Είναι η πιο υπέροχη εποχή του χρόνου για όλους… συμπεριλαμβανομένων των εγκληματιών

Χριστούγεννα, η γιορτή της αγάπης. Η γιορτή που περνάμε χρόνο με την οικογένεια μας. Για όσους είναι πνευματικοί άνθρωποι, τα Χριστούγεννα είναι εποχή για εκκλησία και κατάνυξη. Για όσους είναι κοινωνικοί άνθρωποι, αυτές οι ημέρες είναι αφορμή για πάρτι. Είτε εταιρικά με τους συναδέλφους μας, είτε με φίλους είτε με αγνώστους, είναι πολλές οι ευκαιρίες που μας δίνονται για ένα μικρό ξεφάντωμα και για καινούριες γνωριμίες. Για τους πιο εσωστρεφής, υπάρχει το σαλόνι τους και η τηλεόραση που προσφέρει μεγάλη ποικιλία εορταστικών προγραμμάτων και οικογενειακών χριστουγεννιάτικων ταινιών.

Σχεδόν όλοι έχουμε κάποιες μέρες ρεπό και μπορούμε να χαλαρώσουμε. Τα Χριστούγεννα υπάρχει άφθονο φαγητό. Και φυσικά, τα κάλαντα και τα δώρα.

Είναι οι μέρες που η ανθρωπότητα αποδεικνύει ότι μερικές φορές δεν είναι όλα άσχημα… Τουλάχιστον επιφανειακά.

Στην πραγματικότητα, η ημέρα (ή οι μέρες) των Χριστουγέννων αποτελεί απλώς μια ακόμη μέρα στο ημερολόγιο. Όπως σε όλες τις υπόλοιπες ημέρες, έτσι και στις συγκεκριμένες, άσχημα πράγματα μπορεί να συμβούν. Η εγκληματικότητα δεν παίρνει ρεπό επειδή είναι 25 Δεκεμβρίου. Αντιθέτως! Όλες οι αστυνομικές στατιστικές ανά τον κόσμο, συμφωνούν: την περίοδο των Χριστουγέννων παρατηρείται δραματική αύξηση στην εγκληματική κίνηση. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί τόσο αναμφισβήτητο δεδομένο, όσο το ότι θα ακούσουμε αυτές τις ημέρες το «Last Christmas» του George Michael, τουλάχιστον 472 φορές! 

Ταυτόχρονα, απ’ όλες τις γιορτές του χρόνου, τα Χριστούγεννα για αρκετούς ανθρώπους είναι η πιο «δύσκολη». Άγχος, στρες και κατάθλιψη κορυφώνονται, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και των αυτοκτονιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας παροτρύνω: «Μηνύστε τα Χριστούγεννα!»

Όσοι παραδόπιστοι αρνείστε να το κάνετε, διαβάστε και το υπόλοιπο άρθρο…

Μηνύστε-τα-Χριστούγεννα-νύχτα

Στατιστικά

Το ότι οι μέρες είναι γιορτινές δεν σημαίνει ότι οι παραβάτες του νόμου κάνουν διάλειμμα. Άλλωστε, οι εγκληματίες είναι οπορτουνιστές. Οι κοινωνικοί επιστήμονες, οι εγκληματολόγοι και οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν χαρακτηρίσει τις αιχμές του εγκλήματος στις διακοπές ως «εγκλήματα ευκαιρίας».

Μια στατιστική μελέτη που έκανε η Αστυνομία της Αυστραλίας δείχνει ότι τα αδικήματα που σχετίζονται με ανθρωποκτονίες είναι στο υψηλότερο επίπεδο τον Δεκέμβριο αγγίζοντας συχνά το 20% των εγκλημάτων που γίνονται όλον τον υπόλοιπο χρόνο.

Πέραν από τις ανθρωποκτονίες, όλες οι παγκόσμιες αναφορές μιλάνε για αύξηση μεγαλύτερη από 30% σε:

  • Κλοπές
  • Ληστείες
  • Διαρρήξεις
  • Τροχαία ατυχήματα
  • Ηλεκτρονικά εγκλήματα
  • Ενδοοικογενειακή βία
  • Βιασμούς
  • Αυτοκτονίες

Ας εξηγήσουμε όμως τους λόγους που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

Η εγκληματικότητα στα ρεπό

Σύμφωνα με τη Δρ. Sherry Hamby, συντάκτρια του περιοδικού «Psychology of Violence», του Psychological Association, τα εγκλήματα ούτως ή άλλως αυξάνονται κατά τη διάρκεια των ρεπό. Για παράδειγμα, οι Παρασκευές και τα Σάββατα έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας. Άρα, αυτό και μόνο δικαιολογεί μία αύξηση της εγκληματικότητας κατά την περίοδο των εορτών. Αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος.

