Η ληστεία που ενέπνευσε το Casa De Papel

Ο Anthony J. Curcio (01.09.1980-) είναι Αμερικανός συγγραφέας, ομιλητής, και… πρώην εγκληματίας και καταδικασμένος ληστής.

Τα πρώιμα χρόνια

Ο Curcio γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1980 στο Monroe της Washington στις ΗΠΑ. Δημοφιλής και αθλητικός τύπος, όλα έδειχναν ότι είχε μπροστά του μια λαμπρή καριέρα στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο.

Έχοντας περάσει στο κολλέγιο με αθλητική υποτροφία, ένα σοβαρό ατύχημα στο πόδι θα τερματίσει την πολλά υποσχόμενη καριέρα του και ταυτόχρονα θα τον εθίσει σε συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η επαγγελματική καριέρα

Αρχικά ξεκίνησε να εργάζεται ως έντιμος επιχειρηματίας. Έστησε την πρώτη του επιχείρηση που ονόμασε «Tony’s Gaming» όπου πουλούσε εξοπλισμό σε καζίνο. Όμως λόγω ενός ανταγωνιστή η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών και η αστυνομία θα του κλείσουν την επιχείρηση και θα κατασχέσουν το εμπόρευμα με την πρόφαση ότι ο Curcio δεν διέθετε τις κατάλληλες άδειες.

Το γεγονός αυτό θα απογοητεύσει τον Curcio και με τραυματισμένη ηθική, θα συνεχίσει πλέον τις εμπορικές του δραστηριότητες προσθέτοντας αρκετές παρανομίες.

Εξωτερικά, παρουσιαζόταν ως επιτυχημένος επιχειρηματίας και τυπικός οικογενειάρχης. Είχε παντρευτεί την αγαπημένη του από το γυμνάσιο Emily και είχαν κάνει δύο κόρες. Επαγγελματικά, διατηρούσε μια εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα που φαινόταν να πηγαίνει καλά.
Από την άλλη, πλαστογραφούσε συνταγές για φάρμακα, οργάνωνε μικρό κλοπές και έκανε διάφορες δανειοληπτικές απάτες.

Ο εθισμός του πλέον είχε φτάσει στο σημείο να χρειάζεται, εκτός των χαπιών και μεγάλη δόση κοκαΐνης για να βγάλει την ημέρα του.

Με την οικονομική κρίση των ακινήτων το 2008 η εταιρία του κατέρρευσε.

Anthony-Curcio-ομιλία

Η οργάνωση της ληστείας του Brink

Όντας σε απόγνωση, ο Curcio αποφάσισε να ληστέψει μια χρηματαποστολή. Συγκεκριμένα, ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο Brink, τη στιγμή που θα έκανε παράδοση σε ένα υποκατάστημα της Bank of America.

Μετά από 3 μήνες παρακολούθηση, ήταν έτοιμος. Γνώριζε το χρονοδιάγραμμα, τις θέσεις των καμερών της τράπεζας και του δρόμου, τα «τυφλά» σημεία. Είχε εκτιμήσει πόσα χρήματα μεταφέρονταν ανάλογα με τη μέρα.

Είχε οργανώσει και το πλάνο διαφυγής με έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό που αποτελούνταν από ένα σύστημα τροχαλίας καλωδίου και ένα σωλήνα που θα τον βοηθούσε να τραβήξει τον εαυτό του και τις σακούλες με τα χρήματα για να περάσει πάνω από έναν κολπίσκο έξω από την τράπεζα, στην απέναντι πλευρά, μια απόσταση περίπου 180 μέτρων.

Η διαφήμιση

Ο σχεδιασμός του Antony Curcio κορυφώθηκε με μια διαφήμιση που έβαλε στο «Craiglist», ένα site με θέσεις εργασίας. Η διαφήμιση ζητούσε εργάτες για τον καθαρισμό της πόλης με μισθό 28,50 δολάρια την ώρα. Το πρότζεκτ το είχε ονομάσει «Clean Monroe Beautification Project». Όποιος απαντούσε στη διαφήμιση λάμβανε ένα email με τις εξής οδηγίες:

Οι επιλεγμένοι εργάτες έπρεπε να φοράνε τζιν, μπλε πουκάμισο, παπούτσια εργασίας, κίτρινο γιλέκο ασφαλείας, χειρουργική μάσκα και προστατευτικά γυαλιά και να συναντηθούν στο πάρκινγκ της Bank of America, στις 11.00 π.μ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2008.

Ήταν η ώρα που ο Curcio θα λήστευε τη χρηματαποστολή.

