Η θρησκόληπτη σύζυγος που σκότωσε στον ύπνο του τον άντρα της με κασμά

Γνωστή και ως «η δολοφόνος της Πεύκης» ή «η φόνισσα της Μαγκουφάνας», η Αθανασία Αγγελινού, ήταν μία από τις τέσσερις γυναίκες που καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν, στη νεότερη Ελλάδα.

Οι γάμοι της Αθανασίας

Η Αθανασία (γεννημένη το 1908) ήταν βαθιά θρησκευόμενη, βοηθούσε καθημερινά στην εκκλησία, και ήταν καλή νοικοκυρά.

Ο πρώτος της γάμος ήταν πολύ ευτυχισμένος. Με τον άντρα της είχαν μια μικρή κορούλα, τη Μαρία, και όλα έβαιναν ρόδινα, μέχρι το 1938 όπου ο άντρας της πέθανε.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1940, η Αθανασία παντρεύεται και πάλι. “Τυχερός” ήταν ο κατά ένα χρόνο μικρότερός ξάδελφός της, ο Νίκος Αγγελινός (γενν. 1909). Ο Αγγελινός, ήταν οδηγός λεωφορείου και σχετικά εύπορος.
Το ζευγάρι ζούσε στη Μαγκουφάνα (σημερινή Πεύκη) σε ένα μεσοαστικό σπίτι επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης 79.
Αν και τον πρώτο καιρό η σχέση του ζευγαριού ήταν καλή, όπως αποδείχτηκε γρήγορα, ο Αγγελινός είχε ένα ελάττωμα: ήταν “γυναικάς”.

Σημείωση: Αναζητώντας τις ρίζες του ονόματος «Μαγκουφάνα», οδηγηθήκαμε στην παραφθορά του ονόματος της Βυζαντινής οικογένειας Μαγκαφά. Μία δεύτερη εκδοχή, υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από την «Μαγκούφα Άννα», μια γυναίκα άρρωστη από φυματίωση που πήγε να ζήσει στην περιοχή για να θεραπευτεί και τελικά έζησε μέχρι τα βαθιά της γεράματα.
Η περιοχή μετονομάστηκε σε Πεύκη, το 1960.

Η ψυχολογική κατάσταση της Αγγελινού

Από την πλευρά της, η Αθανασία Αγγελινού αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα ενώ η σχέση της με την Εκκλησία γρήγορα την έκανε φανατικά θρησκόληπτη. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που αρνούνταν τη σεξουαλική συνεύρεση με τον άντρα της. Συχνά αυτό αποτελούσε αφορμή για να την χτυπήσει και να την κακοποιήσει ο Αγγελινός.

Αθανασία-Αγγελινού-θρησκόληπτη

Οι γυμνές φωτογραφίες

Ο Αγγελινός έδειχνε στη γυναίκα του φωτογραφίες γυμνών γυναικών.
Για αυτή την πράξη, υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες. Η μία περίπτωση, είναι να το έκανε για να την ερεθίσει και να της προκαλέσει τη διάθεση για να κάνουν έρωτα. Η δεύτερη περίπτωση είναι ότι το έκανε για να την πικάρει, ως αντίδραση στην θρησκοληψία της.

Η αντίδραση της Αθανασίας σε όλη αυτή τη συμπεριφορά του συζύγου της, ήταν να του λιβανίζει τα ρούχα! Πίστευε ότι με αυτόν τον τρόπο θα έδιωχνε τον σατανά που τον είχε κυριεύσει και τον οδηγούσε σε άλλες γυναίκες.

Το διαζύγιο

Η κατάσταση είχε γίνει αφόρητη και για τις δύο πλευρές. Έτσι το ζευγάρι αποφάσισε να πάρει διαζύγιο.
Ωστόσο, η μεγάλη διατροφή που ζητούσε ως αντάλλαγμα η Αθανασία είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες λόγω μη συμφωνίας μεταξύ τους.

