για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος

50 διάσημοι συγγραφείς που έγραψαν το αριστούργημά τους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής (2)

μέρος 2ο: 25 «εγκληματίες» συγγραφείς από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα

Συχνά οι συγγραφείς παραπονιούνται για τους πολυάριθμους περισπασμούς της καθημερινότητας που εμφανίζονται ανάμεσα στους ίδιους και τις Μούσες τους, που δεν τους αφήνουν να δημιουργήσουν. Κάποιοι «τυχεροί» όμως, δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματαˑ έχουν άπλετο χρόνο και την απαραίτητη ηρεμία και μοναξιά. Πρόκειται για τους συγγραφείς που έχουν βρεθεί σε μπελάδες με το νόμο και, πάντοτε με τη βοήθεια της Ποινικής Δικαιοσύνης, έχουν καταλήξει πίσω από τα σίδερα της φυλακής. 

Σε μια μάλιστα ανάγκη που δημιουργείται για να που στον έξω κόσμο την δική τους πλευρά της ιστορίας που τους οδήγησε εκεί ή απλώς και μόνο για να περιγράψουν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους, δεν είναι λίγα τα λογοτεχνικά αριστουργήματα που γράφτηκαν μέσα σε ένα κελί.

Θα δούμε 50 από αυτές τις περιπτώσεις, σε δύο μέρη: Έχουμε ήδη δει με χρονολογική σειρά τις πρώτες 25 σε προηγούμενο άρθρο και σήμερα θα δούμε τις επόμενες 25, φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας..

Adolf Hitler

(20.04.1889 – 30.04.1945)
Ο δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας, έγραψε το διάσημο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «ο Αγών μου» («Mein Kampf») που αποτέλεσε το βασικό ιδεολογικό μανιφέστο την εποχή του ναζιστικού κόμματος, μέσα σε ένα κελί.

Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος του βιβλίου γράφτηκε στη φυλακή του Λάντσμπεργκ Αμ Λεχ το 1924, μαζί με τον συγκρατούμενο του Ρούντολφ Ες (Rudolf Hess) αν και το όνομα του δεύτερου δεν αναφέρεται πουθενά στο βιβλίο. Ο Χίτλερ είχε φυλακιστεί μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μόναχο το Νοέμβριο του 1923 που οδήγησε στην καταδίκη του σε 5 χρόνια φυλάκισης για εσχάτη προδοσία το 1924.

Πέθανε σε ηλικία 56 ετών αφού αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά την έλευση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Βερολίνο. Το πτώμα του, καθώς και της γυναίκας του Εύας Μπράουν που δάγκωσε κάψουλα κυανίου, περιχύθηκαν με βενζίνη και πυρπολήθηκαν. Τα λείψανα του ουδέποτε αποδείχτηκε ότι βρέθηκαν, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας για τον εάν τελικά αυτοκτόνησε ή όχι.  

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Χίτλερ

Ludwig Wittgenstein

(26.04.1889 – 29.04.1951)
Ο Ludwig Josef Johann Wittgenstein ήταν Αυστριακός φιλόσοφος και συγγραφέας. Αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε μόνο μια φιλοσοφική διατριβή, το «Tractus Logico Philosophicus», θεωρείται ένας από τους πλέον επιδραστικούς φιλοσόφους της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής.

Το 1918, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Wittgenstein αιχμαλωτίστηκε από τον ιταλικό στρατό και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Κόμο, μέχρι την απελευθέρωσή του το 1919. Εκεί φαίνεται να ολοκλήρωσε τη διατριβή του.
Πέθανε σε ηλικία 62 ετών πριν προλάβει να δημοσιεύσει το δεύτερο γνωστό του έργο «Φιλοσοφικές έρευνες» («Philosophische Untersuchungen»).

e.e.cummings

 (14.10.1894 – 03.09.1962)
Ο Edward Estlin Cummings (γνωστός για την αποφυγή των κεφαλαίων γραμμάτων στο όνομά του και τα έργα του) ήταν Αμερικανός ζωγράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ζούσε στο Παρίσι. Ως έντονα αντιμιλιταριστής συνελήφθη ως «ύποπτος κατασκοπείας και ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων» και φυλακίστηκε για 3,5 μήνες στο στρατόπεδο αιχμαλώτων Dépôt de Triage. Σε αυτή την εμπειρία βασίζεται το μυθιστόρημά του «Τεράστια σάλα» («The Enormous Room») του 1922. Πέθανε από εγκεφαλικό σε ηλικία 67 ετών στο New Hampsire.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Wittgenstein-cummings

