για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος

Νότια Κορέα: Lee Chun-jae

Ο κατά συρροή δολοφόνος γνωστός ως «ο Zodiac Killer της Κορέας»

Ο Lee Chun-jae γνωστός και ως The Hwaseong Strangler και The Korean Zodiac Killer, είναι ένας Νοτιοκορεάτης κατά συρροή δολοφόνος που διέπραξε 15 δολοφονίες στο Hwaseong. Οι δολοφονίες του παρέμειναν ανεξιχνίαστες για 33 χρόνια γι’ αυτό και ο ίδιος συγκρίνεται με τον Zodiac Killer των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα πρώτα χρόνια του Lee

Ο Lee Chun-jae (31.01.1963-) είχε φυσιολογικά παιδικά χρόνια και ήταν καλός μαθητής στο σχολείο. Το μόνο ίσως περιστατικό της παιδικής του ηλικίας που μπορούμε να υποθέσουμε ότι τον τραυμάτισε ήταν ο πνιγμός του μικρότερου αδελφού του από ατύχημα.

Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο τον Φεβρουάριο του 1983, ο Lee εντάχθηκε στον στρατό της Δημοκρατίας της Κορέας και υπηρέτησε ως οδηγός τανκ. Τελείωσε τη θητεία του στις 23 Ιανουαρίου 1986.

Η πρώτη του δουλειά μετά το στρατό ήταν ως εργάτης σε μια εταιρεία ηλεκτρικών ανταλλακτικών.

Η πρώτη επαφή με τον Νόμο

Η πρώτη πράξη του Lee Chun-jae, σε αυτό που αργότερα έγινε μια μακρά και διαβόητη εγκληματική καριέρα, ήταν μια αποτυχημένη απόπειρα ληστείας.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, ο Lee εισέβαλε σε ένα σπίτι στο Gwangju στο Suwon, στην επαρχία Gyeonggi, κρατώντας όπλο. Ανακαλύφθηκε όμως από τον ιδιοκτήτη ο οποίος τον ακινητοποίησε εύκολα και ειδοποίησε τις αρχές. Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Suwon, με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας, σε φυλάκιση ενός έτους και 6 μηνών.

Ο Lee άσκησε έφεση, υποστηρίζοντας ότι βρέθηκε τυχαία στο σπίτι σε μια προσπάθεια του να κρυφτεί από έναν άγνωστο νεαρό άνδρα που τον είχε χτυπήσει και τον κυνηγούσε. Στη δεύτερη δίκη, το δικαστήριο, λόγω αμφιβολιών, ανέστειλε την ποινή του σε 2 χρόνια αναστολής και αφέθηκε ελεύθερος.

Η επαγγελματική πορεία του Lee Chunjae

Το 1990, εργάστηκε ως οδηγός γερανού, αρχικά σε μια κατασκευαστική εταιρεία και στη συνέχεια σε μία εταιρεία υδάτων.

Τον Απρίλιο του 1992, ο Lee παντρεύτηκε μία λογίστρια και λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 1993 παραιτήθηκε από τη δουλειά του.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις που έκανε αργότερα η σύζυγός του, ο Lee ήταν αλκοολικός και βίαιος, τόσο απέναντι στην ίδια όσο και στο γιο τους.

Οι κατά συρροή δολοφονίες του Hwaseong

Το 1986, το Hwaseong ήταν μια αγροτική περιοχή στην επαρχία Gyeonggi, όπου ζούσαν περίπου 226.000 άνθρωποι διάσπαρτοι σε διάφορα χωριά. Το βίαιο έγκλημα ήταν κάτι ασυνήθιστο στην περιοχή.

Για μια περίοδο 4 ετών και 7 μηνών, μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου 1986 και 3 Απριλίου 1991, διαπράχθηκαν στο Hwaseong μια σειρά βιασμών και δολοφονιών. Τα θύματα ήταν γυναίκες ηλικίας από 13 έως 71 ετών και όλες υπέστησαν σεξουαλική επίθεση πριν δολοφονηθούν.

