Ο ηθοποιός που έπεσε θύμα των παθών του και η άγρια δολοφονία του

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος (24.09.1952 – 04.06.2008) ήταν ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης. Αν και είχε ήδη μια μεγάλη καριέρα στο θέατρο μέσα από παραστάσεις με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το θέατρο Αθηνών και το θέατρο του Βεάκη, έγινε ευρέως γνωστός στο κοινό ως «Κωνσταντίνος Μαρκοράς», πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς «Δυο Ξένοι».

Κι εκεί που η καριέρα του ως ζεν πρεμιέ, είχε εκτιναχθεί στα ύψη, ήρθε η φρικτή δολοφονία του.

Ο τόπος του εγκλήματος και τα ευρήματα των ερευνών

Το πρωί της 4ης Ιουνίου του 2008, η αλλοδαπή οικιακή βοηθός, μπαίνοντας στο διαμέρισμα του Νίκου Σεργιανόπουλου, στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας επί της οδού Μετεώρων 14, στο Παγκράτι, το βρήκε άνω κάτω. Στο σαλόνι του διαμερίσματος, ανάμεσα σε μια λίμνη αίματος, κείτονταν το γυμνό πτώμα του Νίκου Σεργιανόπουλου, κατακρεουργημένο με 21 μαχαιριές.

Το δολοφονικό μαχαίρι, ήταν ένα μαχαίρι από την κουζίνα του ηθοποιού και βρέθηκε στη θέση του πρόχειρα πλυμένο, σκουπισμένο και με στραβωμένη τη λάμα.
Ίχνη αίματος βρέθηκαν στην κουρτίνα της μπανιέρας, το νιπτήρα και σε μια πετσέτα, κάτι που υποδηλώνει ότι ο δράστης προσπάθησε να καθαριστεί και να σκουπίσει τα αποτυπώματά του.
Επίσης βρέθηκαν αποτυπώματα γυμνού πέλματος με αίμα, στη διαδρομή από το σημείο που βρέθηκε το θύμα μέχρι το μπάνιο.
Επιπλέον, βρέθηκαν αρκετά αποτσίγαρα στα τασάκια, άδεια μπουκάλια από μπύρες και υπολείμματα κοκαΐνης.
Από το σπίτι είχε κλαπεί το κινητό τηλέφωνο του θύματος και οι δύο υπολογιστές του.

Στην είσοδο του διαμερίσματος δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης, πράγμα που δηλώνει ότι είτε ο δράστης άνοιξε την πόρτα στο θύμα είτε ότι μπήκαν μαζί μέσα στο σπίτι.

Νίκος-Σεργιανόπουλος-Σκηνή- Εγκλήματος

Η ιατροδικαστική ανάλυση

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής έρευνας, δήλωσε:
«Το πτώμα βρέθηκε γυμνό επί του δαπέδου σε ύπτια θέση και κάμψη των γονάτων. Η πρόσθια επιφάνεια του σώματος φέρει μεγάλη ποσότητα ξηρού αίματος και μικρών αιμοπηγμάτων». 
«Ελήφθησαν αίμα και ούρα για τοξικολογική εξέταση. Διαπιστώθηκε: 1. στο βιολογικό υλικό η παρουσία κοκαΐνης και μεταβολιτών της 2. στο βιολογικό υλικό η παρουσία αναλγητικού φαρμάκου 3. στα ούρα η παρουσία αντικαταθλιπτικού φαρμάκου καθώς και αντιψυχωσικά και βλεννολυτικά φάρμακα 4. στα ούρα η παρουσία προϊόντων μεταβολισμού της κάνναβης.»
Και καταλήγει: «Αιτία θανάτου πολλαπλά τραύματα του λαιμού του θώρακος και της κοιλιάς δια νύσσοντος άμα και τέμνοντος οργάνου προκληθέντα».

Οι έρευνες της αστυνομίας

Με δεδομένα τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εγκληματολογικό από τον τόπο του εγκλήματος, ξεκίνησαν οι έρευνες της αστυνομίας. Γρήγορα διαπίστωσαν ότι ο Νίκος Σεργιανόπουλος έκανε χρήση ναρκωτικών και άλλων ουσιών, ενώ συνήθιζε να κάνει εφήμερες ερωτικές σχέσεις με αλλοδαπούς άντρες που «ψώνιζε» από διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Το «τελευταίο αντίο» και η αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ

Παράλληλα με τις έρευνες της αστυνομίας, τα ΜΜΕ βρήκαν «πιασάρικο» το θέμα και ξεκίνησαν να διαπομπεύουν τον γνωστό ηθοποιό και να βγάζουν στη φόρα στοιχεία για την προσωπική του ζωή και τις σεξουαλικές επιλογές του.
«Έγκλημα πάθους από τον εραστή του» ήταν η ατάκα που κυκλοφορούσε παντού στον Τύπο.