Μηνύστε-τα-Χριστούγεννα-σαύρα

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Ατελείωτη σαμπάνια, κρασί και punch στο γραφείο – τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή του χρόνου που φημίζεται για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. (Στατιστικά, αύξηση κατά 41%).

Όταν το αλκοόλ συνδυάζεται με το στρες των ημερών, το αποτέλεσμα είναι περισσότερα νεύρα, ξεσπάσματα και καυγάδες με όποιον βρίσκουμε μπροστά μας – δηλαδή, την οικογένεια μας.

Το αλκοόλ επιπλέον αυξάνει την διάθεση των επίδοξων εραστών για να προβούν στο έγκλημα του βιασμού. Σύμφωνα με την αστυνομία, το αλκοόλ προσφέρει τη δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι βιαστές απέναντι στον εαυτό τους αλλά και στις Αρχές κατά τη σύλληψη τους.

Τέλος, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αιτιολογεί ξεκάθαρα την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.

Διαρρήξεις

Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι ο μόνος που πιθανόν θα επιχειρήσει να μπει κρυφά στο σπίτι σας αυτήν την περίοδο. Όποιος σκοπεύει να φύγει από το σπίτι του για Χριστουγεννιάτικες διακοπές, δεν έχει παρά να δει στην τηλεόραση (σίγουρα κάποιο κανάλι θα το παίζει) το «Home Alone» («Μόνος στο σπίτι»). Όποιο απ’ όλα κι αν δείτε (το Home alone 1, 2, 3, 4, κοκ) το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο. Εάν δεν έχετε έναν 8χρονο γιο με τις ικανότητες του κινηματογραφικού Kevin, ώστε να προστατεύει το σπίτι όσο εσείς θα λείπετε, σκεφθείτε το ξανά.

Αν και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους γίνονται διαρρήξεις, τη συγκεκριμένη εποχή παρατηρείται μεγάλη αύξηση, γιατί:

Όσο εσείς θα απουσιάζετε, οι γείτονες θα είναι κι οι ίδιοι απασχολημένοι με τον πανικό των εορτών και δεν θα δώσουν σημασία στην ξαφνική «κίνηση» που θα δουν στο δικό σας σπίτι.

Ακόμη κι αν δεν έχετε φύγει για διακοπές αλλά για απλά ψώνια ή διασκέδαση, οι ώρες που θα απουσιάζετε θα είναι πολύ περισσότερες από τις άλλες απλές ημέρες, είτε λόγω υπερβολικής κίνησης στους δρόμους είτε λόγω του δικού σας ενθουσιασμού που θα σας καθυστερήσει μπροστά στις στολισμένες βιτρίνες. Το ίδιο ισχύει εάν είστε σε μια οικογενειακή επίσκεψη.

Οι διαρρήκτες το γνωρίζουν καλά αυτό και εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Μηνύστε-τα-Χριστούγεννα-όλα

Πορτοφολάδες – Τσαντάκηδες – «Δωράκηδες»

Η κοσμοσυρροή που παρατηρείται κατά τις χριστουγεννιάτικες αγορές, αποτελούν δέλεαρ για τους πορτοφολάδες και τους τσαντάκηδες. Όσο περισσότεροι άνθρωποι και αυτοκίνητα υπάρχουν σε μια πολυσύχναστη εμπορική περιοχή, τόσο πιο εύκολο είναι για έναν κλέφτη να ανακατευτεί με το πλήθος.

Οι καταναλωτές τείνουν:

# Να μεταφέρουν περισσότερα μετρητά πάνω τους κατά αυτή την περίοδο, απ’ ότι συνήθως.
# Να έχουν μαζί τους την πιστωτική ή χρεωστική τους κάρτα.
# Να είναι πιο πιεσμένοι και αγχωμένοι και κατά συνέπεια πιο απρόσεκτοι.

Ταυτόχρονα, οι ίδιοι οι ληστές, έχουν – τις περισσότερες φορές – τη δική τους οικογένεια. Και τα δικά τους παιδιά ζητούν δώρα, και οι ίδιοι πρέπει να ξοδέψουν για το οικογενειακό τραπέζι, κοκ. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι ληστές έχουν αυξημένη την ανάγκη για επιπλέον χρήματα αυτή την περίοδο.