Lee-Chun-jae-το-κάστρο-του-Hwaseong

Το Modus Operandi του δολοφόνου

Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν πολλοί μάρτυρες, πιστεύεται γενικά ότι ο Lee ντυνόταν με μαύρα ρούχα και φορούσε κουκούλα ή μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ και ίσως μια μάσκα σκι για να κρύψει το πρόσωπό του.

Το συνηθισμένο σχέδιο επίθεσης του ήταν να στοχεύει γυναίκες και νεαρά κορίτσια, να τις ακολουθεί και να επιτίθεται όταν περπατούσαν μόνες τους σε απόμερες, σκοτεινές τοποθεσίες. Κατόπιν τις βίαζε και στη συνέχεια, στις περισσότερες περιπτώσεις, τις στραγγάλιζε μέχρι θανάτου χρησιμοποιώντας τα δικά τους ρούχα, όπως το καλσόν ή τις κάλτσες τους.

Τα θύματά του είχαν πάντα, τουλάχιστον ένα κόκκινο ρούχο πάνω τους.

Οι δολοφονίες

Η υπόθεση ξεκίνησε με την εξαφάνιση της 71χρονης Lee Wan-im στις 15 Σεπτεμβρίου 1986, ενώ επέστρεφε στο σπίτι μετά από επίσκεψη στην κόρη της. Το σώμα της βρέθηκε σε ένα βοσκοτόπι 4 μέρες αργότερα.

Στις 20 Οκτωβρίου 1986, η 25χρονη Park Hyun-sook  εξαφανίστηκε αφού κατέβηκε από το λεωφορείο ενώ επέστρεφε στο σπίτι της. Το σώμα της βρέθηκε 3 μέρες αργότερα σε ένα κανάλι.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1986, η 25χρονη Gwon Jung-bon  εξαφανίστηκε μπροστά από το σπίτι της. Το σώμα της βρέθηκε τρεις μήνες αργότερα, σε ένα ανάχωμα.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι δολοφονίες:
η 23χρονη Lee Kye-sook που δολοφονήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, η 19χρονη Hong Jin-young στις 10 Ιανουαρίου 1987, η 29χρονη Park Eun-joo στις 2 Μαΐου, η 18χρονη Kim Mi-soon στις 24 Δεκεμβρίου 1987, η 54χρονη Ahn Gi-soon στις 7 Σεπτεμβρίου 1988, η 14χρονη Park Sang-hee στις 16 Σεπτεμβρίου 1988, η 18χρονη Kim Hyun-jung στις 7 Ιουλίου 1989, η 13χρονη Kim Mi-jung στις 15 Νοεμβρίου 1990, η 17χρονη Park Soon-ja στις 26 Ιανουαρίου 1991.

Η τελευταία δολοφονία έγινε στις 3 Απριλίου 1991. Η 69χρονη Gwon Soon-sang ανακαλύφθηκε νεκρή σε έναν λόφο, βιασμένη και στραγγαλισμένη με το καλτσόν της.

Lee-Choon-jae-θύματα

Η μεγαλύτερη ποινική υπόθεση στη Νότια Κορέα

Η υπόθεση θεωρείται η πρώτη πραγματικά επιβεβαιωμένη υπόθεση κατά συρροή δολοφονιών στη χώρα.
Οι δολοφονίες πυροδότησαν τη μεγαλύτερη ποινική υπόθεση στη Νότια Κορέα.

Απασχολήθηκε ένας τεράστιος αριθμός αστυνομικών – πληροφορίες αναφέρουν τον αριθμό ρεκόρ των 2 εκατομμυρίων αστυνομικών.
Ρεκόρ αποτελούν και οι εργατοώρες που δαπανήθηκαν για την έρευνα. Επίσης τεράστιος ήταν και ο αριθμός των υπόπτων που ερευνήθηκαν, που έφτασε τους 21.800 ανθρώπους.

Επιπλέον, ελήφθησαν τα δακτυλικά αποτυπώματα σε 40.116 άτομα και αναλύθηκαν 570 δείγματα DNA και 180 δείγματα μαλλιών.

Η έρευνα

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι φήμες ότι ο δολοφόνος στόχευε γυναίκες που φορούσαν κόκκινα ρούχα οδήγησε την αστυνομία να ντύσει στα κόκκινα γυναίκες αστυνομικούς με σκοπό να δελεάσουν το δολοφόνο και να τον παρασύρουν σε παγίδα.

