για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος

Επίθεση με βιτριόλι

Ο μύθος για το «γυναικείο» όπλο που θεωρείται η πιο σαδιστική μέθοδος βίας

Βιτριόλι, το απλό καθαριστικό που έχει μετατραπεί σε εγκληματικό όπλο και δικαίως θεωρείται η πιο σαδιστική μέθοδος βίας στον σύγχρονο κόσμο αφού καταδικάζει το θύμα σε ισόβια οδύνη.

Τι είναι το βιτριόλι

Το βιτριόλι ή θειικό οξύ είναι η μια ισχυρά διαβρωτική χημική ένωση (H2SO4). Έχει πολλές εφαρμογές και χρησιμοποιείται σε υγρά μπαταρίας, κατεργασία ορυκτών, κατεργασία αποβλήτων, παρασκευή λιπασμάτων, παρασκευή ναρκωτικών ουσιών, διύλιση του πετρελαίου, κ.ά.

Η ιστορία του θειικού οξέως

Το θειικό οξύ ανακάλυψε ο αλχημιστής Abu Musa Jābir ibn Hayyān al azdi (Geber) τον 8ο αιώνα. Τον 9ο αιώνα το μελέτησε ο Πέρσης γιατρός και αλχημιστής Ibn Zakariya al-Razi (Rhazes). Στην Ευρώπη το έφερε, μέσα από τα γραπτά των προηγουμένων, ο Γερμανός Αλβέρτος ο Μέγας (Albertus Magnus) τον 13ου αιώνα. Το 17ο αιώνα, ο γερμανοολλανδός χημικός Johann Glauber παρασκεύασε θειικό οξύ και το 1736 ο βρετανός φαρμακοποιός Joshua Ward ξεκίνησε την πρώτη μεγάλης κλίμακας παραγωγή του.

Επίθεση-με-βιτριόλι-αλχημεία

Στην Ελλάδα το θειικό οξύ ξεκίνησε να παράγεται από την «Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου» (μετέπειτα «ΠΥΡ-ΚΑΛ») ενώ παράτυπα το χρησιμοποιούμε και για τον καθαρισμό δεξαμενών βόθρων.

Το βιτριόλι ως όπλο – Ιστορική αναδρομή

Από τα τέλη του 18ου αιώνα το βιτριόλι βρήκε τη θέση του ως όπλο στα χέρια των ανθρώπων. Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε την κλασσική φράση: «Δεν φταίει η πέτρα, αλλά το χέρι που την πετάει»

Το 1830, ένα περιοδικό της Γλασκώβης έγραφε χαρακτηριστικά: «το έγκλημα της ρίψης βιτριολιού, έχει γίνει τόσο κοινό στη χώρα μας που έχει καταστεί πλέον ένας λεκές στον εθνικό μας χαρακτήρα».
Η συχνή χρήση του τότε στη Σκωτία γίνονταν κατά τις κόντρες των εργατικών σωματείων με το κράτος.

Στον υπόλοιπο κόσμο όμως το βιτριόλι χρησιμοποιούνταν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κυρίως για την εκδίκηση λόγω ερωτικών διαφορών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, το βιτριόλι ρίχνονταν από γυναίκες σε άντρες που τους είχαν υποσχεθεί γάμο και τις είχαν ατιμώσει, σε εραστές που τις απέρριπταν, ή σε ερωμένες που «ξεμυάλισαν» τους συζύγους τους. Τότε εμφανίστηκε κι ο όρος «La Vitrioleuse» («η βιτριολίστρια»).

Ο Arthur Conan Doyle χρησιμοποίησε το βιτριόλι στην ιστορία του Sherlock Holmes:  «Η περίπτωση του επιφανούς πελάτη», όπου η ερωμένη εκδικείται τον βαρόνο εραστή της, ρίχνοντας στο πρόσωπό του βιτριόλι.

Το κίνητρο του επιτιθέμενου με βιτριόλι

Η επίθεση με οξύ, είναι μια μορφή βίαιης επίθεσης που σκοπό έχει, όχι τόσο το θάνατο (τουλάχιστον όχι τον ακαριαίο), όσο την παραμόρφωση, τον ακρωτηριασμό και τον βασανισμό του θύματος προκαλώντας του σαδιστικό πόνο και μόνιμη βλάβη.

Τα συναισθήματα που καταβάλλουν τον θύτη και του οπλίζουν το χέρι για μια τέτοια πράξη είναι η οργή, το μίσος, η εκδίκηση  και το αίσθημα απόδοσης δικαιοσύνης.

Συνήθως το βιτριόλι ρίχνεται στο πρόσωπο απορροφώντας το νερό από τον ιστό του δέρματος – καίγοντάς το. Σε μεγάλη ισχύη, διαλύει ακόμα και τα οστά. Ακριβώς επειδή τις περισσότερες φορές το βιτριόλι στοχεύει το πρόσωπο, η όραση δύσκολα γλιτώνει και το θύμα οδηγείται σε μερική ή και πλήρη τύφλωση.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα, μπορούμε να πούμε ότι η πρόθεση του επιτιθέμενου με βιτριόλι είναι να ταπεινώσει, να τρομοκρατήσει ή να τιμωρήσει και όχι να σκοτώσει το θύμα. 