Μια ακόμη κατηγορία ληστών που κυκλοφορεί την εποχή των Χριστουγέννων είναι οι «δωράκηδες». Πρόκειται γι’ αυτούς που θα σας αρπάξουν τις σακούλες με τα δώρα που κουβαλάτε, ελπίζοντας να βρουν κάτι καλό και ακριβό, όπως ένα laptop, tablet, κινητό τηλέφωνο, ένα κόσμημα ή ακόμη κι ένα καλό δώρο για να το προσφέρουν στο παιδί τους.

Οι τσάντες σε κοινή θέα στο πίσω κάθισμα του παρκαρισμένου αυτοκινήτου σας, αποτελούν την αιτία που θα σας κάνει να δείτε το τζάμι του αυτοκινήτου σας σπασμένο, μόλις επιστρέψετε.

Ηλεκτρονικό – Διαδικτυακό έγκλημα

Ακόμη και τα διαδικτυακά εγκλήματα αυξάνονται την περίοδο των εορτών με διάφορους ιστότοπους απάτης αγορών και ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις να λεηλατούν τους αγοραστές.

Συχνά αυτοί οι ψεύτικοι ιστότοποι αλλάζουν ένα ή δύο γράμματα ή αριθμούς από μια υπαρκτή ηλεκτρονική διεύθυνση και αντιγράφουν την πραγματική σελίδα για να ξεγελάσουν τους απρόσεκτους αγοραστές.

Αν αισθάνεστε ασφάλεια από τα καταστήματα που κάνετε τις ηλεκτρονικές αγορές σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη και οι διαδικτυακοί γίγαντες λιανικής πώλησης, όπως λ.χ. η Amazon, αν και παρέχουν γενικά μεγάλη ασφάλεια για την προστασία των πληροφοριών της πιστωτικής σας κάρτας, μπορεί και να συμβούν λάθη (ή «hacking»), θέτοντας σε κίνδυνο τις πληροφορίες εκατομμυρίων πελατών.

Ενδοοικογενειακή βία

Για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι η χειρότερη περίοδος του χρόνου. Όπως επισημαίνει η βραβευμένη δημοσιογράφος, Nina Funnell, στο «The Age»: «Κάθε χρόνο η αστυνομία και οι υπηρεσίες υποστήριξης προετοιμάζονται για μια έξαρση των υποθέσεων ενδοοικογενειακής επίθεσης την περίοδο της παραμονής των Χριστουγέννων έως την Πρωτοχρονιά».

Έτσι, οι μέρες που η οικογένεια βρίσκεται και πάλι συγκεντρωμένη στο σπίτι, αντί να αποτελέσουν πηγή χαράς για όλους, καταλήγουν ενίοτε σε λουτρό αίματος.

Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων:

# Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

# Η οικονομική πίεση που ασκείται από τα έκτακτα έξοδα αυτής της «υλιστικής» ως επί το πλείστων περιόδου, όπως είναι τα οικογενειακά τραπέζια και τα δώρα.

# Η ψυχολογική πίεση που ασκείται επειδή «πρέπει να είσαι χαρούμενος όπως όλοι», σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί αντιδράσεις θυμού και εκδικητικότητας.

# Η αύξηση του χρόνου που περνάνε μαζί τα μέλη της οικογένειας, μιας και οι περισσότεροι είναι σε ρεπό.

# Λόγο των οικογενειακών συγκεντρώσεων, οι διαφωνίες, οι αντιθέσεις και τα προβλήματα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας έρχονται ξανά στην επιφάνεια. 

Μηνύστε-τα-Χριστούγεννα-τραπέζι

Αυτοκτονίες

Όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η περίοδος των διακοπών είναι μια από τις πιο αγχώδεις εποχές του χρόνου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ), τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που ενεργοποιεί σε πολλούς ανθρώπους το αίσθημα της θλίψης αλλά και της κατάθλιψης.

Η χαρούμενη νότα του χαρακτήρα των Χριστουγέννων, κάνει πιο έντονο το όποιο πιθανό κενό αισθάνεται ο καθένας στη ζωή του.

Το κοινωνικό περιβάλλον «επιβάλλει» να νιώθουμε «κάπως», να είμαστε σε ένα χαρμόσυνο «mood». Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν κατάθλιψη μόνο και μόνο από αυτήν την τεράστια συναισθηματική πίεση. ενώ συνειδητοποιούν παράλληλα το συναίσθημα της μοναξιάς τους. Κάποιοι άλλοι δε, αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση με εκδικητικότητα.

Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει στη ρουτίνα και τη σταθερότητα της καθημερινότητας τους, «βγαίνουν από τα νερά τους» με τις δραστηριότητες που μας επιβάλει αυτή η περίοδος.

