Η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην ΕΣΣΔ και η σατανική οικογένεια Maslenko

Η Tamara Ivanyutina ήταν Ουκρανή κατά συρροή δολοφόνος γνωστή και ως «η δηλητηριάστρια του Κιέβου».

Τα γεγονότα

Στις 16, 17 και 18 Μαρτίου του 1987, αρκετοί μαθητές καθώς και κάποια μέλη του προσωπικού του Σχολείου #16 στην περιοχή Podilskyi στο Κίεβο νοσηλεύτηκαν με σημάδια τροφικής δηλητηρίασης.
Δύο από τα παιδιά, ο Sergei Panibrat και ο Andrei Kuzmenko πέθαναν σχεδόν αμέσως. Το ίδιο και ένας δάσκαλος κι ένας τεχνικός ψυγείων. Εννέα άτομα νοσηλεύτηκαν στην εντατική.

Η πρώτη υποψία των γιατρών ως αιτία του φαινομένου ήταν η εποχιακή γρίπη. Γρήγορα όμως αυτή η θεωρία αντικαταστάθηκε από την εντερική λοίμωξη. Όταν όμως τα θύματα άρχισαν να χάνουν μαλλιά, και αυτή η υποψία καταρρίφθηκε. Τα στοιχεία έδειχναν δηλητηρίαση.

Οι έρευνες ξεκινούν

Το κοινό στοιχείο που είχαν όλα τα θύματα ήταν ότι στις 16 Μαρτίου το μεσημέρι είχαν γευματίσει στο εστιατόριο του σχολείου και είχαν φάει kasha (χυλός από πλιγούρι φαγόπυρου) και συκώτι.

Αμέσως οι αρχές αναζήτησαν την υπεύθυνη για τον έλεγχο διαιτολόγο, Natalia Kukharenko (ή Kukarenko) που θεωρήθηκε η βασικότερη ύποπτη. Η διατροφολόγος όμως είχε ακλόνητο άλλοθι. Είχε πεθάνει 2 εβδομάδες νωρίτερα, από καρδιακή προσβολή. Αυτό έκανε την υπόθεση ακόμη πιο μυστήρια. Οι ανακριτές ζήτησαν εκταφή της γυναίκας και ιατροδικαστική εξέταση.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι, τόσο η διατροφολόγος όσο και τα τωρινά θύματα του σχολείου, είχαν ίχνη θαλλίου στους ιστούς τους.

Όλα οδηγούν στην Ivanyutina

Η έρευνα συνεχίστηκε πλέον σε όλα τα άτομα που θα μπορούσαν να είχαν πρόσβαση στην κουζίνα.
Ανάμεσα τους ήταν και η Tamara Ivanyutina, η οποία εργαζόταν στο πλύσιμο των πιάτων του εστιατορίου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκε ότι η Ivanyutina είχε στο παρελθόν καταδικαστεί για κερδοσκοπία. Ως εκ τούτου, επειδή ως πρώην κατάδικος δεν θα μπορούσε να εργαστεί σε εκπαιδευτικό ίδρυμα, είχε παρουσιάσει πλαστό βιβλιάριο εργασίας. 

Tamara-Inanyutina-cartoon-Γιώργος-Λάμπρος-μαγείρεμα

Η σύλληψη

Η έρευνα στο σπίτι της ύποπτης αρχικά δεν είχε φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Όταν όμως απογοητευμένοι οι ερευνητές ετοιμάζονταν να φύγουν και να παραδεχτούν την ήττα τους, η  ντετέκτιβ Valentina Kalachikova στάθηκε μπροστά από ένα μικρό κομοδίνο ραπτομηχανής. Όταν άνοιξε το συρτάρι παρατήρησε ότι η Ivanyutina ταράχτηκε κι έγινε ιδιαιτέρως νευρική. Έτσι, παρότι μέσα βρήκε μόνο ένα μπουκάλι λάδι λίπανσης ραπτομηχανής, ο ντετέκτιβ ζήτησε να γίνει χημική ανάλυση στο περιεχόμενό του.

Η ανάλυση έδειξε ότι το μπουκάλι περιείχε διάλυμα Clerici. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρά τοξικό διάλυμα με βάση το θάλλιο (κατά το ήμισυ μυρμηκικό θάλλιο και μηλονικό θάλλιο). Χρησιμοποιείται στη γεωλογία. Όταν αραιωθεί ελάχιστα με νερό, το κιτρινωπό χρώμα του γίνεται άχρωμο ενώ είναι και άοσμο.
Η Tamara Ivanyutina συνελήφθη.

