για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος

Serial killer: Henry Lee Lucas

Ο κατά συρροή δολοφόνος που ομολόγησε 600 φόνους

Οι περισσότεροι “φυσιολογικοί” άνθρωποι αηδιάζουν με την φρικαλεότητα των εγκλημάτων των κατά συρροή δολοφόνων. Παράλληλα, ορισμένοι από εμάς το ψάχνουμε λίγο βαθύτερα και αναρωτιόμαστε, γιατί κάποιος να διαπράξει ένα τόσο τρομερό έγκλημα; Ποιο είναι το κίνητρό του/της και τι τους οδηγεί να γίνουν κατά συρροή δολοφόνοι;

Ένα παράδειγμα ενός από τους πιο διαβόητους κατά συρροή δολοφόνους στον κόσμο είναι ο Henry Lee Lucas. Για περίπου 2 χρόνια, θεωρήθηκε ο πιο παραγωγικός serial killer στην ιστορία, αφού ομολόγησε ότι διέπραξε 600 φόνους.

Τελικά ο Lucas έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι  «Confession Killer»  («ο Δολοφόνος της Εξομολόγησης») επειδή ομολόγησε εκατοντάδες ανεξιχνίαστους φόνους, αλλά αργότερα ανακάλεσε όλες του τις ομολογίες.

Αναλύοντας τη ζωή του Henry Lee Lucas επιχειρούμε να εξετάσουμε και να προσδιορίσουμε τις αιτίες για τη δολοφονική συμπεριφορά του.

Η οικογένεια Lucas

Ο Henry Lee Lucas (23.08.1936 – 12.03.2001) γεννήθηκε ύστερα από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, σε μια ξύλινη καλύβα των τριών δωματίων στο Blacksburg, στους λόφους της Virginia. Το σπίτι δεν είχε υδραυλικές ούτε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Ο πατέρας του, Anderson “No Legs” Lucas, είχε χάσει τα πόδια του σε ένα ατύχημα στο σιδηρόδρομο που εργαζόταν. (εξού και το παρατσούκλι «No legs» – «Χωρίς πόδια»). Από τότε, για να βγάζει τα προς το ζην, πουλούσε μολύβια και έκανε παράνομη παραγωγή αλκοόλ. Ο ίδιος ήταν αλκοολικός και από πολύ νωρίς μύησε και τον Henry σε αυτό.

Η 41χρονη μητέρα του, Viola Dixon Waugh – Lucas, ήταν πόρνη, επίσης αλκοολική. Λόγω της ανικανότητας του άντρα της, διεύθυνε η ίδια το σπίτι, με πολύ σκληρό τρόπο απέναντι στα παιδιά της και τον ίδιο τον άντρα της.

Ο Henry ήταν το μικρότερο από τα 9 παιδιά της οικογένειας και αυτός που εισέπραττε την περισσότερη βία. Τα 5 από τα αδέλφια του ζούσαν με άλλες οικογένειες.

Η σχέση με τη μητέρα

Η Viola συνεχώς υποτιμούσε και κακομεταχειρίζονταν τον μικρό Henry και πάντα προσπαθούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα γι’ αυτόν.

Όταν ο Henry γύρισε μια μέρα από το σχολείο κρατώντας ένα λούτρινο αρκουδάκι που του είχαν χαρίσει στο σχολείο, η μητέρα του τον έδειρε επειδή δέχτηκε φιλανθρωπία από τρίτους.
Το ίδιο επαναλήφθηκε όταν γύρισε με ένα ζευγάρι παπούτσια που του είχε κάνει δώρο ένας δάσκαλος, που λυπήθηκε το μικρό ξυπόλητο αγόρι.

Σε άλλη περίπτωση, ως τιμωρία, η Viola πυροβόλησε και σκότωσε το μουλάρι που είχε ο Henry ως κατοικίδιο.

Η Viola ανάγκαζε τον γιο της να την παρακολουθεί να κάνει σεξ με πελάτες. Ένας από αυτούς, ο «θείος Bernie», μύησε τον μικρό Henry στην κτηνωδία, τον βασανισμό δηλαδή και τον βιασμό ζώων.

Ύστερα από παρότρυνση του θείου Bernie αλλά και της μητέρας του, ο Henry συνήθιζε να κάνει σεξ και με τον ετεροθαλή αδερφό του.

