Οι Έλληνες «Ντάλτονς» με την ευρηματικότητα όμως του Λούκυ Λουκ

Τα αδέλφια Παλαιοκώστα δεν έχουν καταδικαστεί για φόνο. Παρόλα αυτά αποτελούν τους πιο διάσημους εγκληματίες της χώρας μας – τόσο διάσημους που ακόμα και η Ιντερπόλ τους έχει κατατάξει στην λίστα με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς. Τον Βασίλη (γιατί ο Νίκος είχε πλέον συλληφθεί) τον έχει επικηρύξει με το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ κάνοντας τον έτσι τον πιο επικηρυγμένο καταζητούμενο της Ευρώπης.

Τα πρώτα χρόνια

Ο τσοπάνης και λαχειοπώλης Λεωνίδας Παλαιοκώστας και η γυναίκα του Γεωργία, έκαναν πέντε παιδιά. Από αυτά «ξεχώρισαν» ο Νίκος (1960-) και ο Βασίλης (17.05.1966-). Τα δυο αδέλφια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα ορεινό χωριό, το Μοσχόφυτο Τρικάλων. Και οι δύο ξεκίνησαν να εργάζονται στην εφηβική τους ηλικία.

Το 1979, η οικογένεια Παλαιοκώστα μετακόμισε στα Τρίκαλα. Τότε ο Νίκος Παλαιοκώστας μπάρκαρε ως ναυτικός, αλλά σταμάτησε δύο χρόνια μετά. Ταυτόχρονα, ο 13χρονος τότε Βασίλης Παλαιοκώστας δούλεψε κι αυτός για περίπου δύο χρόνια, σε ένα τυροκομείο.

H άρνηση των δύο παιδιών να αναζητήσουν νέα εργασία οδήγησαν αρχικά τον Νίκο στις πρώτες του παρανομίες με μικροκλοπές και διαρρήξεις στα γύρω χωριά, στοχεύοντας κυρίως ηλεκτρικές συσκευές. Σύντομα είχε δίπλα του και τον μικρό του αδελφό, Βασίλη.

Η σύσταση της συμμορίας

Αρχικά, ο Νίκος Παλαιοκώστας συνεργάζεται με τον Κώστα Σαμαρά, γνωστό και ως «Πεταλούδα» ή «Ζαρανίκα». Δίπλα στον έμπειρο λωποδύτη, ο Νίκος «ανεβάζει το επίπεδό του» στην παρανομία. Πολύ σύντομα θα μπει  στην ομάδα και ο νεαρός ακόμα Βασίλης.
Λίγο αργότερα, θα προστεθούν και οι Παύλος Κερεμίδης και Μιχάλης Μακρυγιάννης.

Στα επόμενα 10 χρόνια η συμμορία θα διαπράξει πολλές κλοπές και διαρρήξεις σε διάφορες πόλεις.

Παλαιοκώστας-οι-Ντάλτονς

Η πρώτη σύλληψη αλλά και η πρώτη απόδραση

Τον Ιανουάριου του 1988, μετά από μια μεγάλη ληστεία κοσμηματοπωλείου, οι Αρχές θα οδηγηθούν στον Νίκο Παλαιοκώστα και θα τον συλλάβουν για πρώτη φορά. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις φυλακές Τρικάλων.

Λίγους μήνες μετά, στις 18 Δεκεμβρίου, ο Βασίλης Παλαιοκώστας πέταξε ένα σκοινί πάνω από τη μάντρα των φυλακών, σκαρφάλωσε ο Νίκος, και τα δυο αδέλφια βρέθηκαν και πάλι μαζί… έξω από τις φυλακές.

Η δράση των αδελφών Παλαιοκώστα τη δεκαετία 1990 – 2000

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1990, ο Νίκος Παλαιοκώστας στο χωριό Ζωοδόχος των Ιωαννίνων, πέφτει και πάλι στα χέρια της Αστυνομίας και οδηγείται στις φυλακές της Λάρισας.