Η ομολογία

Η Ivanyutina γρήγορα ομολόγησε το έγκλημα της.
Ως αιτία που προέβη σε μια τέτοια πράξη, ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές της 6ης τάξης, πριν καθίσουν να φάνε αρνήθηκαν να βοηθήσουν στην τακτοποίηση των τραπεζιών και των καρεκλών. Κι έτσι η Ivanyutina αποφάσισε «να τους δώσει ένα μάθημα».

Λίγο αργότερα αρνήθηκε την υπογεγραμμένη ομολογία της ισχυριζόμενη ότι πιέστηκε από τους ανακριτές της να την υπογράψει.

Τα παιδικά χρόνια

Η Tamara Antonovna Ivanyutina (1941-1987) ήταν ένα από τα 6 παιδιά της οικογένειας Maslenko.
Οι γονείς της είχαν γαλουχήσει όλη την οικογένεια με την αρχή ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η υλική ασφάλεια και η ευημερία. (Γεγονός πολύ ασυνήθιστο σε μια εποχή βαθύ κομμουνισμού).
Έτσι η Tamara αποφάσισε να γίνει πλούσια με κάθε κόστος.

Όνειρο της ήταν να αγοράσει κάποια στιγμή ένα μαύρο αυτοκίνητο Gaz Volga (Ρωσικό αυτοκίνητο πολυτελείας).
Αφού δοκίμασε αρχικά κάποιες μικροαπάτες που οδήγησαν στη σύλληψή της, κατέληξε στο ώριμο συμπέρασμα ότι ένας εύκολος τρόπος για να πετύχεις είναι ένας πλούσιος γάμος.

Ο σύζυγος: το πρώτο θύμα της Tamara Ivanyutina

Χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για παλαιότερες εγκληματικές δραστηριότητες παρά μόνο εικασίες, η αστυνομία θεωρεί ως πρώτο αποδεδειγμένο θύμα της Ivanyutina τον πρώτο της σύζυγο, ένα οδηγό φορτηγού που έβγαζε αρκετά χρήματα. Κίνητρο της δηλητηρίασής ήταν να αποκτήσει το διαμέρισμά του.

Η Tamara άρχισε να δηλητηριάζει τον σύζυγό της σχεδόν από τις πρώτες μέρες της κοινής τους ζωής: πρόσθετε σταδιακά το διάλυμα Clerici στο φαγητό του άντρα της, γνωρίζοντας ότι το δηλητήριο τείνει να συσσωρεύεται στο σώμα και μια μέρα θα κάνει τη δουλειά του. Σύντομα, η υγεία του συζύγου της Tamara επιδεινώθηκε: Αδυναμία, πόνος και πτώση των μαλλιών ήταν πλέον καθημερινά συμπτώματα.

Ωστόσο, ο φορτηγατζής συνέχισε να εργάζεται, ώσπου σε ένα δρομολόγιο συνειδητοποίησε ότι απλά δεν μπορούσε να προχωρήσει άλλο. Σταμάτησε το φορτηγό σε μία λίμνη και επιχείρησε να ρίξει νερό πάνω του μήπως και συνέλθει. Όταν άρχισε να σκουπίζει το κεφάλι του με μια πετσέτα, είδε με τρόμο ότι είχε χάσει όλα του τα μαλλιά.

Νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο και πέθανε μετά από λίγες ημέρες.
Οι γιατροί αγνόησαν την απότομη τριχόπτωση του και θεώρησαν ότι η καρδιακή προσβολή ήταν η αιτία του θανάτου του.
Αμέσως μετά, η Tamara πούλησε το σπίτι και μετακόμισε στο Κίεβο.

Tamara-Inanyutina-μαγείρεμα-δηλητήριο-θάνατος

Τα επόμενα θύματα της μαύρης χήρας Tamara Ivanyutina

Στον δεύτερο της γάμο η Ivanyutina ήταν πιο δημιουργική. Το 1983 παντρεύτηκε τον κατά 7 χρόνια νεότερό της Oleg Ivanyutina, πήρε το επίθετό του αλλά δυστυχώς δεν είχε δικό του σπίτι. Είχαν όμως οι γονείς του.

Λίγο μετά το γάμο, η Ivanyutina ξεκίνησε να δηλητηριάζει τον πεθερό της. Ο συνταξιούχος δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί άρχισε ξαφνικά να υποφέρει από έντονους πόνους και μουδιάσματα και πήγε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν έξαρση πολυαρθρίτιδας, του  συνταγογράφησαν μια θεραπεία και τον έστειλαν σπίτι.