Ο Νίκος Σεργιανόπουλος κηδεύτηκε στη γενέτηρά του, τη Δράμα, στο Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμωνος, ανάμεσα σε φίλους, συγγενείς και πολλούς συναδέλφους του. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο αγανακτισμένος κόσμος, πετούσε αυγά και ντομάτες στα τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν το γεγονός.

Νίκος-Σεργιανόπουλος-νεκροταφείο-Δράμα-2

Ο δράστης

Στις 25 Ιουλίου, η αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτο τον 30χρονο Γεωργιανό, Ντέιβιντ Μουρτικνέλι. Τα αποτυπώματα του ταυτοποιήθηκαν με αυτά της σκηνής εγκλήματος και επιβεβαιώθηκε η ενοχή του.
Την επόμενη ημέρα ο Μουρτικνέλι ομολόγησε τη δολοφονία του Σεργιανόπουλου. 

Η περιγραφή του εγκλήματος

Σύμφωνα με την ομολογία του Μουρτικνέλι, ο Νίκος Σεργιανόπουλος τον συνάντησε στην πλατεία Βικτωρίας και του πρότεινε να κάνουν χρήση κοκαϊνης, αρχικά στο αυτοκίνητό του. Στη συνέχεια τον παρέσειρε στο σπίτι του με σκοπό να συνεχίσουν την κοκαϊνη όπου και θα τηλεφωνούσε ο Σεργιανόπουλος σε κάτι γνωστές του κοπέλες, μάλλον ιερόδουλες, για να κάνουν σεξ.

Όταν όμως έφτασαν στο διαμέρισμα του ηθοποιού, ο Σεργιανόπουλος του πρότεινε να ξεντυθούν και να ξεκινήσουν τα «προκαταρτικά», μέχρι να έρθουν οι κοπέλες. Ο Μουρτικνέλι τότε εξήγησε στον Σεργιανόπουλο ότι ο ίδιος δεν ήταν παθητικός. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του δράστη, ο Σεργιανόπουλος κατευθύνθηκε προς την κουζίνα του και επέστρεψε κρατώντας ένα μαχαίρι (το όπλο του εγκλήματος). Τότε πρότεινε στον Μουρτικνέλι το μόριο του και ταυτόχρονα τον απείλησε, ζητώντας να του κάνει στοματικό έρωτα. Τότε ο Μουρτικνέλι του άρπαξε το μαχαίρι και τον μαχαίρωσε πολλαπλές φορές.

Τη συνέχεια την περιέγραψε όπως ακριβώς είχε διαπιστώσει και το Εγκληματολογικό: Ξέπλυνε το μαχαίρι και το έβαλε μέσα στο συρτάρι, πήγε στο μπάνιο να ξεπλυθεί και αναστάτωσε το διαμέρισμα ώστε να δείχνει ότι επρόκειτο για ληστεία.
Φεύγοντας από το σπίτι του θύματος πήρε μαζί του 100 ευρώ από το πορτοφόλι του Σεργιανόπουλου, το κινητό του, τα κλειδιά του και τους δύο υπολογιστές του, οι οποίοι και βρέθηκαν αργότερα στο σπίτι του δράστη.

Αυτή η ομολογία, φυσικά, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μιας και δεν υπήρχε κανένας αυτόπτης μάρτυρας.

Το προφίλ του Νίκου Σεργιανόπουλου

Όσοι καλέστηκαν να μιλήσουν για το χαρακτήρα του είτε ήταν γείτονες, μάρτυρες είτε προσωπικοί φίλοι, όλοι κατέληγαν στα ίδια χαρακτηριστικά: Ο Νίκος Σεργιανόπουλος, ήταν ένας μοναχικός τύπος που δύσκολα ανοιγόταν στους γύρω του. Καλοσυνάτος, πράος, ευγενικός και τρυφερός. Ταυτόχρονα όμως, γεμάτος πάθη: αλκοόλ, ναρκωτικά, αγοραίος έρωτας… Πάθη που οδηγούν σε μιαν ολισθηρή και ριψοκίνδυνη ζωή.