Πλέον οι φύλακες είναι σε επιφυλακή και περιμένουν το πότε θα επιχειρήσει και πάλι ο Βασίλης να βοηθήσει τον αδελφό του. Και πράγματι, δύο μήνες μετά, η αστυνομία συλλαμβάνει τον Βασίλη Παλαιοκώστα την ώρα που επιχειρούσε να βοηθήσει τον Νίκο να αποδράσει με ένα αυτοσχέδιο θωρακισμένο όχημα.
Ο Νίκος Παλαιοκώστας μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό ενώ ο Βασίλης Παλαιοκώστας στη Χαλκίδα.

Στις 15 Δεκεμβρίου, μετά από μια εξέγερση κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού, απόδρασαν 80 άτομα. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Παλαιοκώστας.
Τον 15Αύγουστο του 1991, ο Βασίλης Παλαιοκώστας έδεσε σεντόνια μεταξύ τους φτιάχνοντας έτσι ένα μακρύ σκοινί που μαζί με έναν αυτοσχέδιο γάντζο κατόρθωσε να πετύχει κι ο ίδιος την πρώτη του απόδραση.
Την ίδια περίπου εποχή, δραπέτευσε και ο τρίτος της παρέας, Κώστας Σαμαράς, κατά την μεταφορά του με μία αστυνομική κλούβα.

Κλοπές, ληστείες και ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία αποτελούν πλέον την καθημερινότητα των δύο αδελφών και της συμμορίας τους. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων είχαν ληστέψει: Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κοζάνη (1991), το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στα Ιωάννινα (1991), το super market «Αθηνά» στη Λαμία (1992), το super market «Μαρινόπουλος» στην Κατερίνη (1992), το super market «Μαρινόπουλος» στη Θεσσαλονίκη, το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Ημαθία (1994), το υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Κοζάνη (1995) και πολλά κοσμηματοπωλεία.

Η ληστεία της Εθνικής τράπεζας της Καλαμπάκας

Την Τρίτη 2 Ιουνίου 1992, στην Καλαμπάκα, με ένα κλεμμένο φορτηγάκι από μπροστά και ένα επίσης κλεμμένο ΙΧ, η συμμορία έκλεισε τον δρόμο στην είσοδο του υπαίθριου γκαράζ του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, ακινητοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα αυτοκίνητα της αστυνομίας.
Στη συνέχεια, φορώντας γυαλιά ηλίου κι ένα τζόκεϋ καπελάκι αλλά ταυτόχρονα οπλισμένοι σαν αστακοί, εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, λίγα μέτρα πιο κάτω από το αστυνομικό τμήμα:

«Για όποιον δεν κατάλαβε γίνεται ληστεία. Τα λεφτά της τράπεζας ήρθαμε να πάρουμε όχι τις ζωές σας. Μη μας αναγκάσετε να το κάνουμε. Στην τράπεζα θα ξανάρθουν χρήματα, η ζωή δεν επιστρέφει ποτέ. Φρόνιμα, να πάμε όλοι σπίτια μας»,
ανακοινώνει στους υπάλληλους της τράπεζας ο Νίκος Παλαιοκώστας κρατώντας ψηλά μια κοντόκαννη καραμπίνα. Κατόπιν πλησίασε τον ταμία της τράπεζας και του κόλλησε την καραμπίνα στο κεφάλι.

«Άνοιξε το τώρα, γιατί το μαθηματικό σου μυαλό θα σκορπίσει στην αίθουσα».

Αφού γέμισαν τους σάκους τους με χαρτονομίσματα ζήτησαν «συγνώμη για την πρωινή αναστάτωση» από τους παραβρισκόμενους και έφυγαν, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν μάταια να τους κυνηγήσουν πεζοί μιας και τα αυτοκίνητά τους ήταν ακινητοποιημένα.

Λέγεται ότι κατά την καταδίωξη τους από τους αστυνομικούς πετούσαν πίσω τους χαρτονομίσματα όπου ο κόσμος, σταματούσε επιτόπου τα αυτοκίνητά του και έβγαιναν έξω να μαζέψουν τα χρήματα, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πορεία των αστυνομικών.
Η συνολική τους λεία ήταν 125 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 366.000 ευρώ), το μεγαλύτερο ποσό που μέχρι τότε είχε αποσπαστεί με ληστεία από τράπεζα στην Ελλάδα.

Μετά την ληστεία στην Καλαμπάκα, ακολούθησαν διάφορες άλλες τράπεζες και καταστήματα στα Ιωάννινα, την Κοζάνη και την Ημαθία.