Henry-Lee-Lucas-μητέρα

Τα περιστατικά που σημάδεψαν τον Lucas στην τρυφερή του ηλικία

7 ετών
Το 1943, όταν ο Henry ξεκίνησε να πηγαίνει σχολείο, η μητέρα του τον έντυνε με κοριτσίστικα ρούχα, του χτένιζε τα μαλλιά πλεξούδες και τον υποχρέωνε να εμφανίζεται έτσι δημόσια. Παρά τις διαμαρτυρίες των δασκάλων, η Viola συνέχιζε να στέλνει τον γιο της με φουστάνια. Ο εξευτελισμός του Henry από τους συμμαθητές του ήταν μεγάλος, και κράτησε μέχρι που οι δάσκαλοι πέτυχαν απαγορευτική  δικαστική απόφαση και η Viola αναγκάστηκε να υποχωρήσει.

8 ετών
Η μητέρα του τον χτύπησε στο κεφάλι με μια ξύλινη σανίδα, τόσο δυνατά, που έμεινε για 3 ημέρες σε κωματώδη κατάσταση.

10 ετών
Ένας καυγάς με τον αδελφό του, είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό του αριστερού ματιού του Henry με μαχαίρι. Ο τραυματισμός αγνοήθηκε από τη Viola για μέρες μέχρι που το μάτι μολύνθηκε σε τέτοιο βαθμό που αχρηστεύθηκε τελείως και χρειάστηκε να αντικατασταθεί με γυάλινο.

Σε εκείνη την ηλικία, ο Henry ήταν ήδη αλκοολικός.

13 ετών
Τον Δεκέμβριο του 1949, ο πατέρας του λιποθύμησε μεθυσμένος σε μια χιονοθύελλα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από υποθερμία. Αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι το έκανε ηθελημένα.
Στην κηδεία του πατέρα του η Viola είχε απαγορέψει ρητά στον Lucas να κλάψει.

Λίγο αργότερα, ενώ ήταν στην 6η τάξη, ο Lucas παράτησε το σχολείο και έφυγε από το σπίτι.

15 ετών
Τον Μάρτιο του 1951, ο Henry Lee Lucas απήγαγε μια άγνωστη έφηβη από μια στάση λεωφορείου κοντά στο Lynchburg της Virginia. Στη συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Όταν εκείνη αντιστάθηκε, τη στραγγάλισε, διαπράττοντας έτσι την πρώτη του δολοφονία. Το σώμα της το έθαψε στο δάσος.
Χρόνια μετά, το θύμα αναγνωρίστηκε ως η 17χρονη Laura Burnley.

16 ετών
Ο Lucas και δύο από τους αδελφούς του συνελήφθησαν για διάρρηξη. Πέρασε ένα χρόνο στο σχολείο ανηλίκων παραβατών στο Beaumont. Για τα άλλα παιδιά αυτό θα ήταν μια μορφή τιμωρίας. Όχι όμως για τον Lucas. Οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στο αναμορφωτήριο, ήταν γι’ αυτόν πολύ καλύτερες από τις συνθήκες που ζούσε στο σπίτι του.

18 ετών
Στις 10 Ιουνίου 1954, ο Λούκας καταδικάστηκε για δώδεκα κατηγορίες διάρρηξης μέσα και γύρω από το Richmond της Virginia. Η ποινή που του επιβλήθη ήταν 6 χρόνια φυλάκιση. Μετά από δύο αποδράσεις όπου τον έπιασαν και πάλι αμέσως μετά, αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις 2 Σεπτεμβρίου 1959.

Henry-Lee-Lucas-αγόρι-με-όπλο

Το ξέσπασμα

Στα τέλη του 1959, ο Lucas μετακόμισε στο Tecumseh του  Michigan  για να ζήσει με την ετεροθαλή αδερφή του, Opal. Ταυτόχρονα, αρραβωνιάστηκε μια κοπέλα που είχε γνωρίσει μέσα από αλληλογραφία ενώ ήταν φυλακισμένος.
Η μητέρα του Lucas αποφάσισε να επισκεφθεί τα δυο της παιδιά για να περάσει μαζί τους τα Χριστούγεννα.

Εκεί αποδοκίμασε την αρραβωνιαστικιά του γιου της και απαίτησε από αυτόν να την παρατήσει και να επιστρέψει μαζί της στο Blacksburg για να την φροντίζει τώρα που είχε πια μεγαλώσει. Όταν εκείνος αρνήθηκε, μάλωναν επανειλημμένα. Αποκορύφωμα αυτών των καυγάδων ήταν η νύχτα της 11ης Ιανουαρίου 1960.
Πάνω στον καυγά, μάνα και γιος μεθυσμένοι, η Viola χτύπησε το γιό της στο κεφάλι με μία σκούπα. Τότε εκείνος…

«Το μόνο που θυμάμαι ήταν να τη χαστουκίσω στο λαιμό. Αλλά αφού το έκανα, την είδα να πέφτει και αποφάσισα να την πιάσω. Όμως έπεσε στο πάτωμα και όταν την κοίταξα κατάλαβα ότι ήταν νεκρή. Τότε παρατήρησα ότι κρατούσα στο χέρι το μαχαίρι μου».

