για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος

Nancy Crampton Brophy

Η συγγραφέας που έγραψε το «Πώς να δολοφονήσετε τον σύζυγό σας» και μετά… το έκανε εφαρμογή !

Ιστορίες εγκλήματος και ρομάντζου, φόνου και λαγνείας, ίντριγκας και απιστίας… γράφει η Αμερικανίδα συγγραφέας Nancy Crampton Brophy. Ένα από τα έργα της, το δοκίμιο «Πώς να δολοφονήσετε τον σύζυγό σας». Ανάμεσα σε τόσους συγγραφείς στον χώρο, δεν θα μας τραβούσε καν το ενδιαφέρον, αν πριν από λίγες ημέρες δεν κρινόταν ένοχη για τον φόνο του ανδρός της.

Ποια είναι η Nancy Brophy

Η Nancy Crampton Brophy γεννήθηκε στο Wichita Falls στο Texas, στις 16 Ιουνίου 1950. Οι γονείς της ήταν δικηγόροι. Η ίδια αποφοίτησε από το τοπικό γυμνάσιο το 1968 και συνέχισε στις οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Houston.
Εκεί δημοσίευσε και την πρώτη λογοτεχνική της εργασία, με τίτλο «Between your navel and your knees» («Ανάμεσα στον ομφαλό σου και στα γόνατα σου»). 

Παντρεύτηκε έναν αστυνομικό, αλλά ο γάμος της δεν κράτησε πολύ.

Μετά το χωρισμό της το 1991, σε μια προσπάθεια για νέα αρχή, μετακόμισε στο Oregon όπου γράφτηκε στο Western Culinary Institute (τωρινό Le Cordon Bleu College of Culinary Arts) ένα κολέγιο μαγειρικών τεχνών. Ένας από τους καθηγητές της ήταν ο  σεφ Daniel Brophy.
Εκείνος ήταν παντρεμένος κι είχε ένα παιδί, κι έτσι το ζευγάρι αρχικά ήταν απλώς φίλοι, μέχρι τουλάχιστον το 1994 που ο Daniel χώρισε.

Ο γάμος με τον Daniel Brophy

Το 1999 ο Daniel και η Nancy παντρεύτηκαν (αν και αμέλησαν να καταθέσουν τα νομικά έγγραφα μέχρι τις 14 Ιουνίου 2016). Σύμφωνα με τα λεγόμενα (ή πιο σωστά, τα γραφόμενα) της Nancy, η σχέση της με τον άντρα της ήταν πολύ καλή.

«Δεν μπορώ να σας πω πότε ερωτεύθηκα τον άντρα μου, αλλά θα σας αφηγηθώ τη στιγμή που αποφάσισα να τον παντρευτώ. Ήμουν στο μπάνιο. Ήταν μια μεγάλη μπανιέρα. Τον είχα προσκαλέσει και περίμενα να έρθει μαζί μου αλλά καθυστερούσε. «Έρχεσαι;» του φώναξα.
Η απάντησή του με έπεισε ότι ήταν ο “κύριος Σωστός”:
«Μισό λεπτό, φτιάχνω ορεκτικά!»

Οι επαγγελματικές καριέρες του ζευγαριού

Ο Daniel Brophy ήταν σεφ που εργαζόταν σε διάφορες κουζίνες, ως δάσκαλος μαγειρικής στο Ινστιτούτο Μαγειρικής του Oregon και ως διευθυντής στο Chef Du Jour Catering στο Portland. Κατά καιρούς έβγαζε μέχρι και 500.000$ ετησίως.
Οι δουλειές του πήγαιναν πολύ καλά μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου (την τρομοκρατική επίθεση του 2001 εναντίον των ΗΠΑ), όπου υπέπεσε σε κρίση με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ τα έσοδα του.