Ο Νίκος Αγγελινός τότε έφυγε από το σπίτι. Δεν πέρασε όμως πολύ καιρός όπου επέστρεψε μετανιωμένος στο σπίτι και το ζευγάρι ξεκίνησε μια προσπάθεια για νέα αρχή.
Μάταια. Ο Αγγελινός γρήγορα επέστρεψε στις παλιές του συνήθειες.

Η νύχτα του εγκλήματος

Ήταν 25η Ιουνίου του 1960, όταν ο 51χρονος τότε Νίκος Αγγελινός επέστρεψε μετά τη δουλειά του στο σπίτι, όπως έκανε κάθε απόγευμα.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν υπήρξε ένας ακόμη καυγάς ανάμεσα στο ζευγάρι ή πέρασαν μία ήρεμη ημέρα. Η ίδια η Αθανασία πάντως, αργότερα, διηγήθηκε ότι για μια ακόμη φορά, ο σύζυγός της άρχισε να κοροϊδεύει τις προσευχές τις. Γελώντας εις βάρος της, άναψε ένα τσιγάρο παρότι γνώριζε ότι εκείνη ενοχλείτο.

«Δεν το αφήνεις τώρα το κάπνισμα, του είπα. Με πειράζει στα νεύρα και δεν θα μπορέσω να κοιμηθώ. Αντί να το πετάξει αφού του το ζητούσα, άρχισε να κάνει κι εδώ τα χωρατά του. Πλησιάζει το αναμμένο τσιγάρο στο μπράτσο μου, ώσπου με έκαψε. Από εκείνη την ώρα νευρίασα τόσο που δεν μπορούσα να κλείσω μάτι».

Ίσως αυτή η ιστορία να ήταν αληθινή – ίσως όχι. Αυτό που γνωρίζουμε πάντως είναι πως όταν αμέσως μετά ο Αγγελινός έπεσε για ύπνο, η 52χρονη Αθανασία Αγγελινού, ως αφοσιωμένη νοικοκυρά και σύζυγος καθυστέρησε την κουζίνα για να προετοιμάσει το πρωινό του ανδρός της για την επόμενη μέρα. Ο Αγγελινός ξεκινούσε τη δουλειά του από τα χαράματα και δεν είχε νόημα να ξυπνούσε μαζί του και η Αθανασία. Ωστόσο, ένα φλυτζάνι καφέ, δυο φέτες ψωμί, βούτυρο και μαρμελάδα, κάθε πρωί τα έβρισκε έτοιμα πάνω στο τραπέζι να τον περιμένουν να ξεκινήσει τη μέρα του.

Μόλις τελείωσε αυτή την προετοιμασία, η Αθανασία πήγε και ξάπλωσε δίπλα στο σύζυγό της. Όμως δεν την έπαιρνε ο ύπνος. Ήταν ακόμη εκνευρισμένη. Πήρε κάποια κατευναστικά χάπια, μήπως ηρεμήσει. Τζίφος. Δοκίμασε να “μετρήσει προβατάκια”, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, γύρω στις 3 π.μ., σηκώθηκε και πάλι από το κρεβάτι.

Η άγρια δολοφονία

Άνοιξε την ντουλάπα και από μέσα έβγαλε έναν κασμά. (Που πιθανότατα είχε η ίδια κρύψει εκεί από νωρίτερα). Με τον κασμά στα χέρια, επέστρεψε στον κοιμισμένο σύζυγό της. Το πρώτο χτύπημα, δεν ήταν θανατηφόρο, ο Αγγελινός ξύπνησε και αιφνιδιασμένος προσπάθησε να αμυνθεί. Τα χτυπήματα όμως διαδέχονταν το ένα το άλλο με μεγάλη μανία. Στο τέλος, το πρόσωπο, καθώς και το υπόλοιπο σώμα του Αγγελινού, είχαν παραμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τον αναγνωρίσει.

Το αίμα έτρεχε ποτάμι. Η Αθανασία κάλυψε το νεκρό σώμα με πετσέτες ώστε… να μη λερώνεται άλλο το κρεβάτι.