Ο Θοδωρής Αθερίδης την εποχή που ο ίδιος ήταν στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, είχε επιχειρήσει να «παρασύρει» μαζί του στην αποτοξίνωση και τον Νίκο Σεργιανόπουλο. Ο Σεργιανόπουλος όμως είχε αρνηθεί επειδή φοβόταν μη σπηλωθεί το όνομα του. (από συνέντευξη του Θοδωρή Αθερίδη στην εκπομπή «Το πρωινό» στον ΑΝΤ1)

«Ο καθηγητής ψυχιατρικής που γνώριζε προσωπικά τον ηθοποιό και τον είχε εξετάσει, μίλησε για την ψυχοσύνθεση του κάνοντας λόγο για διπολική διαταραχή, σύνδρομο καταδίωξης και στοιχεία παρανοϊκής συμπεριφοράς. Ήταν πάρα πολύ καχύποπτος και μάλιστα είχε επισκεφτεί τρεις φορές το γραφείο του καμουφλαρισμένος». (policevoice.com, 17.05.2016)

Ζεν πρεμιέ, επιτυχημένος, σύμβολο του σεξ…
«Έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος τα είχε όλα και την ίδια στιγμή ο ίδιος δεν αποδέχεται τον εαυτό του (…) και βασανίζεται από τις δικές του ερινύες», δήλωσε σε συνέντευξη του ο συνήγορος, κ. Στεφανάκης.

«Αυτό ήθελε να πάθει, αυτό έπαθε», δήλωσε η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδήμα, (σε συνέντευξη στην εκπομπή «Όλα Καλά» του ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV).

Νίκος-Σεργιανόπουλος-κερί-αυλαία

Η δίκη

Στις 10 Νοεμβρίου 2009, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Ντέιβιντ Μουρτικνέλι για ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επιπλέον, κρίθηκε ένοχος για ληστεία, παράνομη οπλοχρησία και παράνομη είσοδο στη χώρα. Παρόλα αυτά, του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών.

Τον Ιούνιο του 2013, όμως, ύστερα από απαίτηση της εισαγγελείας, έγινε αναίρεση της απόφασης όπου και αφαιρέθηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Έτσι η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Τα χρόνια μετά

Στις 26 Ιουνίου 2021, ο Μουρτικνέλι, ενώ έκτυε την ποινή του στις φυλακές Αγιάς Χανίων, ενεπλάκει με έναν συγκρατούμενο ομοεθνή του και τον τραυμάτισε θανάσημα με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων του αλλά και τα χρόνια παραμονής του στη φυλακή.

Η θλίψη για τον χαμό του Σεργιανόπουλου ήταν πολύ μεγάλη για την οικογένεια του. Ενάμιση χρόνο μετά την άγρια δολοφονία του, στις 8 Οκτωβρίου 2009, πέθανε η αδελφή του Έφη Παπαθεοδώρου. Στις 20 Ιουλίου 2011, ακολούθησε ο σύζυγός της Χρήστος Παπαθεοδώρου. Και στις 8 Οκτωβρίου 2012, μη μπορώντας να αντέξει άλλο τον χαμό των παιδιών της, πέθανε η μητέρα του Νίκου, Νικολέττα Σεργιανοπούλου.

Άλλα σενάρια για τη δολοφονία του Σεργιανόπουλου

Όπως είναι αναμενώμενο σε κάθε δολοφονία επώνυμου, έτσι και στην περίπτωση του Σεργιανόπουλου γρήγορα κυκλοφόρησαν διάφορες φήμες και σενάρια.

Η πρώτη θεωρία που κυκλοφόρησε έλεγε ότι ο Νίκος Σεργιανόπουλος δολοφονήθηκε από τη μαφία των ναρκωτικών. Αυτή την άποψη ενίσχυσε και το γεγονός ότι στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, λίγους μήνες πριν τη δολοφονία του, συνελήφθη στον Κολωνό έχοντας στην κατοχή του 35 γραμμάρια κοκαϊνης. Κατηγορήθηκε για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος, πείθοντας τις Αρχές ότι η κοκαϊνη ήταν για προσωπική του χρήση.

Μία δεύτερη θεωρία, υποστηρίζει ότι ο Νίκος Σεργιανόπουλος είχε ασπαστεί τον Ισλαμισμό. Επειδή ο Ισλαμισμός απαγορεύει ρητά τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, η δολοφονία του ηθοποιού οργανώθηκε από φανατικούς Ισλαμιστές.

Ο κ. Στεφανάκης, συνήγορος της οικογένειας του Νίκου Σεργιανόπουλου εξακολουθεί, μέχρι σήμερα, να πιστεύει ότι η ομολογία του Μουρτικνέλι παρουσίαζε μια πλασματική εκδοχή των πραγμάτων.

