Ένα από τα πιο ανατριχιαστικά εγκλήματα που συνέβησαν στην Ελλάδα

Η δολοφονία της 4χρονης Άννυ είναι σίγουρα ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα που έχουν απασχολήσει την κοινωνία μας, αφήνοντας έκπληκτους, την Ελληνική Αστυνομία αλλά και τους Δικαστές.

Οι πρωταγωνιστές του δράματος

Η 4χρονη Άννυ (Ani Dimitrova Borisova) (1.10.2011 – 8.4.2015).
Ο 27χρονος πατέρας της, Στανισλάβ Μπακαρτζίεβ (Stanislav Bakardzhiev), γνωστός στην Ελλάδα ως Σάββας.
Η 25χρονη μητέρα της Άννυ, Δημητρίνα Μπορίσοβα.
Ο 30χρονος φίλος του Σάββα, Νασίφ Αχμέντοφ ή Nίκι ή Νικολάι.
Η φίλη της Δημητρίνας, Σίλβια.

Τα πρώτα χρόνια της οικογένειας

Η Άννυ γεννήθηκε στη Βουλγαρία και ζούσε στη Σόφια με τους παππούδες της. Τα Χριστούγεννα του 2014 το παιδί μετακόμισε στην Αθήνα που ζούσαν και εργάζονταν οι γονείς του, Σάββας και Δημητρίνα. Η σχέση μεταξύ των γονέων ήταν ήδη πολύ κακή, ενώ και οι δύο – περισσότερο ο πατέρας – έκαναν χρήση ναρκωτικών.

Το ζευγάρι σύντομα χώρισε με αποτέλεσμα η Άννυ να παραμείνει με τη μητέρα της στο διαμέρισμα τους στην οδό Αβέρωφ, ενώ ο πατέρας μετακόμισε σε ένα υπόγειο στην οδό Μιχαήλ Βόδα όπου συγκατοίκησε με έναν φίλο του, τον Νικολάι.

Πριν από το Πάσχα του 2015, στις 20 Μαρτίου, η μητέρα έφυγε για το Βερολίνο, στη Γερμανία, για να περάσει ένα μήνα με έναν 50χρονο Γερμανό φίλο της. Τότε επέλεξε να εμπιστευθεί τη φύλαξη της μικρής, στον Σάββα. Άλλωστε ήταν ο πατέρας του παιδιού.

Υπόθεση-Άννυ-αρκουδάκι

Η εξαφάνιση της Άννυ

Μόλις επέστρεψε η Δημητρίνα από τη Γερμανία, στις 21 Απριλίου, ο Σάββας την ενημέρωσε ότι το κοριτσάκι τους είχε εξαφανιστεί.

Χωρίς καμία «λογική», στις 23 Απριλίου, ο Σάββας και η Δημητρίνα ταξιδεύουν στη Βουλγαρία για να δουν τους παππούδες. Μαζί τους έφυγε και ο Νικολάι. Το ζευγάρι επέστρεψε την επόμενη ημέρα, χωρίς όμως τον Νικολάι.

Η δήλωση της εξαφάνισης της μικρής Άννυ, έγινε – καθυστερημένα – την Μεγάλη Παρασκευή στις 24 Απριλίου στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και την Αστυνομία. Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για να βρεθεί το κοριτσάκι.

Αρχικά η Δημητρίνα δήλωσε ότι είχε αφήσει το παιδί της στη φύλαξη της φιλενάδας της, Σίλβια. Αν και η Σίλβια συμφώνησε αρχικά με αυτή τη δήλωση, αργότερα άλλαξε την κατάθεσή της και ομολόγησε ότι δεν είχε φιλοξενήσει καθόλου το παιδί κατά την απουσία της Δημητρίνας.
(Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Σίλβια ήταν τελικά φανταστικό πρόσωπο που δημιούργησε η Δημητρίνα ώστε να μην κατηγορηθεί ο Σάββας).

Στη συνέχεια το ζευγάρι παραδέχεται ότι η Άννυ βρισκόταν στο σπίτι του Σάββα, αλλά και πάλι η Δημητρίνα, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον Σάββα, δηλώνει ότι το παιδί το έσκασε από μόνο του από το σπίτι, πράξη που σύμφωνα με τα λεγόμενα της, είχε ξανακάνει.

