Το αμφιλεγόμενο τραγούδι των 80s που κατηγορήθηκε ότι εκθειάζει τον βιασμό
Είμαι από τους τυχερούς που έζησα, ως νέος, τη δεκαετία του ’80, τη δεκαετία που έφερε τα πάνω – κάτω στη μουσική μας κουλτούρα. Τη χρυσή δεκαετία της ποπ (Michael Jackson, Madonna, κλπ), της ροκ (Kiss, Queen, κλπ.), των ροκ μπλουζ (Scorpions, Toto, κλπ.) και των ερωτικών μπαλάντων (Sting, George Michael, κλπ.). Τραγούδια διαχρονικά που μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να ακούγονται σε όλα τα clubs και τα πάρτι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι νέοι μουσικοί ανατρέχουν συχνά σε αυτά τα τραγούδια για έμπνευση (ή και καθαρή αντιγραφή).
Ένα από αυτά τα τραγούδια, που – αν και γερμανόφωνο – έκανε και στη χώρα μας μεγάλη επιτυχία, ήταν το «Jeanny» του Αυστριακού τραγουδιστή «Falco».
Το «Jeanny» παρουσιάζεται με το αθώο πρόσχημα μιας δυναμικής μπαλάντας, αλλά πρόκειται για ένα από τα πιο ψυχοπαθητικά τραγούδια όλων των εποχών.
Η επιτυχία του τραγουδιού
Η ροκ μπαλάντα «Jeanny» κυκλοφόρησε σε σινγκλ τον Δεκέμβριο του 1985. Ήταν το τρίτο σινγκλ από το τρίτο άλμπουμ του Falco με τον καθόλου πρωτότυπο τίτλο «Falco 3». Γράφτηκε και συντέθηκε από τον ίδιο τον Falco σε συνεργασία με τους Ολλανδούς Rob και Ferdi Bolland – οι οποίοι ήταν και παραγωγοί του τραγουδιού – γνωστοί ήδη από την μεγάλη τους επιτυχία: «You are in the army now», του 1982.
Εκείνη τη χρονιά (1985) το Jeanny γρήγορα ανέβηκε στην κορυφή των charts σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Αυστρία, επανήλθε δυναμικά στα charts το 2008 και το 2017.
Οι στίχοι του τραγουδιού
Jeanny. Jeanny, komm, come on
Steh auf – bitte, du wirst ganz naß
Schon spät, komm – wir müssen weg hier,
raus aus dem Wald, verstehst du nicht?
Wo ist dein Schuh? Du hast ihn verloren,
als ich dir den Weg zeigen musste
Wer hat verloren? Du dich?
Ich mich? Oder, oder wir uns?
Refrain:
Jeanny, quit livin’ on dreams.
Jeanny, life is not what it seems.
Such a lonely little girl in a cold, cold world
There’s someone who needs you.
Jeanny, quit livin’ on dreams.
Jeanny, life is not what it seems.
You’re lost in the night, don’t wanna struggle and fight
There’s someone, who needs you, babe
Es ist kalt, wir müssen weg hier, komm
Dein Lippenstift ist verwischt
Du hast ihn gekauft und ich habe es gesehen
Zuviel rot auf deinen Lippen und du hast gesagt:
“Mach mich nicht an”
Aber du warst durchschaut, Augen sagen mehr als Worte
Du brauchst mich doch, hmh?
Alle wissen, dass wir zusammen sind ab heute.
Jetzt hör ich sie! Sie kommen
Sie kommen, dich zu holen
Sie werden dich nicht finden
Niemand wird dich finden, du bist bei mir
(Refrain)
Newsflash: In den letzten Monaten ist die Zahl der vermissten Personen dramatisch angestiegen. Die jüngste Veröffentlichung der lokalen Polizeibehörde berichtet von einem weiteren tragischen Fall. Es handelt sich um ein neunzehnjähriges Mädchen, das zuletzt vor vierzehn Tagen gesehen wurde. Die Polizei schließt die Möglichkeit nicht aus, dass es sich hier um ein Verbrechen handelt.
(Refrain)
Δείτε το video clip του τραγουδιού
Falco – Jeanny (Video) – YouTube
Η μετάφραση των στίχων
Jeanny, έλα, έλα λοιπόν, σήκω σε παρακαλώ, θα μουσκευτείς.
