δυο σύγχρονες εγκληματολογικές έννοιες μέσα στον Ποινικό Κώδικα
Ορολογίες – Ορισμοί
Σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό «Oxford English Dictionary» ο όρος «stalker» χρησιμοποιείται από τον 16ο αιώνα για να δείξει τον λαθροκυνηγό.
Από τα μέσα του 20ου αιώνα η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τα ΜΜΕ αναφερόμενη σε εμμονικούς ανθρώπους που παρενοχλούν διασημότητες. Το 1995 μια ερευνητική εργασία με τίτλο «Stalking Strangers & Lovers» πρωτο-χρησιμοποίησε τη λέξη «stalking» για να περιγράψει το φαινόμενο αντρών που μετά το χωρισμό τους κυνηγούσαν επιθετικά τις πρώην συντρόφους τους.
Σήμερα, «stalking» ονομάζουμε το μοτίβο εμμονικής και επαναλαμβανόμενης παρακολούθησης από ένα άτομο ή ομάδα, προς ένα άλλο άτομο. Τις περισσότερες φορές η συγκεκριμένη παρακολούθηση συνοδεύεται με απειλές, διασυρμό και ενόχληση, ψυχολογική ή και σωματική.
Στα ελληνικά, ο όρος «stalking» αποδίδεται ως «παρενοχλητική συμπεριφορά», «επίμονη καταδίωξη» ή «αθέατη καταδίωξη»
Το φαινόμενο του stalking ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας ονομάζεται «spouse stalking».
Η χρήση των σύγχρονων μέσων του διαδικτύου για stalking ονομάζεται «cyberstalking».
Το άτομο (ο δράστης) που κάνει το stalking, λέγεται «stalker» («αθέατος διώκτης»).
Σύμφωνα με έκθεση του 2002 από το Εθνικό Κέντρο για τα Θύματα του Εγκλήματος των ΗΠΑ:
«Σχεδόν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων που άμεσα ή έμμεσα μεταδίδει μια απειλή ή προκαλεί φόβο στο θύμα μπορεί να θεωρηθεί stalking».
«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στον υπερβολικό ζήλο ενός ανθρώπου και τον stalker. To stalking έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την πρόκληση φόβου», λέει ο Brook Zitek, ιατροδικαστής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Temple στη Φιλαδέλφεια.
Ανάλυση του φαινομένου stalking
Σε αντίθεση με άλλα εγκλήματα, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν μία πράξη, το stalking συχνά αποτελείται από μια σειρά ενεργειών. Ορισμένες μάλιστα από αυτές τις ενέργειες, αν τις δει κανείς μεμονωμένα, είναι απολύτως νόμιμες. Για παράδειγμα, η συλλογή πληροφοριών, η κλήση κάποιου στο τηλέφωνο, η αποστολή μηνυμάτων, η αποστολή δώρων, η αποστολή email, κοκ.
Καθίστανται όμως παράνομες όταν παραβιάζουν τον νομικό ορισμό της παρενόχλησης. Για παράδειγμα, μια ενέργεια όπως η αποστολή ενός κειμένου δεν είναι παράνομη, αλλά καθίσταται παράνομη όταν επαναλαμβάνεται συχνά σε έναν απρόθυμο παραλήπτη.
Οι μελετητές σημειώνουν ότι η πλειονότητα των ανδρών αλλά και των γυναικών παραδέχεται ότι μετά από έναν χωρισμό επιδίδονται σε διάφορες συμπεριφορές που μπορούν να θεωρηθούν ως stalking, απέναντι στο πρόσωπο που τους χώρισε.
Ένας stalker μπορεί να πάσχει από ερωτομανία, να έχει δηλαδή την ψευδή πεποίθηση ότι το θύμα του τον αγαπά. Μπορεί ακόμα να πιστεύει ότι το θύμα κινδυνεύει και ο ίδιος οφείλει να το προστατέψει.
Η συμπεριφορά του όμως μπορεί να είναι και εντελώς διαφορετική: Μπορεί να τρομοκρατήσει το θύμα του, να το απειλήσει, να προβεί σε βανδαλισμούς στην περιουσία του, να του επιτεθεί, σπανιότερα να το βιάσει ή ακόμα και να το δολοφονήσει.