Στη συνέχεια ο Lucas τράπηκε σε φυγή. Η αδελφή του Opal επέστρεψε λίγο αργότερα στο σπίτι και βρήκε τη μητέρα τους μέσα σε μια λίμνη αίματος, αλλά ακόμη ζωντανή. Κάλεσε ασθενοφόρο, το οποίο έφτασε πολύ αργά. Η επίσημη αναφορά της αστυνομίας έγραφε ότι η μητέρα του Λούκας πέθανε από καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από την επίθεση.

Ο Λούκας συνελήφθη στο Toledo του Ohio. Ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τη μητέρα του σε αυτοάμυνα, αλλά ο ισχυρισμός του απορρίφθηκε και καταδικάστηκε σε 20-40 χρόνια κάθειρξη για φόνο δευτέρου βαθμού.
Όσο ήταν φυλακισμένος ο Lucas επιχείρησε να αυτοκτονήσει δύο φορές. Αφού εξέτισε τα 10 χρόνια ποινής, αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 1970 λόγω υπερπληθυσμού των φυλακών.

Η σχέση με τον Ottis Toole 

Μετά την αποφυλάκισή του ο Henry Lee Lucas δεν σταμάτησε τα εγκλήματά του. Μία απόπειρα απαγωγής και βιασμού δύο ανήλικων κοριτσιών τον οδήγησαν εκ νέου πίσω από τα κάγκελα  για 3,5 χρόνια. Αποφυλακίστηκε το 1975.

Το 1976, γνώρισε τον «συνάδελφο» εγκληματία Ottis Toole (05.03.1947 – 15.09.1996).
Ο Ottis Toole το 1983 καταδικάστηκε για 6 δολοφονίες.

Ο Lucas και ο Toole ερωτεύτηκαν γρήγορα ο ένας τον άλλον αναπτύσσοντας ερωτικές σχέσεις μεταξύ τους. Κι όταν συνειδητοποίησαν ότι και οι δύο είχαν όρεξη για αίμα, σύντομα ξεκίνησαν ένα ξεφάντωμα δολοφονιών στη χώρα.

Ύστερα από ένα «road trip» τρόμου σε 26 Πολιτείες στις ΗΠΑ, οπού βίαζαν, σκότωναν και κανιβαλίζανε ανυποψίαστα θύματα, τελικά κατέληξαν στους γονείς του Toole, στο Jacksonville, της Florida.  

Henry-Lee-Lucas-Lucas-&-Toole

Γιατί «τακίμιασαν» οι δυο εγκληματίες

Ο Henry Lee Lucas και ο Ottis Toole, εκτός από το ότι ήταν κατά συρροή εγκληματίες, είχαν αρκετά κοινά.

Τόσο ο Lucas όσο και ο Toole είχαν μεγαλώσει από κακοποιητικές μητέρες που είχαν αναγκάσει τους γιους τους να ντύνονται σαν κορίτσια. Και οι δύο είχαν υποστεί σεξουαλικό τραύμα πριν από την ηλικία των 10 ετών. Όταν γνωρίστηκαν, και οι δύο ήταν ήδη δολοφόνοι.

Όσο για τον Toole, τα παιδικά του χρόνια ήταν εξίσου άσχημα — αν όχι χειρότερα. Δέχτηκε επίθεση από σχεδόν κάθε άτομο που πίστευε ότι μπορούσε να εμπιστευτεί. Η μητέρα του τον έντυνε κορίτσι, η μεγαλύτερη αδερφή του τον βίασε πριν γίνει 10 ετών και ο πατέρας του τον εκπόρνευσε σε έναν γείτονα όταν ήταν μόλις 5 ετών.

Σε ηλικία 14 ετών, ο Toole δολοφόνησε έναν περιοδεύον πωλητή που επιχείρησε να τον βιάσει. (Θυμίζω το πρώτο έγκλημα του Lucas στα 15 του χρόνια).

Και οι δύο κατέθεσαν αργότερα ότι δεν ένιωθαν την παραμικρή ενοχή για τις πράξεις τους. Συζητούσαν για τις δολοφονίες τους δίνοντας συμβουλές ο ένας στον άλλο.

Χρόνια μετά τη σύλληψή τους, ύστερα από παρακολούθηση ενός τηλεφωνήματος που έκαναν μεταξύ τους όσο ήταν φυλακισμένοι, πιάστηκαν να συζητούν νοσταλγικά για τον κανιβαλισμό που έκαναν από κοινού.