Αθανασία-Αγγελινού-κασμάς

Το γράμμα απολογίας

Λίγα λεπτά αργότερα βγήκε από το υπνοδωμάτιο και πήγε και πάλι στην κουζίνα. Κάθισε στο  τραπέζι κι έγραψε μία σύντομη επιστολή:
«Όλα θα του τα συγχωρούσα, αν δεν με τυραννούσε τόσο πολύ τις νύχτες και δεν με βασάνιζε με εκείνες τις άσεμνες φωτογραφίες γυναικών που μου έδειχνε. Με βασάνιζε και με έδερνε, γι’ αυτό αναγκάστηκα να κάνω ό,τι έκανα».

«Χάπι – εντ»

Στη συνέχεια η Αθανασία επιχείρησε να έχει ένα «happy end» – ένα τέλος δηλαδή στη ζωή της με χάπια. Έφτιαξε ένα κοκτέιλ από ασπιρίνες, veronal (βαρβιτουρικά) και κινίνα (μυοχαλαρωτικά) και με τη βοήθεια του νερού, τα κατάπιε. Κατόπιν πήγε και ξάπλωσε δίπλα στο σύζυγό της περιμένοντας ότι σύντομα θα τον ακολουθούσε και η ίδια. Άλλωστε, ήταν κρίμα να χωρίσουν τώρα, μετά από 20 χρόνια γάμου.

Η δόση όμως που είχε φτιάξει δεν ήταν τόσο ισχυρή. Ενώ κοιμόταν βαριά, κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα ξύπνησε κι έκανε εμετό, αποβάλλοντας μεγάλο μέρος αυτό τις ουσίες που είχε καταπιεί, σώζοντας με αυτόν τον τρόπο τη ζωή της.

Αθανασία-Αγγελινού-απόπειρα-αυτοκτονίας

Το επόμενο πρωινό

Περίπου στις 10 το πρωί, η Αθανασία ξύπνησε με έντονο πονοκέφαλο και χωρίς να έχει αίσθηση του τι ακριβώς είχε συμβεί. (Πιθανόν τα χάπια να της είχαν προκαλέσει προσωρινή άνοια).
Έτσι καταβεβλημένη βγήκε στο δρόμο και ζήτησε τη βοήθεια μίας γειτόνισσας. Η γειτόνισσα, που την είδε σε αυτή την κατάσταση, ανησύχησε και προσφέρθηκε να τη συνοδεύσει σε ένα νοσοκομείο. Έτσι, οι δύο γυναίκες μπήκαν σε ένα ταξί με κατεύθυνση προς το κοντινότερο νοσοκομείο.

Κάπου στη μέση της διαδρομής, η Αθανασία Αγγελινού είχε μία αναλαμπή και θυμήθηκε όλα όσα είχαν προηγηθεί.
«Όχι στο νοσοκομείο. Στην αστυνομία να πάμε. Πρέπει να πάμε στην αστυνομία!», είπε στον ταξιτζή κ εκείνος άλλαξε ρότα για το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρουσίου.

Η Αθανασία στην αστυνομία

«Σκότωσα τον άντρα μου! Πηγαίνετε σπίτι μου στην Άνω Μαγκουφάνα. Θα τον βρείτε νεκρό στο κρεβάτι του», φώναξε υστερικά Αθανασία η Αγγελινού μπαίνοντας σα σίφουνας μέσα στο αστυνομικό τμήμα.

Αρχικά η δολοφόνος δεν έγινε πιστευτή από τους αστυνομικούς, οι οποίοι θεώρησαν ότι η γυναίκα τα είχε εντελώς χαμένα. Προληπτικά και μόνο, όμως, αποφάσισαν να στείλουν έναν αστυφύλακα να ελέγξει στο σπίτι που εκείνη υπόδειξε. Όπως ήταν φυσικό, σύντομα, επιβεβαιώθηκε η ομολογία της.