Για να ευχαριστήσει τον πεθερό της η Ivanyutina του έφτιαξε μια νόστιμη σούπα. Το ίδιο βράδυ τον πήρε το ασθενοφόρο και λίγες ώρες μετά ξεψύχησε.

Στην κηδεία του πεθερού της η Ivanyutina προσέφερε ένα ποτήρι νερό στην πεθερά της που είχε αρχίσει να έχει τα ίδια συμπτώματα που είχε ο σύζυγός της πριν πεθάνει. Με το που ήπιε το μισό νερό η ηλικιωμένη γυναίκα, αντί για ανακούφιση, ένιωσε ναυτία και πόνους στο στομάχι.

Η γυναίκα φώναξε ότι η Ivanyutina την δηλητηρίασε.
Δήθεν εκνευρισμένη η Ivanyutina πήρε το ποτήρι από τα χέρια της πεθεράς της και το έσπασε με δύναμη στο πάτωμα.
Ο αφελής Oleg υπερασπίστηκε τη γυναίκα του απέναντι στους παρευρισκόμενους και το περιστατικό θεωρήθηκε λήξαν. Λίγες ημέρες αργότερα η πεθερά της Ivanyutina εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο.

Ωστόσο, η Tamara Ivanyutina παρέμεινε υπεράνω υποψίας. Τότε ξεκίνησε να δηλητηριάζει σταδιακά τον σύζυγό της.
Η Ivanyutina μετέτρεψε το πρώην σπίτι των πεθερικών και πλέον δικό της σε φάρμα με χοίρους και κοτόπουλα.

Όσο για τον σύζυγο; Η Ivanyutina άρχισε να προετοιμάζει τους γείτονες και τους γνωστούς για την «θανατηφόρα κληρονομική ασθένεια των Ivanyutina».

Επόμενα θύματα: στο σχολείο

Και ήρθε η στιγμή που, τον Σεπτέμβριο του 1986, η Ivanyutina έπιασε δουλειά στο εστιατόριο του σχολείου. Αν και δεν είχε οικονομική ανάγκη να εργαστεί, έπιασε τη συγκεκριμένη δουλειά ώστε να έχει πρόσβαση στο περίσσευμα των τροφίμων. Η Ivanyutina ήθελε αυτή την «δωρεάν» τροφή για τα ζώα της στη φάρμα.

Και έκανε ότι μπορούσε ώστε αυτή η ποσότητα φαγητού να είναι όσο το δυνατόν περισσότερη. Συχνά χρησιμοποιούσε άπλυτα πιάτα, ενώ έκανε την εικόνα του φαγητού μη ελκυστική. Άλλες φορές το ψυγείο με τα τρόφιμα χάλαγε «κατά λάθος» κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Και άλλες φορές, έριχνε μικροποσότητες από δηλητηριώδη χημικά για να χαλάσουν τη γεύση του φαγητού. Ότι δεν έτρωγαν βέβαια οι μαθητές, κατέληγε στους χοίρους της, οι οποίοι στη συνέχεια πωλούνταν στην αγορά. Κι επειδή το δηλητήριο τείνει να συσσωρεύεται στο σώμα, τα θύματα της Ivanyutina μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ περισσότερα.

Το πρώτο θύμα της Ivanyutina στο σχολείο ήταν η διοργανώτρια των σχολικού πάρτι Ekaterina Arsentyevna Scherban. Η άμοιρη κοπέλα επέπληξε την Ivanyutina ότι ήταν αγενής και μη σωστή επαγγελματίας και την απείλησε ότι θα ζητούσε την απόλυσή της. Το φθινόπωρο του 1986 η Scherban πέθανε ξαφνικά.

Επόμενο θύμα, ο δάσκαλος χημείας Viktor Stadnik, που την εμπόδισε να κλέψει φαγητό από την καντίνα. Για καλή του τύχη, η ποσότητα δηλητηρίου που κατανάλωσε δεν ήταν τόσο μεγάλη και τελικά, μετά από πολυήμερη παραμονή στο νοσοκομείο, επέζησε.

Δύο αδέλφια ένα αγόρι της 1ης και ένα κορίτσι της 5ης τάξης,  συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των θυμάτων της Ivanyutina. Τα  δυο αδέλφια επέλεξαν να κρατήσουν τα αποφάγια τους για τα δικά τους κατοικίδια, αντί να τα δώσουν στην Ivanyutina. Την επόμενη ημέρα κατέληξαν στο νοσοκομείο, ευτυχώς όμως επέζησαν.