«Κάποια κομμάτια (ανθρώπινου κρέατος) έχουν γεύση σαν αληθινό κρέας όταν έχει σάλτσα μπάρμπεκιου», είχε πει χαρακτηριστικά ο Toole στον φίλο του.

Henry-Lee-Lucas-Lucas-&-Toole-2

Ο έρωτας με τη μικρή Becky

Όταν οι δυο εγκληματίες εγκαταστάθηκαν στους γονείς του Toole, εκεί ο Lucas γνώρισε, ερωτεύτηκε και έκανε σχέση με τη 10χρονη ανιψιά του Toole, την Frieda “Becky” Powell,  η οποία είχε μια ήπια διανοητική αναπηρία.

Αυτή η σχέση αποτέλεσε και την αιτία για την διακοπή των σχέσεων μεταξύ των δύο εγκληματιών.

Αρχικά το ζευγάρι έζησε μια περίοδο σταθερότητας, με τον Lucas να εργάζεται ως επισκευαστής σε στέγες.
Το 1982, όταν η μητέρα της Becky πέθανε, η νεαρή κοπέλα μεταφέρθηκε σε ένα κρατικό καταφύγιο ανηλίκων. Τότε ο Lucas τη βοήθησε να αποδράσει και την παρέσυρε να ζήσει μαζί του μια νέα ζωή ταξιδεύοντας με ωτοστόπ.

Σε μία από τις στάσεις τους, στην California, εργάστηκαν για λίγο σε ένα κτήμα φροντίζοντας την 82χρονη Kate Rich. Από εκεί πήγαν στο Stoneburg στο Texas όπου και πάλι ο Lucas εργάστηκε ως επισκευαστής σε στέγες. Η Becky όμως νοσταλγούσε την ζωή και την οικογένειά της στη Florida και ζητούσε να φύγει.

Στις 24 Αυγούστου 1982, ο Henry Lee Lucas οδήγησε την «αγαπημένη» του σε ένα χωράφι στο Denton του Texas  και τη σκότωσε. Στη συνέχεια, τεμάχισε το σώμα της και σκόρπισε τα κομμάτια σε ένα κοντινό χωράφι. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, έπεισε την ηλικιωμένη Kate Rich  να τον ακολουθήσει σε μια αναζήτηση για τη χαμένη Becky. Σε ένα κάμπινγκ την σκότωσε και έκρυψε το πτώμα σε έναν σωλήνα αποχέτευσης. Ένα μήνα αργότερα,  όταν έμαθε ότι θεωρούταν ύποπτος για την εξαφάνιση των δύο γυναικών, επέστρεψε στο τόπο του εγκλήματος, τεμάχισε το πτώμα και το έκαψε μέσα σε μία ξυλόσομπα.

Η σύλληψη

Τον Ιούνιο του 1983, ο Lucas συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου από τον Texas Ranger, Phil Ryan. Ανακρίθηκε για τις δύο δολοφονίες και, τελικά, ο Henry Lee Lucas ομολόγησε.

Οι ομολογίες 

Τον Νοέμβριο του 1983, ο Lucas μεταφέρθηκε στη φυλακή της κομητείας Williamson, του Texas.  Εκεί ομολόγησε τις δολοφονίες σε 28 ανεξιχνίαστες μέχρι τότε υποθέσεις.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Texas αποφάσισε να δημιουργήσει την «Ομάδα Εργασίας Lucas» αποτελούμενη κυρίως από Texas Rangers, με σκοπό να ερευνήσει ακόμη περισσότερες δολοφονίες.

Σημείωση: Texas Rangers, είναι μια ερευνητική υπηρεσία επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ, με πολιτειακή δικαιοδοσία στην πολιτεία του Texas.

Henry-Lee-Lucas-Texas-Rangers

Ο Lucas έλαβε προνομιακή μεταχείριση. Κατά τις μεταφορές του, του επέτρεπαν να μένει σε μοτέλ. Τον πήγαιναν συχνά σε εστιατόρια και καφετέριες, επιτρέποντάς του να φάει και να πιεί ότι επιθυμούσε. Σπάνια του φορούσαν χειροπέδες και μέσα στα  αστυνομικά τμήματα και τις φυλακές, του επέτρεπαν να κυκλοφορεί ελεύθερα.
Συνολικά ο Lucas ομολόγησε για 600 δολοφονίες, κάνοντας τον έτσι τον πιο παραγωγικό κατά συρροή δολοφόνο της Αμερικής.

Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου σε όλη τη χώρα, αναζητώντας τρόπο να κλείσουν τις πολλές ανοιχτές υποθέσεις δολοφονιών στα χέρια τους, δέχτηκαν με χαρά τους ισχυρισμούς του. Έτσι, η Ομάδα Εργασίας Lucas  εκκαθάρισε επίσημα 213 ανεξιχνίαστους φόνους ως αποτέλεσμα των ομολογιών του.

Ο Ottis Toole, που την ίδια εποχή ήταν κατάδικος θανατοποινίτης, είχε παραδεχθεί αρκετούς από αυτούς τους φόνους ότι τους είχε κάνει μόνος του ο Lucas ενώ κάποιους τους είχαν κάνει μαζί.

Η αποκάλυψη

Οι ισχυρισμοί του Lukas έγιναν ολοένα και πιο παράξενοι. Ισχυρίστηκε ότι εκείνος προμήθευσε το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε στη μαζική αυτοκτονία 909 ανθρώπων του «Ναού των Λαών», το 1978. Ότι είχε δολοφονήσει τον Jimmy Hoffa (ηγέτης του εργατικού συνδικάτου των φορτηγατζήδων που εξαφανίστηκε το 1975). Επιπλέον, ότι είχε κάνει αρκετές δολοφονίες στην Ισπανία και την Ιαπωνία, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε ταξιδέψει ποτέ εκτός ΗΠΑ.

Ο δημοσιογράφος Hugh Aynesworth της «The Dallas Times Herald» υπολόγισε ότι ο Lucas θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το 13χρονο Ford station wagon του για να καλύψει περίπου 20.000 χιλιόμετρα σε ένα μήνα για να έχει διαπράξει τα εγκλήματα που του απέδωσε η αστυνομία. Με αυτή την αφορμή επανεξετάστηκαν όλες οι ομολογίες του Lucas.

Ανακαλύφθηκε ότι του είχε δοθεί πρόσβαση σε πληροφορίες στους φακέλους των υποθέσεων που ομολογούσε. Έχοντας ο ίδιος μία σχεδόν φωτογραφική μνήμη, μπορούσε στη συνέχεια να καταλήγει σε πειστικά λεπτομερείς ομολογίες.
Διαπιστώθηκε ότι αρκετές αξιόπιστες, επαληθεύσιμες πηγές έρχονταν σε αντίθεση με τις ομολογίες του, θέτοντας έτσι αμφιβολίες για τη συμμετοχή του στα περισσότερα από τα εγκλήματα που είχε ομολογήσει.

Ο Henry Lee Lucas τελικά ανακάλεσε τις ομολογίες του, ισχυριζόμενος ότι σκότωσε μόνο ένα άτομο, τη μητέρα του.

Η υπόθεση του Lucas έπληξε τη φήμη των Texas Rangers, προκάλεσε επαναξιολόγηση στις τεχνικές της αστυνομίας και δημιούργησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την πιθανότητα ψευδών ομολογιών.

Modus Operandi 

Henry-Lee-Lucas-Modus-Operandi

Είναι δύσκολο να οριστεί κάποιο μοτίβο στον τρόπο που έβρισκε και σκότωνε τα θύματα του, γιατί ο Henry Lee Lucas, εκτός από κατά συρροή δολοφόνος ήταν και κατά συρροή ψεύτης.

Καμία τελετουργία ή σειρά γεγονότων δεν ήταν πραγματικά εμφανής στις δολοφονίες του, ήταν απρόβλεπτος και χρησιμοποιούσε ό,τι όπλο του ήταν βολικό εκείνη τη στιγμή.

«Τους σκότωσα με κάθε τρόπο εκτός από δηλητήριο. Έγιναν στραγγαλισμοί, υπήρξαν μαχαιριές, υπήρξαν πυροβολισμοί, υπήρξαν χτυπήματα...»

Κάποιες φορές διαμέλιζε τα πτώματα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που επιδόθηκε σε νεκροφιλία. Το πιθανότερο ήταν ότι κάποιες ακόμη φορές, έτρωγε μέρη του σώματος.

Το προφίλ του δολοφόνου – Τι οδήγησε τον Lucas στο να γίνει κατά συρροή δολοφόνος

Η δολοφονία της μητέρας του Lucas είχε πιθανόν ως κίνητρο την εκδίκηση και τον θυμό του για την παιδική του ηλικία. Ωστόσο, το κίνητρο για τις άλλες δολοφονίες του είναι ο σαδισμός καθώς “ο Lucas αντλούσε ευχαρίστηση από το να προκαλεί πόνο στους άλλους” (Zigenfus, 2017).