Ήδη είναι αργά, έλα, πρέπει να φύγουμε από εδώ, έξω από το δάσος, δεν καταλαβαίνεις?
Πού είναι το παπούτσι σου? το έχασες όταν έπρεπε να σου δείξω τον δρόμο. Ποιος έχασε; Εσύ, εσένα; Εγώ, εμένα; ή εμείς, εμάς;
(Ρεφραίν) → Jeanny, σταμάτα να ζεις μέσα στα όνειρα.
Jeanny, η ζωή δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Ένα τόσο μόνο μικρό κορίτσι σε έναν τόσο κρύο κόσμο
Υπάρχει κάποιος που σε χρειάζεται.
Jeanny, σταμάτα να ζεις μέσα στα όνειρα.
Jeanny, η ζωή δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Χάνεσαι στη νύχτα, δεν θέλεις να προσπαθήσεις και να πολεμήσεις
Υπάρχει κάποιος, που σε χρειάζεται, μωρό μου. ←
Έχει κρύο, πρέπει να φύγουμε από εδώ, έλα.
Το κραγιόν σου μουτζουρώθηκε. Το αγόρασες και εγώ το είδα, τόσο πολύ κόκκινο πάνω στα χείλη σου κι εσύ είπες: «Μη μου ρίχνεσαι!».
Αλλά είδα μέσα σου (τα μάτια λένε περισσότερα από τις λέξεις).
Με χρειάζεσαι, έτσι;
Όλοι ξέρουν, ότι είμαστε μαζί από σήμερα, τώρα μπορώ να τους ακούσω! Έρχονται! Έρχονται, για να σε πάρουν.
Δεν θα σε βρουν. Κανείς δεν θα σε βρει, είσαι μαζί μου.
(Ρεφραίν)
Έκτακτο Δελτίο Ειδήσεων: «Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των αγνοουμένων. Η νεότερη δημοσίευση της τοπικής αστυνομικής αρχής αναφέρει άλλη μία τραγική περίπτωση. Πρόκειται για ένα δεκαεννιάχρονο κορίτσι, το οποίο είδαν τελευταία φορά πριν από δεκατέσσερις ημέρες. Η αστυνομία δεν αποκλείει την πιθανότητα, ότι έχουν να κάνουν με ένα έγκλημα!»…
(Ρεφραίν)
… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ
“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”
Το μποϊκοτάζ
Η Γερμανίδα Thomas Gottschalk, προσωπικότητα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, ήταν η πρώτη που κατηγόρησε το τραγούδι ότι εξυμνεί τον βιασμό, μιας και, σύμφωνα με τη δική της ερμηνεία, αναφέρεται σε μια κοπέλα (την Jeanny) θύμα απαγωγής και βιασμού, ενώ ο απαγωγέας παρουσιάζεται με συμπάθεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν αρκετές φεμινιστικές και ακτιβιστικές οργανώσεις οι οποίες κάλεσαν τα ΜΜΕ σε μποϊκοτάζ του τραγουδιού.
Την ίδια άποψη ενίσχυσε και ο Dieter Kronzucker, παρουσιαστής ειδήσεων του Γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF.
Στη συνέχεια, πολλοί Γερμανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να παίζουν το τραγούδι, ενώ στην Ανατολική Γερμανία απαγορεύτηκε η αναπαραγωγή του ακόμα και στα ατομικά πάρτι.
Στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο Hessen, το τραγούδι προβάλλονταν με κομμένες σκηνές και συνοδευόμενο από μια «ηθική» προειδοποίηση.
Ο ίδιος ο Falco υποστήριξε τότε ότι το τραγούδι αναφέρεται στις σκέψεις ενός stalker (βλπ. Άρθρο: Stalking και Stalker)
Jack Unterweger – Μια πιθανή πηγή έμπνευσης
Λέγεται ότι το τραγούδι αναφέρονταν στον Jack Unterweger (16.08.1950 – 29.06.1994), έναν Αυστριακό κατά συρροή δολοφόνο.
