Η Μάγισσα του Βλαντιμίροβατς – Η γηραιότερη κατά συρροή δολοφόνος του κόσμου

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για τον νεότερο κατά συρροή δολοφόνο στον κόσμο, τον 8χρονο Amarjeet Sada (διαβάστε το άρθρο). Σήμερα θα πάμε στο άλλο άκρο και θα δούμε τον γηραιότερο κατά συρροή δολοφόνο. Πρόκειται για την Baba Anujka, γνωστή ως «η  Μάγισσα του Βλαντιμίροβατς» (Vladimirovac) και «η Μάγισσα Μπανάτ» (Banat).

Τα πρώτα χρόνια

Η Ana di Pištonja, ευρύτερα γνωστή ως Baba («γιαγιά») Anujka (1838 – 01.09.1938), γεννήθηκε στη Ρουμανία. Ο πατέρας ήταν πλούσιος προύχοντας και ασχολούνταν με την κτηνοτροφία.

Για άγνωστους λόγους, όταν η  Baba Anujka ήταν 11 ετών, η  οικογένεια μετακόμισε στο Βλαντιμίροβατς στη στρατιωτική συνοριακή επαρχία Μπανάτ της Αυστριακής Αυτοκρατορίας (αργότερα Γιουγκοσλαβία, σήμερα Σερβία). Η Baba στάλθηκε σε ιδιωτικό σχολείο στο Πάντσεβο (Pančevo) όπου φοιτούσαν μόνο παιδιά από πλούσιες οικογένειες και όταν αποφοίτησε επέστρεψε στο σπίτι του πατέρα της. Μιλούσε ήδη πέντε γλώσσες.

Στα 20 της χρόνια, η  Baba Anujka έκανε μια ερωτική σχέση με έναν νεαρό Αυστριακό στρατιωτικό. Όταν όμως εκείνος μετατέθηκε, την εγκατέλειψε, αφήνοντας την μόνη, με βαθιά πληγωμένη καρδιά… και με σύφιλη.

… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ

“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”

Η επιστήμονας και η σύζυγος Baba Anujka

Σε μια προσπάθεια να ξεχάσει τον πόνο της, η Baba Anujka επέλεξε την απομόνωση και άρχισε να μελετάει Ιατρική, Χημεία και Βοτανολογία. 

Ύστερα από πιέσεις του πατέρα της, παντρεύτηκε τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Pistov (ή Di Pištonja), έναν πλούσιο γαιοκτήμονα. Αν και απέκτησαν 11 παιδιά, μόνο ένα από αυτά έφτασε μέχρι την ενηλικίωση και επέζησε. Ο μοναδικός γιός του ζευγαριού απομακρύνθηκε από την οικογένειά του κι έγινε ναυτικός.
Μετά από 20 χρόνια γάμου, ο σύζυγός της απεβίωσε και η Baba Anujka συνέχισε τις σπουδές της και τις μελέτες της, μετατρέποντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού της σε εργαστήριο.

Στα τέλη του 19ου αιώνα είχε αποκτήσει ήδη τη φήμη μιας καλής βοτανολόγου και θεραπεύτριας και κέρδιζε ένα εισόδημα που μπορούσε να της προσφέρει μια άνετη ζωή. 

Τα «ιδιαίτερα» προϊόντα της Baba Anujka

Οι περισσότεροι πελάτες της Baba Anujka ήταν γυναίκες. Εκτός από τις αγρότισσες που τους πουλούσε σκευάσματα για να έχουν πιο καλή υγεία και αντοχή στις βαριές αγροτικές εργασίες, κατασκεύαζε και κάποια επιπλέον «ιδιαίτερα» σκευάσματα.

Ένα από αυτά, ήταν ένα μείγμα που του έδιναν οι γυναίκες στους εραστές τους και τους έκανε να δείχνουν άρρωστοι, ώστε να αποφεύγουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Άλλο ένα σκεύασμα με μεγάλη εμπορική επιτυχία, ήταν το «φίλτρο αγάπης» που δίνονταν από τις γυναίκες στους άντρες για να τις ερωτευθούν.

Μαζί με τις βοτανικές της θεραπείες φέρεται να πουλούσε γούρια και φυλαχτά.