Chester Himes

(29.07.1909 – 12.11.1984)
Ο Chester Bomar Himes ήταν Αμερικανός συγγραφέας που έγινε γνωστός κυρίως από το μυθιστόρημα «If he hollers let him go» («Αν φωνάζει αφήστε τον να φύγει») και τη σειρά μυθιστορημάτων «Harlem Detective».
Το 1958 κέρδισε το Grand Priz de Littérature Policière της Γαλλίας.

Πριν γίνει συγγραφέας, το 1928, υπηρέτησε 7 ½ χρόνια στις φυλακές του Ohio αφού κρίθηκε ένοχος για ένοπλη ληστεία τράπεζας. Ήταν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του που ο Himes ξεκίνησε να γράφει. Μετά την αποφυλάκισή του εργάστηκε ως σεναριογράφος για την Warner Brothers. Το 1950 μετακόμισε στο Παρίσι κάνοντας μια μποέμικη ζωή και το 1969 στη Moraira στην Ισπανία.
Πέθανε από τη νόσο του Πάρκινσον σε ηλικία 75 ετών.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Himes

Nelson Algren

(28.03.1909 – 09.05.1981)
Ο Αμερικανός Nelson Ahlgren Abraham, κάτοχος του Εθνικού Βραβείου Λογοτεχνίας Φαντασίας το 1950 για το βιβλίο «Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι» («The Man with the Golden Arm»), όταν ήταν νέος πέρασε πέντε μήνες στη φυλακή για κλοπή μιας γραφομηχανής από μια άδεια τάξη του Πανεπιστημίου Sul Ross στο Alpine, την οποία ήθελε για να γράψει το πρώτο του βιβλίο.
Πολλά από τα μυθιστορήματά του διασκευάστηκαν για τoν κινηματογράφο, ενώ 3 διηγήματά του κέρδισαν το βραβείο O.Henry.

Πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 75 ετών στο σπίτι του στο Long Island. Κάθε χρόνο η «Chicago Tribune» απονέμει το βραβείο Nelson Algren για ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους.

Jean Genet (Ζενέ)

(19.12.1910 – 15.04.1986)
Ο Ζαν Ζενέ ήταν εξέχων, αμφιλεγόμενος Γάλλος ποιητής, συγγραφέας, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και πολιτικός ακτιβιστής.
Είχε δύσκολα παιδικά χρόνια με αποτέλεσμα να καταδικαστεί στα 15 του χρόνια για επαναλαμβανόμενη αλητεία και μικροεγκλήματα και να οδηγηθεί στο αναμορφωτήριο του Mettray μέχρι τα 18 του. Αλλά και ως ενήλικας μπαινόβγαινε στη φυλακή, για κλοπές, πλαστογραφίες, άσεμνες πράξεις, κ.ά.

Μέσα στη φυλακή ο Ζενέ έγραψε το πρώτο του ποίημα, «Ο καταδικασμένος άνθρωπος» («Le condamné à mort») και το μυθιστόρημα «Η Παναγία των Λουλουδιών» («Our Lady of the Flowers») (1944) γράφοντας σε καφέ χαρτί το οποίο είχε δοθεί στους κρατούμενους για να κατασκευάζουν χάρτινες σακούλες.

Με τη βοήθεια του Jean Cocteau θα καταφέρει να εκδώσει το μυθιστόρημα και το 1949, όταν ο Ζενέ απειλήθηκε με ισόβια κάθειρξη, ο Cocteau, μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ και ο Πάμπλο Πικάσο, υπέβαλαν επιτυχώς αίτημα στον Γάλλο Πρόεδρο να ακυρώσει την ποινή. Ο Ζενέ δεν θα επέστρεφε ποτέ στη φυλακή.