Οι άνθρωποι χωρίς οικογένεια, αισθάνονται ακόμη περισσότερο αυτό το κενό καθώς η συγκεκριμένη εποχή αυξάνει τα αισθήματα μοναξιάς.

Το οικονομικό αδιέξοδο γίνεται εντονότερο, με την τάση υπερκαταναλωτισμού των ημερών.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες συντελούν στην αύξηση της τάσης κάποιων ανθρώπων να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ

“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”

Η επαγρύπνηση είναι το κλειδί

Αν και είναι αδύνατο να θεωρήσουμε τον εαυτό μας άτρωτο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούμε πάντοτε να μειώσουμε τους κινδύνους, παραμένοντας σε εγρήγορση. Οι συμβουλές μας λοιπόν είναι οι εξής:

#1 Να προσέχετε το περιβάλλον σας.

#2 Μην εκθέτετε τον εαυτό σας ως ευάλωτο στόχο για επίδοξους ληστές. Ένα αρπακτικό επιλέγει πάντοτε το πιο ευάλωτο θήραμα. Εάν περπατάτε γρήγορα, με αυτοπεποίθηση και δείχνοντας ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει γύρω σας, τότε δύσκολα θα επιλεχθείτε ως θύμα.

#3 Περπατήστε σκόπιμα στο αυτοκίνητό σας γρήγορα και σταθερά, έχοντας έτοιμα τα κλειδιά στο χέρι σας και διατηρώντας τη συνείδηση του περιβάλλοντος χώρου.

#4 Μην αφήνετε αντικείμενα εκτεθειμένα στο αυτοκίνητο σας.

#5 Βρείτε έναν ιδιαίτερο «χώρο» επάνω σας όπου το πορτοφόλι σας και η πιστωτική σας κάρτα δεν θα κινδυνεύουν.

#5 Θυμηθείτε: «Άδεια σπίτια και γεμάτα πορτοφόλια» είναι το σλόγκαν των ημερών για τους ληστές. Μην αφήνετε για πολλές ώρες μόνο του το σπίτι σας και μην κουβαλάτε επάνω σας περισσότερα χρήματα από όσα πραγματικά χρειάζεστε τη δεδομένη στιγμή.

#6 Αν περπατάτε στο δρόμο και βλέπετε έναν άνθρωπο ή μια ομάδα ανθρώπων και δεν αισθάνεστε άνετα, διασχίστε το δρόμο και περπατήστε από την άλλη πλευρά ή βρείτε μια διαφορετική διαδρομή για τον προορισμό σας.

#7 Οι κλέφτες των διακοπών, δεν ντρέπονται. Κλέβουν φιλόπτωχα ταμεία, εκκλησίες και παιδιά. Μην αφήσετε τα παιδιά σας να βγουν για κάλαντα, χωρίς τη συνοδεία τουλάχιστον ενός ενηλίκου.

#8 Να είστε πολύ προσεκτικοί στις συναλλαγές σας στο διαδίκτυο. Εάν μια τιμή φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε ΔΕΝ είναι αληθινή.

#9 Εάν βγείτε από το σπίτι σας βεβαιωθείτε ότι έχετε κλειδώσει όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Αφήστε ένα ραδιόφωνο ή την τηλεόραση ανοιχτή.

#10 Εάν σκοπεύετε να λείπετε για μεγάλο διάστημα, ενημερώστε κάποιον έμπιστο γείτονα να έχει το νου του στο σπίτι σας για ύποπτες κινήσεις.

#11 Αποφύγετε τις συγκρούσεις με την οικογένεια σας.

#12 Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

#13 Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος και το στρες σας. Να σκέφτεστε πάντα ότι «λίγες μέρες είναι – θα περάσουν».

#14 Πάραυτα, απολαύστε τις γιορτές!…

Καλά Χριστούγεννα…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

17 φρικτά εγκλήματα που συνέβησαν τα Χριστούγεννα – Γιατί καμιά φορά ο Άη Βασίλης κουβαλάει και τρομακτικά δώρα

Τρομακτικά πράγματα που έχουν συμβεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που θα σας κάνουν να ξανασκεφτείτε να βγείτε έξω για το ρεβεγιόν

ΠΗΓΕΣ: grunge.com, medium.com, tullamorelife.net, edology.com, oxygen.com, lylawyers.com.au, tac7usa.com, metro.co.uk, nhlegalblog.com, xanthi2.gr, xanthinews.gr, iefimerida.gr, irafina.gr, lifo.gr, thetoc.gr, cretalive.gr , fimes.gr, protothema.gr, paidiatros.com, σεμινάριο Εγκληματολογίας Tabula Rasa (Έλενα Μπολονάση)