Όμως ίσως οι λόγοι για τη διάπραξη όλων των φόνων να κρύβονται στην παιδική του ηλικία.

«Μισούσα όλη μου τη ζωή. Μισούσα τους πάντες. Όταν μεγάλωσα για πρώτη φορά και θυμάμαι τον εαυτό μου, η μητέρα μου με έντυνε κορίτσι. Και έμεινα έτσι για δύο τρία χρόνια. Με χτύπησαν. Με αντιμετώπισαν όπως το σκυλί. Με έκαναν να κάνω πράγματα που κανένας άνθρωπος δεν θα ήθελε να κάνει».

Ψυχολογικοί τραυματισμοί

Η οικογένεια του Lukas είχε μια δυσλειτουργική οικογενειακή δομή. Ως παιδί, ο Lukas υποβλήθηκε σε επιβλαβείς και καταχρηστικές συνθήκες όπου τον έβαζαν να κάνει τρομερά πράγματα και αυτό επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε η προσωπικότητα και η συμπεριφορά του.

Ο κύριος παράγοντας κοινωνικοποίησης του Lucas ήταν η μητέρα του που του δίδαξε αξίες και συμπεριφορές που είναι γενικά απαράδεκτες στην “πολιτισμένη” κοινωνία. Για παράδειγμα, δεν διδάχτηκε να μην βλάπτει τους ανθρώπους. Αντιθέτως, του διδάχτηκε ότι ήταν αποδεκτό να είσαι βίαιος (Haskings-Winner et al., 2011).

Οι άνθρωποι δημιουργούν συμπεριφορές παρακολουθώντας και μιμούμενοι τους άλλους. Ο Lucas μπορεί να βίαζε και να βασάνιζε γυναίκες επειδή η παιδική του ηλικία ήταν βαθιά βυθισμένη στο σεξ: έβλεπε τη μητέρα του να κάνει σεξ, ο εραστής της τον μύησε στην κτηνωδία και τέλος έκανε σεξ με τον ετεροθαλή αδερφό του.

Και ο ίδιος ο Lucas φαίνεται στην πορεία να είναι μπερδεμένος σχετικά με τη σεξουαλική του ταυτότητα. Ισχυρίζεται ότι είναι ετεροφυλόφιλος, ωστόσο παραδέχεται την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, την αιμομιξία, την κτηνωδία, τον βιασμό και την νεκροφιλία.

«Το σεξ είναι ένα από τα μειονεκτήματά μου. Κάνω σεξ με όποιον τρόπο μπορώ. Αν πρέπει να αναγκάσω κάποιον να το δεχθεί, το κάνω. Τους βιάζω. Σκότωσα ζώα για να κάνω σεξ μαζί τους. Έκανα όμως σεξ και με ζωντανά. Είναι περίπου το ίδιο πράγμα με το σεξ με ανθρώπους».
(από συνάντηση που είχε ο Lucas με έναν ψυχίατρο για την υπεράσπισή του πριν από τη δίκη του, τον Απρίλιο του 1984).

Η βίαιη συμπεριφορά της μητέρας του πιθανόν να εξηγεί την μετέπειτα βίαιη συμπεριφορά του Lucas απέναντι στα θύματά του.

Ο ειδικός πράκτορας του FBI Alan Brantly έχει μελετήσει τη σύνδεση μεταξύ κατά συρροή δολοφόνων και θανάτωσης ζώων στην παιδική τους ηλικία και πιστεύει ότι η θανάτωση ζώων είναι ένα είδος πρόβας για τη μετέπειτα θανάτωση ανθρώπων.

«Η θανάτωση των ζώων τους διδάσκει ότι η αξία μιας ζωής είναι ασήμαντη. Ταυτόχρονα, τους δίνει τη δύναμη και τον έλεγχο που νιώθουν ότι δεν είχαν ποτέ. Αυτός ο στρεβλός τρόπος σκέψης χρησιμοποιείται αργότερα για τη δολοφονία των ανθρώπινων θυμάτων τους».

Henry-Lee-Lucas-ψυχολογία-1

Εγκεφαλικοί τραυματισμοί

Μια άλλη αιτία για τη θανατηφόρα συμπεριφορά του Λούκας είναι οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί και οι ψυχικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Μια ομάδα γιατρών στα νοσοκομεία Presbyterian και Baylor έκανε πολλαπλές εξετάσεις στον Lucas που περιλάμβαναν μελέτη του εγκεφάλου του.