Οι αφορμές που οδηγούν κάποιον σε αυτή την πράξη, συνήθως είναι:

# Αίσθημα ντροπής, ταπείνωσης και προδοσίας του θύτη από τη συμπεριφορά του θύματος. Λόγω απιστίας, ζηλοφθονίας ή σεξουαλικής απόρριψης.
Άλλοτε (κυρίως παλαιότερα), λόγω ερωτικής αποπλάνησης του θύτη (συνήθως γυναίκα) από το θύμα (άντρας) που μετά την αποπλάνηση αθέτησε το λόγο του, την εξέθεσε και δεν την παντρεύτηκε.
Η συγκεκριμένη πράξη εδώ έχει στόχο, πέρα από τον πόνο, να κάνει το θύμα να σταματήσει να είναι ελκυστικό.   

# Προσωπική σύγκρουση με το θύμα.

# Οικονομικές διαφωνίες με το θύμα.

# Φυλετικά, ή θρησκευτικά κίνητρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων.  

# Πολιτικά ή κοινωνικά κίνητρα.

# Ληστεία. Η μέθοδος της ρίψης βιτριολιού έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις ληστείας όπου ο ληστής στοχεύει στην άμεση ακινητοποίηση του θύματός του.

Οι θύτες, μπορεί να είναι εξίσου άντρες ή γυναίκες, ενώ συχνά πρόκειται για ομάδες ή συμμορίες.

Θύματα μπορεί επίσης να είναι άντρες ή γυναίκες, αλλά έχουν πέσει θύματα από βιτριόλι ακόμη και ζώα, είτε για να εκδικηθεί ο δράστης τον ιδιοκτήτη του είτε ο δράστης να είναι ο ιδιοκτήτης που θέλει να εκδικηθεί το κατοικίδιο του για κάποια αρνητική συμπεριφορά!

Μια πρόσφατη έκθεση (Φεβρουάριος 2021) της ιστορικού Katherine D. Watson από το Πανεπιστήμιο Brookes της Οξφόρδης που έκανε για το Υπουργείο Εσωτερικών της Αγγλίας σημείωσε ότι, πλέον, η ζήλια δεν προσδιορίζεται ως κίνητρο σε επιθέσεις με βιτριόλι, αλλά η εκδίκηση παραμένει.

Επίθεση-με-βιτριόλι-Καμπόλια

Σε ποιες χώρες συναντάται κυρίως το φαινόμενο

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις περισσότερες καταγεγραμμένες επιθέσεις με οξύ σ’ όλο τον κόσμο. Μόνο στο Λονδίνο, το 2016 είχαν καταγγελθεί 601 επιθέσεις. Η πλειονότητα των θυτών αλλά και των θυμάτων ήταν άνδρες ενώ οι περισσότερες από τις επιθέσεις σχετίζονταν με τη βία των συμμοριών του δρόμου.

Οι επόμενες χώρες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης επιθέσεων με βιτριόλι, είναι της Νοτίου Ασίας. Κατά σειρά: Μπαγκλαντές (οι επιθέσεις όμως έχουν μεγάλη τάση μείωσης χρόνο με το χρόνο), Ινδία (με 350 επιθέσεις καταγεγραμμένες το 2017), Νεπάλ, Πακιστάν.

Ακολουθούν  χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (Καμπότζη) και της κεντρικής Ασίας (Αφγανιστάν).
Στην Αφρική υψηλούς δείκτες έχει η Ουγκάντα, στη Νότια Αμερική η Κολομβία, ενώ στη Βόρεια Αμερική η Τζαμάικα.

Το 1980 , στην επαρχία Bhagalpur στην Ινδία, το βιτριόλι χρησιμοποιήθηκε από την ίδια την αστυνομία, ως μέσο καταστολής κρατούμενων!

Η οργάνωση «The Acid Survivors Trust International» (ASTI) (Επιζήσαντες από επιθέσεις με θειικό οξύ) αναφέρει πως σε παγκόσμια στατιστική μέτρηση, το 80% των θυμάτων από βιτριόλι είναι γυναίκες, ενώ στις Ασιατικές χώρες δεν είναι λίγα και τα ανήλικα θύματα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, τα εκτεταμένα κινήματα, οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και η αυστηρότερη επιβολή του νόμου συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των περιστατικών βίας με οξύ.

Επίθεση-με-βιτριόλι-θύμα-Μπαγκλαντέζ

Η νομοθεσία

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα περιστατικά επίθεσης με βιτριόλι ή οξύ γενικότερα, πολλές χώρες πιέζουν για αυστηρότερη νομοθεσία.

Στο άκρο των ποινών, στο Πακιστάν, ο δράστης μπορεί να έχει την ίδια τύχη με το θύμα, να τιμωρηθεί δηλαδή με την έγχυση σταγόνων οξέος στα μάτια του! (αν και ο νόμος υπάρχει κυρίως για απειλή και σπάνια εφαρμόζεται).