Με βάση τις μαρτυρίες επιζώντων από σεξουαλική επίθεση και δύο οδηγών λεωφορείων που είδαν ύποπτο άτομο να μπαίνει στο λεωφορείο μετά από φόνους, σχεδιάστηκε ένα σκίτσο του δολοφόνου. Παράλληλα, δημιουργήθηκε το προφίλ του 20χρονου αδύνατου άντρα, ύψους 165-170 εκ., με κοντό μαλλί,  κοφτερή μύτη και απαλή φωνή.

Lee-Chun-jae-καταζητείται

Πολλοί ήταν αυτοί που κατηγόρησαν την αστυνομία ότι χρησιμοποίησε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι 4 άτομα από τα δεκάδες που συνελήφθησαν ως  πιθανοί ύποπτοι, αυτοκτόνησαν μετά από την πίεση και την κακοποίηση από την αστυνομία.

Το Προφίλ του δολοφόνου, σύμφωνα με την αστυνομία

Ο δολοφόνος προερχόταν από φτωχό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Πιθανότατα είχε κακοποιηθεί.
Είτε η ανάμειξη στην κακοποίησή του είτε η αμέλεια της μητέρας του θα τον είχαν κάνει να μισεί τις γυναίκες.

Όταν ήταν παιδί θα είχε περάσει πολύ χρόνο βασανίζοντας μικρά ζώα ως διέξοδο για το θυμό του.

Ενδεχομένως είχε εγκλειστεί για κάποιο διάστημα σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Μπορεί να έχει υπηρετήσει στο στρατό.

Εμφανίζει χαρακτηριστικά τόσο κατά συρροή δολοφόνου όσο και δολοφόνου ψυχολογικών εκρήξεων, έχοντας σκοτώσει τέσσερα θύματα μέσα σε τρεις μήνες πριν περιμένει μήνες, ακόμη και χρόνια, μεταξύ άλλων.

Πιθανότατα χρησιμοποίησε μαχαίρι, όπλο ή ρόπαλο για να απειλήσει τα θύματά του.

Η σκληρότητα των πράξεών του υποδηλώνει ότι ο δολοφόνος ήταν/είναι πιθανότατα ψυχοπαθής.
Ο δολοφόνος ήταν ένας ναρκισσιστής που λαχταρούσε την προσοχή και προσπαθούσε να γίνει γνωστός χλευάζοντας την αστυνομία.

Ο πρώτος ένοχος

Ο 22χρονος Yoon Sung-yeo κατηγορήθηκε για έναν από τους φόνους του Hwaseong: για το βιασμό και τη δολοφονία της 13χρονης Park Sang-hee το 1988.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Yoon δεν ήταν ο ίδιος ο serial killer, αλλά ένας αντιγραφέας («copycat»).
Ο Yoon καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Εξέτισε 19,5 χρόνια φυλάκισης πριν αποφυλακιστεί με όρους το 2009.

… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ

“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”

Ο Lee Chunjae ανακρίνεται

Την εποχή των δολοφονιών, ο Lee Chun-jae οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων, επειδή κινούταν σε ύποπτη περιοχή (όπου είχαν γίνει φόνοι) χωρίς την ταυτότητά του. Όπως ο ίδιος δήλωσε αργότερα – και αποδείχθηκε από τις κάμερες της ανάκρισης – κατά την εξέτασή του φορούσε το ρολόι ενός από τα θύματά του. Επιδεικτικά μάλιστα το έφερνε διαρκώς μπροστά από τα μάτια των ανακριτών του!

Αμέσως μετά αφέθηκε ελεύθερος, αλλά η αστυνομία τον κάλεσε και σε άλλες περιπτώσεις φόνων όπου όμως τον ρωτούσαν για άλλους υπόπτους.

Όπως ο ίδιος κατέθεσε αργότερα:
«Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ήμουν ύποπτος. Περιτριγυριζόμουν από εγκλήματα και δεν προσπάθησα ιδιαίτερα να κρύψω πράγματα. Πίστευα ότι θα με πιάσουν εύκολα. Υπήρχαν εκατοντάδες αστυνομικές δυνάμεις. Ήμουν με ντετέκτιβ όλη την ώρα, αλλά πάντα με ρωτούσαν για τους ανθρώπους γύρω μου».