Οι γιατροί βρήκαν μικρές θλάσεις και απώλεια ιστού στον μετωπιαίο λοβό, καθώς και ανωμαλίες του κροταφικού λοβού (Cube & Norris, 1985).
Αυτή η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να προκλήθηκε από τραυματισμούς στην παιδική του ηλικία, όπως όταν ο αδερφός του τον μαχαίρωσε στο μάτι, ή όταν η μητέρα του έσπασε την ξύλινη σανίδα στο κεφάλι του.

Εκτός αυτού, η εγκεφαλική βλάβη μπορεί και να προκλήθηκε από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην παιδική ηλικία. Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι μακροπρόθεσμες και σοβαρές, σε ενήλικες – πόσο μάλλον σε μικρά παιδιά.
Άλλη μία παρενέργεια του αλκοολισμού είναι ότι το αλκοόλ καταστρέφει ανεπανόρθωτα τη λευκή ουσία του εγκεφάλου και επιβραδύνει την επικοινωνία από κύτταρο σε κύτταρο. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να δημιουργείται η τάση στο άτομο να βαριέται πολύ εύκολα και να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί – συνθήκες που οδηγούν στο θυμό και στη βιαιότητα.

Σύμφωνα με τον νευροακτινολόγο Δρ. Mark και το καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Harvard, Δρ. Paul New, αυτοί οι τραυματισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένα άτομο κάτω από πίεση ή στρες και η αντίδρασή του να είναι «μάχομαι ή φεύγω». Στην περίπτωση του Lucas η αντίδραση ήταν «μάχομαι», δηλαδή έντονη επιθετικότητα.

Αυτές οι διαταραχές του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσουν και σε διαταραχές προσωπικότητας. Στην περίπτωση του Lucas, οι Mark και New διέγνωσαν «αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας». (Cube & Norris, 1985).

Άλλο ένα στοιχείο που ενισχύει την πιθανότητα ο Lucas να έπασχε από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας είναι οι θεωρίες ορισμένων γιατρών που υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την αντικοινωνική συμπεριφορά. Σε αυτή την περίπτωση, η δίαιτα του Lucas κατά την περίοδο που ισχυρίζεται ότι δολοφόνησε τα περισσότερα θύματά του (1970-1982), περιελάβανε καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, ποικιλία ναρκωτικών, 5 πακέτα τσιγάρα, πολλούς καφέδες, φυστικοβούτυρο και τυρί. Διατροφικές συνθήκες δηλαδή που ευνοούν την αντικοινωνικότητα.

Ο χημικός, Δρ. Walsh, που ανέλυσε τρίχες από τα μαλλιά του Lucas, ήταν ένας υποστηρικτής αυτής της θεωρίας:
«Η συγκέντρωσή του σε κάδμιο είναι πάνω από 30 φορές μεγαλύτερη από την τιμή ενός μέσου ανθρώπου. Στην πραγματικότητα, είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχουμε μετρήσει ποτέ σε άνθρωπο, ύστερα από χιλιάδες δοκιμές», λέει ο Walsh. Σύμφωνα με την έρευνά του, αυτό τοποθετεί τον Lucas μέσα στην κοινωνιοπαθητική ομάδα.

Τέλος, όπως και άλλοι δολοφόνοι, ο Λούκας αντιλαμβάνεται τα θύματά του ως αντικείμενα και όχι ως ανθρώπους.

Ερώτηση: «Πώς βλέπετε το θύμα τη στιγμή της δολοφονίας;»
Lucas: «Είναι περισσότερο σαν σκιά παρά οτιδήποτε άλλο. Ξέρεις ότι είναι άνθρωπος, αλλά δεν μπορείς να το αποδεχτείς».

«Ήταν σαν να έκαιγα ένα κομμάτι ξύλο στη σόμπα», είπε σχετικά με την αποτέφρωση του σώματος της Kate Rich.

Αυτό εξηγεί την έλλειψη τύψεων και ενσυναίσθησης του Λούκας όταν σκοτώνει.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι το αρνητικό περιβάλλον του Lucas και οι εγκεφαλικές κακώσεις θα μπορούσαν εύκολα να είχαν δημιουργήσει έναν δολοφόνο.

Ο νευροχειρουργός Δρ. Phillip Williams και ο νευρολόγος Δρ. Stephen Harms Jr, δήλωσαν μετά το πέρας των ερευνών τους:
«Πιστεύουμε ότι κάθε ένας από τους φόνους είναι μια ανακεφαλαίωση της παιδικής φρίκης, μια σκοτεινή αναγέννηση μπερδεμένων συναισθημάτων και κατεστραμμένης φυσιογνωμίας που συγχωνεύονται από το υπαρξιακό άγχος της βαθύτερης φύσης

… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ

“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”

Μετατροπή της θανατικής ποινής

Το δικαστήριο, τελικά, καταδίκασε τον Lucas σε θάνατο για 11 επιβεβαιωμένες δολοφονίες. Το 1998, 6 ημέρες πριν από την ημερομηνία εκτέλεσής του, η θανατική του ποινή μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη από τον τότε Κυβερνήτη του Texas και μετέπειτα Πρόεδρο των ΗΠΑ, George W. Bush.