Το 1974, ο Unterweger δολοφόνησε τη 18χρονη Γερμανίδα Margaret Schäfer στραγγαλίζοντας τη με το σουτιέν της. Το 1976 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Ο μέχρι τότε αναλφάβητος, μέσα στη φυλακή έμαθε να γράφει και να διαβάζει. Το 1984, έγραψε την αυτοβιογραφία του – η οποία έγινε αμέσως best seller – λογοτεχνικά βιβλία και μια σειρά από ποιήματα που διδάσκονταν στα αυστριακά σχολεία. Ήταν υπόδειγμα κρατουμένου και παρουσιάζονταν ως η ζωντανή απόδειξη ότι, όποιες πράξεις κι αν κάνει κανείς, ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξει.
Το 1985, ξεκίνησε μια εκστρατεία από διάφορους διανοούμενους (συμπεριλαμβανομένης και της αργότερα βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Elfriede Jelinek) για να δοθεί χάρη και να απελευθερωθεί ο Unterweger από τη φυλακή. Ταυτόχρονα κυκλοφορούσε το «Jeanny» και πολλοί ήταν αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι το τραγούδι του Falco παρουσίαζε τον δολοφόνο με «συμπάθεια» για αυτόν τον σκοπό.
Τελικά ο Unterweger αφέθηκε ελεύθερος στις 23 Μαΐου 1990. Ο διοικητής της φυλακής δήλωσε:
«Δεν θα βρούμε ποτέ έναν κρατούμενο τόσο καλά προετοιμασμένο για την ελευθερία».
Ελάχιστοι τότε έδωσαν σημασία στα κείμενά του Unterweger όπου έγραφε:
«Κανένα θέμα δεν είναι πιο ποιητικό από τον θάνατο μιας όμορφης γυναίκας».
Δύο χρόνια αργότερα, ο Unterweger συνελήφθη εκ νέου. Αυτή τη φορά κατηγορήθηκε ηια 12 και καταδικάστηκε για 9 επιπλέον δολοφονίες (!), σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής. Το ίδιο βράδυ ο Unterweger αυτοκτόνησε αφού κρεμάστηκε με το κορδόνι της φόρμας του. (Μέθοδο που χρησιμοποιούσε και για τα θύματά του).
Η προσωπικότητα του Falco προβάλλεται μέσα στο τραγούδι
Ο Johann Hans Holzel (19.02.1957 – 06.02.1998), γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Falco, ήταν μια πολύπλοκη προσωπικότητα. Όντας ο μόνος επιζών από την τρίδυμη εγκυμοσύνη της μητέρας του, για την υπόλοιπη ζωή του ισχυριζόταν ότι λειτουργούσε με τρεις διαφορετικές ψυχές.
Από μικρό παιδί διακρίθηκε για τις μουσικές του ικανότητες και θεωρήθηκε εξαιρετικό μουσικό ταλέντο. Σε ηλικία πέντε ετών, πέρασε από οντισιόν για τη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, όπου βραβεύτηκε για τη φωνή του και το μουσικό του αυτί.
Ο ατίθασος χαρακτήρας του προκάλεσε την διαγραφή του από το καθολικό σχολείο που φοιτούσε. Όταν έκλεισε τα 16, παρακολούθησε το διάσημο Ωδείο της Βιέννης, αλλά και από εκεί έφυγε πολύ σύντομα.
Εκείνοι που τον γνώριζαν τον παρουσίαζαν ως φιλόδοξο, εκκεντρικό, εγωιστή, γεμάτο ανασφάλειες, αλλά συνάμα και στοργικό. Ο μουσικός Thomas Rabitsch, που είχε συνεργαστεί μαζί του τον θεωρούσε αλαζόνα και «με πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του». Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που συνέκριναν τη μουσική του ιδιοφυία με αυτή του David Bowie.
Από την αρχή της επιτυχίας του ο Falco ήταν αλκοολικός και εξαρτώμενος από την κοκαΐνη. Λέγεται μάλιστα ότι όταν ηχογραφούσε την Jeanny, ήταν ήδη «φτειαγμένος» ώστε να μπορέσει να αποδώσει καλύτερα την ερμηνεία του.
Το video clip του τραγουδιού
Πρωταγωνίστρια στο video clip, στον ομώνυμο ρόλο της Jeanny ήταν η 15χρονη Theresa Guggenberger, φοιτήτρια σε σχολή χορού. Τον ρόλο του σχιζοφρενή δολοφόνου ο Falco τον κράτησε για τον εαυτό του.