Ακολούθησε η δηλητηρίαση της διαιτολόγου Natalia Kukharenko, ώσπου η αιματηρή λίστα έκλεισε με τη μαζική δηλητηρίαση τον Μάρτιο του 1987.

Tamara-Inanyutina-μαγείρεμα-δηλητηρίαση

Οι οικογενειακές «αρχές»

Μια τέτοια αγάπη για τη δηλητηρίαση δεν θα μπορούσε να προκύψει από το πουθενά. Όπως αποδείχτηκε από τις έρευνες, ολόκληρη η οικογένεια, η Tamara Ivanyutina, η αδελφή της και οι γονείς της, χρησιμοποιούσαν αρκετές φορές το Clerici για δηλητηριάσεις, τα τελευταία 11 χρόνια!

Μία οικογενειακή φίλη που εργαζόταν σε γεωλογικό ινστιτούτο, τους παρείχε το συγκεκριμένο προϊόν από το 1976, επειδή της το ζητούσαν δήθεν για την εξόντωση αρουραίων. Σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας, όλο αυτό το διάστημα τους προμήθευσε διάφορες ποσότητες τουλάχιστον 10 φορές.

Τι έδειξαν οι έρευνες για την αδελφή της Tamara Ivanyutina

Η μεγαλύτερη αδερφή της Tamara, Nina Matzobory, σε ηλικία 45 ετών παντρεύτηκε έναν 69χρονο άντρα. Από την επόμενη ημέρα του γάμου ξεκίνησε να τον ταΐζει ποσότητες δηλητηρίου, μέχρι που σύντομα νοσηλεύτηκε και λίγες ημέρες μετά πέθανε, αφήνοντας στη σύζυγό το διαμέρισμά του στο Κίεβο.

Tamara-Inanyutina-μαγείρεμα-δηλητήριο

Τι έδειξαν οι έρευνες για τους γονείς της Tamara Ivanyutina

Όπως αποδείχτηκε, οι γονείς της Tamara Ivanyutina, ο πατέρας Anton Mitrofanovich και η μητέρα Maria Fedorovna Maslenko, δηλητηρίασαν έναν γείτονα που είχε δυνατά την τηλεόρασή του, ενοχλώντας με αυτόν τον τρόπο την Maria που προσπαθούσε να κοιμηθεί. Η καλή νοικοκυρά, αντί να του κάνει παράπονα όπως θα έκανε κάθε άλλος άνθρωπος στη θέση της, επέλεξε να του προσφέρει μία νόστιμη πίτα «από τα χεράκια της».

Επόμενο θύμα ήταν ένας ακόμη γείτονας που τους είχε επισκεφθεί στο σπίτι τους και έκανε το λάθος να τους επιπλήξει για την ακάθαρτη τουαλέτα τους.
Δυστυχώς, θύματα της οικογένειας ήταν και όλα τα κατοικίδια της γειτονιάς!

Τα εγκλήματά τους δεν είχαν περιοριστεί στην Ουκρανία.
Ένα από τα θύματα της οικογένειας ήταν ο ξάδελφος του πατέρα, στη Ρωσία (τότε Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία). Ο ξάδελφος είχε επισκεφθεί την Maria στο νοσοκομείο και στη συνέχεια είπε στον Anton ότι πιθανόν η γυναίκα του να μην αναρρώσει από την ασθένεια οπότε και θα έπρεπε να προετοιμαστεί για κηδεία.
Ο Anton πράγματι προετοιμάστηκε για κηδεία,  αλλά για την κηδεία του ξαδέλφου.

Ακόμη και την εποχή που η κόρη τους ήταν υπό κράτηση, η Maria επιχείρησε να δηλητηριάσει μία γειτόνισσά της επειδή ζήλεψε την αυξημένη αναπηρική σύνταξη που έπαιρνε.

Η γυναίκα σώθηκε από θαύμα, γιατί έχοντας ακούσει ήδη της φήμες για την Tamara Ivanyutina, άφησε στο τραπέζι το φαγητό που της πρόσφερε η Maria χωρίς να το αγγίξει. Η γάτα της όμως δεν ήταν τόσο τυχερή. «Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα», όπως λένε και η γατούλα δεν δίστασε να δοκιμάσει τον νέο μεζέ.

Η νεκρή γάτα και ότι απόμεινε από το φαγητό εξετάστηκαν από την αστυνομία και αποτέλεσαν την αφορμή για τη σύλληψη των γονιών της Ivanyutina.