Παλαιοκώστας-ληστεία-τράπεζας

Η απαγωγή του Χαΐτογλου

Το 1995, η συμμορία Παλαιοκώστα αποφάσισε να επεκτείνει τις παράνομες δραστηριότητές της και σε άλλο τομέα.

Στις 15 Δεκέμβρη, ο βιομήχανος και ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Μακεδονικός Χαλβάς», Αλέκος Χαΐτογλου, επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο του στο σπίτι, είδε μπροστά του στο στενό δρομάκι που έβγαζε στην Εθνική Οδό στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ένα σταματημένο τζιπ Toyota Rav4. Ο Χαΐτογλου σταμάτησε πίσω του.
Τότε ο Βασίλης Παλαιοκώστας βγήκε από το τζιπ, άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού του αυτοκινήτου του Χαΐτογλου και κάθισε δίπλα του. Στα χέρια του κρατούσε ένα περίστροφο Browning που το κόλλησε στο πλευρό του επιχειρηματία. 

«Κάνε ότι σου λέω γιατί θα σε εκτελέσω επί τόπου»

Ο Χαΐτογλου τους προσφέρει 2 εκατομμύρια δραχμές που είχε μέσα στην τσάντα του. Τα δυο αδέλφια βάζουν τα γέλια και τον μεταφέρουν στο τζιπ τους.

«Είμαι πρόεδρος του Ηρακλή (εννοούσε την ομάδα μπάσκετ όπου πρόεδρος ήταν ο ίδιος μαζί με τον αδελφό του, Κώστα) και γνωρίζω πολλούς ανθρώπους της νύχτας», τους είπε σε μια προσπάθεια να τους τρομάξει.

«Εμείς δεν είμαστε της νύχτας, είμαστε της μέρας» του απάντησε ειρωνικά ο Νίκος Παλαιοκώστας. «Δεν έχεις να κάνεις με μπράβους, ούτε με φιλάθλους. Έχεις να κάνεις με επαγγελματίες».

Ύστερα από διαπραγματεύσεις με τον αδελφό του Χαΐτογλου, κατόρθωσαν να πάρουν μετά από 4 ημέρες 260 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 760.000 ευρώ).
(Σημείωση: Ο Κώστας Χαΐτογλου είχε πρόσφατα κερδίσει στο ΛΟΤΤΟ 160 εκατομμύρια δραχμές – περίπου 470.000 ευρώ).

Αφού εισέπραξαν τα λύτρα, οι αδελφοί Παλαιοκώστα οδήγησαν μέχρι την Καρδίτσα και άφησαν τον όμηρο τους στα ΚΤΕΛ της πόλης.
Ο Χαΐτογλου, την ώρα που τον άφησαν ελεύθερο γύρισε και τους είπε:

«Παιδιά, αν δεν κόστιζε τόσο πολύ θα ήθελα μια ακόμη περιπέτεια».

Ο Βασίλης του απάντησε άμεσα: «Μην ανησυχείς, θα σου κάνουμε σκόντο την επόμενη φορά».

Το κυνηγητό της Αστυνομίας

Τα αδέλφια Παλαιοκώστα και η συμμορία τους αποτελούν πλέον τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες της χώρας. Η αστυνομία τους αναζητεί παντού και εικάζει ότι πιθανόν να έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Παλαιοκώστας-αστυνομικό

Τελικά, στις 20 Δεκεμβρίου του 1999, ένα τυχαίο περιστατικό θα οδηγήσει στη σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα.
Οδηγώντας στο 90ο χλμ. Της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, ο Βασίλης στην προσπάθεια του να αποφύγει ένα φορτηγό που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και το έριξε σε ένα αρδευτικό κανάλι. Τραυματισμένος επιχείρησε να σταματήσει το αυτοκίνητο κάποιου διερχομένου οδηγού, αλλά τον πρόλαβε η αστυνομία που είχε ειδοποιηθεί για το συμβάν, χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιος ήταν αυτός που είχε τρακάρει.
Το αυτοκίνητο του ήταν ολόκληρο οπλοστάσιο: 2 πιστόλια, 2 χειροβομβίδες, 1 Kalashnikov, 1 οπλοπολυβόλο, σφαίρες…

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνελήφθη και το 2000 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξης για την απαγωγή του Χαΐτογλου και τις άλλες εγκληματικές του ενέργειες.