Το τέλος

Στις 12 Μαρτίου 2001, στις 23:00, ο 64χρονος Henry Lee Lucas βρέθηκε νεκρός στη φυλακή. Ως επίσημη αιτία δηλώθηκε «συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια».

Η ταφή του έγινε στο νεκροταφείο Captain Joe Byrd στο Huntsville, του Texas.  Ο τάφος του πλέον δεν αναγνωρίζεται λόγω βανδαλισμών.

Η ιστορία του Henry Lee Lucas στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο

Οι κατά συρροή δολοφόνοι πάντα προκαλούν το ενδιαφέρον και την περιέργεια του κοινού. Έτσι δεν είναι λίγες και οι ταινίες που έχουν γυριστεί για τον Lucas.

«Confessions of a Serial Killer», (1985).
Έγκλημα, Τρόμου, Θρίλερ, 1h 29m.

«Henry: Portrait of a Serial Killer», (1986).
Έγκλημα, Δράμα, Βιογραφικό, 1h 23m.

«Henry Lee Lucas: The Confession killer», (1995).
Ντοκιμαντέρ, 26m.

«Henry: Portrait of a Serial Killer, Part II», (1996).
Έγκλημα, Τρόμου, Θρίλερ, 1h 24m.

«Drifter: Henry Lee Lucas», (2009).
Έγκλημα, Τρόμου, Θρίλερ, 1h 31m

«The Confession Killer», (2019).
Πρόκειται μίνι τηλεοπτική σειρά πέντε 45λεπτων επεισοδίων του Netflix που εστιάζει στο πώς μια υπόθεση διπλής δολοφονίας κατέληξε σε φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης και στο λανθασμένο κλείσιμο πολλών ανεξιχνίαστων υποθέσεων. Παρουσιάζει, επίσης, το ελαττωματικό σύστημα δικαιοσύνης, την ψυχολογία των ψευδών ομολογιών και την ηθική που περιβάλλει την ίδια την ύπαρξη του αληθινού εγκλήματος ως είδος ποπ-κουλτούρας.

Henry-Lee-Lucas-κινηματογραφικά-πόστερς

Πόσα ήταν τελικά τα θύματα του Lukas

Ο Lucas ομολόγησε για 600 ανεξιχνίαστους φόνους. Τελικά είχε καμία σχέση με αυτούς;

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα θύματά του ήταν μόνο τρία: η μητέρα του, η αγαπημένη του Becky Powell και η Kate Rich.
Κάποιοι αποδέχονται τα 11 θύματα για τα οποία τελικά καταδικάστηκε. Άλλοι, ιδιαίτερα στελέχη της αστυνομίας, συνεχίζουν να πιστεύουν, ότι ο Lucas ήταν υπεύθυνος για έναν τεράστιο αριθμό δολοφονιών.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να ξέρει πόσα τελικά άτομα σκότωσε ο Lucas (και ο Toole).
Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο: ο Henry Lee Lucas έχει κατακτήσει μια μεγάλη θέση στο Πάνθεον των κατά συρροή δολοφόνων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

3 Σχόλια

 1. Εύα Μπαμπάθα

  Ωραίο άρθρο, εκτός από ταινίες έχει γραφτεί και κάποιο βιβλίο για τον συγκεκριμένο?

  • Γιώργος Λάμπρος (crimefictionfans.com)

   Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία για την υπόθεση Lucas. Τα πιο γνωστά ίσως από αυτά είναι το «Henry Lee Lucas: The Shocking True Story of America’s Most Notorious Serial Killer», (1991) και «Henry: Portrait of a Serial Killer», (1986), τα οποία τα βρίσκει κανείς και στο Public. Είναι όμως στα αγγλικά. Στα ελληνικά δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι.

 2. Panos Prog

  Έγραψες!Ταινιάρα! Mια από τις καλύτερες ταινίες τρόμου των ’80s. Κατάμαυρη, ατμοσφαιρική, αποπνικτική,
  Σκληρή, ωμή. Ο Michael Rooker εκπληκτικός. Την είδα πρόσφατα πάλι. Διαμάντι! Άμα ο σκηνοθέτης είναι ταλαντούχος ,τι μπορεί να κάνει με ελάχιστο μπάτζετ!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 Crime Fiction Fans

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