Σκηνοθέτης ήταν ο Αυστραλός Russell Mulcahy, γνωστός για τη χρήση γρήγορων εναλλαγών, έντονων γυαλάδων και νεο-νουάρ φωτισμών. Τη δεκαετία των 80’s γύρισε video clips για μεγάλα ονόματα, όπως οι AC/DC, Culture Club, Human League, Sex Pistols, Paul McCartney, Duran Duran, Kim Carnes, Billy Joel, Bonnie Tyler, Rod Steart, Elton John, κ.ά. Το 1985 σκηνοθέτησε την ταινία «Highlander», με τους Christopher Lambert και Sean Connery.
Το βίντεο του «Jeanny» γυρίστηκε στη Βιέννη. Οι λάτρες του παλιού σινεφίλ θα αναγνωρίσουν πολλά στοιχεία που έχουν προέρθει από άλλες ταινίες.
Η πρώτη κιόλας σκηνή μας δείχνει την ταμπέλα «Bates Motel», μια αναφορά στο μοτέλ όπου διαδραματίστηκε το «Psycho» του Alfred Hitchcock, το 1960.
Το υπόγειο κανάλι που έχουν γίνει αρκετά από τα γυρίσματα είναι το ίδιο που διαδραματίστηκε μια σκηνή από την ταινία του 1949, «The Third Man» του Carol Reed, με πρωταγωνιστή τον Orson Welles.
Το «F» γραμμένο με κιμωλία στην καμπαρντίνα του Falco αναφέρεται στην ταινία «M», του 1931, του Fritz Lang (στην Ελλάδα η ταινία είχε τον τίτλο: «Ο Δράκος του Ντίσελντορφ»). Στην ταινία, ο τυφλός πωλητής μπαλονιών που έχει αναγνωρίσει τον κατά συρροή δολοφόνο, τον σημαδεύει με τον ίδιο τρόπο με το γράμμα «Μ».
Το δελτίο ειδήσεων που βλέπουμε λίγο πριν το τέλος, παρουσιάζει ο Γερμανός παρουσιαστής ειδήσεων Wilhelm Wieben. Μετά την κατακραυγή του video clip, ο Wieben διώχθηκε από το κανάλι.
Η υπόθεση στο video clip «Jeanny»
Παρακολουθώντας το video clip αρκετές φορές, μια πιθανή ερμηνεία της ιστορίας, όπως περιγράφεται, είναι η εξής:
Η Jeanny με μια φίλη της κατευθύνεται προς τη σχολή χορού. Ο Falco από το σκοτάδι την παρακολουθεί. Όταν η Jeanny πηγαίνει στις τουαλέτες για να φρεσκαριστεί, εκεί την απαγάγει. Την κουβαλάει αναίσθητη στα χέρια του και την μεταφέρει στο υπόγειο κανάλι που είναι ο χώρος του. Εκεί η κοπέλα ξαναβρίσκει τις αισθήσεις της, την ώρα που ο Falco παίζει πιάνο, περιστοιχισμένος από δεκάδες κεριά.
Εν, τω μεταξύ, η αστυνομία την αναζητά. Ο Falco κυκλοφορεί στους δρόμους και βλέπει στην τηλεόραση τις ειδήσεις για το χαμένο κορίτσι. Το κορίτσι τρέχει να ξεφύγει από τον απαγωγέα και πιθανόν τα καταφέρνει γιατί στη συνέχεια βλέπουμε τον Falco, έγκλειστο πια σε ένα δωμάτιο ασφαλείας σε κάποιο ίδρυμα φορώντας ζουρλομανδύα. Εκεί φαντάζεται την προκλητική και σαγηνευτική Jeanny να τον περιπαίζει.
Το δεύτερο μέρος της Jeanny
Ως απάντηση στους επικριτές του, ο Falco ηχογράφησε τη συνέχεια του τραγουδιού ένα χρόνο αργότερα, το 1986, με τον τίτλο: «Coming Home (Jeanny part II)». Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο τέταρτο άλμπουμ του, «Emotional».