Το προφίλ της Tamara Ivanyutina

Η ιατροδικαστική ψυχιατρική εξέταση αναγνώρισε την Ivanyutina ως υγιή. Επιπλέον όμως την χαρακτήρισε εγωκεντρική, γεμάτη θυμό, αγανάκτηση, εκδικητικότητα και υψηλή αυτοεκτίμησηˑ γνωρίσματα που συναντιούνται συχνά σε δολοφονικές προσωπικότητες.  

Ο δάσκαλος χημείας Viktor Stadnik,ένα από τα θύματα της Ivanyutina που τελικά επέζησε, την χαρακτήρισε ως επίμονη και αλαζονική ενώ στα γνωρίσματά της πρόσθεσε την αγένεια και την έλλειψη πειθαρχίας.

Η δίκη της οικογένειας

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Δικαστηρίου του Κιέβου ήταν γεμάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον τότε ανακριτή S.M. Ο Vinokurov, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη περίπτωση δηλητηριάσεων σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ. Συνολικά, αποδείχθηκαν 40 περιπτώσεις δηλητηριάσεων που έγιναν από την οικογένεια, εκ των οποίων οι 13 ήταν θανατηφόρες. Τα περισσότερα θύματα ήταν από την ίδια την Tamara Ivanyutina.

Αν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας παραδέχτηκαν την ενοχή τους και εκδήλωσαν μεταμέλεια, η Ivanyutina δήλωνε μέχρι το τέλος αθώα  και αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για φόνο και απόπειρα δολοφονίας που διαπράχθηκε μέσω δηλητηρίασης.

Οι ποινές

Ο 79χρονος Anton Mitrofanovich (πατέρας), καταδικάστηκε σε 13 χρόνια. Πέθανε μέσα στη φυλακή.

Η  77χρονη Maria Fedorovna Maslenko (μητέρα), καταδικάστηκε σε 10 χρόνια. Πέθανε μέσα στη φυλακή.  

Η Nina Matzobory (αδελφή), καταδικάστηκε σε 15 χρόνια. Αφού εξετέλεσε ολόκληρη την ποινή της, αφέθηκε ελεύθερη.

Η Tamara Ivanyutina καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε με πυροβολισμό στο κέντρο κράτησης Lukyanovsky στο Κίεβο, το 1987. Το μόνο της παράπονο που εξέφρασε πριν την εκτέλεσή της ήταν ότι δεν είχε αγοράσει το αυτοκίνητο Volga που επιθυμούσε.

Tamara-Inanyutina-το-αυτοκίνητο-όνειρο

Ήταν η τελευταία γυναίκα που εκτελέστηκε στην ΕΣΣΔ και η τρίτη που εκτελέστηκε μετά τον Στάλιν. Οι άλλες δύο ήταν:

# Η Antonina Makarova. Εκτελέστηκε το 1979  για τη συνεργασία της με τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο 1500 Ρώσων στο Ανατολικό Μέτωπο.

# Η Berta Borodkina, που εκτελέστηκε το 1983 για υπεξαίρεση και δωροδοκία, που είχε ως συνέπεια να ζημιωθεί το Ρωσικό κράτος κατά εκατομμύρια ρούβλια.

Οι επιπτώσεις στους επιζώντες

Το ότι κάποια θύματα της δολοφονικής οικογένειας επέζησαν, δε σημαίνει ότι δεν είχαν επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, μια βιβλιοθηκάριος που γευμάτισε εκείνη την άμοιρη μέρα στο σχολικό εστιατόριο, υποφέρει όλη της τη ζωή από τρομερούς πόνους στα πόδια της και δεν μπορεί καν να σταθεί κανονικά.
Μια άλλη δασκάλα γέννησε ένα νεκρό παιδί.

Ο καθηγητής χημείας Viktor Stadnik, εξακολουθεί να εργάζεται στο ίδιο σχολείο, αλλά οι γιατροί του είπαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει παιδιά.
Κάποιοι άλλοι έμειναν ανάπηροι για ολόκληρη τη ζωή τους.

Συμβουλές της Tamara Ivanyutina

Tamara-Inanyutina-συμβουλές

«Για να πετύχετε αυτό που θέλετε, δεν χρειάζεται να κάνετε παράπονα, αλλά να αντιμετωπίζετε τους πάντες ως φίλους και να τους περιποιείστε. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, απλώς προσθέστε δηλητήριο στο φαγητό που τους προσφέρετε», συμβούλευσε η Tamara Ivanyutina τους συγκρατούμενούς της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