Ο άνθρωπος που έγινε ένας από τους πιο διάσημους απατεώνες πλαστοπροσωπίας πριν καν από τα 21α γενέθλιά του
Σύμφωνα με τη θρησκεία μας, το πρώτο ψέμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ειπώθηκε μέσα στον ίδιο τον Παράδεισο. Ήταν τότε που ο Όφις είπε στην Εύα ότι τρώγοντας τον απαγορευμένο καρπό, θα γινόταν παντοδύναμη.
Από τότε, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας συναντούμε το ψέμα, την παραπλάνηση και την εξαπάτηση. Άλλοτε η επιρροή είναι μικρή («ένα αθώο ψεματάκι ήταν») και άλλοτε αλλάζει ο ρους της ιστορίας.
O πολιτικός, φιλόσοφος και διπλωμάτης, Niccolo Machiavelli (03.05.1469 – 21.06.1527), είχε εξηγήσει με απλοϊκό τρόπο το φαινόμενο:
«Οι άνθρωποι είναι τόσο αφελείς και τόσο έτοιμοι να υπακούσουν, ώστε ποτέ δεν θα λείψουν τα θύματα σε έναν αχρείο για να κάνει τις απάτες του».
Από τη μεριά μας, έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα άρθρα, διάφορους απατεώνες της ιστορίας:
Gregor MacGregor, ο άνθρωπος που πούλησε τη γη της επαγγελίας στους Βρετανούς,
Victor Lustig, ο απατεώνας που πούλησε τον Πύργο του Άιφελ και ξεγέλασε τον Αλ Καπόνε,
Mamoru Samuragochi και Milli Vanilli, δύο μεγάλες απάτες στον χώρο της μουσικής,
Han Van Meegeren, ο μεγαλύτερος πλαστογράφος στην ιστορία της ζωγραφικής
Σήμερα θα δούμε τον πιο διάσημο απατεώνα πλαστοπροσωπίας, τον Frank Abagnale.
Ποιος είναι ο Frank Abagnale
Ο Frank William Abagnale Jr. (27.04.1948 – ), είναι ένας Αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας που ζει με τη σύζυγό του Kelly και τα 3 παιδιά του (Scott, Chris, Sean), στη Νότια Καρολίνα. Ο γιος του Scott, εργάζεται στο FBI.
Ο λόγος που ο Abagnale έχει γίνει γνωστός το κοινό, είναι από την βιογραφική του κινηματογραφική ταινία «Catch me if you can» («Πιάσε με αν μπορείς» – αν και στη χώρα μας παίχτηκε με τον τίτλο «Η Πλεκτάνη»), το 2002. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Steven Spielberg, ενώ τον Abagnale ενσάρκωνε ο Leonardo DiCaprio ενώ ο Tom Hanks υποδυόταν τον πράκτορα του FBI που τον κυνηγούσε. Καλογυρισμένη ταινία με έντονη δράση και σασπένς, δύσκολα να πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία. Κι όμως, η ταινία είναι στηριγμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Frank Abagnale.
Οι απάτες του Abagnale
Οι απάτες του Abagnale ξεκίνησαν από την ηλικία των 15 ετών, με λευκές επιταγές που έκλεβε από τα μπλοκ ανυποψίαστων θυμάτων. Για να αργήσει να γίνει αντιληπτή η κλοπή, φρόντιζε να παίρνει από τις τελευταίες σελίδες των μπλοκ. Στη συνέχεια έγραφε το ποσό που επιθυμούσε και τις μεταπουλούσε σε εμπόρους.
O Frank Abagnale πιλότος
Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, ο Abagnale, θέλοντας να προσδώσει κύρος στον εαυτό του και να μπορεί πιο εύκολα να εξαργυρώνει τις πλαστές επιταγές του, αποφάσισε να πλαστοπροσωπήσει έναν πιλότο. Δημιουργώντας μία πλαστή άδεια πιλότου της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας, δήλωσε στην αεροπορική εταιρία Pan American World Airways (Pan Am) ότι του κατέστρεψαν τη στολή του στο καθαριστήριο ενός ξενοδοχείου και ζήτησε να του στείλουν μία καινούρια!
Τα γκρίζα του μαλλιά έκρυβαν το νεαρό της ηλικίας του και μπορούσε εύκολα να ξεγελάει τον κόσμο. Πτήσεις, φαγητό, ξενοδοχεία, ρούχα, αποτελούσαν μέρος των εξόδων που έκανε ο Abagnale και τα χρέωνε στην αεροπορική του εταιρία. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ενώ ταξίδευε με ένα αεροπλάνο της Pan Am, ως ένδειξη ευγένειας του ζητήθηκε να πιλοτάρει για λίγο το αεροπλάνο.
«Έπιασα το χειριστήριο στα χέρια μου αλλά έβαλα αμέσως τον αυτόματο πιλότο. Ήμουν υπεύθυνος για τη ζωή 140 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτό μου, χωρίς να γνωρίζω να πετάω ούτε χαρταετό!»
Νέες ειδικότητες για τον Frank Abagnale
Μετά από δύο περίπου χρόνια ως πιλότος, ο Abagnale υποδύθηκε για έναν χρόνο έναν επιμελητή παιδίατρο σε νοσοκομείο της Γεωργίας. Είχε επτά ασκούμενους υπό την εποπτεία του, όπου τους άφηνε να χειριστούν οι ίδιοι τα περιστατικά ενώ ο δικός του ρόλος περιορίζονταν στο να κρίνει και να σχολιάζει τον χειρισμό τους. Ωστόσο, έφυγε από το νοσοκομείο όταν συνειδητοποίησε ότι έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και μάλιστα παιδιών.