Ο Ζενέ πέθανε σε ηλικία 76 ετών από θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι του μετά από πτώση στο δωμάτιο του, στο ξενοδοχείο Jack’s Hotel στο Παρίσι. Είχε προχωρημένο καρκίνο στο λαιμό.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Algren-Genet

William Burroughs (Μπάροουζ)

(05.02.1914 – 02.08.1997)
Ο William Seward Burroughs II, ήταν Αμερικανός ζωγράφος, κριτικός τέχνης, σεναριογράφος και αβάν – γκαρντ συγγραφέας.
Μεγάλο μέρος του έργου του Μπάροουζ είναι ημι-αυτοβιογραφικό, αντλημένο από τις εμπειρίες του ως εθισμένος στα οπιούχα. Το πιο γνωστό του έργο είναι ίσως το «Γυμνό Γεύμα» («Naked Lunch»)

Το 1951, ο Μπάρρουζ βρισκόταν με τη σύζυγό του Joan Volmer στο Μεξικό. Κατά τη διάρκεια μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, ο μεθυσμένος Μπάροουζ είπε στη σύζυγό του «Ήρθε η ώρα για την αναπαράσταση Γουλιέλμος Τέλος». Στη συνέχεια την έβαλε να κρατήσει ένα ποτήρι με αλκοόλ στο κεφάλι της, απομακρύνθηκε αρκετά μέτρα και πυροβόλησε με το περίστροφό του με στόχο το ποτήρι.

Συμπέρασμα: Μην το δοκιμάσετε ποτέ στο σπίτι! Η Volmer έπεσε νεκρή και ο Μπάρρουζ κατέληξε στις φυλακές του Μεξικό, για 13 ημέρες, μέχρι να καταφέρει ο αδελφός του να δωροδοκήσει τις αρχές και να τον βγάλει με εγγύηση, ενώ περίμενε την δίκη. Η δίκη έγινε και ο Μπάροουζ καταδικάστηκε ερήμην για ανθρωποκτονία. Ο συγγραφέας όμως την είχε ήδη κάνει με ελαφρά πηδηματάκια πίσω στις ΗΠΑ. 
Κατά την αναμονή της δίκης ο Μπάρρουζ έγραψε το μυθιστόρημα «Queer». Πέθανε σε ηλικία 83 ετών από καρδιακή προσβολή.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Burroughs

Joan Henry

(08.04.1914 – 2000)
Η Joan Constance Anne Henry ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας.
Φυλακίστηκε για 8 μήνες όταν το 1951 προσπάθησε να προωθήσει μία πλαστή επιταγή.
Μέσα στη φυλακή έγραψε το αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα «Who lie in Gaol», το οποίο έγινε αμέσως best seller και λίγο αργότερα κινηματογραφική ταινία.
Συνέχισε γράφοντας πολλά έργα για την μικρή και την μεγάλη οθόνη αλλά και τη σκηνή.

Nelson Mandela

(18.07.1918 – 05.12.2013)
Ο Nelson Rolihlahla Mandela ήταν Αφρικανός δικηγόρος, αγωνιστής του κινήματος κατά του Απαρχάιντ στη Νότια Αφρική και στη συνέχεια έγινε Πρόεδρος της χώρας.

Φυλακίστηκε για 27 χρόνια για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και αποφυλακίστηκε το 1990. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγραψε την αυτοβιογραφία του, «Μακρύς δρόμος προς την ελευθερία» («Long Walk to freedom») το οποίο συμπληρώθηκε το 2010 και επανεκδόθηκε με τον τίτλο «Συνομιλίες με τον εαυτό μου» («Conversations with myself»).
Το 1993 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών από μία παρατεταμένη λοίμωξη στους πνεύμονες.

Aleksandr Solzhenitsyn (Σολζενίτσιν)

(11.12.1918 – 03.08.2008)
Ο Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn ήταν Ρώσος μυθιστοριογράφος και ιστορικός.
Τα πιο γνωστά του έργα είναι τα «Μια μέρα του Ιβάν Ντενίσοβιτς» και «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ». Και τα δύο περιγράφουν τη ζωή του κατά τη διάρκεια της 8ετής κάθειρξης που πέρασε σε διάφορα στρατόπεδα εργασίας. Αφορμή αυτής της ποινής ήταν ένα προσωπικό γράμμα που είχε στείλει σε έναν φίλο του, όπου είχε κάνει ένα υποτιμητικό σχόλιο για το χαρακτήρα και τις ικανότητες του Ιωσήφ Στάλιν.
Το 1970 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Mandela-Solzhenitsyn