Η αναζήτηση της Άννυ

Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με αγωνία την υπερ- προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί η 4χρονη: ΕΛ.ΑΣ., Aber Alert, Χαμόγελο του παιδιού, αλλά και «Φως στο τούνελ», κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να μαζέψουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εύρεση της Άννυ.

Την 1η Μαΐου 2015, η Αγγελική Νικολούλη φιλοξενεί στην εκπομπή της την Δημητρίνα. Η νευρικότητα της ήταν πολύ μεγάλη και οι αντιφάσεις της ακόμη περισσότερες. Η έμπειρη δημοσιογράφος καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπαθεί να εκμαιεύσει περισσότερα στοιχεία από την μητέρα. Τελικά, τους αποκαλύπτει την ύπαρξη του φίλου του Σάββα, Νικολάι.

Ρεπορτάζ- Φως στο τούνελ

Η αποκάλυψη του ειδεχθούς εγκλήματος

Τελικά, αυτός που θα αποκαλύψει στις Αρχές την φρίκη του εγκλήματος, ήταν ο Νικολάι, ο φίλος του Σάββα. Οι Αρχές πήγαν και τον βρήκαν στη Βουλγαρία. Αφού τους είπε όλα όσα γνώριζε, γύρισε μαζί τους στην Ελλάδα.

Είπε αργότερα ο εισαγγελέας για αυτή την αποκάλυψη:
«Το πτώμα δεν είχε  βρεθεί και δεν θα υπήρχε καμία υποψία ότι συνέβη κάτι στο σπίτι. Εάν ο Νικολάι δεν έλεγε όσα του είχε εκμυστηρευτεί ο πατέρας της Άννυ, κάνεις μας δε θα ήταν εδώ σήμερα. Η Άννυ θα ήταν ένα από τόσα παιδιά που εξαφανίζονται.»

Τα στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος

Η ΔΕΕ (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών) ερεύνησε τον τόπο του εγκλήματος – το διαμέρισμα δηλαδή του πατέρα. Παρότι το διαμέρισμα είχε καθαριστεί μεθοδικά με χλωρίνη και άλλα καθαριστικά, με το ειδικό σπρέι που χρησιμοποιήθηκε από την ΔΕΕ, βρέθηκαν:

1. Κηλίδες αίματος της Άννυ στο πάπλωμα της κούνιας της. Κατά τη ΔΕΕ αυτό δείχνει ότι τοποθετήθηκε εκεί ή κοιμήθηκε βαρύτατα τραυματισμένη, έως ότου χάσει τη ζωή της.

2. Κηλίδες αίματος της Άννυ αλλά και του πατέρα της, στο σεντόνι της.

3. Αίμα της Άννυ ανιχνεύτηκε στον αριστερό τοίχο του χολ, στον δεξιό τοίχο του χολ, σε τοίχο κολώνας μεταξύ χολ και υπνοδωματίου.

4. Κηλίδες αίματος της Άννυ, στο χαλάκι του χολ, στο πάτωμα του καθιστικού, στους αρμούς των πλακιδίων κοντά στην είσοδο, στο πάτωμα της κουζίνας και στον νεροχύτη.

5. Αποτυπώματα του πατέρα βρέθηκαν σε ένα μαχαίρι της κουζίνας όπου στη λάμα του ανιχνεύτηκαν κηλίδες αίματος της Άννυ.

Η πιπίλα της Άννυ αποτέλεσε την πηγή απ’ όπου εξετάστηκε το DNA της μικρής και στη συνέχεια έγινε σύγκριση με τα παραπάνω δείγματα αίματος.

Η ομολογία του πατέρα

Κατά την ανάκριση του Σάββα στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ομολόγησε κάποιες από τις πράξεις του.

«Ήμουν υπό την επήρεια ναρκωτικών... Η μικρή ήταν άρρωστη. Δεν ξέρω τι είχε. Ξύπνησα και τη βρήκα νεκρή. Δεν ήθελα να πω την αλήθεια στη γυναίκα και να νομίζει ότι δεν ήμουν ικανός να προσέχω το παιδί. Θα έχανα και τη γυναίκα μου. Έπρεπε να κάνω κάτι να εξαφανίσω το παιδί».