Ο Zodiac killer της Κορέας

Μετά την τελευταία δολοφονία του 1991, οι δολοφονίες με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποδοθούν στον ίδιο δολοφόνο, σταμάτησαν. Ο δολοφόνος τότε χαρακτηρίστηκε ως «ο Zodiac killer της Κορέας».

Η κυκλοφορία της ταινίας «Memories of Murder» το 2003, η οποία ήταν εν μέρει εμπνευσμένη από τις κατά συρροή δολοφονίες του Hwaseong, πυροδότησε και πάλι το ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Η δολοφονία μιας φοιτήτριας στο Hwaseong το 2004 επίσης, δημιούργησε φόβους ότι ο κατά συρροή δολοφόνος είχε επιστρέψει.

Το Σεπτέμβριο του 2006 θα είχαν περάσει 20 χρόνια από την πρώτη δολοφονία και, σύμφωνα με το νόμο της Νότια Κορέας, θα ξεκινούσαν σταδιακά να παραγράφονταν τα εγκλήματα. Με νέα νομοθεσία αυξήθηκε ο χρόνος παραγραφής στα 25 έτη και τελικά τα εγκλήματα παραγράφηκαν το 2015.

Lee-Chun-jae-Zodiac-killer

Ο Lee Chunjae στη φυλακή

Τον Δεκέμβριο του 1993, η γυναίκα του Lee τον εγκατέλειψε. Λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Ιανουαρίου 1994, ο Lee Chun-jae κάλεσε τη 18χρονη κουνιάδα του να τον επισκεφθεί στο σπίτι του στο Cheongju, στην επαρχία North Chungcheong. Εκεί, τη νάρκωσε, την βίασε και στη συνέχεια τη δολοφόνησε.

Αφού έκρυψε το πτώμα, ο Lee πήγε στον πρώην πεθερό του και του δήλωσε ανήσυχος ότι η κουνιάδα του δεν είχε πάει στο ραντεβού τους. Πρότεινε μάλιστα να πάνε μαζί στην  αστυνομία για να την δηλώσουν ως αγνοούμενη, όπως και έκαναν.

Το σώμα της βρέθηκε δύο μέρες αργότερα στο γκαράζ ενός καταστήματος σιδηρικών, τυλιγμένο με μπλε μουσαμά. Το κεφάλι της ήταν μέσα σε μια πλαστική σακούλα, τα χέρια της ήταν δεμένα με λωρίδες από το εσώρουχό της και το υπόλοιπο σώμα ήταν δεμένο με τις κάλτσες και τα λουριά της τσάντας της.

Το DNA του θύματος βρέθηκε στο μπάνιο του Lee κάτω από το πλυντήριό του. Η αστυνομία εξέφρασε την άποψη ότι  ο Lee είχε αποτυχημένα προσπαθήσει να απαλλαγεί από το DNA.

Τελικά, ο Lee Chun-jae συνελήφθη στις 18 Ιανουαρίου και αρχικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στον θάνατο της κουνιάδας του. Ωστόσο, καταδικάστηκε σε θάνατο, μια ποινή που ένα χρόνο αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε σε ισόβια κάθειρξη με δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από 20 χρόνια.

Το λάθος της αστυνομίας

Την εποχή εκείνη, η αστυνομία του Hwaseong παρατήρησε παραλληλισμούς μεταξύ της δολοφονίας της κουνιάδας του από τον Lee και των ανεξιχνίαστων ακόμη υποθέσεων των κατά συρροή δολοφονιών του Hwaseong. Ταυτόχρονα διαπίστωσαν ότι ο Lee, την εποχή των φόνων ζούσε στο Hwaseong, σε μια ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τον τόπο που έγιναν 6 από τις δολοφονίες.