Malcolm Braly

(25.071925 – 07.04.1980)
Ο Αμερικανός συγγραφέας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε διάφορες φυλακές για απατεωνιές. Ενώ ήταν πίσω από τα κάγκελα, είχε γράψει τρία μυθιστορήματα. Το πιο αναγνωρισμένο μυθιστόρημα του «on the yard», την εποχή που γράφτηκε (1967) το έγραψε κρυφά γιατί ο ίδιος είχε αποφυλακιστεί με όρους και οι αρχές απείλησαν να ανακαλέσουν την αποφυλάκισή του αν έγραφε κάτι που θα αναφερόταν στις φυλακές. Το έργο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ο Braly δεν επέστρεψε ποτέ στη φυλακή.   Ο Braly σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε ηλικία 54 ετών.

Frank Elli

(1925 – 1984)
Ο Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος, χρειάστηκε να βρεθεί στη φυλακή 11 φορές για διαρρήξεις και άλλες απάτες και να εκτίσει συνολικά 17 χρόνια μέχρι να αρχίσει να γράφει το αυτοβιογραφικό «Riot» το 1969 που θα τον έκανε διάσημο. Πέθανε από καρκίνο στο λαιμό σε ηλικία 58 ετών.

Martin Luther King Jr.

 (15.01.1929 – 04.04.1968)
Ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ ήταν Αμερικανός ιερέας, ειρηνιστής και ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων.
Η πολιτική του δράση είχε ως αποτέλεσμα τις συχνές φυλακίσεις του. Ενώ ήταν έγκλειστος το 1963 στο Birmingham της Alabama έγραψε τη διάσημη επιστολή του «Γράμματα από τη φυλακή του Μπέρμινγκχαμ» («Letters from Birmingham Jail»).

Η επιστολή θεωρείται ως «ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά έγγραφα που συντάχθηκε από έναν σύγχρονο πολιτικό κρατούμενο». Eκτός των άλλων – μας λέει ότι οι άνθρωποι έχουν ηθική ευθύνη να παραβιάσουμε τους άδικους νόμους και να αναλάβουμε άμεση δράση αντί να περιμένουμε δυνητικά για πάντα να έρθει η δικαιοσύνη.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών από πυροβολισμό από τον James Earl Ray.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Elli-King

Nawal El Saadawi

(22.10.1931 – 21.03.2021)
Η Αιγύπτια γιατρός, φεμινίστρια και συγγραφέας, έχει γράψει αρκετά βιβλία καταγγέλλοντας τη θέση των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, ήταν η κυκλοφορία του φεμινιστικού περιοδικού «Confrontation» η αφορμή για τη σύλληψη και τη φυλάκισή της για έναν χρόνο.

Στη φυλακή της αρνήθηκαν το χαρτί και το στυλό, ωστόσο, αυτό δεν την εμπόδισε να συνεχίσει να γράφει. Χρησιμοποίησε ένα μολύβι για τα φρύδια και χαρτί υγείας για να καταγράψει τα απομνημονεύματά της που δημοσίευσε αργότερα στο «Αναμνήσεις από τις γυναικείες φυλακές». Πέθανε σε ηλικία 90 ετών σε νοσοκομείο στο Κάϊρο.

Edward Bunker

(31.12.1933 – 19.07.2005)
Ο Edward Heward Bunker ήταν Αμερικανός συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός.
Από την ηλικία των 14 ετών μπαινόβγαινε στις φυλακές για ληστείες τραπεζών, εμπόριο ναρκωτικών, εκβιασμούς, ένοπλες ληστείες και πλαστογραφίες.
Παρότι ξεκίνησε να γράφει με επιτυχία από τα 22 του χρόνια θα συνεχίσει την εγκληματική του δράση και τις φυλακές μέχρι τα 42 του. 

Συνολικά έγραψε 7 μυθιστορήματα και πολλά κινηματογραφικά σενάρια και έπαιξε ο ίδιος σε αρκετές από τις ταινίες που έγιναν με αυτά. Πέθανε σε ηλικία 71 ετών πάνω σε χειρουργική επέμβαση που έκανε για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια του.

Albert Nussbaum

(09.04.1934 – 07.01.1996)
Ο Albert Frederick Nussbaum ήταν συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και τηλεοπτικών σεναρίων και καθηγητής συγγραφής μυστηρίου.
Πριν από αυτό όμως ήταν ληστής 8 τραπεζών από το 1960 ως το 1962 και μέλος της λίστας των πιο καταζητούμενων του FBI. Καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση αλλά αποφυλακίστηκε με όρους το 1970, έχοντας εκτίσει τα 8 από αυτά. Πέθανε σε ηλικία 61 ετών.

