Η παρανοϊκή Νορβηγίδα serial killer

Η Belle Gunness (11.11.1859 – πιθανώς 28.04.1908) γεννήθηκε στο Selbu, έναν δήμο της κομητείας Trøndelag, στη Νορβηγία. Το πραγματικό της όνομα ήταν Brynhild Paulsdatter Størseth και ήταν η μικρότερη από τα οκτώ παιδιά του Paul και της Berit.

Ενεργό μέλος της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας, από την ηλικία των 14 ετών, ξεκίνησε να εργάζεται στην κτηνοτροφία με στόχο να μαζέψει χρήματα για να εκπληρώσει το όνειρο της: να μεταναστέψει στην Αμερική – όπως άλλωστε είχε κάνει νωρίτερα και η αγαπημένη αδελφή της, Nellie.

Τα πρώτα χρόνια της Belle Gunness, στο Chicago και ο πρώτος της γάμος

Το 1881 εκπλήρωσε αυτό της το όνειρο και πήγε στις ΗΠΑ, όπου και άλλαξε το όνομα της σε Belle. Αρχικά έμεινε με την αδελφή της στο Chicago. Εκεί εργάστηκε ως σφαγέας σε ένα κρεοπωλείο.

Το 1884, παντρεύτηκε τον Mads Sorenson, έναν επίσης Νορβηγό μετανάστη, ο οποίος είχε ένα κατάστημα με καραμέλες, ακριβώς κάτω από το σπίτι τους. Μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά: Myrtle, Lucy, Caroline και Axel, ενώ υιοθέτησαν μία ακόμη κόρη, την Jenny Olsen.
Τα κουτσομπολιά της γειτονιάς έλεγαν ότι τα τέσσερα παιδιά αποκλείεται να τα είχε γεννήσει η ίδια, μιας και ποτέ δεν είχαν δει την κοιλιά της φουσκωμένη.

Οι πρώτοι περίεργοι θάνατοι

Τα δύο μικρότερα μωρά τους, η Caroline και ο Axel, πέθαναν πολύ νωρίς, από φλεγμονή του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης είναι ίδια με αυτά της δηλητηρίασης από στρυχνίνη. Πιθανόν όμως, ένας γιατρός απρόθυμος να δεχθεί ότι μια μητέρα θα δηλητηρίαζε τα παιδιά της, δεν εξέτασε τους δύο θανάτους όσο θα έπρεπε.
Το ζευγάρι εισέπραξε μεγάλη αποζημίωση, αφού είχαν προνοήσει και είχαν κάνει ασφάλεια ζωής στα παιδιά.

ο-θάνατος-των-μικρών-παιδιών-της-Belle-Gunness

Το 1890, το κατάστημα και το σπίτι έπιασαν φωτιά και κάηκαν ολοσχερώς. Παρότι τα αίτια της πυρκαγιάς παρέμειναν αδιευκρίνιστα, η Belle εισέπραξε μεγάλη αποζημίωση από την ασφάλεια που είχε με τον άντρα της για το σπίτι και το μαγαζί.

Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουλίου του 1890, την ημέρα που εισέπραξαν τα χρήματα από την ασφαλιστική εταιρεία για την πυρκαγιά, ο Mads Sorenson πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία (άλλοι ερευνητές μιλάνε για καρδιακή ανεπάρκεια). Η Belle εξήγησε ότι ο σύζυγος της είχε γυρίσει με πονοκέφαλο και πήρε λίγη σκόνη κινίνης για να ανακουφίσει τον πόνο του. Λίγο αργότερα ξεψύχησε.
Για μια ακόμη φορά, η Belle εισέπραξε την ασφάλεια ζωής του νεκρού συζύγου.

Οι γονείς του νεκρού Mads κατηγόρησαν την Belle Gunness, κι αυτό αποτέλεσε αφορμή για να αποφασίσει η Belle ότι έπρεπε να φύγει από το Chicago και να πάει αλλού.

Τα χρόνια της Belle Gunness στην Indiana και ο δεύτερος της γάμος

Με την περιουσία που είχε αποκτήσει η Belle από τις ασφαλιστικές εταιρίες, μετακόμισε μαζί με τα τρία της παιδιά στο La Porte, στην Indiana. Εκεί αγόρασε ένα αγρόκτημα 430 στρεμμάτων, το οποίο περιλάμβανε, εκτός των άλλων,  και ένα μεγάλο χοιροτροφείο.