Τότε ζήτησαν από την αστυνομία του Cheongju να τους στείλει τον Lee στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Η αστυνομία του Cheongju αρνήθηκε, λέγοντας στην αστυνομία του Hwaseong να στείλει εκείνη δικό της εκπρόσωπο στο Cheongju αν ήθελε να τον ανακρίνει. Για άγνωστους λόγους δεν υπήρξε καμία συνέχεια μεταξύ των δύο αστυνομικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν διαπιστώνονταν τότε ότι ο Lee Chun-jae ήταν ο υπαίτιος εκείνων των φόνων, θα είχε καταδικαστεί, μιας και ακόμη δεν είχαν παραγραφεί τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

Η ταυτοποίηση του DNA

Κι ενώ ο Lee έκτιε την ποινή του σε φυλακή στο Busan, στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Lee Chun-jae είχε αναγνωριστεί ως ύποπτος για τις κατά συρροή δολοφονίες του Hwaseong.
Αυτό που είχε συμβεί ήταν ότι το DNA του Lee είχε ταυτοποιηθεί, αρχικά με το DNA που είχε βρεθεί στο εσώρουχο ενός από τα θύματα του Hwaseong και αργότερα με το DNA που είχε βρεθεί σε 4 ακόμη θύματα.

H ομολογία

Ο Lee αρνήθηκε αρχικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτές τις δολοφονίες. Αλλά στις 2 Οκτωβρίου 2019, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Lee ομολόγησε ότι σκότωσε 14 άτομα στην περιοχή Hwaeseong 10 εκ των οποίων γνώριζε η αστυνομία και το κοινό. Εκτός από τους φόνους, ομολόγησε επίσης περισσότερους από 30 βιασμούς και απόπειρες βιασμών.

Στις 2 Ιουλίου 2020, η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Lee διέπραξε 14 βιασμούς και φόνους και εννέα επιπλέον βιασμούς.

Η κρύα υπόθεση (cold case) επιτέλους έκλεισε, 33 χρόνια μετά τον θάνατο του πρώτου θύματος.

Lee-Choon-jae-movie-1

Διέπραξε τα εγκλήματα επειδή ήταν δυσαρεστημένος με τη ζωή του

Η αστυνομία εξέφρασε ότι ο Lee είχε αδύναμη αυτοεκτίμηση λόγω της εσωστρεφούς προσωπικότητάς του. Για πρώτη του φορά βίωσε μια αίσθηση ολοκλήρωσης και αυτοδυναμίας κατά τη στρατιωτική του θητεία. Η απογοήτευση του που προκλήθηκε από τη μονότονη ζωή μετά την απόλυσή του από το στρατό ίσως τον οδήγησε να διαπράξει τα σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο αρχηγός της επαρχιακής αστυνομίας δήλωσε ότι ο Lee επέδειξε ψυχοπαθητικές τάσεις επειδή δεν μπορούσε να συμπάσχει με τον πόνο και τα βάσανα των θυμάτων και επιδεικνύοντας συνεχώς τα εγκλήματά του.

Το μέλλον του Lee

Αν και σύμφωνα με την ομολογία του Lee και την επίσημη αποδοχή από την αστυνομία, ήταν ο ένοχος για τις 14 δολοφονίες του Hwaseong, ο Lee Chun-jae ποτέ δεν δικάστηκε για αυτές. Σύμφωνα με το νόμο της Κορέας οι δολοφονίες είχαν ήδη παραγραφεί.

Ο Lee βέβαια παρέμεινε στη φυλακή εκτίοντας την ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία της κουνιάδας του. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα αποφυλάκισης μετά από 20 χρόνια – ή και νωρίτερα με όρους, αν δείξει καλή διαγωγή. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να ζητήσει ποτέ να του χορηγηθεί αποφυλάκιση, φοβούμενος την οργή του λαού.

Lee-Choon-jae-πορτραίτα

Ένας αθώος στη φυλακή

Ανάμεσα στους φόνους που ομολόγησε ο Lee ήταν και εκείνος για τον οποίο είχε καταδικαστεί ο Yoon Sung-yeo. Αν και ο Yoon, έχοντας εκτίσει 20 χρόνια κάθειρξης, είχε πλέον αποφυλακιστεί, υπέβαλε αίτηση για εκ νέου δίκη της υπόθεσής του.

Η τελική ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020, όπου ο Lee στάθηκε ως μάρτυρας ομολογώντας τη δολοφονία. Οι λεπτομερείς περιγραφές της σκηνής του εγκλήματος από τον Lee δεν άφησαν καμία αμφιβολία για την αθωότητα του Yoon.