Και μια πιο «μεταφυσική» εκδοχή των γεγονότων

Ο φίλος συγγραφέας και ερευνητής Θανάσης Βέμπος, δίνει μέσα από το site του (vembos.gr), μια ιδιαίτερη ερμηνεία των γεγονότων μέσα από μια σειρά από συμπτώσεις, που είναι τόσες πολλές, ώστε να είναι φυσικό κάποιος να τις βαφτίσει εύκολα, «Κάρμα».

Μία από αυτές τις «συμπτώσεις», αφορά το σήριαλ «Δυο Ξένοι». Η σκηνή που πρωτο-εκδηλώθηκε ο έρωτας των δύο πρωταγωνιστών ήταν ένα «γύρισμα». Στη συγκεκριμένη σκηνή, έρχονται ληστές και μαχαιρώνουν (!) τον Μαρκορά (Σεργιανόπουλο) ενώ η Μαρίνα Κουντουράτου (Εβελίνα Παπούλια) τον μοιρολογεί.

Μια δεύτερη συγκυρία συμπτώσεων, αποτελεί ο τόπος του εγκλήματος. Το διαμέρισμα του Σεργιανόπουλου βρισκόταν στην οδό Μετεώρων 14, στο Παγκράτι. Η πολυκατοικία αυτή βρίσκεται ανάμεσα στους δρόμους Μετεώρων, Δαμάρεως και Αγαρίστης.

Ο πρώτος δρόμος, όπου βρίσκεται η οδός Μετεώρων, έχει πάρει την ονομασία του από τα Μετέωρα. Τα Μετέωρα, λόγο της ιδιαίτερης, άγριας μορφολογίας τους, πρόσφεραν πάντοτε ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό και για ανθρώπους που ήθελαν να κρυφτούν από την κοινωνία. (Ιδανικό μέρος για να κρύψει ο Σεργιανόπουλος τις ιδιαιτερότητες της προσωπικής του ζωής).

Ο δεύτερος δρόμος, η οδός Δαμάρεως, πήρε το όνομά της από την Δάμαρις, την πρώτη Αθηναία που πίστεψε στον Απόστολο Παύλο κατά την ομιλία του στον Άρειο Πάγο. Μαζί της βαπτίστηκε και ο Διόνυσος. Αυτοί οι δύο αποτελούν τα μοναδικά ονόματα που αναφέρονται στις Πράξεις των Αποστόλων. (Στο σήριαλ «Δυο Ξένοι», η μητέρα του Σεργιανόπουλου ονομαζόταν Διονυσία – Ντένη).

Ο τρίτος δρόμος η οδός Αγαρίστη, πήρε το όνομά του από την κόρη του Κλεισθένη ο οποίος, σε μια προσπάθεια να την καλοπαντρέψει, περνούσε από διάφορα τεστ τους επίδοξους μνηστήρες. Η πρώτη του επιλογή ήταν ο Ιπποκλείδης. Όμως ο Ιπποκλείδης, έχοντας πιει πολύ αλκοόλ, είχε γίνει «ντάγκλα». Έτσι σήκωσε το χιτώνα του κι άρχισε να δείχνει προκλητικά τα αχαμνά του, με αποτέλεσμα να βγάλει εκτός εαυτού τον Κλεισθένη. (Σύμφωνα με την κατάθεση του Μουρτικνέλι, ενώ βρισκόντουσαν σε «ντάγκλα» από την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, ο Σεργιανόπουλος έβγαλε έξω το μόριο του και του ζήτησε να του κάνει στοματικό έρωτα, πράγμα που έκανε έξω φρενών τον Μουρτικνέλι, του πήρε το μαχαίρι και τον έσφαξε).

Ο κάθετος δρόμος στην οδό Μετεώρων που κλείνει το τετράγωνο από αριστερά, είναι η οδός Αμήτορος. Ο Αμήτωρ, ήταν ένας αρχαίος κιθαρωδός ερωτικών ποιημάτων, ακόλουθος της μητέρας των θεών Ρέας και εκπροσωπούσε την οργιαστική μουσική. (Καθόλου άσχετο με την ερωτική ζωή του Σεργιανόπουλου).  

Το μικρό, αδιέξοδο δρομάκι που ξεκινά από την Αμήτορος και καταλήγει ακριβώς πίσω από την μοιραία πολυκατοικία, είναι η οδός Ώτου. Ο Ώτος, ήταν ο μυθικός γίγαντας που ήταν κολλημένος με τον Εφιάλτη σε ένα σώμα και αποτελούσαν ένα «γύνανδρο» με αποτέλεσμα να τους κεραυνοβολήσει ο Δίας. (Γύνανδρο = Ανδρικό και γυναικείο στοιχείο μαζί / Κεραυνός = μαχαίρι).