Η Nancy Crampton Brophy μετά το γάμο, εργάστηκε για κάποιο διάστημα μαζί με το σύζυγό της. Όταν οι δουλειές του άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά και αναγκάστηκε σε μείωση προσωπικού, η Nancy ασχολήθηκε για κάποιο διάστημα με ασφάλειες ζωής.
Από το 2013 εργάστηκε ως συγγραφέας αυτό-εκδιδομένων αισθηματικών αστυνομικών μυθιστορημάτων και δοκιμίων, με έσοδα όμως που ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 50.000$ ετησίως.

Στα έργα της συμπεριλαμβάνονται το «The wrong husband» («Ο λάθος σύζυγος») και το «How to murder your husband» («Πώς να δολοφονήσετε το σύζυγό σας»).

Στο «The wrong husband», μια γυναίκα προσπαθεί να ξεφύγει από τον σύζυγό της κρυμμένη στην Ισπανία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε το ζευγάρι με αφορμή την επέτειο του γάμου τους.
Στο «How to murder your husband» περιγράφει λεπτομερώς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δολοφονίας ενός συζύγου.

Πώς-να-δολοφονήσετε-τον-σύζυγό-σας-συγγραφή

Η Nancy Brophy έχει γράψει…

Μέσα στα βιβλία της, η Nancy Brophy αναφέρει:

«Τα πυροβόλα όπλα «κάνουν πολλή φασαρία, προκαλούν χαμό, κι απαιτούν ορισμένο βαθμό ικανότητας».

«Αυτό που ξέρω για τον φόνο είναι ότι ο καθένας τον έχει μέσα του, αν πιεστεί αρκετά».

«Οι συγγραφείς είναι ψεύτες. Γράφοντας μυθιστορήματα, σκάβετε βαθιά και ανακαλύπτετε κομμάτια της ζωής σας που έχετε ξεχάσει εδώ και καιρό ή τα είχατε σκόπιμα θαμμένα βαθιά. Σύμφωνοι, μερικές φορές είναι πιο έξυπνο να αλλάξεις το τέλος.»

«Οι ιστορίες μου είναι για όμορφους άντρες και δυνατές γυναίκες. Για οικογένειες που δεν λειτουργούν πάντα με τα σωστά πρότυπα. Για τη χαρά να βρίσκεις την αγάπη και τη δυσκολία να την κάνεις να μείνει», γράφει η Nancy Crampton Brophy στον ιστότοπό της (nancybrophyauthor.com).

Στο blog seejanepublish.wordpress.com (το οποίο το έλεγξα και είναι πλέον ιδιωτικό) η Nancy Brophy δημοσιεύει σε μία ανάρτηση:

«Ως ρομαντικός συγγραφέας σασπένς, αφιερώνω πολύ χρόνο σκεπτόμενος τον φόνο και, κατά συνέπεια, την αστυνομική διαδικασία. Σε τελική ανάλυση, αν ο φόνος υποτίθεται ότι με απελευθερώνει, σίγουρα δεν θέλω να περάσω καθόλου χρόνο στη φυλακή. Και επιτρέψτε μου να πω ξεκάθαρα για την ιστορία, δεν μου αρέσουν οι ολόσωμες φόρμες, και το πορτοκαλί δεν είναι το χρώμα μου».

Η σχέση του ζευγαριού

Εκτός των άλλων στην ιστοσελίδα της η Nancy Crampton Brophy περιγράφει και τη ζωή με το σύζυγό της:

«Είμαι ένας άνθρωπος με ελαττώματα, ο Dan ήταν ένας ελαττωματικός άνθρωπος… μαζί φτιάξαμε μια πολύ καλή ομάδα».

(…) «Ζω σε ένα ήσυχο προάστιο του Portland, παντρεμένη με έναν Σεφ του οποίου το μάντρα είναι: “η ζωή είναι ένα επιστημονικό θαύμα”. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν κοτόπουλα και γαλοπούλες στην αυλή μου, ένας υπέροχος λαχανόκηπος και ένα ζεστό γεύμα στο τραπέζι κάθε βράδυ. Για όσους από εσάς το λαχταράτε αυτό, επιτρέψτε μου να σας προειδοποιήσω. Η παλιά παροιμία είναι αληθινή. Να προσέχετε τι εύχεστε, όταν οι θεοί θυμώνουν μαζί μας, πραγματοποιούν τις ευχές μας.»