Το πιο δημοφιλές όμως σκεύασμα της ήταν το «μαγικό νερό».

Baba-Anujka-σε-δημιουργικές-στιγμές

Το «μαγικό νερό»

Το περίφημο αυτό σκεύασμα περιείχε μικρές ποσότητες αρσενικού και άλλων φυτικών τοξινών που ήταν δύσκολο να ανιχνευθούν. Οι πελάτισσές της – ως επί τω πλήστον παντρεμένες γυναίκες – έριχναν από αυτό το παρασκεύασμα στο φαγητό του συζύγου τους, με αποτέλεσμα, μετά από 8-10 μέρες, ο σύζυγος απεβίωνε.

Η συνθηματική διαδικασία ήταν η εξής:
Πελάτισσα: «Έχω ένα σοβαρό πρόβλημα με το γάμο μου».
Baba Anujka: «Πόσο βαρύ είναι το πρόβλημα;» (εννοόντας, πόσο βάρος είχε ο σύζυγος, ώστε να υπολογίσει το μέγεθος της δόσης).

Η τιμή του «μαγικού νερού» κυμμαίνονταν μεταξύ 2.000 και 10.000 γιουγκοσλάβικων δηνάριων (σημερινή αξία από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ), ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της πελάτισσας.

Οι πρώτες υποψίες

Η Baba Anujka έκανε τη δουλειά της απαρατήρητη από τις αρχές για δεκαετίες.
Τον Ιούνιο του 1914, κατηγορήθηκε για παροχή δηλητηρίου για φόνους, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία και, παρότι πέρασε από δίκη, τελικά αθωώθηκε. Για το δικαστήριο δεν ήταν παρά μια ακίνδυνη ηλικιωμένη κυρία που αναμείγνυε φίλτρα αγάπης και βότανα.

Οι δουλειές μεγαλώνουν

Στη δεκαετία του 1920, οι δουλειές της Baba Anujka είχαν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που προσέλαβε την Ljubina Milankov ως πωλήτρια.
Η Ljubina γύριζε τις γειτονιές και τα μέρη που σύχναζαν γυναίκες και αναζητούσε αυτές που μιλούσαν μεταξύ τους για τα συζυγικά τους προβλήματα. Τότε τους πρότεινε την λύση της Baba Anujka.

«…Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»

Για να καταλάβουμε το μέγεθος της πελατείας που είχε η Baba Anujka θα πρέπει να θυμηθούμε ότι εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι γάμοι κανονίζονταν από τις οικογένειες του ζευγαριού. Πολύ συχνά οι νεαρές κοπέλες αναγκάζονταν να παντρευτούν άντρες πολύ μεγαλύτερούς τους, βίαιους, που τις αντιμετώπιζαν ως ιδιοκτησία, τις χτυπούσαν και τις βίαζαν σωματικά και ψυχολογικά.
Αυτές οι γυναίκες δεν είχαν κανένα τρόπο να ξεφύγουν, μιας και ο γαμήλιος όρκος «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» ήταν πολύ ρεαλιστικός και το διαζύγιο ήταν κάτι αδιανόητο.

Ο αριθμός των θυμάτων αυτού του φίλτρου είναι άγνωστος, αλλά μια «συντηρητική» εκτίμηση υπολογίζεται μεταξύ 50 και 150 άτομα.

Baba-Anujka-νύφες-19ο-αιώνα

Τα στοιχεία πολλαπλασιάζονται

Τον Ιανουάριο του 1924 η Baba Anujka πούλησε το «μαγικό νερό» στην ήδη πελάτισσά της, Stana Momirov. Η Stana έδωσε το μείγμα στον σύζυγό της Lazar Ludoški, και εκείνος αρρώστησε και πέθανε μετά από λίγες μέρες. Έτσι η Stana ήταν πλέον ελεύθερη να παντρευτεί τον εραστή της. Λίγες ημέρες μετά το γάμο, ένας πλούσιος θείος του πλέον δεύτερου συζύγου της πέθανε κάτω από παρόμοιες συνθήκες.