Η Αθανασία οδηγήθηκε άμεσα στον ανακριτή.
«Κύριε ανακριτά παρέδωσα την ψυχή μου στον Σατανά. Σε μια στιγμή τρέλας, σκότωσα τον άντρα μου και παρέδωσα την ψυχή μου στον σατανά. Τι κακό ήταν αυτό που με βρήκε εμένα – που δεν σηκώνω το χέρι μου για να σκοτώσω το πιο αθώο πλασματάκι του Θεού.
Αχ, κύριε ανακριτά μου, δεν θα μπορέσω να ησυχάσω πια. Ο σκοτωμένος θα με κυνηγάει παντού και δεν θα μπορέσω να ησυχάσω. Δεν ξέρω αν ο Μεγαλοδύναμος θα σταθεί δίπλα σε μια αμαρτωλή, για να της δώσει το κουράγιο που της χρειάζεται για να περάσει τη μεγάλη αυτή δοκιμασία».

Αθανασία-Αγγελινού-εφημερίδες

Η δίκη

Ιανουάριος του 1961 και στο Κακουργιοδικείο Πειραιά ξεκίνησε η δίκη της Αγγελινού, παρουσία πλήθος κόσμου που είχε μαζευτεί για να δει τη «δολοφόνο της Πεύκης».

Κατά την απολογία της η Αγγελινού επανέλαβε ότι το θύμα της φερόταν άσχημα. Την απατούσε, τη χτυπούσε, τη χλεύαζε για την πίστη της και αρνούνταν να της καταβάλει το ύψος της διατροφής που εκείνη ζητούσε.

Τα δύο αδέλφια του θύματος, από την άλλη, είχαν διαφορετική άποψη. Ναι μεν δεν διέψευσαν τους ισχυρισμούς της Αθανασίας για τη συμπεριφορά του ανδρός της, αλλά επέμεναν ότι υπήρχε δόλος και προμελέτη για το φονικό.

Σύμφωνα με την κατάθεση των δύο αδελφών, ο Αγγελινός σκόπευε να πουλήσει το μερίδιο του από το λεωφορείο που οδηγούσε ο ίδιος και με αυτά τα χρήματα να αγοράσει κάποια διαμερίσματα. Κατ’ αυτούς, η Αγγελινού φοβόταν ότι με αυτόν τον τρόπο η ίδια, αφού θα είχαν χωρίσει, θα έχανε κάθε δικαίωμα σε αυτή την περιουσία.

Επιπλέον, δήλωσαν ότι η Αθανασία είχε υποστεί στο παρελθόν ένα ατύχημα και είχε χτυπήσει άσχημα στο κεφάλι. Από τότε είχε αλλάξει η συμπεριφορά της και είχε γίνει πιο ψυχρή και πιο επιθετική.

Ένας άλλος μάρτυρας, αποκάλυψε μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια της Αθανασίας να δολοφονήσει το σύζυγό της, λίγους μόλις μήνες νωρίτερα. «Πριν οχτώ μήνες το θύμα μου είχε αποκαλύψει ότι μια νύχτα η κατηγορούμενη τον περιέλουσε με πετρέλαιο από μία γκαζιέρα και προσπάθησε να τον κάψει. Αργότερα του είπε ότι το έκανε σαν αστείο» κατέθεσε ο μάρτυρας, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ένα ακόμη πρόσωπο.

… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ

“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”

Η καταδίκη

Η θέση του Εισαγγελέα ήταν πιο απλή:
«Η Αθανασία Αγγελινού, δευτεροπαντρεμένη και με μια κόρη τριάντα ετών, μετά από ατύχημα εμφάνιζε υποσεξουαλισμό και ήταν θρησκομανής, ενώ ο σύζυγός της είχε έντονο υπερσεξουαλισμό. Συνήψε ερωτικές σχέσεις με άλλες γυναίκες και αυτό, μαζί με άλλα αίτια, προξένησαν το έγκλημα».

Οι δικαστές επικαλούμενοι την  επιστολή της Αθανασίας, αποφάνθηκε πως το έγκλημα ήταν τελικά προμελετημένο.

Στις 17 Ιανουαρίου 1961, το δικαστήριο έκρινε την Αγγελινού ένοχη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, που διαπράχθηκε με τρόπο ιδιαίτερα ειδεχθή και την καταδίκασε σε θάνατο.

Η εκτέλεση

Ξημερώματα 5.25 π.μ. της 4ης Οκτωβρίου του 1962, η 54χρονη πλέον Αθανασία Αγγελινού, στάθηκε μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στο Γουδί.

