στο κοινό, επειδή απαιτούσε από μόνος του την θανατική του ποινή.
Μέθοδος εκτέλεσης: Εκτελεστικό απόσπασμα, από 5 αστυνομικούς.
Τελευταία λόγια: «Ας το κάνουμε» («Let’s do it»). H φράση «Let’s do it», ενέπνευσε την Nike να προσθέσει το 1988 στο λογότυπο της το slogan «Just Do it».

Jimmy L. Glass (1962-1987)

Αμερικάνος εγκληματίας που καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, κατά τη διάρρηξη του σπιτιού τους.
Μέθοδος εκτέλεσης: Ηλεκτρική καρέκλα.
Τελευταία λόγια: «Καλύτερα να πήγαινα για ψάρεμα».

Johnny Frank Garrett (1963-1992)

Παρότι ήταν μόλις 17 ετών όταν έκανε το έγκλημα, καταδικάστηκε για τον βιασμό και την δολοφονία μιας Καθολικής μοναχής.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θανατηφόρα ένεση.
Τελευταία λόγια: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για την αγάπη της και την φροντίδα που μου πρόσφερε. Και όλος ο υπόλοιπος κόσμος can kiss my ass» (δεν το μεταφράζω).

Robert Alton Harris (1953-1992)

Αμερικάνος διαρρήκτης, απαγωγέας και δολοφόνος. Καταδικάστηκε για τις δολοφονίες δύο 16ηδων φίλων αφού τους έκλεψε το αμάξι μαζί με τον αδελφό του για να το χρησιμοποιήσουν σε μια ληστεία τράπεζας.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θάλαμος αερίων.
Τελευταία λόγια: «Μπορείς να γίνεις βασιλιάς ή οδοκαθαριστής, αλλά όλοι χορεύουν με τον απαίσιο θεριστή». Η περίεργη αυτή φράση, ήταν ατάκα από την κινηματογραφική ταινία «Bill and Ted’s Bogus journey», του 1991.

Robert Nelson Drew (1959-1994)

Καταδικάστηκε για τη δολοφονία με μαχαίρι ενός 17χρόνου που ήταν φυγάς από το σπίτι του.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θανατηφόρα ένεση.
Τελευταία λόγια: «Θυμηθείτε ότι η ίδια η θανατική ποινή είναι ένας φόνος».

Aileen Wuornos (1956-2002)

Αν και δολοφόνησε 7 άντρες, κρίθηκε ένοχη για 6 δολοφονίες.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θανατηφόρα ένεση
Τελευταία λόγια: Παρότι κρατούμενη, τις τελευταίες της ημέρες, έδινε πολλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Οι τελευταίες της λέξης μπροστά στην κάμερα ήταν: «Ευχαριστώ πολύ την κοινωνία, που έκανε σιδηρόδρομο τον κώλο μου».
Τα τελευταία της λόγια, ήταν: «Θα ήθελα απλώς να πω ότι ταξιδεύω μαζί με τον βράχο και θα επιστρέψω όπως στην Ημέρα Ανεξαρτησίας (εννοεί την κινηματογραφική ταινία «Independence Day»), μαζί με τον Ιησού. Στις 6 Ιουνίου, όπως στην ταινία, μαζί με ένα διαστημόπλοιο και όλα τα άλλα. Θα επιστρέψω, θα επιστρέψω».

James Lewis Jackson (1959-2007)

Καταδικάστηκε για τον στραγγαλισμό των δύο θετών του κορών και στη συνέχεια της γυναίκας του, όταν εκείνη του ζήτησε να χωρίζουν.
Τελευταία λόγια: «Φύλακα, δολοφόνησε με». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κομητεία Harris όπου τον καταδίκασε ως «Σόδομα και Γόμορρα». Τέλος δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να παίξω. Ώρα να ξεκινήσει το πάρτι».

Patrick Bryan Knight (1968-2007)

Καταδικάστηκε για την διάρρηξη στο σπίτι ενός ζευγαριού, στη συνέχεια τους απήγαγε και τέλος τους δολοφόνησε.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θανατηφόρα ένεση.
Τελευταία λόγια: «Είπα ότι θα έλεγα ένα αστείο. Ο θάνατος με ελευθέρωσε.Αυτό είναι το μεγαλύτερο αστείο. Και το άλλο αστείο είναι ότι δεν είμαι ο Patrick Bryan Knight! Και ναι, όλοι μπορούν να σταματήσουν την εκτέλεση τώρα!»