Eldridge Cleaver

(31.08.1935 – 01.05.1998)
Ο Leroy Eldridge Cleaver ήταν Αμερικανός συγγραφέας, πολιτικός ακτιβιστής και ηγέτης στους Μαύρους Πάνθηρες.
Το 1958 καταδικάστηκε για μια σειρά από εγκλήματα όπως διάρρηξη, επίθεση, βιασμό και απόπειρα φόνου και αποφυλακίστηκε με όρους το 1968. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έγραψε μια σειρά πολιτικών δοκιμίων που στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο με τίτλο «Soul on Ice». Το βιβλίο του είχε μεγάλη επιρροή στο κίνημα της μαύρης εξουσίας. Πέθανε σε ηλικία 62 ετών στην Καλιφόρνια.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Bunker-Nussbaum-Cleaver

Ken Kesey

(17.09.1935 – 10.11.2001)
Ο Kesey ήταν Αμερικανός συγγραφέας, γνωστός για το μυθιστόρημα «One flew over the Cuckoo’s nest» («στη φωλιά του κούκου») το 1962, το οποίο έγινε ταινία το 1975 με πρωταγωνιστή τον Jack Nicholson.
Το 1965 φυλακίστηκε για 5 μήνες για κατοχή μεγάλης ποσότητας μαριχουάνας.
Με πολλά προβλήματα υγείας, διαβήτη και εγκεφαλικά, πέθανε σε ηλικία 66 ετών από επιπλοκές μετά από μία χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το συκώτι.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Kesey

Emil Richard Johnson

(01.01.1938 – 01.12.1997)
Αν τα σκληρά αστυνομικά μυθιστορήματα και σενάρια του Emil Richard Johnson είχαν μια σπάνια αμεσότητα και ήταν τόσο ρεαλιστικά, αυτό οφείλεται στην ίδια τη ζωή του συγγραφέα.

Καταδικασμένος σε 40 χρόνια κάθειρξης για ένοπλες ληστείες και φόνο δεύτερου βαθμού, έγραψε το μεγαλύτερο μέρος των έργων του πίσω από τα κάγκελα. Εκεί παρέλαβε και το βραβείο Best First Novel Edgar Award το 1969 για το «Silver street», το πρώτο του βιβλίο της σειράς του ντετέκτιβ Tony Lonto.
Η κακή του διαγωγή, τα ναρκωτικά και μια απόπειρα απόδρασης είχαν ως αποτέλεσμα να εκτίσει και τα 40 χρόνια της ποινής του.    

Anne Perry

(28.10.1938 – )
Η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, περισσότερο γνωστή για τις σειρές ντετέκτιβ Thomas Pitt και William Monk, γεννήθηκε με το όνομα Juliet Marion Hulme.

Το 1954, σε ηλικία 15 ετών, ενώ ζούσε στη Νέα Ζηλανδία, η Honorah Rieper μητέρα της φίλης της Pauline ανακοίνωσε στα δύο κορίτσια ότι θα πρέπει να χωρίσουν γιατί θα έφευγαν για τη Νότια Αφρική, δεν μπορούσε να φανταστεί τι την περίμενε.   
Οι δυο κολλητές φίλες δεν δέχτηκαν τον χωρισμό. Αντ’ αυτού, έβαλαν ένα τούβλο μέσα σε ένα καλτσόν και με αυτό χτύπησαν το κεφάλι της μαμάς περισσότερες από 20 φορές, μέχρι που έγινε πολτός. 

Λόγω του νεαρού της ηλικίας τα δυο κορίτσια γλύτωσαν τη θανατική ποινή και κρατήθηκαν στη φυλακή ανηλίκων μόνο για 5 χρόνια. Μετά την αποφυλάκισή της η Hulme το 1969 επέστρεψε άρον άρον στην Αγγλία, άλλαξε το όνομά της σε Anne Perry και έγινε αεροσυνοδός. Κι αφού πλέον «τα μυαλά της είχαν πάρει αέρα» ξεκίνησε να γράφει αστυνομικές ιστορίες με φόνους.
Από το 2017 ζει στο Hollywood για να μπορεί να επιβλέπει τις ταινίες που βασίζονται στα μυθιστορήματά της.