Υπόθεση-Άννυ-πατέρας-πρεζόνι

Το έγκλημα, σύμφωνα με την Αστυνομία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, ο Σάββας, θυμωμένος που τον εγκατάλειψε η γυναίκα του και κάτω από την επήρεια  ναρκωτικών, ξέσπασε τα νεύρα του πάνω στο αθώο παιδάκι. Την χτύπησε, την εκσφενδόνιζε από «τοίχο σε τοίχο», την πέταγε κάτω στα πλακάκια και πάνω στα κομοδίνα και τα ράφια του σαλονιού και τέλος την τραυμάτισε με το μαχαίρι. Όταν ξεθύμανε, την έβαλε στην κούνια της και, πιθανόν αργότερα, την βρήκε νεκρή – ίσως – από εσωτερική αιμορραγία.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του κουζινομάχαιρου, τεμάχισε το σώμα του παιδιού και έβρασε όλα τα κομμάτια! Τέλος, τοποθέτησε τα βρασμένα κομμάτια της Άννυ σε σακούλες και τα ξεφορτώθηκε σε κάδους σκουπιδιών.

Καθ’ όλη την διάρκεια του εγκλήματος καθώς και τον τεμαχισμό, η αστυνομία θεώρησε ότι ο φίλος του Σάββα, Νικολάι, ήταν παρόν και μάλιστα τον βοήθούσε στο αποτρόπαιο έργο του.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το παιδί να ήταν ακόμη ζωντανό όταν ξεκίνησε ο τεμαχισμός του.
«Το ζωντανό αίμα μπορεί να εκτιναχθεί. Το αίμα του νεκρού απλά ρέει προς τα κάτω», παρατήρησε, σχολιάζοντας το αίμα που βρέθηκε στον χώρο.

Η μητέρα του Σάββα

Η Οφελία Κούτεβα, μητέρα του Σάββα και γιαγιά της Άννυ, αρνήθηκε να πιστέψει το γεγονός.
«Εγώ δεν το πιστεύω αυτό ακόμα. Πιστεύω πως θα μου πει ο Σάββας ό,τι δεν είναι αλήθεια. Είναι πολύ καλό παιδί. Αυτός φρόντιζε τη μικρή. Άλλαζε τις πάνες. Ήταν όλη μέρα μαζί της. Ακόμα περιμένω να μου πει ότι δεν είναι αλήθεια».

Λίγο αργότερα όμως, κατά τη διάρκεια της δίκης, θα αλλάξει τελείως η στάση της:
«Ή θα πεις την αλήθεια ή θα την πω εγώ. Δεν ντρέπεσαι λίγο;» του φώναξε. Εκείνος της απάντησε στα βουλγάρικα κι εκείνη συνέχισε έντονα:
«Με τι το έκοψες το παιδί; Μ@λ@κα, ε, μ@λ@κα!».

Η δίκη

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της οδού Ευελπίδων έγινε η δίκη που διάρκεσε 10 ημέρες και τελείωσε στις 11 Οκτωβρίου 2016. Κατά την προσαγωγή των κατηγορουμένων κόσμος είχε απ’ έξω και προσπάθησε να λιντσάρει τους γονείς της Άννυ.

Η εισαγγελέας Μαρία Δημητριάδου, δήλωσε:
«Η μοίρα έμελλε στην Άννυ, ούτε καν 4 ετών, 3,5 ετών ήταν, να έχει αυτό το τραγικό τέλος, τραγικότερο και από αυτό της Ιφιγένειας, να σφαγιαστεί από τον ίδιο της τον πατέρα».

Η υπεράσπιση του Σάββα, κάλεσε τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη ως πραγματογνώμονα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι πιθανότατα το παιδί έχασε τη ζωή του επειδή κατανάλωσε ναρκωτικά που βρήκε στο σπίτι.

Ο τεμαχισμός του κοριτσιού, ήταν το μόνο που παραδέχθηκε ο Σάββας: «Ήθελα να πάω να το θάψω αλλά δεν υπήρχε φτυάρι. Δεν ήθελα να τα κάνω όλα αυτά. Ήθελα να τη βάλω σε σακούλα, αλλά το παιδί ήταν πέτρα και έσπασε. Αναγκάστηκα να κόψω κάποια κομμάτια και τα πήγα στα σκουπίδια. Σε μια στιγμή όλα κατέρρευσαν και φταίω εγώ για αυτό». 