Σε αυτούς τους στίχους ο Falco αναφέρει:
«Πέρασε ένας χρόνος, μια χρονιά που φάνηκε σαν μια αιωνιότητα. (…) Κανείς δεν ήθελε να μας καταλάβει. Εσύ κι εγώ, ενάντια στον κόσμο που μας έχει καταδικάσει. Αλλά ήρθε η ώρα μας, όπου ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. (…) Επέστρεψες στο σπίτι σου. Επίτρεψε μου να σου δείξω ποιος είμαι. Άσε με να σου δείξω ότι είμαι ο άνθρωπός σου. (…) Θα έδινα τα πάντα για να σε ξαναδώ, Jeanny. Έρχομαι σπίτι… (…) Με σκέφτεσαι ακόμα; Το νιώθεις ακόμα; Με αγαπάς ακόμα; Είμαι πολύ κοντά – να προσέχεις – επειδή επιστρέφω σπίτι.»
Αν και το τραγούδι δεν είχε την επιτυχία του πρώτου, ανέβηκε στα charts της Γερμανίας, Αυστρίας, Νορβηγίας και Ελβετίας.
Παρόλη την κατακραυγή, η Theresa Guggenberger πρωταγωνίστησε και πάλι στο video clip.
Δείτε το τραγούδι:
Το τέλος του Falco
Ο Falco σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στη Δομινικανή Δημοκρατία, όταν, υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, το τζιπ Mitsubishi Pajero που οδηγούσε συγκρούστηκε με ένα λεωφορείο. Ήταν μόλις 40 ετών.
Το μεταθανάτιο άλμπουμ του «Out of the Dark (Into the Light)» γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Ο γνωστός οδηγός φόρμουλας Niki Lauda, φίλος με τον Falco, έδωσε το όνομα του σε ένα από τα αεροπλάνα Boeing του στόλου Lauda Air.
Το εστιατόριο Marchfelderhof σε ένα προάστιο της Βιέννης διατηρεί από τότε ένα μόνιμο δεσμευμένο τραπέζι για τον Falco.
Δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, το 2008, κυκλοφόρησε στην Αυστρία η ταινία «Falco: Damn It, We’re Still Alive!».
Το τρίτο μέρος της Jeanny
Αν και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει το συγκεκριμένο τραγούδι με τη συνέχεια της Jeanny, το «The Spirit Never Dies», προωθήθηκε ως το τρίτο μέρος της τριλογίας Jeanny.
Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε μεταθανάτια το 2009 ως μια συλλογή από αδημοσίευτα τραγούδια του Falco.
Άλλα Γερμανόφωνα τραγούδια των 80’s που έκαναν επιτυχία και στη χώρα μας
Το 1982, η 17χρονη Nicole κατέκτησε την πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι «Ein bisschen Frieden» («Λίγη Ειρήνη»).
Την ίδια χρονιά, ο Falco κυκλοφόρησε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το «Der Kommissar».
Επίσης το 1982, οι Trio έκαναν επιτυχία το «Da, da, da». (Πιθανόν εμπνεύστηκαν από το «De Do Do Do, De Da Da Da» των Police, που είχε κυκλοφορήσει το 1980).
Το 1983 η Nena κυκλοφόρησε το λατρεμένο «99 Luftballons». Το τραγούδι κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε δύο εκδόσεις: μία στη γερμανική γλώσσα και μία στην αγγλική (με τίτλο: «99 red balloons»).
Τα 99 μπαλόνια του τραγουδιού συμβολίζουν τα πολλά (99) όνειρα που έκαναν οι Γερμανοί για μια καλύτερη ζωή, μετά την ήττα τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1985, o Falco έγραψε τη μεγαλύτερη του επιτυχία: «Rock me Amadeus».
To 1986, οι Münchener Freiheito έκαναν επιτυχία με την μπαλάντα «ohne dich (schlaf ich heut nacht nicht ein)». Το τραγούδι – εκτός Γερμανικών συνόρων – έκανε μεγαλύτερη επιτυχία με αγγλικό στίχο και τίτλο: «Every time».
Falco vs Stan
Το 2000, ο διάσημος Αμερικανός ράπερ Eminem κυκλοφόρησε το «Stan». Το τραγούδι είναι μια επιστολική ανταλλαγή μεταξύ του καλλιτέχνη και ενός επικίνδυνα εμμονικού θαυμαστή / stalker. Αν και αρχικά λογοκρίθηκε, τελικά το τραγούδι κέρδισε το καλύτερο διεθνές βίντεο καλλιτέχνη στα MuchMusic Video Awards.