Η δράση των αδελφών Παλαιοκώστα τη δεκαετία 2000 – 2010

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έκτιε την ποινή του στις φυλακές Διαβατών της Κέρκυρας. Το 2003 όμως, οι δεσμοφύλακες ανακάλυψαν στο κελί του ένα σχέδιο απόδρασης. Με αυτή την αφορμή αποφασίστηκε η μετάβαση του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Κι εκεί έγινε το μοιραίο λάθος. Ο Παλαιοκώστας μπήκε στο ίδιο κελί με τον Αλβανό διαβόητο εγκληματία, Αλκέτ Ριζάι. Ο 29χρονος τότε Ριζάι, είχε καταδικαστεί για διάφορες υποθέσεις ναρκωτικών αλλά και για τη δολοφονία του Θανάση Κορωπιώτη. (Στη συνέχεια στην «σταδιοδρομία» του Ριζάι προστέθηκαν κι άλλα θύματα).
Κι όταν βάζεις δύο έμπειρους εγκληματίες μαζί, θα πρέπει να περιμένεις τα χειρότερα…

Η κινηματογραφική απόδραση

Ένας άντρας και δυο γυναίκες, πήγαν στον Άγιο Κοσμά, όπου η εταιρία «Air-lift» νοίκιαζε ελικόπτερα για αναψυχή. Αφού έκαναν τη βόλτα τους πάνω από την Αθήνα, ευχαρίστησαν τον πιλότο του ελικοπτέρου και έφυγαν.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Ιουνίου του 2006, ο ίδιος άντρας παρέα με έναν ακόμη άντρα, νοίκιασαν για δεύτερη φορά το ελικόπτερο για να επαναλάβουν τη βόλτα, πληρώνοντας μάλιστα προκαταβολικά 1.400 ευρώ. Ο πιλότος, που είδε «γνώριμους» πελάτες ξεκίνησε την βόλτα του ανυποψίαστος. Μόλις όμως το ελικόπτερο απογειώθηκε, «με απείλησαν με πιστόλι και χειροβομβίδα και με υποχρέωσαν να προσγειωθώ στο προαύλιο του Κορυδαλλού, απ’ όπου πήρα τους δύο κρατουμένους», όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος.

Οι δύο άντρες που παρέλαβαν δεν ήταν άλλοι από τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι, ενώ μέσα στο ελικόπτερο, ο άντρας που απειλούσε τον πιλότο ήταν ο Νίκος Παλαιοκώστας και ο επίσης σεσημασμένος κακοποιός, Σπύρος Δραβίλας.

Όταν το ελικόπτερο πλησίαζε, οι φρουροί στις φυλακές υπέθεσαν ότι επρόκειτο για έκτακτη αστυνομική επιθεώρηση. Το ελικόπτερο ήταν λευκού χρώματος με μπλε λουρίδες που από μακριά έμοιαζε με αυτά της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιπλέον, την ίδια στιγμή, βρίσκονταν στον αέρα 18 ελικόπτερα που διασφάλιζαν την ομαλή διεξαγωγή του «Ράλι Ακρόπολις», που γινόταν στην Αθήνα 1-4 Ιουνίου. Τίποτε δεν ήταν τυχαίο…

Την ίδια στιγμή, ο Βασίλης και ο Αλκέτ που περίμεναν στο προαύλιο, κλείδωσαν με αλυσίδα και λουκέτο την καγκελόπορτα του προαυλίου, ώστε να μην μπορέσουν οι φύλακες να πλησιάσουν. Στη συνέχεια οι δύο φίλοι άπλωσαν στη μέση του προαύλιου μια κόκκινη σημαία με τον Τσε Γκεβάρα ώστε να την δει το ελικόπτερο και να ξέρει που να προσγειωθεί.

Κατά την προσγείωση του ελικοπτέρου, ο πιλότος, κάτω από την απειλή του όπλου, φώναξε στους φύλακες ότι οι δύο επιβάτες ήταν οπλισμένοι.