Τι ισχύει στην  Ελλάδα

Στην Ελλάδα η επίθεση με βιτριόλι χαρακτηρίζεται:

Αν έχει προκληθεί «ελαφριά βλάβη» η ποινή είναι φυλάκιση έως 2 χρόνια (άρ. 308 ΠΚ).

Αν έχει προκληθεί «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη» (περίπτωση που χαρακτηρίζει τις περισσότερες επιθέσεις με βιτριόλι), η ποινή είναι τουλάχιστον 2 έτη φυλάκισης, ενώ αν αποδειχθεί ότι ο δράστης επιδίωκε την πρόκληση της βαριάς σωματικής βλάβης, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 χρόνια (άρ. 310 ΠΚ).

Αν θεωρηθεί «απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο» η ποινή θα είναι μεν μεγαλύτερη (ως απόπειρα, ελαττωμένη σε σχέση με την ποινή της ολοκληρωμένης πράξης, σύμφωνα με το άρ. 42 ΠΚ), αλλά δύσκολα μια επίθεση με βιτριόλι θα θεωρηθεί απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Επιθέσεις με βιτριόλι στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, οι επιθέσεις με βιτριόλι ξεκίνησαν να εμφανίζονται από τη δεκαετία του 1930. Η φράση «θα σου ρίξω βιτριόλι» αποτελούσε τον φόβο και τρόμο των επίδοξων «αγαπητικών» (έτσι αποκαλούσαν τότε τους εραστές). Ιδιαίτερα όταν σκόπευαν να «χαλάσουν» (αποπλανήσουν) νεαρά κορίτσια τάζοντας τους γάμο που δεν θα έρχονταν ποτέ.
Ας δούμε κάποιες από αυτές…

Δεκαετία 1930

1930: Ο φαντάρος στη Φλώρινα, αποσκοπώντας στο να περάσει καλά στη θητεία του, έταξε στη νεαρή υπηρέτρια γάμους και πανηγύρια. Όταν λίγο πριν απολυθεί, της ζήτησε να χωρίσουν, εκείνη του έριξε βιτριόλι, στέλνοντας τον με εγκαύματα στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

1935:Όταν ο Ασημάκης Κουτσογιάννης ζήτησε από την υπάλληλο του Κούλα Ράμμου να χωρίσουν, εκείνη του απάντησε με βιτριόλι κι εκείνος έμεινε τυφλός.

Δεκαετία 1940

Τον Σεπτέμβριο του 1949, στη Λήμνο, η υπηρέτρια Μαλάμω Μοσχούδη, έριξε βιτριόλι και τύφλωσε τον βιβλιοδέτη Δημήτρη Ντούρα όταν εκείνος την εγκατέλειψε. Η ίδια όχι μόνο δεν τον εγκατέλειψε, αλλά μετά την αποφυλάκισή της, παντρεύτηκε τον τυφλό αγαπημένο της και εργαζόταν σκληρά για να συντηρήσει και τους δυο τους. (Θυμίζει λίγο το «Misery» του Stephen King, η υπόθεση;)

Επίθεση-με-βιτριόλι-Μαλάμω

Τον Οκτώβριο του 1949 η ιστορία επαναλήφθηκε από μία δασκάλα.

Δεκαετία 1950

Τον Απρίλιο του 1950 η 19χρονη Παρασκευούλα Κοτσάφτη από τον Πειραιά, έπιασε στα πράσα τον παντρεμένο εραστή της με την αδελφή της. Τον περιέλουσε με βιτριόλι και στη συνέχεια αποπειράθηκε να πέσει από τον Υμηττό αλλά την πρόλαβε η αστυνομία.

Η 31χρονη δακτυλογράφος, τύφλωσε τον 29χρονο πλασιέ φαρμάκων. Επειδή όμως δεν έβρισκε εύκαιρο βιτριόλι   κατέφυγε στο ακουαφόρτε (υδροχλωρικό οξύ).

Η Βαρβάρα, ράφτρα στη Λέσβο είχε απειλήσει πολλές τον φίλο της ότι θα του έριχνε βιτριόλι εάν δεν την ζητούσε σε γάμο από την οικογένειά της. Τελικά, είδε κι αποείδε και πραγματοποίησε την απειλή της.

Δεκαετία 1960

Τον Ιούνιο του 1960 στα Κουφάλια της Θεσσαλονίκης η 26χρονη Μαρία, τύφλωσε με βιτριόλι τον μνηστήρα της επειδή καθυστερούσε το γάμο.

Λίγους μήνες αργότερα, αδειάζοντας το μπουκάλι με το βιτριόλι στον αγαπητικό της, μια απρόσεκτη 40χρονη γυναίκα τραυμάτισε 9 (!) ακόμη παρευρισκόμενους.

Σεπτέμβριος 1963 και η  35χρονη Ζωή έριξε βιτριόλι στον 29χρονο εραστή της Ανδρέα φωνάζοντάς του: «Να, για να μάθεις να μην με παντρεύεσαι».