Jeffrey Archer

(15.04.1940 – )
Ο Jeffrey Howard Archer είναι ένας Άγγλος πολιτικός, μέλος της Βουλής των Λόρδων, πρώην βουλευτής, Δήμαρχος και συγγραφέας (από τους πιο αγαπημένους μου!), ο οποίος έχει πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Από το 2001 μέχρι το 2003 φυλακίστηκε για ψευδορκία και διαστρέβλωση της πορείας της δικαιοσύνης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος στην ενεργό πολιτική του σταδιοδρομία. Ευτυχώς για εμάς τους οπαδούς του, συνέχισε τουλάχιστον να γράφει.
Κατά την παραμονή του στη φυλακή έγραψε τη συλλογή διηγημάτων «Cat O’ Nine tales».

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Perry-Archer

Jack Abbott

(21.01.1944 – 10.02.2002)
Ο Jack Henry Abbott ήταν Αμερικανός συγγραφέας.
Το 1965, ενώ βρισκόταν στη φυλακή για πλαστογραφία, μαχαίρωσε και σκότωσε έναν συγκρατούμενό του. Το 1971 απέδρασε και λήστεψε μια τράπεζα στο Κολοράντο μέχρι να συλληφθεί ξανά.
Τότε έγραψε το γνωστό του βιβλίο «στην κοιλιά του κτήνους» («in the belly of the beast») όπου περιέγραφε τη ζωή στη φυλακή.

Η επιτυχία του βιβλίου τον βοήθησε να πετύχει την αποφυλάκισή του με αναστολή. Όμως 6 μόλις βδομάδες μετά την αποφυλάκισή του, τσακώθηκε σε ένα καφέ με τον γιο του ιδιοκτήτη Richard Adan, επειδή δεν τον άφησε να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα που ήταν μόνο για το προσωπικό. Αποτέλεσμα ήταν ο Abbott να τον μαχαιρώσει και να τον σκοτώσει, οπότε και κατέληξε και πάλι στα γνώριμα του λημέρια. Καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία με ποινή 15 χρόνια.
Τελικά το 2002, κρεμάστηκε μέσα στο κελί του χρησιμοποιώντας τα σεντόνια του κι ένα κορδόνι παπουτσιών.  

Scooter Libby

(22.08.1950 – )
O Irving Lewis “Scooter” Libby είναι Αμερικανός δικηγόρος, συγγραφέας και πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Αντιπροέδρου Dick Cheney.
To 2007 καταδικάστηκε σε 30 μήνες σε ομοσπονδιακή φυλάκιση για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, ψευδορκία και ψευδείς δηλώσεις σε σχέση με την μυστική ταυτότητα της αξιωματικού της CIA Valerie Plame.  
Έχει γράψει το μυθιστόρημα «Ο μαθητευόμενος» («The Apprentice») από το 1996 αλλά έκανε εμπορική επιτυχία μόνο μετά την περιπέτεια του με το νόμο.

 Liu Xiaobo

(28.12.1955 – 13.07.2017)
Ο Liu Xiaobo ήταν Κινέζος συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας, φιλόσοφος και ακτιβιστής.
Μέχρι το 1999 είχε εκτίσει συνολικά 7 χρόνια φυλάκισης στις 3 φορές που είχε συλληφθεί λόγω των πολιτικών του θέσεων και ως ύποπτος υποκίνησης ανατροπής της κρατικής εξουσίας.

Το 2009 φυλακίστηκε για τέταρτη φορά για τη συμμετοχή του στη συγγραφή του «Χάρτα 08» («Charter 08»), ενός μανιφέστου με 19 αιτήματα για την κινεζική κυβέρνηση. Καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης.
Το 2010, ενώ βρισκόταν μέσα στη φυλακή έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.
Πέθανε σε ηλικία 62 ετών από καρκίνο του ήπατος.