Πώς-να-δολοφονήσετε-τον-σύζυγό-σας-χαρούμενο- ζευγάρι-ηλικιωμένων

Η ημέρα του φόνου

Κατά τις 6:00 π.μ. της 2ας Ιουνίου 2018, ο 63χρονος Daniel Brophy έφυγε όπως κάθε πρωί για τη δουλειά του. Επέλεγε πάντοτε να πηγαίνει νωρίτερα για να μπορεί να πίνει το τσάι του και να προετοιμάζει το χώρο.

Φτάνοντας στη Σχολή, μπήκε στην κουζίνα και ξεκίνησε να γεμίζει κουβάδες με νερό από το νεροχύτη, για τους μαθητές του.
Έτσι, με γυρισμένη την πλάτη τον βρήκε η πρώτη σφαίρα. Έκπληκτος στράφηκε κι έκανε κάποια βήματα προς τον δολοφόνο του. Η δεύτερη σφαίρα τον βρήκε στο στήθος από κοντινή απόσταση, τρύπησε την καρδιά και διαπέρασε τη σπονδυλική του στήλη.
Ο Daniel Brophy έπεσε στο δάπεδο της αίθουσας διδασκαλίας νεκρός.

Στις 7:45 π.μ. τον βρήκε ο πρώτος από τους μαθητές του.

Μαζί του βρέθηκε το πορτοφόλι του με αρκετά μετρητά και πιστωτικές κάρτες, ενώ δεν υπήρχαν σημάδια ληστείας ή παραβίασης της εισόδου του χώρου.
Οι κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι προήλθαν από ένα πιστόλι Glock 9 χιλιοστών.

Την ώρα του θανάτου του ο Brophy ήταν μόνος στη Σχολή ενώ στον χώρο δεν υπήρχαν κάμερες ασφαλείας.

Ο θάνατος διερευνήθηκε από την πρώτη στιγμή ως ανθρωποκτονία.

Οι πρώτες δηλώσεις της συζύγου

Ο θάνατος του γαστρονομικού σεφ συγκλόνισε την κοινότητα γιατί ο Daniel ήταν πολύ αγαπητός. Κανείς όμως δεν έδειχνε τόσο στενοχωρημένος όσο η σύζυγός του.

«Για όσους από εσάς είστε κοντά μου και νιώθετε ότι άξιζε ένα τηλεφώνημα, έχετε δίκιο. Αυτή τη στιγμή όμως παλεύω να καταλάβω τα πάντα», απολογήθηκε η Nancy σε μια ανάρτηση στο Facebook την επόμενη μέρα του θανάτου του Daniel.

Η Nancy Crampton – Brophy δήλωσε στην αστυνομία ότι την ώρα του περιστατικού είχε μόλις επιστρέψει από τη βόλτα που είχε βγει με τα σκυλιά της και την ώρα που την ενημέρωσαν έκανε ντους.

Στην ερώτηση εάν κατείχε κάποιο όπλο, απάντησε πως όχι.

Οι υποψίες της αστυνομίας

Όπως πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο πρώτος ύποπτος είναι ο/η σύζυγος.

Η Σχολή δεν είχε μεν κάμερες, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με τα γύρω κτήρια. Οι ερευνητές βρήκαν πλάνα από κάμερα κυκλοφορίας που έδειχνε την Nancy Crampton Brophy να οδηγεί το μίνι βαν Toyota της, στο δρόμο προς και από τη Σχολή την ώρα περίπου που υπολογίζεται ότι έγινε ο φόνος (προς το σχολείο στις 6:39 π.μ. και από το σχολείο στις 7:19 π.μ).