1965: Η 22χρονη Ελένη Λιόνα από το Νευροκόπι, δεν δίστασε να ρίξει βιτριόλι στον 30χρονο σύντροφό της Αρχιμήδη Σωτηρόπουλο, προϊστάμενο του ΟΤΕ Νευροκοπίου, ακόμα κι αν βρίσκονταν ενώπιον του εισαγγελέα Δράμας κ. Παπαξοΐνη. Ο σύντροφος έμεινε τυφλός, ενώ ο εισαγγελέας και η ίδια τραυματίστηκαν βαριά.
Μόλις βγήκε η δράστρια από το νοσοκομείο Δράμας που νοσηλευόταν, δήλωσε στις εφημερίδες:
«Τον αγαπώ και δεν με νοιάζει όπως κι αν είναι μετά από το κακό που του προκάλεσα. Εγώ θέλω να τον παντρευτώ».

1965: Γυναίκα της «υψηλής» κοινωνίας και κάτοικος Ψυχικού η 39χρονη Μαρία, τύφλωσε με βιτριόλι τον 50χρονο δικηγόρο της, όταν θεώρησε ότι εξαιτίας του έχασε πολλά χρήματα.

1966: Η 17χρονη Γιαννούλα ζούσε ευτυχισμένη στην Κατερίνη έχοντας δεσμό με τον Γρηγόρη. Όταν το Νοέμβριο ο Γρηγόρης της δήλωσε ότι τελικά σκόπευε να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα, του έριξε βιτριόλι.  

1967:  Όταν η 17χρονη κοπέλα έριξε από μακριά το βιτριόλι προς τον αγαπημένο της, τραυμάτισε, εκτός από τον ίδιο, τον πατέρα του και τον αδελφό του.

1968: Ο 62χρονος λαχειοπώλης έριξε βιτριόλι στον 49χρονο γιατρό του επειδή, σύμφωνα με το λαχειοπώλη, ο γιατρός είχε κάνει λάθος διάγνωση στην ασθένειά του.

Τον Ιανουάριο του 1986, στη Ξάνθη, ο αιμομίκτης πατέρας έριξε βιτριόλι στην κόρη του επειδή του είπε ότι θα τον εγκαταλείψει και θα παντρευτεί έναν συνομήλικό της.

Επίθεση-με-βιτριόλι-σκίτσα

Δεκαετία 1970

Τον Ιούλιο του 1978, στην Αμφιάλη, η 51χρονη Αικατερίνη, αφού πρώτα χτύπησε στο κεφάλι με το σκαλιστήρι του κήπου τον 62χρονο σύζυγό της κ. Χριστοδούλου, συνταξιούχο του ΙΚΑ, στη συνέχεια του έριξε στο πρόσωπο ακουαφόρτε.

Αφορμή ήταν ότι ο Χριστοδούλου αρνούνταν να της μεταβιβάσει το εξοχικό που είχε στη Σαλαμίνα.

1979: Η 25χρονη Χρύσα, βρισκόταν στο Αστυνομικό Τμήμα όπου αντιδικούσε με τον 30χρονο σύζυγό της, Γιώργο. Η ζέστη ήταν αφόρητη κι όταν η Χρύσα άνοιξε την τσάντα της κι έβγαλε ένα μπουκαλάκι πορτοκαλάδας, κανείς δεν υποπτεύθηκε τι επρόκειτο να συμβεί. Αντί να πιεί την πορτοκαλάδα την έριξε στο σύζυγό της – και, φυσικά, αντί για πορτοκαλάδα ήταν βιτριόλι. Ο Γιώργος τυφλώθηκε ενώ ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος τραυματίστηκε ελαφρά.  

Δεκαετία 1980

1982:  Χωρίς να ξεκαθαριστεί ποιος από τους δύο είχε το βιτριόλι, ένας πλοιοκτήτης και μια γραμματέας της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων του «Τζάνειου» Νοσοκομείου στον Πειραιά, τραυματίστηκαν άσχημα από βιτριόλι, κατά τη διάρκεια ενός καυγά τους.  

Επίθεση-με-βιτριόλι-λιθογραφία

Δεκαετία 1990

Σεπτέμβριος 1995: Γνωστός δικηγόρος της Αθήνας, δέχεται επίθεση από άγνωστο με βιτριόλι στην οδό Ακαδημίας. Η υπόθεση παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη.

Δεκαετία 2000

Ιούλιος 2002: Επίθεση με βιτριόλι δέχτηκε ο 61χρονος ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στην παραλιακή λεωφόρο, από δύο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Η υπόθεση παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη.

Ιανουάριος 2007: Άγνωστος επιτίθεται με βιτριόλι εναντίον μιας 27χρονης κοπέλας σε στάση λεωφορείου στην οδό Ναθαναήλ, στη Θεσσαλονίκη. Μαζί της τραυματίζεται ένας 23χρονος νεαρός που προσπάθησε να βοηθήσει την κοπέλα. Η υπόθεση παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη.

Δεκέμβριος 2007: Στη συμβολή των οδών Θαρύπου και Λυσιμαχίας στον Νέο Κόσμο, μετά από αποκαλύψεις για υποθέσεις μαστροπείας, ο 47χρονος δικηγόρος – ποινικολόγος  Παύλος Σαράκης δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι που τον τραυμάτισε σοβαρά. Ο δικηγόρος χρειάστηκε πολυετή σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για να μπορέσει και πάλι να επιστρέψει στην εργασία του και σε μια «κάπως» φυσιολογική ζωή.