Asli Erdoğan

(08.03.1967 – )
Η Ασλί Ερτογάν είναι Τουρκάλα συγγραφέας, αρθρογράφος και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φυλακίστηκε το 2016 επειδή έγραψε ένα άρθρο στην φιλοκουρδική εφημερίδα Özgür Gündem. Αποφυλακίστηκε υπό όρους 4 μήνες μετά. Από το 2017 ζει εξόριστη στη Γερμανία. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα ενώ έχει βραβευθεί σε Τουρκία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Σουηδία, ΗΠΑ.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Libby-Xiaobo-Erdogan

Bonus 1 – Δυο ακόμη σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς

Μέχρι εδώ συμπληρώσαμε τους 25 (μέρος 1ο) + 25 (μέρος 2ο), δηλαδή 50 συγγραφείς που έγραψαν τα έργα τους μέσα στη φυλακή. Δεν θα μπορούσα όμως να παραλείψω από την λίστα δύο σύγχρονες γυναίκες συγγραφείς – απατεώνισσες, την Piper από τη σειρά «Orange is the new black» και την Wahida Clark.

Piper Kerman

 (28.09.1969 – )
H Piper Eressea Kerman είναι Αμερικανίδα συγγραφέας διάσημη για τη σειρά «Orange is the New Black» του Netflix.
Κατηγορήθηκε το 1998 για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 15 μήνες κράτηση σε ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα.
Τα απομνημονεύματα της από τη ζωή στη φυλακή είχαν ως αποτέλεσμα το βιβλίο και στη συνέχεια την τηλεοπτική μεταφορά του που κέρδισε 4 βραβεία Emmy.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-Kerman

Wahida Clark

Η Wahida Clark είναι μια αφροαμερικανίδα συγγραφέας γνωστή για τα δημοφιλή μυθιστορήματα της σειράς «Thug». Θεωρείται πρωτοπόρος του λογοτεχνικού είδους «street lit», το οποίο χρησιμοποιεί τον κάτω κόσμο της πόλης ως σκηνικό για σκληρές ιστορίες σεξ, ναρκωτικών και βία.

Άρχισε να γράφει ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης 9 ½ ετών στο ομοσπονδιακό στρατόπεδο γυναικείων φυλακών στο Lexington στο Kentucky για απάτη τραπεζογραμματίων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το Ενώ έγραψε το μυθιστόρημα «Sleeping with the enemy» βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπειρίες της πίσω από τα κάγκελα.

Bonus 2 – Πέντε σύγχρονοι συγγραφείς που έκαναν φυλακή για πολιτικούς λόγους

Τέλος, πολλοί συγγραφείς και ποιητές έχουν φυλακιστεί επειδή υποστήριξαν ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις στο έργο τους ή έγραψαν για θέματα που θεωρούνται ταμπού σε μια χώρα. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για χώρες όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται ασύστολα, αυτοί οι συγγραφείς που τολμούν αξίζουν ακόμη περισσότερους επαίνους. Τιμώντας λοιπόν όσους αγωνίζονται για τη λογοτεχνική ελευθερία θεωρώ ότι οφείλω να κάνω μια μικρή ενδεικτική αναφορά.

Nurmuhemmet Yasin (Κίνα)

(1977 – 2011)
Ο Nurmuhemmet Yasin ήταν Ουιγούρος συγγραφέας και ποιητής στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων Xinjiang της Κίνας.
Το 2005 κυκλοφόρησε το διήγημα του «Άγριο περιστέρι» («Wild pigeon»). Η ιστορία αναφέρονταν σε ένα περιστέρι που πιάστηκε αιχμάλωτο από τους ανθρώπους. Επειδή το πουλί δεν ήθελε να παραμείνει σκλαβωμένο, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του τρώγοντας μια δηλητηριασμένη φράουλα.

Ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του διηγήματος ο Yasin συνελήφθη με την κατηγορία ότι το διήγημά του υποκινεί τον αυτονομισμό. Ο ίδιος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση ενώ ο εκδότης του σε 3 χρόνια. Πέθανε στη φυλακή Shaya σε ηλικία 34 ετών από βαριά ασθένεια.

Ashraf Fayadh (Σαουδική Αραβία)

(1980 – )
Ο Ασράφ Φαγιάντ είναι εικαστικός, ποιητής και συγγραφέας με καταγωγή από την Παλαιστίνη, που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία.