Έτσι η Nancy Brophy, από πενθούσα χήρα μεταμορφώθηκε γρήγορα στη βασική ύποπτη.

Τελικά, το Σεπτέμβριο του 2018, οι Αρχές δεχόμενοι την φράση της ίδιας της Nancy, ότι «οι συγγραφείς είναι ψεύτες» αποφάσισαν να την μπαγλαρώσουν και να την κρατήσουν προφυλακισμένη μέχρι τη δίκη της.

Πώς-να-δολοφονήσετε-τον-σύζυγό-σας-δολοφονία

Η δίκη

Η δίκη της Nancy Crampton – Brophy ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 2022 στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου της κομητείας Multnomah στο Portland, με δικαστή τον Christopher Ramras.

Οι κατηγορίες: η θέση της Εισαγγελίας

Αν και δεν υπήρχαν τρανταχτές αποδείξεις, η εισαγγελία συγκέντρωσε μια σειρά από περιστασιακά στοιχεία που, όπως είπαν, όλα μαζί υποδείκνυαν την Nancy Crampton Brophy ως τη δολοφόνο.

Το πρώτο στοιχείο που παρουσιάστηκε ήταν η αρχική μαρτυρία της Crampton Brophy σε αντιπαράθεση με τις κάμερες. Υποστήριξαν ότι η ψευδής μαρτυρία της για το που βρισκόταν την ώρα του εγκλήματος έδειχνε ότι όλη η αφήγηση της ήταν αναξιόπιστη.

Το δεύτερο στοιχείο ήταν η αποκάλυψη ότι η Crampton Brophy είχε αγοράσει από το διαδίκτυο ένα κιτ εξαρτημάτων για ένα «όπλο φάντασμα». («ghost gun», λέγεται το όπλο που είναι μη καταχωρημένο αρά και μη ανιχνεύσιμο. Συχνά αγοράζεται χώρια ο σκελετός και χώρια τα λοιπά εξαρτήματα).
Τα εξαρτήματα του κιτ ήταν για το ίδιο μοντέλο με το όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία (Glock 9mm).

Η εισαγγελία υποστήριξε ότι η αγορά δεύτερης κάννης έγινε με στόχο να αντικατασταθεί η πρώτη μετά τη δολοφονία ώστε, αν ποτέ βρεθεί το όπλο του φόνου, να δυσκολευτεί η αστυνομία να το αναγνωρίσει.

Σημειωτέων ότι η αστυνομία δεν έχει βρει μέχρι σήμερα το όπλο που σκότωσε τον Daniel Brophy.

Το κίνητρο της δολοφονίας

Ως κίνητρο για τη δολοφονία του συζύγου της,  οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι η Crampton-Brophy βρισκόταν σε κακή οικονομική κατάσταση και τα βιβλία της δεν είχαν ικανοποιητικές πωλήσεις και δεν ήταν οικονομικά κερδοφόρα.
Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι οι Brophys αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες και είχαν εξαντλήσει τον λογαριασμό συνταξιοδότησής τους δύο χρόνια πριν από τον πυροβολισμό.

«Δεν επρόκειτο απλώς για ανάγκη χρημάτων. Το ζήτημα ήταν ο τρόπος ζωής που επιθυμούσε η Nancy και το θύμα δεν μπορούσε ή αρνούνταν να της προσφέρει. Ο Daniel Brophy ήταν ικανοποιημένος με τον απλοϊκό τρόπο ζωής του, αλλά η Nancy Crampton – Brophy ήθελε κάτι περισσότερο», επιχειρηματολόγησε ο εισαγγελέας Shawn Overstreet.

«Καθώς η Nancy Brophy γινόταν πιο απελπισμένη οικονομικά και η συγγραφική της σταδιοδρομία έπεφτε, έμεινε με λίγες επιλογές….»