Την 1η Απριλίου του 1902, η Belle παντρεύτηκε τον Peter Gunness, από τον οποίο κράτησε και το επίθετό της.
Ο Peter Gunness είχε δύο κόρες από προηγούμενο γάμο. Η μικρότερη κόρη, ηλικίας 7 μόλις μηνών, πέθανε μία εβδομάδα μετά τον γάμο του ζευγαριού, από άγνωστη αιτία. Ο Peter άρχισε να ανησυχεί και έστειλε την άλλη του κόρη να ζήσει με τον θείο της.

Οκτώ μήνες αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου 1902, ο Peter θα χάσει κι αυτός τη ζωή του, από ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι. Η Belle θα δηλώσει ότι ο σύζυγος της προσπαθούσε να πιάσει ένα αντικείμενο που βρισκόταν σε ένα ψηλό ράφι της κουζίνας. Στην προσπάθεια του αυτή, κούνησε το ράφι και του ήρθε στο κεφάλι μια βαριά κρεατομηχανή που έφτειαχνε κιμά.
Μία ακόμη αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρία, προστέθηκε στην περιουσία της Belle Gunness.

Έξι μήνες αργότερα, η Belle θα γεννήσει ένα ακόμη παιδί, τον Phillip.

Η αναζήτηση νέων αντρών στη ζωή της Belle Gunness

Το 1905, η Belle Gunness αποφάσισε να ξαναφτιάξει τη ζωή της! Ξεκίνησε λοιπόν να βάζει αγγελίες σε εφημερίδες του Chicago, αναζητώντας νέο γαμπρό (ή μήπως, νέα θύματα;)

Belle-Gunness-και-οικογένεια

Σε μία από αυτές τις διαφημίσεις απάντησε ο Henry Gurholt, μεγαλο-αγρότης από το Wisconsin.
Λίγο μετά από όταν έφτασε ο Gurholt στο κτήμα, έστειλε μια επιστολή στους συγγενείς του ότι περνάει καλά. Τους ζήτησε μάλιστα να του στείλουν και λίγους σπόρους πατάτας για να σπείρει. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που επικοινώνησε μαζί τους. Όταν αργότερα οι συγγενείς του Gurholt έστειλαν την αστυνομία στο κτήμα για να δουν τι είχε συμβεί στον άνθρωπό τους, η Belle είπε στην αστυνομία ότι ο Henry Gurholt την είχε εγκαταλείψει από καιρό.

Το φθινόπωρο του 1906, η υιοθετημένη κόρη της Belle, η 16χρονη πλέον Jenny Olsen, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Στην αστυνομία η Belle δήλωσε ότι δεν γνώριζε ακριβώς που είχε πάει η κόρη της, αλλά ταυτόχρονα η Jenny της είχε αναφέρει ότι σκόπευε να πάει να σπουδάσει στο Los Angeles.

Και το κακό συνεχίζεται…

Το 1906, ο John Moe από τη Minnesota, απάντησε κι αυτός στην αγγελία γάμου της Belle Gunness. Παίρνοντας μαζί του ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τις καταθέσεις του, ξεκίνησε για να γνωρίσει από κοντά την μέλλουσα γυναίκα του. Κανείς δεν τον ξαναείδε από τότε.
Όταν κι αυτή τη φορά η αστυνομία ρώτησε την Belle για τον εξαφανισμένο, εκείνη τους απάντησε ότι ποτέ δεν τον είχε δει. Τον περίμενε κι ίδια μάλιστα με το νυφικό της έτοιμο.

Ο Asle Helgelien, ήταν ακόμη ένας υποψήφιος γαμπρός που πήρε μαζί του την περιουσία του και ξεκίνησε για το La Porte και το κτήμα Gunness, για να παντρευτεί. Αν και η Belle Gunness του είχε ζητήσει να μην αναφέρει σε κανέναν για το ταξίδι του, μέχρι τουλάχιστον να γίνει ο γάμος, εκείνος ενημέρωσε τον αδελφό του.
Όταν αργότερα, ο αδελφός του τον αναζήτησε, απείλησε ότι θα πήγαινε ο ίδιος στο La Porte, στο κτήμα της Belle, μαζί με την αστυνομία.

Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι ήταν οι υποψήφιοι γαμπροί που απάντησαν σε αγγελία της Belle Gunness, έφτασαν με τις περιουσίες τους στο κτήμα και μετά εξαφανίστηκαν.

Η αποκάλυψη και το τέλος της Belle Gunness

Στις 28 Απριλίου του 1908, μια μεγάλη πυρκαγιά στο κτήμα της Belle Gunness, θα αποκαλύψει τις εγκληματικές της δραστηριότητες.