Για την επίθεση καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση ένας Αλβανός. Όπως πιστεύει ο ίδιος ο δικηγόρος αλλά και οι έρευνες της αστυνομίας, από πίσω  κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2008, στο δρόμο προς το σπίτι της στα Άνω Πετράλωνα, η Βουλγάρα Κωνσταντίνα Κούνεβα, καθαρίστρια και συνδικαλίστρια (αργότερα και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους.

Η Κούνεβα είχε μόλις καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την εκμετάλλευση του προσωπικού από τις εταιρείες καθαρισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει να δέχεται απειλές κατά της ζωής της.

Οι άντρες, όχι μόνο την περιέλουσαν με βιτριόλι, αλλά και την υποχρέωσαν να καταπιεί μεγάλη ποσότητα.

Η Κούνεβα έχει υποβληθεί 31 φορές σε χειρουργικές επεμβάσεις, έχασε τελείως την όραση της στο ένα μάτι και έχει υποστεί σοβαρές βλάβες σε εσωτερικά όργανα. Η υπόθεση παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξιχνίαστη.

Η ιστορία της Κούνεβα δραματοποιήθηκε από τον Έλληνα συγγραφέα Μισέλ Φάις στο θεατρικό μονόλογο «Το κίτρινο σκυλί» (Εκδόσεις Πατάκη).

Επίθεση-με-βιτριόλι-Κούνεβα

2020:  Ιωάννα Παλιοσπύρου

Στις 20 Μαΐου του 2020, η 34χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου κατευθυνόταν προς το χώρο εργασίας της στην οδό Θησέως στην Καλλιθέα, όταν δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι, από μια «μαυροφορεμένη γυναίκα». 22 ημέρες μετά από το συμβάν η αστυνομία συνέλαβε την 35χρονη Έφη Κακαράντζουλα, ως υπεύθυνη για το συμβάν.

Η δράστρια, κατέθεσε χαρακτηριστικά:
«Μετά από κάποια εκπομπή που είδα στην τηλεόραση για επίθεση με βιτριόλι ως μέσο εκδίκησης μεταξύ γυναικών μου καρφώθηκε η ιδέα. Δεν σκέφτηκα ότι θα πεθάνει. Δεν στόχευα ποτέ να τη σκοτώσω αλλά να την πονέσω, όπως πόνεσε κι εμένα η ψυχή μου, και να την τραυματίσω»

Ως κίνητρο της πράξης της η Κακαράντζουλα κατέθεσε ότι το θύμα είχε σχέση με τον 40χρονο Ν. που η ίδια είχε στο παρελθόν ερωτική σχέση και θεώρησε ότι την εγκατέλειψε εξαιτίας του θύματος.
«Με περιέπαιζαν κι οι δύο, με κυρίευσε το αίσθημα της εκδίκησης», δήλωσε. Τόσο η Παλιοσπύρου όσο κι ο 40χρονος κατέθεσαν ότι οι δυο τους πρώτη φορά γνωρίστηκαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η Ιωάννα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε δέκα  χειρουργικές επεμβάσεις και ετοιμάζεται σύντομα για την 11η. Φοράει ειδικά μάσκα στο πρόσωπο και ειδικά ενδύματα σε όλο της το σώμα. Έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπό της έχει καεί στον κορμό μέχρι την πλάτη και τα δύο χέρια της.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών καταδίκασε στις 27 Οκτωβρίου 2021την Έφη Κακαράντζουλα σε 15 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.
«Όσα χρόνια κι αν καταδικαστεί, εγώ έχω καταδικαστεί περισσότερα», σχολίασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Επίθεση-με-βιτριόλι-Ιράν

Η επίθεση με «καυστικό» αγιασμό στη Μονή Πετράκη 

Ήταν μεσημέρι της 23ης Ιουνίου 2021 και το Συνοδικό Δικαστήριο της Μονής Πετράκη αποφάσιζε για την τύχη του 37χρονου Αρχιμανδρίτη της Βορείου Ελλάδος, που λειτουργούσε στο Καλοχώρι Ημαθίας. Σκοπός της δίκης ήταν η επικύρωση της καθαίρεσης του Αρχιμανδρίτη ύστερα από καταγγελία για συμμετοχή σε υπόθεση ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2018 είχε συλλήφθη την ώρα που έκρυβε κάτω από το ράσο, 1,8 γραμ. κοκαΐνης. Ο ίδιος τότε είχε υποστηρίξει ότι το «φιξάκι» ήταν για προσωπική του χρήση, σε μια στιγμή αδυναμίας. Λίγο αργότερα όμως απασχόλησε και πάλι τις Αρχές, αυτή τη φορά για οικονομικές παρατυπίες στην ενορία του, ύψους 10.000 ευρώ.     

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, οι καταγγελίες εις βάρος του ήταν σκευωρία με στόχο να μην προβεί σε καταγγελίες για παιδοφιλία και ομοφυλοφιλία που διέπρατταν ιερείς με τις ευλογίες του μητροπολίτη.