Τέλος, πιο πίσω είναι η οδός Ανδροκλέους (το «κλέος», δηλαδή «η δόξα», του άνδρα). Πρόκειται για ένα μικρό δρομάκι που καταλήγει σε αδιέξοδο. (Όπως σε αδιέξοδο κατέληξε και η δόξα του Σεργιανόπουλου, ο οποίος ως ζεν πρεμιέ πάσχιζε να υποδύεται μπροστά στο κοινό το βαρύ, ερωτικό αρσενικό ενώ – τουλάχιστον δημοσίως, αλλά πιθανότατα και ενδόμυχα – δεν αποδεχόταν την «γύνανδρη» φύση του).

Η τελευταία παρατήρηση που κάνει στην έρευνα του ο Θανάσης Βέμπος, εντοπίζεται στο ίδιο το όνομα του Σεργιανόπουλου.
Σεργιανόπουλος→ Σεργιάνι + πούλος. Η λέξη «σεργιάνι» σημαίνει «η χαλαρή βόλτα χωρίς προορισμό» ενώ η κατάληξη «-πούλος» στα επίθετα, δηλώνει τον γιο ή τον μαθητευόμενο. (Ο μαθητευόμενος δηλαδή Νίκος Σεργιανόπουλος που βγήκε στο σεργιάνι για να ψαρέψει εραστή).
Μια βόλτα που τον οδήγησε σε λάθος προορισμό…

Νίκος-Σεργιανόπουλος-σπίτι

Το «στοιχειωμένο» σπίτι

Τις θεωρίες του Θανάση Βέμπου ενισχύουν και άλλα στοιχεία.
Ο ανιψιός του Νίκου Σεργιανόπουλου, Γιώργος, διατηρούσε για χρόνια το σπίτι που αποτέλεσε τον τόπο της δολοφονίας του θείου του, όπως ακριβώς το είχε αφήσει ο Σεργιανόπουλος, χωρίς να είχε σκοπό να το ενοικιάσει ή να το πουλήσει.
«Να το πουλήσω; Ούτε γι’ αστείο δεν το σκέφτομαι αυτό, είναι η ίδια η ζωή του μέσα εκεί», δηλώνε.

Μαρτυρίες όμως των γειτόνων, παρουσίαζαν έναν ακόμη λόγο για να παραμείνει το σπίτι απούλητο. Όπως χαρακτηριστικά έχουν δηλώσει: «Κάθε νύχτα σχεδόν, ακούγονται φωνές, περίεργα τριξίματα, ακόμη και ουρλιαχτά»
«Η αύρα του νεκρού εξακολουθεί να τριγυρνά στο σπίτι, καθώς εκεί μέσα κρύβεται πολύς πόνος και πολλά αναπάντητα γιατί»

Ωστόσο, το «ματωμένο» ρετιρέ της οδού Μετεώρων πουλήθηκε το Νοέμβριο του 2021. Μέχρι τότε, στην επέτειο δολοφονίας του Νίκου Σεργιανόπουλου κάποιος άγνωστος άφηνε λευκά λουλούδια στην είσοδο της πολυκατοικίας…

Τα αναπάντητα «γιατί»

Όπως κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα, έτσι και δεν μπορεί να πει σε ποιο βαθμό επηρέασε η «δόξα» τον Νίκο Σεργιανόπουλο στο να κρατάει κρυφές τις ιδιαιτερότητες του και να καταφεύγει, αναγκαστικά, σε ακραίες κι επικίνδυνες επιλογές που του στοίχισαν τελικά τη ζωή του.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης μας, Μάνος Χατζιδάκης, είχε κατηγορηθεί για διάφορες αφορμές που αφορούσαν την προσωπική του ζωή. Μία από αυτές ήταν οι σεξουαλικές επιλογές του. Μια άλλη κατηγορία που του επισύναψαν ήταν ότι επιζητούσε τη δόξα. Και τότε είχε απαντήσει: «Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μέσα στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ»…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Νικος-Σεργιανόπουλος-τέλος

Πηγές

Mixanitouxronou.gr, Wikipedia.org, tanea.gr, ethnos.gr, athensmagazine.gr, youweekly.gr, police-voice.com, Πάνος Σόμπολος: «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα», Θανάσης Βέμπος