Αφού μάζεψαν τους δύο κρατούμενους, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο νεκροταφείο του Σχιστού. Εκεί τους περίμεναν δύο μοτοσικλέτες. Πριν κατέβει ο Βασίλης Παλαιοκώστας από το ελικόπτερο, έδωσε στον πιλότο ένα κομπολόι:

«Μια χαρά τα πήγες. Πάρε αυτό το κομπολόι από τον Παλαιοκώστα. Είναι συλλεκτικό. Εγώ δεν το χρειάζομαι πια…»

Παλαιοκώστας-Απόδραση-Ελικόπτερο

Σημείωση: Ένα από τα πιθανά σενάρια που υποστήριξε εκείνη την εποχή η αστυνομία για την απόδραση του Παλαιοκώστα με το ελικόπτερο το 2006, ήταν ότι η απόδραση οργανώθηκε από τον Βασίλη Στεφανάκο, το «μεγάλο αφεντικό» του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας μας. Στόχος του ήταν κυρίως να ελευθερώσει τον Αλκέτ Ριζάι που τον μίσθωσε στη συνέχεια ως «εκτελεστή».    

Οι Αρχές ήταν έξω φρενών

Όπως ήταν φυσικό, η θεαματική και κινηματογραφική απόδραση έγινε γνωστή παγκοσμίως, γελοιοποιώντας την Ελληνική Αστυνομία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι Αρχές να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες τους για τη σύλληψη των κακοποιών. Και πράγματι, οι προσπάθειες τους δεν άργησαν να φέρουν αποτέλεσμα.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2006, η αστυνομία συνέλαβε τον Αλκέτ Ριζάι στο χωριό Πρόδρομος Βοιωτίας.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου, συλλαμβάνεται ο Νίκος Παλαιοκώστας κοντά στην Αράχοβα όταν, ύστερα από καταδίωξη από την αστυνομία, το αυτοκίνητο του ανατράπηκε και ο ίδιος τραυματίστηκε.
Δεν κατόρθωσαν όμως να συλλάβουν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, που συνέχισε δυναμικά τη δράση του.

Η απαγωγή του Μυλωνά

Το βράδυ στις 9 Ιουνίου 2008, ο Γιώργος Μυλωνάς, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας αλουμινίου «Alumil» και πρόεδρου του ΣΒΒΕ («Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος»), επέστρεφε με το αυτοκίνητο του στο σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Μαζί του ήταν η γυναίκα του και τα παιδιά του. Εκεί είχε στήσει καρτέρι ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Αφού περίμενε την οικογένεια του να απομακρυνθεί προς το σπίτι ενώ ο Μυλωνάς επιχειρούσε να παρκάρει, τον έσπρωξε και πάλι μέσα στο αυτοκίνητο και με την απειλή όπλου τον ανάγκασε να οδηγήσει μέχρι λίγο παρακάτω όπου άλλαξαν αυτοκίνητα.

Ο Μυλωνάς μεταφέρθηκε σε κρησφύγετο στην περιοχή Σουρωτή και παρέμεινε εκεί όμηρος για 13 ημέρες μέχρις ότου ο Παλαιοκώστας να εισπράξει το ποσό των 10.800.000 ευρώ από τη γυναίκα του Μυλωνά, Νέλλη.
Μετά την είσπραξη των λύτρων, η συμμορία έδεσε τα μάτια στον Μυλωνά και τον οδήγησαν στα Γιαννιτσά. Αφού του έβγαλαν το μαντήλι από τα μάτια του έδωσαν ένα αυτοκίνητο για να φύγει ελεύθερος.

«Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, αλλά εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές», του είπε ο Βασίλης Παλαιοκώστας, σύμφωνα με την κατάθεση του Μυλωνά.

Η επιτυχία της αστυνομίας και η σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα

Τα χρήματα που εισέπραξε ο Βασίλης Παλαιοκώστας, είχαν προσημειωθεί. Η αγορά ενός πολυτελούς αυτοκινήτου με κάποια από αυτά τα σημαδεμένα χαρτονομίσματα από τον συνεργάτη του Παλαιοκώστα, Ασημάκη Λαζαρίδη, σε συνδυασμό με τις περιγραφές που έδωσε ο Μυλωνάς, οδήγησαν την Αστυνομία στις 20 Αυγούστου του 2008 στο σπίτι όπου κρατούνταν προηγουμένως όμηρος ο Μυλωνάς. Οργανώθηκε τότε μια υπερ-επιχείρηση από τα ΕΚΑΜ όπου μπούκαραν στο σπίτι και συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η σύλληψη του Παλαιοκώστα αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για την Ελληνική Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη γενικότερα. Όμως αυτή η ικανοποίηση δεν ήταν γραφτό να κρατήσει για πολύ.