Έκτοτε ο όρος «Stan» περιλήφθηκε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης, ως συνόνυμη λέξη με το «stalker».
Falco vs Lucifer Morningstar
Παρατηρώντας τον Falco στο video clip να παίζει στο πιάνο, ήταν αναπόφευκτο να τον συγκρίνω με έναν πιο σύγχρονο τηλεοπτικό ήρωα, τον Αρχάγγελο πρωταγωνιστή της σειράς των FOX/Netflix, «Lucifer» (ακόμη και στην εμφάνιση είναι πανομοιότυποι).
Πρόκειται για την περσόνα ενός απίστευτα γοητευτικού playboy, που έχει μια καλή ζωή, μια επιτιχυμένη επιχείρηση, αλλά είναι και εξαιρετικά ψυχικά άρρωστος.
Ανώριμος, απόλυτα εγωκεντρικός, με ναρκισσιστικές τάσεις που έχουν τις ρίζες τους σε μια περίπλοκη πατρική σχέση και μια διαταραγμένη εφηβεία. Μισεί τον εαυτό του και πάντα αναζητά την έγκριση, από τον αδερφό του, τους φίλους του, την αγαπημένη του, αλλά το πιο σημαντικό, τον Πατέρα του. Παραμένει σε μια ερωτική σχέση που τον κάνει απελπιστικά δυστυχισμένο, και κατηγορεί τον εαυτό του για τους ανθρώπους που πληγώνονται.
Linda Martin (ψυχολόγος): Γιατί νομίζεις ότι λες ψέματα στον εαυτό σου όλο αυτό το διάστημα;
Lucifer Morningstar: Γιατί την αλήθεια είναι πολύ πιο δύσκολο να τη αντιμετωπίσεις.
Linda: Ποια είναι η αλήθεια;
Lucifer: Το διαβολικό μου πρόσωπο, τα φτερά του διαβόλου, όλα όσα μου συμβαίνουν είναι δικό μου αιματηρό λάθος. Εγώ το προκάλεσα στον εαυτό μου. (…) Υπάρχει κάτι σάπιο μέσα μου. Θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πνίξω τη συνεχή κακοφωνία των φωνών που μου ψιθυρίζουν στο αυτί και μου λένε ότι είμαι κακός. Πνίγομαι γιατρέ! Και δεν μπορώ να σταματήσω να αναρωτιέμαι… γιατί μισώ τον εαυτό μου τόσο πολύ;
Υπάρχουν πάντα παραλλαγές σε αυτό το θέμα, αλλά τα βασικά σημεία είναι παρόμοια σε όλους μας. Υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε αρκετά άξιοι και κατηγορούμε τον εαυτό μας για πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή πράγματα εκτός ελέγχου μας. Γιατί είναι εύκολο να στρεφόμαστε εναντίον του εαυτού μας σε περιόδους προβλημάτων, αλλά το δύσκολο είναι να συγχωρούμε — ειδικά τον εαυτό μας.
Το αισιόδοξο μύνημα μας το δίνει και πάλι ο Lucifer στο επεισόδιο: «Parents till the end»:
«Εάν ο διάβολος μπορεί να λυτρωθεί, τότε ο καθένας μπορεί».
Συμπερασματικά
Το «Jeanny» προφανώς μιλά για μια ιστορία αρρωστημένης αγάπης ενός ψυχοπαθή δολοφόνου / stalker. Προσωπικά δεν βρίσκω κάποιο σημείο στους στίχους που να υπερασπίζεται ή να δικαιολογεί τις πράξεις του δολοφόνου. Αυτό που βλέπω είναι μια ποιητική προσπάθεια να εξηγήσει τον συναισθηματικό κόσμο και την ψυχολογία του μέσα από έναν άρρωστο μονόλογο – διάλογο με το θύμα του.
Σε κάθε περίπτωση – πίσω στα 80’s – όλοι μας το σιγοτραγουδούσαμε και προσπαθούσαμε να το χορέψουμε στα πάρτι, άλλοι σαν μπλουζ – άλλοι σαν σουίνγκ (χορεύονταν δύσκολα!), απολαμβάνοντάς το, χωρίς να έχουμε την παραμικρή υπόνοια ώστε να ερευνήσουμε σε βάθος την ερμηνεία του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Σχολιάστε