Το επόμενο στάδιο της σταδιοδρομίας του ήταν να πλαστογραφήσει ένα πτυχίο και μια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ως αριστούχος δικηγόρος, έπιασε δουλειά στη θέση του βοηθού Εισαγγελέα, στη Λουϊζιάνα, όπου παρέμεινε για ένα περίπου χρόνο. (Την ιδέα αντέγραψε η τηλεοπτική σειρά: «Suits», 2011-2019).
Η καριέρα του έκλεισε με τον τίτλο του καθηγητή κολλεγίου στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και κράτησε δύο μαθητικά εξάμηνα.
Βέβαια, το 2020, ο δημοσιογράφος Alan C. Logan, ύστερα από μεγάλη έρευνα σε δημόσια αρχεία, παρουσίασε στοιχεία που καταρρίπτουν στο μεγαλύτερο βαθμό αυτούς τους ισχυρισμούς, τουλάχιστον με τον τρόπο που παρουσιάζονται στην αυτοβιογραφία του Abagnale.
Οι συλλήψεις του Abagnale
Η πραγματικότητα είναι ότι ο Abagnale δεν θα μπορούσε να έχει κάνει όλα όσα ισχυρίζεται, μιας και από την ηλικία των 17 ετών, μπαινόβγαινε σε φυλακές.
Το 1965 συνελήφθη στη Νέα Υόρκη για κλοπή και φυλακίστηκε μέχρι το 1968.
Το 1969 συνελήφθη, αυτή τη φορά στη Γαλλία, για την απάτη του πιλότου (κάτι που αποδεικνύει ότι αυτή ήταν πραγματική ιστορία). Εξέθεσε ποινή 6 μηνών στα φυλακές του Perpignan, ενώ 12(!) χώρες ζήτησαν την έκδοση του, για οικονομικές απάτες που είχε διαπράξει στις χώρες αυτές.
Στη συνέχεια εκδόθηκε στη Σουηδία, όπου φυλακίστηκε πάλι για 6 μήνες στο Malmo, για πλαστογραφία και κλοπή οχημάτων.
Κατά την επιστροφή και έκδοση του στην New York, αμέσως μετά την άφιξη του αεροπλάνου κατόρθωσε να αποδράσει από το αεροδρόμιο και να επιχειρήσει να διαφύγει στον Καναδά με στόχο από εκεί να πάει στη Βραζιλία. Με 20.000 δολάρια μαζί του, συνελήφθη στο Montreal.
Το 1971 και ενώ βρισκόταν σε Κέντρο Κράτησης εν αναμονή της δίκης του, απόδρασε για μία ακόμη φορά. Συνελήφθη όμως και πάλι και οδηγήθηκε στις φυλακές της Atlanta.
Η αποφυλάκισή του Abagnale
Εκείνη την εποχή, λόγω έντονων κατηγοριών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γίνονταν εντατικές έρευνες από επιτροπές του Κογκρέσου στις φυλακές των ΗΠΑ. Εκμεταλλευόμενος αυτή την κατάσταση ο Abagnale, πλαστογράφησε ένα χαρτί και μία ταυτότητα όπου παρουσίαζε τον ίδιο ως μυστικό επιθεωρητή φυλακών. Με αυτόν το τρόπο απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια στη φυλακή, μέχρι και την αποφυλάκισή του.
Το 1974, αν και είχε εκτίσει πολύ μικρότερο μέρος από την 12ετή ποινή του, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ πρότεινε την απελευθέρωσή του, υπό τον όρο ότι θα βοηθούσε τις ομοσπονδιακές αρχές (FBI) να διαλευκάνουν εγκλήματα που είχαν να κάνουν με πλαστογραφία.
Τα χρόνια μετά
Παράλληλα με την συνεργασία του με το FBI, ο Abagnale ξεκίνησε να συνεργάζεται με τράπεζες ως σύμβουλος ασφαλείας για απάτες που γνώριζε καλά, μιας και ο ίδιος τις είχε κάνει στο παρελθόν.
Το 1976 ίδρυσε την εταιρία Abagnale & Associates με έδρα την Washington, όπου συμβουλεύει εταιρίες για χρηματοοικονομικές απάτες. (www.abagnale.com)
Το 2015, ορίστηκε πρέσβης του AARP Fraud Watch, ενός προγράμματος όπου συμβουλεύει τους καταναλωτές για τρόπους προστασίας από εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
Παράλληλα προωθεί τα βιβλία του:
- «Catch Me If You Can», 1980
- «The Art of the Steal», 2001
- «Real U Guide to Identity Theft», 2004
- «Stealing Your Life», 2007
- «Scam Me If You Can», 2019
- «The Greatest Hoax on Earth: Catching Truth, While We Can», 2020
Αν και πολλοί από τους ισχυρισμούς του στην αυτοβιογραφία του, έχουν απορριφθεί, εξακολουθεί ακόμη και μέχρι σήμερα (2021) να κάνει δημόσιες ομιλίες και, φυσικά, να συμβουλεύει το FBI – πράξη ιδιαιτέρως έξυπνη, ομολογουμένως, από πλευράς FBI.
Άλλωστε ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος (6ος π.Χ. αιώνας), είχε πει:
«Τον εχθρόν φίλον ποιείν και ευεργετείν» («Τον εχθρό σου να τον κάνεις φίλο και να τον ευεργετείς»).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Σχολιάστε