Η ληστεία

Την προκαθορισμένη ημέρα και ώρα, ο Antony Curcio, ντυμένος πανομοιότυπα με τα άτομα της αγγελίας ανακατεύτηκε μαζί τους. Πλησίασε τον οδηγό του αυτοκινήτου και την ώρα που είχε φορτώσει τα χρήματα σε ένα καροτσάκι, τον ψέκασε με σπρέι πιπεριού.

Ο φύλακας άφησε το καρότσι κι έπιασε τα μάτια του, ενώ ο Curcio άρπαξε δύο σάκους που περιείχαν περίπου 500.000 δολάρια και έτρεξε προς τον κολπίσκο.  

Χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό του πέρασε στην απέναντι πλευρά, πέταξε τα ρούχα του εργάτη που φορούσε (φορούσε άλλα ρούχα από μέσα) και μπήκε στο πορτ-παγκάζ ενός αυτοκινήτου που οδηγούσε ένας φίλος του.

Όλο αυτό το διάστημα η αστυνομία αναζητούσε τον δράστη ανάμεσα στους εργάτες που είχαν έρθει για την αγγελία.

Anthony-Curcio-Brinks

Η ανατροπή του σχεδίου και η σύλληψη

Ένα μήνα μετά, ένας άστεγος ανέφερε στην αστυνομία ότι λίγες ημέρες πριν από τη ληστεία είχε δει ένα αυτοκίνητο να σταματάει λίγο έξω από το πάρκινγκ της Bank of America, να φοράει ο οδηγός μία μεταμφίεση και να βγαίνει έξω.
Αυτό είχε φανεί περίεργο στον άστεγο και είχε κρατήσει τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο ήταν στο όνομα του Antony Curcio.

Το FBI παρακολούθησε στενά τον Curcio και μόλις τον είδαν να πετάει σε έναν κάδο, ένα μπουκάλι αναψυκτικού που έπινε, ανέσυραν το μπουκάλι και από εκεί πήραν το DNA του. Στη συνέχεια το συνέκριναν με το DNA που είχαν βρει στην πεταμένη στολή του εργάτη, κοντά στην τράπεζα.
Τα δείγματα DNA ταίριαζαν και στις 4 Νοεμβρίου 2008, ο Antony Curcio συνελήφθη.

Όλα τα χρήματα επιστράφηκαν, εκτός από αυτά που ο Curcio είχε δώσει στον οδηγό του αυτοκινήτου που απόδρασε, τον οποίο και ποτέ δεν κατονόμασε.

Η φυλάκιση και η αξιοποίηση του χρόνου του Curcio

Ο Antony Curcio καταδικάστηκε σε 72 μήνες φυλάκιση σε ομοσπονδιακή φυλακή. Μέσα στην φυλακή έκανε παρέα με τον George Jung (06.08.1942-05.05.2021), γνωστό και με το παρατσούκλι «El Americano». Ο Jung ήταν ένας από τους μεγαλύτερους λαθρέμπορους και διακινητές ναρκωτικών τη δεκαετία του 1970. (Το 2001 τον υποδύθηκε ο Johnny Depp στη βιογραφική ταινία «Blow»). Ήταν αυτός που παρακίνησε τον Curcio να αρχίσει να γράφει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινής του ο Curcio έγραψε και εικονογράφησε περισσότερα από 20 παιδικά βιβλία. Ένα από αυτά λέγεται «My daddy’s in jail» («ο πατέρας μου είναι στη φυλακή») και απευθύνεται σε παιδιά με φυλακισμένους γονείς.
Ταυτόχρονα μέσα στη φυλακή έκανε αποτοξίνωση.
Αποφυλακίστηκε στις 4 Απριλίου 2013.

Anthony-Curcio-George-Jung

Η ζωή μετά

Από την αποφυλάκιση του και μετά εργάζεται ως συγγραφέας και δημόσιος ομιλητής.

Το βιβλίο του «Heist and high», έχει πάρει πολλά βραβεία. Παράλληλα, κάνει ομιλίες σε σχολεία, πανεπιστήμια και κοινωνικές οργανώσεις, σχετικά με την πρόληψη κατά των ναρκωτικών και τη σημασία της λήψης θετικών επιλογών. Έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια των ΗΠΑ.

Η περιουσία που έχει αποκτήσει ως συγγραφέας ο Antony Curcio, εκτιμήθηκε το 2021 σε καθαρή αξία 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Ήθελα να γίνω διάσημος ως ποδοσφαιριστής» δήλωσε ο Antony Curcio στο «USA Today». «Τελικά, για το υπόλοιπο μέρος της ζωής μου – ανεξάρτητα από το τι κάνω εγώ για να το διορθώσω – έγινα διάσημος για μερικά από τα λάθη που έκανα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