Με το θάνατο του συζύγου της θα εισέπραττε από ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής ποσό συνολικού ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και την αποκλειστική ιδιοκτησία του σπιτιού των 300.000 δολαρίων.

«Ο Daniel Brophy άξιζε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο δολάρια για τη Nancy Brophy αν ήταν νεκρός και από την άλλη μια ζωή με οικονομικές δυσκολίες αν έμενε ζωντανός».

Πώς-να-δολοφονήσετε-τον-σύζυγό-σας-δολοφόνος-γιαγιά

Η υπεράσπιση: η απάντηση της Nancy Crampton – Brophy

Η Nancy Crampton Brophy ξεκίνησε την απολογία της λέγοντας ότι αγαπούσε τον σύζυγό της. Τους τελευταίους μήνες πριν από το θάνατο του Daniel το ζευγάρι είχε κάνει πολλές ρομαντικές αποδράσεις και σχεδίαζαν ένα καλοκαιρινό ταξίδι στο όρος Rushmore.

Για τα οικονομικά τους προβλήματα δήλωσε ότι είχαν λυθεί στο μεγαλύτερο βαθμό με την εξαργύρωση ενός μέρους του δικού της συνταξιοδοτικού αποταμιευτικού προγράμματος.

«Οικονομικά, θα ήμουν πολύ καλύτερα αν ο Dan ήταν ζωντανός με τα χρήματα που έβγαζε, παρά αν ήταν νεκρός», κατέθεσε. Η υπεράσπιση επικαλέστηκε και την μαρτυρία ενός εμπειρογνώμονα ο οποίος υπολόγισε ότι ο Daniel Brophy, αν ζούσε για 10 ακόμη χρόνια – πράγμα πολύ πιθανό βάση στατιστικών στοιχείων – το εισόδημά του θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα χρήματα της ασφάλειας.

«Πού είναι το κίνητρο, σας ρωτάω; Οποιοσδήποτε εκδότης θα έβαζε τα γέλια και θα έλεγε “πιστεύω ότι πρέπει να τη δουλέψεις περισσότερο αυτή την ιστορία, έχει μια τεράστια τρύπα στη μέση”», πρόσθεσε η Nancy Brophy.

Για τις μεγάλες ασφάλειες ζωής του συζύγου της, εξήγησε ότι τα συμβόλαια τα είχε συνάψει η ίδια την περίοδο που εργαζόταν ως ασφαλίστρια για να κερδίσει την προμήθειά της.

Υποστήριξε ότι ο σύζυγός της, που ήταν τροφοσυλλέκτης άγριων μανιταριών,  είχε αγοράσει ένα Glock 9mm για προστασία όταν πήγαινε σε επικίνδυνες τοποθεσίες στον Εθνικό Δρυμό Willamette.

Παραδέχτηκε ότι η ίδια είχε αγοράσει το κιτ με τα αξεσουάρ και μια κάννη για το συγκεκριμένο πιστόλι, μέσω e-Bay. Στόχος αυτής της αγοράς ήταν να χρησιμοποιήσει την εμπειρία στο νέο μυθιστόρημα που έγραφε για μια γυναίκα που προσπαθούσε να εκπαιδευτεί στα όπλα για να προστατευθεί από τον απειλητικό πρώην εραστή της.

Κατά την επιχειρηματολογίας της, η δικηγόρος υπεράσπισης Kristen Winemiller παρουσίασε έναν άστεγο κάτοικο, τον Oscar C. Taylor, ως ύποπτο για τη δολοφονία, λέγοντας ότι αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την αστυνομία.