Η Danica Stojić, μια πελάτισσα της Baba Anujka, μεσολάβησε τον Δεκέμβριο του 1926, ώστε η Baba Anujka να πουλήσει το θανατηφόρο μείγμα στον Sima Momirov και τη σύζυγό του Sofija, που σκόπευαν να σκοτώσουν τον 70χρονο πατέρα του Sima, Nikola Momirov. Το υγρό έδωσε τελικά στο θύμα η 16χρονη κόρη του ζευγαριού Olga Sturza. Πράγματι, ύστερα από 15 ημέρες ο Nikola πέθανε.

Όλοι αυτοί όμως οι ξαφνικοί θάνατοι έβαλαν σε υποψίες την αστυνομία και τελικά, ύστερα από ανακρίσεις, οδηγήθηκαν στην Baba Anujka. 

Η σύλληψη και η δίκη

Σε ηλικία 90 ετών, στις 15 Μαΐου 1928, η  Baba Anujka συνελήφθη. Επειδή ήταν πολύ δημοφιλής στον τόπο της, η αστυνομία, φοβούμενη πιθανές αντιδράσεις των χωρικών, επέλεξε να στείλει στο σπίτι της μεγάλη ομάδα αντρών, γύρω στα μεσάνυχτα.

Λέγεται ότι κατά τη σύλληψή της είπε σε έναν αστυνομικό:
«Δουλεύω με τον διάβολο, νεαρέ. Αν με κλειδώσεις, θα με θυμάσαι μέχρι να πεθάνεις. Μην τα βάζεις με τις δυνάμεις του διαβόλου

Νωρίτερα, είχαν ήδη συλληφθεί οι Stana, Sofija και Sima Momirov, Ljubina Milankov, Danica Stojić και Olga Sturza. Η κατηγορία αφορούσε τις δολοφονίες των Nikola Momirov και Lazar Ludoški.

Οι αρχές εκτάφησαν τα πτώματα των θυμάτων για αυτοψίες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Ο Δρ. Branko Vurdelja κατέθεσε ότι βρέθηκαν ίχνη αρσενικού στα σώματα και των δύο θυμάτων.

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1929 στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Πάντσεβο. Ο εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική ποινή για όλους τους κατηγορούμενους εκτός από την Olga Sturza, η οποία ήταν ανήλικη τη στιγμή της δολοφονίας και για την οποία ζήτησε ποινή φυλάκισης.

Baba-Anujka-η-σύλληψή-της

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι

Η Sofija και ο Sima Momirov, ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν ότι το «μαγικό νερό» περιείχε δηλητήριο. Πίστευαν ότι ο θάνατος ήρθε ως αποτέλεσμα των υπερφυσικών δυνάμεων της Baba Anujka.
Η Stana Momirov ισχυρίστηκε ότι ήθελε μόνο το μαγικό νερό για να θεραπεύσει τον σύζυγό της από τον αλκοολισμό και ότι δεν γνώριζε ότι με αυτόν τον τρόπο θα τον σκότωνε.

Η Olga Sturza ισχυρίστηκε ότι ήταν ακόμη παιδί τη στιγμή της δολοφονίας και ότι δεν γνώριζε ότι το «αθώο» νερό θα σκότωνε τον παππού της.
Η Ljubina Milankov κατέθεσε ότι ήταν απλή πωλήτρια της Baba Anujka και δεν γνώριζε ότι πουλούσε θάνατο.

Τέλος, η Baba Anujka κατέθεσε ότι όλα ήταν σκευωρίες απέναντί της και ότι όλη η υπόθεση ήταν κατασκευασμένη από τη Ljubina Milankov, η οποία ήθελε να κατηγορήσει την Anujka για τα δικά της εγκλήματα.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Στις 6 ιουλίου 1929, εκδόθηκε η ετυμηγορία:

Η Baba Anujka καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση για το ρόλο του συνεργού στις δύο δολοφονίες.
Η Stana Momirov καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ως βασική δράστης στη δολοφονία του Lazar Ludoški. Η Sofija Momirov καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, ως βασική δράστης στη δολοφονία του Nikola Momirov.
Ο Sima Momirov καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και η Ljubina Milankov σε 8 χρόνια. Η Olga Sturza και η Danica Stojić αθωώθηκαν.

Στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή από πολλούς κατοίκους του Μπανάτ που είχαν παρευρεθεί στη δίκη αναστατωμένοι από την καταδίκη της αγαπημένης ευεργέτιδάς τους.

Ύστερα από την  έφεση που άσκησαν τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και ο εισαγγελέας, η νέα ετυμηγορία που εκδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1929, ήταν η εξής:

Η Baba Anujka καταδικάστηκε εκ νέου σε 15 χρόνια φυλάκιση, αυτή τη φορά όμως με καταναγκαστικά έργα. Η Stana Momirov και η Sofija Momirov διατήρησαν την ποινή της ισόβιας φυλάκισης. Η ποινή του Sima Momirov αυξήθηκε από 15 χρόνια σε ισόβια και η ποινή της Ljubina Milankov αυξήθηκε από 8 σε 10 χρόνια. Η Olga Sturza και η Danica Stojić αθωώθηκαν και πάλι.

Baba-Anujka-η-δίκη

Ήταν τελικά η Baba Anujka δολοφόνος;

Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι η Baba Anujka δεν ήταν δολοφόνος, αφού στην πραγματικότητα, ναι μεν προμήθευε το δηλητήριο, αλλά δεν το έβαζε η ίδια στα φαγητά και τα ποτά των θυμάτων της. Ίσως δεν ήταν καν ο «ηθικός αυτουργός», αφού δεν επέλεγε εκείνη τα θύματά της. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα, κατά πόσο ένας πωλητής όπλων θεωρείται δολοφόνος;

Υπάρχουν όμως δύο ιστορίες που πιθανόν να μας βγάλουν από το δίλλημα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η γριά γυναίκα φορούσε ολόμαυρα ρούχα και μια μαύρη μαντίλα και καθόταν συχνά δίπλα στο παράθυρο του σπιτιού της βλέποντας τον κόσμο να περνάει.
Σε ένα άρθρο σερβικής εφημερίδας αναφέρθηκε ότι ένα βράδυ που η Baba Anujka στεκόταν στο παράθυρό της, είδε δύο νέους άντρες να επιστρέφουν από έναν τοπικό χορό. Ήταν μια ζεστή νύχτα, έτσι βγήκε έξω και τους πρόσφερε ένα ποτήρι λεμονάδα. Μια εβδομάδα αργότερα και οι δύο άνδρες είχαν πεθάνει.

Μια παρόμοια ιστορία αναφέρει και ο Σέρβος συγγραφέας Šimon Djarmati, το 2007, στο βιβλίο του «Baba Anujka: copernica iz Vladimirovac». Σύμφωνα με το συγγραφέα, το καλοκαίρι του 1914, στο Βλαντιμίροβατς, μια παντρεμένη πελάτισσα της, βρισκόταν σε ένα πάρτι με τον εραστή της, όταν ο σύζυγός της βγήκε να την αναζητήσει. Περνώντας από το σπίτι της Baba Anujka, η «γλυκιά γιαγάκα» του πρόσφερε ευγενικά ένα δροσιστικό ποτό για να τον καλμάρει. Λίγες μέρες αργότερα ο σύζυγος πέθανε.

Ωστόσο, καμία από τις δύο παραπάνω θεωρίες δεν έχει αποδειχθεί.

Baba-Anujka-γιαγιάκα-παραμύθι

Το τέλος της Baba Anujka

Η Baba Anujka παρέμεινε στη φυλακή μόνο για 8 χρόνια. Σε ηλικία 98 ετών της δόθηκε χάρη, λόγω μεγάλης ηλικίας. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου 1938, στο σπίτι της στο Βλαντιμίροβατς (Vladimirovac). Ήταν 100 ετών.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, η Baba Anujka απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς το καλοκαίρι του 1941 μετά τη συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας και πέθανε το 1942 σε ηλικία 104 ετών.

Όποια κι από τις δύο περιπτώσεις είναι η αληθινή, αυτό που υποθέτουμε είναι ότι η Baba Anujka, εκτός των άλλων φίλτρων της, είχε ανακαλύψει και το φίλτρο μακροβιότητας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