Παλαιοκώστας-φυλακή

Οι διαδικασίες πριν από τη δίκη

Η προδικαστική ακρόαση έγινε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2009. Έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου που αντί να κατακραυγάζει τον Βασίλη Παλαιοκώστα, φώναζαν «Λευτεριά στον Παλαιοκώστα».
Εκείνη την εποχή του είχε αποδοθεί ο τίτλος «ο Ρομπέν των φτωχών», χάριν σε κάποιες φιλανθρωπίες που είχε κάνει βοηθώντας οικονομικά φτωχές οικογένειες. Η πραγματικότητα βέβαια ήταν ότι απλώς «βούλωνε» κάποια στόματα, αλλά υπήρχε μεγάλη μερίδα κόσμου που δεν το έβλεπε έτσι.
(Εδώ να θυμίσω ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τον βαρόνο των ναρκωτικών Pablo Escobar).

Η δίκη του Βασίλη Παλαιοκώστα προγραμματίστηκε για την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009. Στη συνέχεια στάλθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι να γίνει η δίκη του. Εκεί έσμιξε για μια ακόμη φορά με τον «παλιόφιλο» Αλκέτ Ριζάι. Δυστυχώς, το πάθημα των Αρχών, δεν έγινε μάθημα…
Ο Ριζάι εν τω μεταξύ έχει αυξήσει τον αριθμό των δολοφονιών του. Στις 26 Αυγούστου 2006 δολοφόνησε, κατά παραγγελία του Β. Στεφανάκου, τον Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον Ιωάννη Κάτσιο.

Το σίκουελ της μεγάλης απόδρασης

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την δίκη του Βασίλη Παλαιοκώστα, ένα ελικόπτερο πέταξε και πάλι πάνω από το προαύλιο του Κορυδαλλού.
Αυτή τη φορά μέσα στο ελικόπτερο βρισκόταν η Σούλα Μητροπία, σύντροφος του Αλκέτ Ριζάι, ζωσμένη με χειροβομβίδες κι ένας ακόμη συνεργάτης τους. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην οροφή της πτέρυγας των κρατουμένων κι έτσι χρειάστηκε να τους πετάξουν σκοινί για να ανέβουν.

Για μια ακόμη φορά οι δεσμοφύλακες έμειναν άφωνοι την ώρα που στο ελικόπτερο επιβιβάζονταν οι δύο εγκληματίες, κάτω από τις ζητωκραυγές και τους πανηγυρισμούς των υπόλοιπων κρατουμένων.  

Η προβολή του Βασίλη από το BBC

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται πλέον στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ και είναι επικηρυγμένος για 1.000.000 ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό από οποιονδήποτε άλλο καταζητούμενο στη συγκεκριμένη λίστα, ακόμα και από αυτούς που κατηγορούνται για δολοφονίες.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2014, το Βρετανικό BBC κάνει στο «BBC News Magazine profile» ένα 7σέλιδο αφιέρωμα στον Βασίλη Παλαιοκώστα. Το ρεπορτάζ έχει τον τίτλο «Uncatchable» («ο Άπιαστος»).

«Έχει περάσει δεκαετίες παραβιάζοντας το νόμο. Έχει αποδράσει από τη φυλακή δυο φορές με ελικόπτερο. Έχει δώσει εκατομμύρια στους φτωχούς. Αυτή είναι η ιστορία του πιο καταζητούμενου άνδρα στην Ελλάδα που έγινε λαϊκός ήρωας» λέει το αφιέρωμα στην εισαγωγή του.

 «Όπως και με τον αυθεντικό Ρομπέν των Δασών, έτσι και ο Βασίλης Παλαιοκώστας περιφρονεί τις Αρχές τις οποίες και του αρέσει να βασανίζει. (…) Οι Έλληνες δημοσιογράφοι διστάζουν να πουν την ιστορία του και τον παρουσιάζουν ως έναν βίαιο τρομοκράτη», γράφει το άρθρο.