Όταν ανακοινώθηκε η καθαίρεσή του, ο δράστης σηκώθηκε, άνοιξε μια μεγάλη τσάντα που είχε και έβγαλε δυο κόκκινα δοχεία του ενός λίτρου.

Φώναξε στους Μητροπολίτες: «Είστε μιλημένοι από τον Μητροπολίτη Βεροίας!» Ήταν πεπεισμένος ότι η έδρα ήταν προκατειλημμένη από τα λόγια του συγκεκριμένου Μητροπολίτη. Και τότε, αιφνιδιάζοντας τους πάντες,  άρχισε να σκορπά το βιτριόλι.

Τραγελαφική ήταν η κατάθεση του Μητροπολίτη Άρτας Καλλίνικου:
«Η πρώτη μας σκέψη ήταν ότι, θέλοντας να μας προσβάλλει πως δεν είμαστε με Πνεύμα Θεού, μας έριχνε αγιασμό!»
«Δεν καταλάβαμε τίποτα, μέχρι που ο τόπος γέμισε με αίματα και καμένα ράσα», σχολίασε ένα ακόμα θύμα.

Συνολικά τραυματίστηκαν 7 Μητροπολίτες, 2 δικηγόροι κι ένας αστυνομικός.

Κατά την απολογία του, ο δράστης κατέθεσε πως με το βιτριόλι είχε σκοπό να κάνει κακό στον εαυτό του, σε περίπτωση που εκδίδονταν αρνητική απόφαση για τον ίδιο.

«Όταν μου ανακοινώθηκε η απόφαση, σε ένδειξη αγανάκτησης και πόνου ψυχής, έβγαλα το καυστικό υγρό και έριξα πρώτα σε μένα, εξ αυτού του λόγου φέρω και ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια. Ύστερα όμως θόλωσε το μυαλό μου. Το ένα μπουκάλι μου έπεσε κάτω ενώ το δεύτερο το εκτόξευσα στον αέρα χωρίς να στοχεύω κάποιον», περιέγραψε ο δράστης.

Ενδιαφέρον έχει η ομολογία του ιερέα για την πηγή έμπνευσή του: «Είδα στην τηλεόραση για την υπόθεση της Έφης (Κακαράντζουλα) εναντίον της Ιωάννας (Παλιοσπύρου) και πήρα την ιδέα».

Ενώ αρχικά η κατηγορία ήταν για βαριά σκοπούμενη σωματικής βλάβη, μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων η δικαστική λειτουργός μετέτρεψε την κατηγορία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Το βιτριόλι που έριξε η Σωτηρία Μπέλλου

Από τις πλέον γνωστές ιστορίες επιθέσεων με βιτριόλι στα χρονικά είναι και εκείνη της Σωτηρίας Μπέλλου.

Τα πρώτα χρόνια και ο γάμος

Η ρεμπέτισσα με τη χαρακτηριστική φωνή, είχε μια κινηματογραφική ζωή. Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1921, στη Χαλκίδα. Το 1938 η 17χρονη τότε Σωτηρία, έχοντας πάρει την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, κατέβηκε στην Αθήνα. Φτάνοντας στην Αθήνα γνώρισε τον ελεγκτή λεωφορείων Βαγγέλη Τριμούρα. Λίγους μήνες μετά από επίμονο φλερτ, το ζευγάρι αποφάσισε να παντρευτεί.

Ο έγγαμος βίος ήταν μαρτύριο για τη Σωτηρία. Ο άντρας της μεθούσε και ξενυχτούσε καθημερινά. Κάθε φορά που η Μπέλλου προσπαθούσε να του μιλήσει, εκείνος τη χτυπούσε βάναυσα. Ακόμη κι όταν ήταν έγκυος, ένα βράδυ την χτύπησε τόσο πολύ που η γυναίκα απέβαλλε. Παρόλα αυτά, η Σωτηρία δεν έπαιρνε την απόφαση να χωρίσει. Μέχρι που έμαθε ότι ο άντρας της την απατούσε. Τότε αποφάσισε να τον εκδικηθεί.

Το βιτριόλι

Σύμφωνα με τις καταθέσεις του συζύγου της, τον Ιούλιο του 1939, ύστερα από έναν ακόμη καυγά, η Μπέλλου έπιασε ένα μαχαίρι και επιχείρησε να τον δολοφονήσει, αλλά ο ίδιος την αφόπλισε. 

Στις 25 Σεπτεμβρίου 1939, ο Βαγγέλης Τριμούρας τελείωσε τη δουλειά του στο γκαράζ που εργαζόταν και ξεκίνησε για το σπίτι. Έξω από το γκαράζ τον περίμενε η σύζυγός του. Όταν ο Τριμούρας την πλησίασε η Μπέλλου έριξε πάνω του ένα ποτήρι βιτριόλι.
Το θύμα υπέστη σοβαρά εγκαύματα σε πρόσωπο και χέρια και νοσηλεύθηκε στην κλινική Στεργίου στη Χαλκίδα.
Η Σωτηρία Μπέλλου συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Επίθεση-με-βιτριόλι-Σωτηρία-Μπέλλου-1

Οι καταθέσεις και η φυλάκιση

Ο Βαγγέλης Τριμούρας περιέγραψε τη γυναίκα του ως: «Γυναίκα διεστραμμένου χαρακτήρος, ζωηρά και ασυλλόγιστος που δεν ενδιαφέρετο δια τα οικιακά».