Το κτήμα κάηκε ολοσχερώς. Στα συντρίμμια του καβουρνισμένου σπιτιού βρέθηκαν τα αποκαΐδια μιας ακέφαλης ενήλικης γυναίκας και τριών παιδιών. Η αστυνομία υπέθεσε ότι επρόκειτο για την Belle Gunness και τα παιδιά της.
Οι τοπικές εφημερίδες, έγραψαν την επόμενη ημέρα για την «αξιέπαινη γυναίκα που θυσιάστηκε μέσα στις φλόγες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει τα παιδιά της».

Η περαιτέρω έρευνα όμως στις στάχτες του αγροκτήματος, έκανε κι άλλες αποκαλύψεις. Τα πτώματα – ή κομμάτια από αυτά – τουλάχιστον 11 αντρών, βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του κτήματος. Μαζί βρέθηκε και το πτώμα της εξαφανισμένης κόρης της Jenny Olsen.

Όλα τα πτώματα που βρέθηκαν ήταν κατακρεουργημένα, με κομμένο κεφάλι, χέρια και πόδια και ανακαλύφθηκαν, είτε σε σακιά είτε και τελείως σκόρπια μέλη, όλα πρόχειρα θαμμένα.

Εκτός όμως από τα 11 πτώματα, μέσα στο χοιροστάσιο, βρέθηκαν κομμάτια από το πτώμα του Asle Helgelien, το οποίο αναγνώρισε ο αδελφός του. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατος του πρέπει να ήταν πρόσφατος γιατί, σε άλλη περίπτωση, τα γουρούνια δεν θα είχαν αφήσει κανένα υπόλοιπο από το πτώμα. Αυτό τους έκανε να αναρωτηθούν, πόσα άλλα πτώματα θα μπορούσε να είχαν καταλήξει στο χοιροστάσιο.

Πολύ αργότερα η τοπική αστυνομία θα δηλώσει ότι οι ενδείξεις που έχουν συγκεντρώσει μιλάνε για το λιγότερο 42 θύματα, αριθμό που θα επιβεβαιώσει λίγο αργότερα και ο συνεργός της Belle Gunness.

σκελετοί-στο-κτήμα-της-Belle-Gunness

Ο συνεργός της Belle Gunness, Ray Lamphere

Τον Ιούλιο του 1907, ο Ray Lamphere, προσλήφθηκε ως επιστάτης στο κτήμα της Belle. Πιθανόν (δεν είναι εξακριβωμένο) να υπήρξε και εραστής της. Ήταν πάντως 11 χρόνια μικρότερος από την Belle και, όπως ο ίδιος δήλωσε, ήταν τρελά ερωτευμένος μαζί της.

Αμέσως μετά την πυρκαγιά στο κτήμα, συνελήφθη και κατηγορήθηκε για εμπρησμό και για συμμετοχή στα άγρια εγκλήματα της Belle Gunness. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη στιγμή που ο Ray Lamphere συνελήφθη, φορούσε το παλτό του John Moe και το ρολόι του Henry Gurholt.

Τον Νοέμβριο του 1908, ύστερα από μια σύντομη δίκη, ο Ray Lamphere κρίθηκε ένοχος για τον εμπρησμό.

Κατά την απολογία του, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει την ποινή του, δήλωσε ότι ήταν ένοχος για την συγκάλυψη των εγκλημάτων της Belle, αλλά ο ίδιος δεν είχε συμμετέχει σε κανένα από αυτά.
Περιέγραψε μάλιστα και τον τρόπο που εκτελούσε τα εγκλήματά της. Τους πρόσφερε πρώτα καφέ ή φαγητό στο οποίο είχε βάλει δηλητήριο και στη συνέχεια, μόλις τα θύματα άρχιζαν να χάνουν τις δυνάμεις τους, τα αποτελείωνε χτυπώντας τα με κάποιο βαρύ αντικείμενο.

Για τον εμπρησμό, ομολόγησε ότι πράγματι τον έκανε ο ίδιος, αλλά ήταν η Belle Gunness που του το ζήτησε. Η αφεντικίνα του είχε πλέον συνειδητοποιήσει ότι η αστυνομία βρισκόταν κοντά στο να την ξεσκεπάσει (κάτι που αποτελούσε γεγονός) και έτσι αποφάσισε να σκηνοθετήσει τον θάνατο της.

Το ακέφαλο πτώμα που βρέθηκε, σύμφωνα πάντα με τον Ray Lamphere, ήταν ενός ακόμη θύματος της Belle Gunness. Συγκεκριμένα, μιας γυναίκας που η Belle είχε προσλάβει, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον εμπρησμό, μέσω μιας αγγελίας που είχε βάλει στην εφημερίδα ζητώντας οικονόμο. Ο ίδιος ο Ray Lamphere είχε ταξιδέψει μέχρι το Chicago, για να φέρει μαζί του την ανυποψίαστη γυναίκα. Μία ημέρα πριν την φωτιά, η Belle έκοψε το κεφάλι της οικονόμου της με ένα τσεκούρι.