Το BBC πήρε συνέντευξη και από τον Λεωνίδα Παλαιοκώστα, πατέρα του Βασίλη και του Νίκου:
«Σαν παιδί του βουνού ο Βασίλης έψαχνε τρόπους να επιβιώσει.  Ο γιος μου μπορεί να έγινε κλέφτης αλλά εγκληματίας δεν έγινε ποτέ».

Παλαιοκώστας-στο-BBC

Το τρομοκρατικό χτύπημα και η πιθανή σχέση με τον Βασίλη Παλαιοκώστα

Στις 24 Ιουνίου 2010, έφτασε ένα δέμα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αποδέκτη τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όταν ο υπασπιστής του υπουργού, Γιώργος Βασιλάκης επιχείρησε να ανοίξει το δέμα, το δέμα εξερράγη, με αποτέλεσμα την ακαριαία θανάτωση του.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στην έρευνα που έγινε στη συνέχεια στον φάκελο που συνόδευε το δέμα, βρέθηκε το αποτύπωμα παλάμης του Βασίλη Παλαιοκώστα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλα προηγούμενα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί, έκαναν την αστυνομία να υποψιάζεται ότι ο Παλαιοκώστας συνεργαζόταν άμεσα με τρομοκρατικές οργανώσεις.     

Η δράση των αδελφών Παλαιοκώστα από το 2010 μέχρι σήμερα

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ήταν στις 6 Φεβρουαρίου του 2011. Οι μαρτυρίες λένε ότι μπήκε σε μία καφετέρια στον Άγιο Στέφανο Διονύσου, έχοντας αλλάξει τα χαρακτηριστικά του. Είχε κάνει προσθήκη μαλλιών, πιθανόν πλαστική στο πρόσωπο και είχε αδυνατίσει. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε ένα AUDI A4.

Μία ώρα αργότερα, κοντά στην Αράχωβα, η αστυνομία καταδίωξε το ύποπτο αυτοκίνητο που είχε δύο επιβάτες και κατόρθωσε να το σταματήσει. Τότε βγήκε από μέσα ο Βασίλης Παλαιοκώστας κρατώντας ένα Kalashnikov και άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών. Μία από τις σφαίρες τραυμάτισε στο πόδι έναν αστυνομικό. Ο Βασίλης μπήκε και πάλι στο αυτοκίνητο και κατόρθωσε να τους ξεφύγει. Το αμάξι βρέθηκε λίγο αργότερα εγκαταλελειμμένο έξω από την Χαιρώνεια Βοιωτίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο αυτοκίνητο βρέθηκαν αποτυπώματα του Βασίλη Παλαιοκώστα, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες τους.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας, έπειτα από 16 χρόνια εγκλεισμού, αποφυλακίστηκε από τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Αχαΐας με «κατ’ οίκον περιορισμό» στις 6 Οκτωβρίου 2021, για λόγους υγείας (νεφρική ανεπάρκεια και σοβαρά προβλήματα όρασης). Θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο πατρικό του στα Τρίκαλα, έχοντας το δικαίωμα να βγαίνει 2 φορές την εβδομάδα για να πηγαίνει στο νοσοκομείο για αιμοκάθαρση.

Από κακοποιός… συγγραφέας

O Βασίλης Παλαιοκώστας, επιζητώντας να δώσει και την δική του άποψη για τη ζωή του, αποφάσισε να γράψει την αυτοβιογραφία του.
«Μια φυσιολογική ζωή – Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου» είναι ο τίτλος του βιβλίου από τις εκδόσεις  «των Συναδέλφων.

Μέσα από τις 585 σελίδες του βιβλίου του, παραδέχεται μεν κάποια από τα εγκλήματα του και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτά. Βασική του δικαιολογία είναι ότι έκλεψε ανθρώπους που είχαν περίσσευμα και έδωσε σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Παλαιοκώστας-το-βιβλίο

Που βρίσκεται άραγε ο Βασίλης; Σενάρια και υποθέσεις

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι σήμερα (αν ζει) 55 χρονών. Οι Αρχές πιστεύουν ότι έχει παντρευτεί μια γυναίκα από την Βόρεια Ευρώπη και μαζί έχουν έναν γιο. Ενδεχομένως η οικογένεια ζει στο εξωτερικό, με πιθανότερες χώρες την Βουλγαρία ή την Ολλανδία.
Με πλαστά χαρτιά αλλά και πλαστική προσώπου, είναι δύσκολο να αναγνωριστεί.