Υπόθεση-Άννυ-κούνια

Οι ιδιομορφίες της συγκεκριμένης υπόθεσης

Ενώ υπάρχει νεκρός, δεν υπάρχει πτώμα. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί κανένας να μιλήσει ξεκάθαρα για τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο της μικρής Άννυ.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε το έγκλημα «παγκόσμια πρωτοτυπία», λέγοντας:

«Σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις διεθνώς υπάρχει έντονο αίσθημα οργής, εκδίκησης, πάθους, ένα συναισθηματικό υπόβαθρο όπως π.χ, στην υπόθεση Φραντζή. Είχε ο Σάββας οργή, πάθος για εκδίκηση για την Άννυ; Όχι, δεν προκύπτει.
Γιατί δεν απομάκρυνε το πτώμα; Γιατί δεν το έβαλε σε βαλίτσα, σε χαλί, σε κουβέρτα και να το εξαφανίσει; Γιατί στόχο είχε όχι την εξαφάνιση της Άννυ, αλλά του τρόπου που πέθανε. Ακόμα και η πιθανότητα ανεύρεσης του πτώματος, να μην μπορεί να δείξει τον τρόπο θανάτου του παιδιού

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Σάββα (Στανισλάβ Μπακαρτζίεβ) σε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, ποινή φυλάκισης 2 ετών για την περιύβριση νεκρού, 2 ετών για παράνομη οπλοχρησία και 1 έτος για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Στον Νικολάι (Νασίφ Αχμέντοφ) επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία, επιπλέον φυλάκιση 2 ετών για την περιύβριση νεκρού και 2 έτη για παράνομη οπλοχρησία.

Την μητέρα της Άννυ, Δημητρίνα Μπορίσοβα, το δικαστήριο καταδίκασε με 6 έτη κάθειρξη με αναστολή, με την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο με αποτέλεσμα το θάνατο.

Τέλος, με φυλάκιση ενός έτους καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος του Σάββα, για ψευδορκία, επειδή αρχικά είχε δηλώσει ότι στο σπίτι έμεναν οι δυο γονείς της Άννυ.

Εφετείο

Η έφεση που ασκήθηκε στη συνέχεια, δικάστηκε στις 2 Ιουλίου 2019 ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου.

Παρότι ο Σάββας εξακολουθούσε να δηλώνει την αθωότητα του ως προς τη δολοφονία της κόρης του, η ποινή του παρέμεινε αμείωτη.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της έμπρακτης μεταμέλειας στον Νικολάι καθώς και ότι, παρότι βρισκόταν στο χώρο, δεν συμμετείχε ενεργά στην ανθρωποκτονία και μετέτρεψε την ποινή του σε κάθειρξη 9 ετών για απλή συνεργεία σε ανθρωποκτονία και για περιύβριση νεκρού. 

Η Δημητρίνα, μητέρα της Άννυ, αθωώθηκε.

Η μητέρα της Άννυ στην πρώτη της συνέντευξη μετά την αποφυλάκισή της…

Σκέψεις…

Η Δημητρίνα, είχε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Όπως άλλωστε δήλωσαν κι οι γονείς της, πήγε στην Βουλγαρία για να κάνει έκτρωση αλλά δεν τα κατάφερε, λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Ο πατέρας του παιδιού, Σάββας, ήταν ένας ανεύθυνος χρήστης ναρκωτικών που σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ποτέ δεν ένιωσε τα πραγματικά συναισθήματα ενός πατέρα.

«Τοξικοί γονείς» είναι ο όρος που χαρακτηρίζει τους γονείς και «συναισθηματική ορφάνια» λέγεται το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

«Γονιός είναι η διαδικασία της παροχής, προώθησης και υποστήριξης της φυσικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και νοητικής ανάπτυξης ενός παιδιού από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή… Γονιός είναι ένα επάγγελμα με αμοιβή τα φιλάκια, τις μύξες, τα δάκρυα και τις αγκαλιές», γράφει η παιδοψυχίατρος Ιουλιέτα Λαούρη.

Μερικοί άνθρωποι είναι απλά ακατάλληλοι για γονείς.
Και, ρε φίλε, ΟΧΙ, αν δεν μπορείς να αγαπήσεις και να μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί, απλά ΜΗΝ κάνεις παιδί…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