Τα πτώματα δε των τριών παιδιών, ήταν πράγματι των δικών της. Αφού τα πότισε πρώτα με δηλητήριο, δεν την ενόχλησε να τα θυσιάσει κι αυτά ώστε να γίνει πιο πιστευτή η ιστορία του θανάτου της.

Η ίδια η Belle Gunness, μάζεψε όση περιουσία είχε συγκεντρώσει και εξαφανίστηκε.

Αργότερα όμως, και κάτω από την πίεση της αστυνομίας, ο Ray Lamphere άλλαξε την ομολογία του. Αυτή τη φορά είπε ότι, μην αντέχοντας άλλο να βλέπει τα εγκλήματα της Belle Gunness, την αποκεφάλισε με ένα τσεκούρι και στη συνέχεια έβαλε τη φωτιά στο κτήμα.

Μετά την δεύτερη ομολογία του επιστάτη, κρίθηκε ένοχος και για το φόνο της Belle Gunness και η ίδια κηρύχθηκε νεκρή. Η κατάθεση του γιατρού που εξέτασε το πτώμα, ήταν ότι το σώμα του πτώματος ήταν αρκετά μικρότερο από τον σωματότυπο της Belle Gunness, όμως το δικαστήριο δεν την έλαβε υπόψιν του. Ούτε ασχολήθηκε κανείς με το γεγονός ότι το κεφάλι του πτώματος δεν βρέθηκε ποτέ.
Ήταν ο μόνος τρόπος άλλωστε για να μπορέσει το κράτος να βάλει χέρι στο κτήμα του La Porte και σε όση περιουσία δεν είχε πάρει μαζί της.

Elizabeth Carlson, η νέα ύποπτη

Το 1931, μία γυναίκα με το όνομα Elizabeth Carlson, γνωστή και ως Esther, πέθανε σε φυλακές του Los Angeles ενώ περίμενε να δικαστεί για την δολοφονία με δηλητηρίαση, ενός άντρα.
Η Esther όχι μόνο ταίριαζε ηλικιακά με τη Belle Gunness, αλλά της έμοιαζε πολύ και εμφανισιακά. Και το κυριότερο: μετά το θάνατό της, μέσα στα πράγματά της βρέθηκε μια φωτογραφία με 3 παιδιά – τα παιδιά της Belle.

Το αγρόκτημα του La Porte σήμερα

Λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη των εγκλημάτων της Belle Gunness, το αγρόκτημα της έγινε τουριστικό αξιοθέατο. Το κοινό πλήρωνε εισιτήριο για να δει τους τάφους των θυμάτων της και να αγοράσει τα διάφορα σουβενίρ και αναμνηστικά που υπήρχαν.

Η ιστορία της Belle Gunness ή «Lady Bluebeard», όπως έγινε γνωστή, έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλά country τραγούδια.
Το 2021 η συγκεκριμένη ιστορία γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο «The Farm» και πρωταγωνίστρια την Traci Lords στο ρόλο της Belle Gunness.

Σημείωση

Τον τίτλο «Lady Bluebeard», η Belle Gunness τον πήρε από το γαλλικό παραδοσιακό παραμύθι του 17ου αιώνα, του Charles Perrault, με τίτλο «Bluebeard».
Το παραμύθι αφηγείται την ιστορία ενός πλούσιου και ευγενή άντρα που είχε παντρευτεί πολλές φορές, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι είχαν γίνει οι προηγούμενες γυναίκες του. Στον τελευταίο του γάμο, παντρεύεται μια νεαρή κοπέλα η οποία ανακαλύπτει σε ένα κρυφό δωμάτιο του πύργου που ζούσε το ζευγάρι, τα πτώματα των προηγούμενων γυναικών. Η ίδια η κοπέλα γλυτώνει από τον θάνατο την τελευταία στιγμή και τα αδέλφια της σκοτώνουν τον Bluebeard.

Επίλογος

Το αν τελικά η Belle Gunness κάηκε σε εκείνη την πυρκαγιά ή επέζησε και διέφυγε αλλού, αλλάζοντας το όνομά της και συνεχίζοντας το δολοφονικό της έργο, η ιστορία δεν μπορεί να το ξεκαθαρίσει.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η Belle Gunness ήταν μια από τις πιο ευφυής αλλά παρανοϊκές serial killer όλων των εποχών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