Πιθανόν να έχει σταματήσει την δράση του και να απολαμβάνει μια ήσυχη οικογενειακή ζωή χρησιμοποιώντας την τεράστια περιουσία που έχει αποκτήσει από τις λείες του.
Όσοι όμως γνώριζαν προσωπικά τον Βασίλη Παλαιοκώστα, δεν πιστεύουν ότι θα πάψει ποτέ να είναι ενεργός.
Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να είναι ο Νο 1 καταζητούμενος της Ιντερπόλ.

Στις 29.11.2022 αστυνομικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες να κινείται κοντά στο χωριό Κυψέλη, Άρτας. Κατά την καταδίωξή του, ένας από τους τρεις επιβαίνοντες πυροβόλισε εναντίον τους με όπλο τύπου Καλάσνικοφ. Το αυτοκίνητο τελικά κατόρθωσε να διαφύγει. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδε4χόμενο ο ένας από τους επιβάτες να ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

Η απομυθοποίηση ενός «λαϊκού ήρωα»

Ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας είχε δημιουργήσει ένα κοινό που τον έβλεπε σαν τον ήρωα που κοροϊδεύει τις Αρχές, είναι γεγονός. Σε αυτό άλλωστε βοήθησε, από την μία η οικονομική ενίσχυση που φαίνεται να πρόσφερε σε κάποιους, από την άλλη η τάση του Έλληνα να μην εμπιστεύεται την Αστυνομία και να έλκεται από κάθε μορφής εξέγερση και χτύπημα στο «κατεστημένο».

Αν όμως δούμε πιο ρεαλιστικά τα πράγματα, ο Νίκος και ο Βασίλης Παλαιοκώστας ήταν δύο ευφυείς εγκληματίες που δικαίως χρεώθηκαν περισσότερο από τον μισό Ποινικό Κώδικα: Απαγωγές, εκβιασμοί, ληστείες, κλοπές κατά συρροή, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σύσταση συμμορίας, παράνομη ιδιοποίηση μεταφορικών μέσων, παραποίηση εγγράφων, κατοχή όπλων, κατοχή εκρηκτικών, παράνομη οπλοχρησία, παράνομη οπλοφορία, αποδράσεις… ήταν λίγες από τις δεκάδες κατηγορίες εναντίον τους που αποδείχθηκαν και οδήγησαν σε καταδίκη.

Και σίγουρα, όλα αυτά τα χρόνια που κατέκλεβαν τα σπίτια και τα καταστήματα απλών συνανθρώπων μας, δεν το έκαναν ως «Γροθιά στο κατεστημένο» αλλά για να αυξήσουν τη δική τους περιουσία και μόνο. Το ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς από τα χέρια τους, αποτελεί ίσως ένα ελαφρυντικό, δεν αποτελεί όμως απόδειξη ότι κάτω από διαφορετικές συνθήκες και μεγαλύτερη πίεση, θα δίσταζαν και να δολοφονήσουν εν ψυχρώ. Άλλωστε πάντοτε οπλοφορούσαν και δεν ήταν λίγες οι φορές που πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών ή και απλών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, απατεώνες ή ήρωες, ένα είναι σίγουρο: Αυτή τη στιγμή και τα δύο αδέλφια βρίσκονται εκτός φυλακής και κανείς δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι η δράση τους έχει τελειώσει…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ  

Παλαιοκώστας-Λούκυ-Λουκ

ΠΗΓΕΣ: newsbomb.gr, reader.gr, protothema.gr, thetoc.gr, trikalaidees.gr, tovima.gr, tanea.gr, larissanet.gr, in.gr, trikalaidees.gr, maxmag.gr, policenet.gr, Wikipedia.org. Σημείωση: Πολλές από τις περιγραφές είναι συνδυασμός έρευνας αλλά και μέσα από το βιβλίο «Μια φυσιολογική ζωή – Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου» του Βασίλη Παλαιοκώστα.