Ο αρχηγός της επαρχιακής αστυνομικής υπηρεσίας Gyeonggi Nambu, Bae Yong-ju, παραδέχτηκε ότι κατά την αρχική έρευνα το 1989, η αστυνομία επιτέθηκε στον Yoon και τον ανάγκασε να κάνει μια ψευδή ομολογία ενώ παραποιήθηκαν διάφορα έγγραφα.
Κατά τη δίκη, ο δικαστής ζήτησε συγγνώμη από τον Yoon για τον τρόπο με τον οποίο κακοποιήθηκε και φυλακίστηκε άδικα.

Ο Yoon, ο οποίος επί χρόνια διαμαρτυρόταν για την αθωότητά του, αθωώθηκε πανηγυρικά. Αμέσως μετά τη δίκη, δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Χρειάζομαι χρόνο για να αφομοιώσω τι έχει συμβεί. Νιώθω απογοητευμένος για όλα τα χρόνια της αδικίας. Τουλάχιστον πήρα πίσω την τιμή μου και το μόνο που θέλω είναι να ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου όπως κάθε αθώος άνθρωπος

Η αστυνομία της Νότιας Κορέας στο ειδώλιο

Ενώ ο Yoon ήταν ο μόνος ύποπτος που κατηγορήθηκε, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για οποιαδήποτε από τις δολοφονίες του Hwaseong, δεν ήταν ο μόνος ύποπτος που κακοποιήθηκε από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ο δικηγόρος Kim Chil-joon ανέφερε συγκεκριμένα ότι πολλοί πελάτες του βασανίστηκαν από την αστυνομία. Ο Kim είπε ότι ανακρίθηκαν κάτω από φρικτές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών, απειλών και έλλειψης φαγητού και ύπνου.

Ένας από τους πελάτες του, προσήχθη στην αστυνομία με μοναδική πηγή την μαρτυρία ενός μέντιουμ. Τον κακομεταχειρίστηκαν τόσο έντονα που οι αρνητικές επιπτώσεις της ανάκρισης, συμπεριλαμβανομένης της PTSD και της κατάθλιψης είχαν ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία του.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, η ίδια η υπηρεσία άνοιξε έρευνα για το θέμα το 2019 όπου εξετάζει αναφορές και καταγγελίες για υπερβολική βία, κατάχρηση και κακομεταχείριση υπόπτων.

Ο Lee εμπνέει τον κινηματογράφο και την τηλεόραση

Δύο κινηματογραφικές ταινίες και αρκετές τηλεοπτικές σειρές βασίστηκαν στον Lee Chun-jae και στις κατά συρροή δολοφονίες του Hwaseong.

«Memories of Murder» (ταινία του 2003), του Bong Joon-ho
«Confession of Murder» (ταινία του 2012), του Jung Byyng-gil

Lee-Choon-jae-movie-1
Στην μικρή οθόνη, η υπόθεση αναφέρθηκε στη διάσημη τηλεοπτική σειρά «Criminal Minds» (7η σεζόν, επεισόδιο «Unknown Subject»)

Η Κορέα, γνωστή για την πληθώρα των τηλεοπτικών της σειρών, δεν θα άφηνε την υπόθεση ανεκμετάλλευτη:

«Gap-dong» (mini TV σήριαλ του 2014)
«Signal» (TV σήριαλ του 2016)
«Tunnel» (TV σήριαλ του 2017)
«Partners for Justice» (TV σήριαλ του 2018)
«Signal» (mini TV σήριαλ του 2018)
«Flower of Evil» (TV σήριαλ του 2020)
«Taxi Driver» (TV σήριαλ του 2021)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ:

Νότια Κορέα εναντίον Βόρια Κορέας
Αφού είδαμε έναν κατά συρροή δολοφόνο της Νότιας Κορέας, θα δούμε κι έναν της Βόρειας Κορέας και θα συγκρίνουμε…

Lee-Chun-jae-Νότια-vs-Βόρεια-Κορέα

1 Σχόλιο

  1. Spiros Mavrotas

    Το “Memories of Murder” τα σπάει.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 Crime Fiction Fans

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