Αν και βαθιά θρησκευόμενη, αρνήθηκε προηγουμένως τη «Μετάληψη των Αχράντων Μυστηρίων» κι έτσι, η τελευταία πράξη αυτού του οικογενειακού δράματος γράφτηκε με την Αθανασία Αγγελινού να φεύγει από τη ζωή χωρίς να συγχωρεθεί η αμαρτία της…

Ήταν μία από τις τέσσερις γυναίκες που εκτελέστηκαν στην Ελλάδα για εγκλήματα του ποινικού δικαίου.

Οι άλλες τρεις γυναίκες ήταν:
# Σταυρούλα Γκουβούση (εκτελέστηκε στις 27 Αυγούστου 1960).
(Διαβάστε το άρθρο: Σταυρούλα Γκουβούση, Η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στην Ελλάδα για ποινικό αδίκημα)

Αλεξάνδρα Μέρδη (εκτελέστηκε στις 4 Αυγούστου 1962).

Αικατερίνη Δημητρέα (εκτελέστηκε στις 10 Απριλίου 1965). (Διαβάστε το άρθρο: Αικατερίνη Δημητρέα: Η δράκαινα της Μάνης. Η πρώτη Ελληνίδα κατά συρροή δολοφόνος και η τελευταία γυναίκα που καταδικάστηκε σε θάνατο  στην Ελλάδα)

Η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στη χώρα μας ήταν αυτή του Βασίλη Λυμπέρη, το 1972. (Διαβάστε το άρθρο: Βασίλης Λυμπέρης, Ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε στην Ελλάδα)

Αθανασία-Αγγελινού-εκτέλεση

Ωστόσο, η θανατική ποινή στην Ελλάδα καταργήθηκε νομοθετικά το 1993 και συνταγματικά το 2001.

Όταν η μειωμένη λίμπιντο οδηγεί στο φόνο

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα ζευγάρια να έχουν διαφορά στις σεξουαλικές τους ορμές. Αυτό συχνά είναι οδυνηρό και για τους δύο συντρόφους. Στην περίπτωση του ζεύγους Αγγελινού, το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αφού κι οι δυο τους βρίσκονταν στα άκρα.
Σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι, ο Νίκος Αγγελινός έπασχε από «υπερσεξουαλική διαταραχή» (HD), ενώ η Αθανασία Αγγελινού είχε «διαταραχή της υποδραστικής σεξουαλικής επιθυμίας» (HSDD).

Ο Νίκος Αγγελινός προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αναγκάζοντας τη σύζυγό του να βλέπει γυμνές φωτογραφίες άλλων γυναικών.
Η Αθανασία Αγγελινού προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, λιβανίζοντας τα ρούχα του συζύγου της.
Και οι δύο τρόποι έφερναν τελικά το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εάν δυσκολεύεστε να συζητήσετε με το σύντροφό σας συναισθηματικά ή σεξουαλικά προβλήματα, ίσως είναι απαραίτητο να δεχθείτε μια ψυχοσεξουαλική συμβουλευτική από κάποιον ειδικό.
Μέχρι τότε, για καλό και για κακό, κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο ελέγξτε πρώτα τις ντουλάπες σας για τυχόν επικίνδυνα εργαλεία κήπου…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Αθανασία-Αγγελινού-χαμηλή-libido

Πηγές:

Η τόνωση της ερωτικής διάθεσης δεν είναι πάντα εύκολη, ενώ βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν και από τις δύο πλευρές συναισθήματα όπως πάθος, έλξη και έρωτας.

eirinika.gr (10.12.2014), filathlos.gr (02.09.2016), makeleio.gr (14.10.2018), enimerotiko.gr (31.01.2022), gazzetta.gr (25.06.2022), kastoriafm.gr (10.07.2022), agriniotimes.gr, docuventa.gr, mixanitouxronou.gr, news247.gr, newsbeast.gr, penna.gr, protothema.gr, Λυκόβρυση-Πεύκη 2020/ lp2020.com, «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα», του Πάνου Σόμπολου (εκδόσεις Πατάκη)