Jeffrey David Matthews (1972-2011)

Καταδικάστηκε για την δολοφονία του θείου του και την απόπειρα δολοφονίας της θείας του κατά την απόπειρα διάρρηξης του σπιτιού τους.
Τελευταία λόγια: Η εκτέλεση του είχε αναβληθεί 3 φορές. Δύο από τον Κυβερνήτη και μία επειδή είχε κάνει χρήση ναρκωτικών πριν από την εκτέλεση. Έτσι, όταν έφτασε η τέταρτη και οριστική φορά της εκτέλεσής του, είπε:
«Νομίζω ότι το τηλέφωνο του Κυβερνήτη έχει χαλάσει. Δεν τηλεφώνησε ακόμα».

Robert Charles Towery (1964-2012)

Καταδικάστηκε για τη δολοφονία με στραγγαλισμό ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια διάρρηξης.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θανατηφόρα ένεση.
Τελευταία λόγια: Αφού ζήτησε συγνώμη από την οικογένεια του θύματος αλλά και την δική του οικογένεια, έκλεισε τον λόγο του λέγοντας:
«Αγαπώ την οικογένεια μου. Πατάτα, πατάτα, πατάτα».
Πολλοί απόρησαν με την αναφορά της πατάτας. Όπως ειπώθηκε αργότερα, ήταν ένα μήνυμα προς τον μηχανόβιο ανιψιό του. «Πατάτα, πατάτα, πατάτα» κατά τους οδηγούς Harley Davidson, είναι ο ήχος που βγάζει η μηχανή όταν ο κινητήρας είναι αδρανής. Οι συγκεκριμένοι μηχανόβιοι χρησιμοποιούν αυτή τη φράση όταν θέλουν να δηλώσουν ότι όλα είναι εντάξει.

Jamie Bruce McCoskey (1964-2013)

Ο Τεξανός Jamie καταδικάστηκε για την απαγωγή ενός νεαρού ζευγαριού, όπου, αφού βίασε την κοπέλα, στη συνέχεια μαχαίρωσε θανάσιμα τον αρραβωνιαστικό της.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θανατηφόρα ένεση.
Τελευταία λόγια: «Η καλύτερη περίοδος της ζωής μου είναι αυτή. Αν θα έπρεπε να το κάνω ξανά, δεν θα άλλαζα τίποτα. Με άγγιξαν τα φτερά ενός Αγγέλου».

Willie Tyrone Trottie (1969-2014)

Καταδικάστηκε επειδή δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και τον αδελφό της, όταν εκείνη τον εγκατάλειψε.
Μέθοδος εκτέλεσης: Θανατηφόρα ένεση με πεντοβαρβιτάλη.
Τελευταία λόγια: «Σας αγαπώ όλους. Πηγαίνω σπίτι, πηγαίνω με τον Κύριο. Αναζητήστε το στις καρδιές σας και συγχωρήστε με. Συγνώμη.»

τελευταία-λόγια-κερί-τριαντάφυλλο

Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερα «τελευταία λόγια», μπορεί να δει ολόκληρη τη λίστα με τα τελευταία λόγια όλων των θανατοποινιτών (571 άτομα μέχρι σήμερα) που εκτελέστηκαν στο Τέξας, στον παρακάτω σύνδεσμο:

Texas Department of Criminal Justice

Επίλογος

Σε κάθε περίπτωση, θα συμφωνήσω με τον Robert Nelson Drew (1959-1994), ότι – ασχέτως με το αν είμαστε υπέρ ή κατά (αυτό αποτελεί θέμα επόμενου άρθρου) -δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάθε περίπτωση η ίδια η θανατική ποινή αποτελεί μια πράξη δολοφονίας.

Για κλείσιμο, θα ήθελα να αναφέρω τα τελευταία λόγια μιας διάσημης προσωπικότητας που δεν ήταν βέβαια θανατοποινίτης.
Όταν ο ιερέας είπε στον Charlie Chaplin, «Είθε ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή σου», ο διάσημος κωμικός, λίγο πριν ξεψυχήσει, του απάντησε: «Γιατί όχι; Ούτως ή άλλως σε Αυτόν ανήκει».

Είθε, λοιπόν, ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή τους…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