Η Σωτηρία Μπέλλου, δήλωσε αμετανόητη για την πράξη της: «Θέλησα να τον μάθω ότι δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει ένα κορίτσι, έστω και με γάμο, να το κρατάει λίγους μήνες και ύστερα να το αφήνει στο έλεος του Θεού».

Το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη της Μπέλλου σε φυλάκιση 3 ετών. Το Εφετείο όμως στη συνέχεια μείωσε την ποινή της σε 6 μήνες.

Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή: Η Σωτηρία Μπέλλου συνεργάστηκε με πολλούς ρεμπέτες συνθέτες, όπως: Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Απόστολος Καλδάρας, Γιώργος Μητσάκης, Μανώλης Χιώτης, κ.ά. Από το 1966 ξεκίνησε να συνεργάζεται και με συνθέτες του έντεχνου, όπως: Διονύσης Σαββόπουλος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δημήτρης Λάγιος.

Η κορυφαία ερμηνεύτρια με την αντρική εμφάνιση «κουκουβάγιας» όπως την σχολίαζαν επικριτικά κάποιοι, έχοντας μάθει όλη της τη ζωή να παλεύει για τα πιστεύω της, ποτέ δεν κρύφτηκε, ακόμα και σε θέματα ταμπού: Δεν δίστασε να δηλώσει ανοιχτά λεσβία, μία εποχή που αυτό ήταν αδιανόητο. Στον αντίποδα της επιτυχίας, βρίσκονταν τα πάθη της, ο εθισμός της στο αλκοόλ και τον τζόγο (κυρίως ζάρια), γεγονός που είχε ως συνέπεια να είναι μονίμως άφραγκη.

Η Σωτηρία Μπέλλου, έζησε τη μεγάλη δόξα αλλά και το μεγάλο πόνο. Έζησε την αποδοχή από χιλιάδες οπαδούς της αλλά και την απόρριψη ακόμη κι από το στενό της κύκλο. Απεβίωσε στις 27 Αυγούστου του 1997 στο Νοσοκομείο Μεταξά.

«Η Μπέλλου ήταν η τελευταία και μεγαλύτερη, ίσως, τραγουδίστρια των ρεμπέτικων που, στην ελληνική μουσική σκηνή, αντιστοιχούν στα αμερικάνικα μπλουζ ή στα ταγκό της Αργεντινής. (…) Παρά τη βασανισμένη ζωή της, δεν έχασε ποτέ το κέφι της ή την τόλμη να υψώνει το ανάστημά της», έγραψε η εφημερίδα «The Guardian» την ημέρα του θανάτου της.

Επίθεση-με-βιτριόλι-Σωτηρία-Μπέλλου-2

Το βιτριόλι στον Ανδρέα Μπάρκουλη

Όπως είναι φυσικό, ο γόης – ζεν πρεμιέ Ανδρέας Μπάρκουλης, δεν ήταν δυνατό να αποφύγει να πέσει κι ο ίδιος θύμα «βιτριολίστριας».

Η δική του περίπτωση βέβαια ήταν αποκλειστικά κινηματογραφική και ευθύνοντες είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Στράντζαλης και ο σεναριογράφος Νίκος Φώσκολος.

Στην δραματική ταινία του 1962 «Μάνα γιατί με γέννησες» (κυκλοφόρησε και με τον τίτλο: «Έτσι ήταν η ζωή μου»), ο Κυριάκος Βάγιας (Ανδρέας Μπάρκουλης) είναι ένας πλούσιος νέος που του αρέσει να παίζει με τις γυναίκες. Αφού εκμεταλλεύεται την ανάγκη της φτωχής Άννας (Κάκια Αναλυτή) που χρειάζεται χρήματα για να χειρουργηθεί ο άντρας της Μάνος Λίτινας (Κώστας Κακκαβάς), τελικά θα τιμωρηθεί από την Σοφία (Κική Χατζηδάκη). Η Σοφία, άλλο ένα θύμα της γοητείας του Μπάρκουλη, θα του ρίξει βιτριόλι και θα του προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

Με άλλα λόγια: Ο τυφλός Κακκαβάς θα βρει το φως του κι ο Μπάρκουλης που μέχρι τώρα έβλεπε, θα χάσει το δικό του. (Κάτι σαν «Θεία Δίκη», δηλαδή). Και δεν φτάνει αυτό, αλλά ως τυφλός θα χάσει και όλη του την περιουσία. (Άγνωστοι οι λόγοι που συνδυάζονται αυτά τα δύο).
Στο τέλος της ταινίας, ο τυφλός Μπάρκουλης κυκλοφορεί με ένα μπαστούνι κι ένα βαρύ βρώμικο πανωφόρι, ζητιανεύοντας άστεγος και πεινασμένος στην επαρχία.   