Συνελήφθη στη Σαουδική Αραβία το 2013 μετά από καυγά με έναν άνδρα που τον ανέφερε στις αρχές και κατηγόρησε την ποιητική συλλογή του Φαγιάντ  «Οδηγίες εντός» («Instructions within») για προώθηση του αθεϊσμού, προσβολή του Προφήτη και αμφισβήτηση του Κορανίου. Συνελήφθη με την κατηγορία της «αποκλίνουσας συμπεριφοράς». Του επιβλήθηκε η θανατική ποινή με αποκεφαλισμό. Μετά από πιέσεις από δεκάδες χώρες υποστήριξης του Φαγιάντ, η ποινή του μειώθηκε σε 8 χρόνια σκληρής κάθειρξης και 800 μαστιγώματα (!). Αφού εκτίσει την ποινή του, ο Φαγιάντ θα πρέπει να δηλώσει την μετάνοια του στα επίσημα μέσα ενημέρωσης εάν θέλει να απελευθερωθεί.

Ahmed Naji (Αίγυπτος)

(15.09.1985 – )
Ο Ahmed Naji είναι ένας Αιγύπτιος συγγραφέας. Το μυθιστόρημα του «Using life» παρουσιάζει σεξουαλικές σκηνές και ναρκωτικά με ωμό και αφιλτράριστο τρόπο. Αν και αρχικά το έργο του είχε την αποδοχή από την Αίγυπτο και απέσπασε διεθνής επαίνους, ένας Αιγύπτιος πολίτης υπέβαλε καταγγελία κατηγορώντας τον Naji για παραβίαση των δημοσίων ηθών στο βιβλίο του. Το 2015, ο Naji καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση.
Σήμερα ζει εξόριστος στις ΗΠΑ.

Faraj Ahmad Birqdar (Συρία)

Ο ποιητής Faraj Ahmad Birqdar παρέμεινε στη φυλακή για 13 χρόνια, λόγω των δημοσιεύσεων του στο λογοτεχνικό περιοδικό που είχε δημιουργήσει ο ίδιος και οι φίλοι του.
Ο Birqdar έγραψε τη πιο διάσημη ποιητική του συλλογή, «A Dove with Wings Opened» στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 2000 και μετακόμισε στη Σουηδία.

Mohammed Al-Ajami (Κατάρ)

Το 2011 η κρατική ασφάλεια του Κατάρ κατηγόρησε δύο από τα ποιήματα του Μοχάμεντ Αλ-Ατζάμι για «υποκίνηση στην ανατροπή του κυβερνώντος καθεστώτος» και «κριτική στον Εμίρη». Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη κατά τη διάρκεια μυστικής δίκης. Μετά από σχεδόν 5 χρόνια φυλάκισης, ο al-Ajami έλαβε βασιλική χάρη και αποφυλακίστηκε.

Συγγραφείς-που-έκαναν-φυλακή-κουκουβάγια

Συνεχίζεται…

Το ζητήσατε και θα ακολουθήσει και τρίτο μέρος, με Έλληνες συγγραφείς και ποιητές που έχουν κάνει φυλακή ή εξορία (κυρίως λόγω των πολιτικών τους φρονημάτων).

Όσο έκανα την έρευνα για να βρω αυτά τα ονόματα, Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, συνειδητοποιούσα πόσο μεγάλη είναι αυτή η λίστα. Εάν έχω ξεχάσει κάποια σημαντική προσωπικότητα, συγχωρείστε με. Μπορείτε να το γράψετε στα σχόλια και να το προσθέσω στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 50 διάσημοι συγγραφείς που έγραψαν το αριστούργημά τους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής – μέρος 1ο: 25 «εγκληματίες» συγγραφείς μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

3 Σχόλια

 1. Γιώτα Βασιλείου

  Φανταστική δουλειά. Σε ευχαριστούμε πολύ!

 2. Vicky Hatzikomitsa

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!
  Ελάχιστους γνωρίζω (τους ..γνωστούς ) αλλά αυτό που μου φάνηκε τρομαχτικό ήταν η Πέρρυ που μαζί με τη κολλητή της σκότωσαν τη μητέρα της για να μη χωρίσουν στα 15.τους!!
  Εγώ προσωπικά δε θα διάβαζα ποτέ βιβλίο κάποιου που είχε κάνει τέτοιο έγκλημα!!

 3. Maria Andreadelli

  Στις περισσότερες των περιπτώσεων εγκληματίες ήταν αυτοί που τους φυλάκισαν. Τουλάχιστον διαβάσαμε μερικά βιογραφικά.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 Crime Fiction Fans

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