Ο Taylor, τώρα 64 ετών, την ημέρα της δολοφονίας εθεάθη να μαζεύει κουτιά κοντά στο σχολείο και κρατούσε ένα μπουκάλι καμπερνέ κι ένα κερί, σύμφωνα με τις χειρόγραφες σημειώσεις ενός ντετέκτιβ. Ο Taylor δεν κλήθηκε να καταθέσει μιας και η τρέχουσα τοποθεσία του ήταν άγνωστη. Τα δικαστικά του αρχεία δείχνουν ότι έχει περισσότερες από δώδεκα καταδικαστικές αποφάσεις για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Η Winemiller πρότεινε ότι ο Taylor θα μπορούσε να είχε αρπάξει το μπουκάλι κρασί και το κερί μέσα από τη Σχολή μαγειρικής. Στη συνέχεια να τον ανακάλυψε ο Daniel Brophy, να διαπληκτίσθηκαν  και ο Taylor να τον πυροβόλησε.

Για την ψευδή κατάθεση της για την ώρα του εγκλήματος η υπεράσπιση είχε καλέσει εμπειρογνώμονα ο οποίος δήλωσε ότι η Nancy Brophy ήταν τόσο σοκαρισμένη από την είδηση του θανάτου του συζύγου της που έπαθε «αναδρομική αμνησία» και ξέχασε τις λεπτομέρειες του πρωινού της.

Η ίδια η Nancy Brophy κατέθεσε ότι δεν θυμάται ακόμα το γεγονός αλλά η παρουσία της κοντά στη σχολή μαγειρικής την ημέρα του θανάτου του συζύγου της, μπορεί να εξηγηθεί ως απλή σύμπτωση μιας και οδηγούσε συχνά στην περιοχή για να της έρθει έμπνευση.

Ο Εισαγγελέας Overstreet, σχολίασε την απάντηση:
«Η Nancy δεν πάσχει από “αναδρομική” αμνησία αλλά από “βολική” αμνησία».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Οι 12 ένορκοι (7 γυναίκες και 5 άνδρες) χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να βγάλουν την απόφασή τους. Η Nancy Crampton-Brophy, 71 ετών, καταδικάστηκε για φόνο δεύτερου βαθμού στις 25 Μαΐου 2022.

Η Nancy δεν έδειξε καμία ορατή αντίδραση στην ετυμηγορία.

Οι συνήγοροι της Lisa Maxfield και Kristen Winemiller, δήλωσαν ότι η ομάδα υπεράσπισης θα ασκήσει αμέσως έφεση κατά της τόσο άδικης απόφασης.
«Το κράτος στήριξε όλη την υπόθεση μόνο σε θεωρίες που δεν μπορούσαν να αποδειχθούν», είπαν.

Η διάρκεια της ποινής που θα επιβληθεί στη συγγραφέα θα αποφασιστεί στις 13 Ιουνίου 2022.

Πώς-να-δολοφονήσετε-τον-σύζυγό-σας-γραφή

Συμπέρασμα

Ως συγγραφέας κι ο ίδιος, παρατηρώ ότι το να γράφεις για έναν πετυχημένο φόνο είναι τελικά πιο εύκολο απ’ ότι να τον κάνεις.

Γι’ αυτό και σε αντίθεση με τη μυθοπλασία της, στην πραγματική ζωή η Nancy Brophy δεν κατάφερε τελικά να κάνει τον τέλειο φόνο.  

Ως εκ τούτου, παρότι δεν είναι του γούστου της – όπως έγραφε – οι ολόσωμες φόρμες και το πορτοκαλί χρώμα, θα υποχρεωθεί πλέον και για τα επόμενα χρόνια να τα συνηθίσει.

Από την άλλη μεριά βέβαια, όσο η Nancy θα φοράει την πορτοκαλί φόρμα, τόσο οι πωλήσεις των βιβλίων της θα εκτοξεύονται. Κι ίσως μόνο έτσι μπορέσει να πετύχει το best seller που πάντα επιθυμούσε…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

1 Σχόλιο

  1. Γιάννης Αθανασίου Τοτονίδης

    Το διάβασα κ πίστευα πως κάπου σε κάποια στιγμή θα έγραφε πως ήταν από ταινία…

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 Crime Fiction Fans

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