Δεν είναι περίεργο που από τις 82 ταινίες που παίχτηκαν την περίοδο 1962-63, η συγκεκριμένη ταινία ήρθε στην 61η θέση, με μόλις 9.745 εισιτήρια.

Επίθεση-με-βιτριόλι-Ανδρέας-Μπάρκουλης

Το βιτριόλι του Βασίλη Τσιτσάνη

Η υπόθεση της Σωτηρίας Μπέλλου, σε συνδυασμό με την συχνότητα του φαινομένου εκείνη την εποχή, ενέπνευσε και τον συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το 1950 μίαν ακόμη επιτυχία. Το τραγούδι, αν και όπως ήταν αναμενόμενο το τραγούδησε και η Μπέλλου, επιτυχία έγινε με τη φωνή της Μαρίκας Νίνου.

Κίνδυνος θάνατος για πάρτε το χαμπάρι,
καινούρια μέτρα οι γυναίκες έχουν πάρει
κι όποιος στον έρωτα σωστά δεν περπατήσει,
ένα μπουκάλι βιτριόλι θ’ αντικρίσει.

Το εξευτέλησαν το αντρικό το φύλο,
το πως τρωγώμαστε σαν γάτα με τον σκύλο,
το θηλυκό σε μια στιγμή στην παραζάλη,
μας αμολάει το βιτριόλι στο κεφάλι.

Είναι να χάνεις το μυαλό σου εδώ και πέρα,
μας έχουν πάρει οι πανούργες τον αέρα,
γι’ αυτό την τσάντα όταν βλέπεις ανοιγμένη,
βγάλε συμπέρασμα, ζημιά σε περιμένει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Πηγές: slate.com (04.02.2013), legalhistorymiscellany.com (13.09.2017), cnn.gr (21.05.2020), ogdoo.gr (22.05.2020), ethnos.gr (22.05.2020), bdnews24.com (14.11.2020), tanea.gr (16.04.2021), in.gr (23.06.2021), ethnos.gr (24.06.2021), thetoc.gr (25.06.2021), tvxs.gr (22.08.2021), debater.gr (15.09.2021), in.gr (16.09.2021), kathimerini.gr (05.10.2021), ladylike.gr (14.10.2021), thetoc.gr (29.10.2021), enikos.gr (31.10.2021), i-diakopes.gr (17.12.2021), ekklisiaonline.gr (16.06.2022),  womantoc.gr, mikropragmata.lifo.gr, en.wikipedia.org

2 Σχόλια

  1. Panayiotis Nikopoulos

    ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΚΟΛΟΜΒΙΑ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΥΧΑΙΑ,ΟΣΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ”ΑΦΗΝΕΤΑΙ΄΄ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ…

  2. Thomas Agrafiotis

    Ο Κώστας Στράντζαλης, γνωστός παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών με τον Θανάση Βέγγο (λίγο πριν από την εποχή της εταιρείας “Θ-Β: Ταινίες Γέλιου”), είναι γνωστός και για τις ταινίες μελοδραμάτων που είχε γυρίσει, με αρκετά εύγλωττους και οικείους σαν άκουσμα τίτλους, όπως π.χ.: “Μάνα μου, παραστράτησα”, “Ο Γολγοθάς μιας αθώας”, “Αγνή και ατιμασμένη” και άλλες, με την ταινία “Μάνα, γιατί με γέννησες” ίσως να ξεχωρίζει. Η αξιοποίηση του ευρήματος της επίθεσης με βιτριόλι φυσικά και πιστώνεται στον πάντοτε δημιουργικό σεναριογράφο Νίκο Φώσκολο μέσα στα πλαίσια μιας θεοδικίας, έτσι όπως την προσέγγιζε ο παλιός λαϊκός κινηματογράφος. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό και σε σχέση με το ανωτέρω εξαιρετικό κείμενο για τις επιθέσεις με βιτριόλι, αποδεικνύεται με πανηγυρικό τρόπο η μεγάλη αξία του ελληνικού κινηματογράφου ως μέσο κοινωνιολογικής προσέγγισης μιας ολόκληρης εποχής. Ακόμα και ένα απλό-απλοϊκό μελόδραμα μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για έναν ερευνητή, ώστε να μελετήσει σφαιρικά και πολύπλευρα το κοινωνικό φαινόμενο π.χ. της εκδικητικής επίθεσης με ένα ιδιόμορφο μέσο, όπως είναι το βιτριόλι, εν προκειμένω για έναν από τους συνηθέστερους λόγους της επίθεσης, που δεν είναι άλλος από τις συνέπειες της ερωτικής απόρριψης ή απάτης. Ακόμα εν προκειμένω και αν θύμα είναι ο ζεν πρεμιέ και αναμφισβήτητος γόης εκείνης της εποχής, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, σε έναν ωστόσο από τους άγνωστους ρόλους της καριέρας του και παρά το βαρύγδουπο τίτλο της ταινίας.
    Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Γιώργο Λάμπρο για το εξαιρετικό του κείμενο!!!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 Crime Fiction Fans

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