Οι μορφές του stalking
Το stalking μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ενδεικτικά:
Επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις. Μηνύματα ή σημειώματα – όχι απαραίτητα απειλητικά. Αποστολή δώρων, λουλουδιών, γλυκών ή άλλων αντικειμένων.
Παρακολούθηση ή «τυχαία» εμφάνιση όπου κι αν πηγαίνει το θύμα. Αναμονή έξω από το σπίτι του θύματος, τη δουλειά, το αυτοκίνητο, την τάξη.
Βανδαλισμός ή καταστροφή περιουσίας. Εισβολή στο σπίτι ή το αυτοκίνητο.
Διαδικτυακές πρακτικές (cyberstalking). Για παράδειγμα, η δημιουργία πλαστού προφίλ στα Social Media για να ξεγελάσει το θύμα του και να κρατάει κάποια επαφή. Ή η δημοσίευση φωτογραφιών του θύματος. Είτε να «χακάρει» (hacking) τα email και τους λογαριασμούς του θύματος, κοκ.
Το προφίλ του stalker
Οι περισσότεροι stalkers είναι απομονωμένα άτομα, ντροπαλά και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωστόσο αισθάνονται ότι είναι πολύ σημαντικοί. Συνήθως έχουν προϋπάρχουσες ψυχωσικές διαταραχές, όπως παραληρηματική διαταραχή, σχιζο-συναισθηματική διαταραχή ή σχιζοφρένεια. Σε άλλες περιπτώσεις, οι stalkers εμφανίζουν διαταραχές ή νευρώσεις όπως μείζονα κατάθλιψη, διαταραχή προσαρμογής, καθώς και μια ποικιλία διαταραχών προσωπικότητας όπως αντικοινωνικές, οριακές ή ναρκισσιστικές.
Απέναντι στο θύμα του μπορεί να νιώθει θυμό, εμμονή, εξάρτηση, άρνηση, ζήλια εκδίκηση, και στόχος του είναι να προκαλέσει φόβο και πόνο στο θύμα.
Το stalking είναι ένα σοβαρό έγκλημα που κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινάει με αιτήματα. Τα αιτήματα εξελίσσονται σε απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις γίνονται απειλές. Σε ακραίες περιπτώσεις, οι απειλές κλιμακώνονται σε βία.
Κατηγορίες stalkers
Οι stalkers χωρίζονται σε κατηγορίες, μερικές από τις οποίες θα δούμε παρακάτω:
Οι απορριφθέντες (rejected stalkers)
Είχαν στο παρελθόν κάποια σχέση με το θύμα αλλά εκείνο την διέκοψε. Έτσι νιώθουν ότι το θύμα τους, λανθασμένα τους έχει απορρίψει. Στο πρώτο στάδιο του stalking νιώθουν πληγωμένοι και στοχεύουν στο να διορθώσουν αυτή την απόρριψη (η οποία μπορεί να είναι μία διακοπή σχέσης, ένα διαζύγιο, κοκ). Στο επόμενο στάδιο νιώθουν προσβεβλημένοι και αναζητούν δικαίωση μέσα από την εκδίκηση και την τιμωρία του θύματος.
Οι «μνηστήρες της Πηνελόπης» (incompetent suitors stalkers)
Πρόκειται για ανθρώπους που δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ερωτική σχέση με το θύμα (το οποίο τις περισσότερες φορές βρίσκεται ούτως ή άλλως σε κάποια άλλη σχέση). Τις περισσότερες φορές νιώθουν αυταπάτες ότι κατά βάθος το θύμα τους επιζητά, αγνοούν τα σήματα ότι το άλλο άτομο δεν ενδιαφέρεται και αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να επιβληθούν «για το καλό» και των δύο.
Οι αγανακτισμένοι – μνησίκακοι (resentful stalkers)
Νιώθουν ότι για κάποιο λόγο έχουν αδικηθεί από το θύμα και επιθυμούν να το εκδικηθούν τρομοκρατώντας το.
Οι «αδελφές ψυχές» (intimacy seekers stalkers)
Βλέπουν στο πρόσωπο του θύματος την αδελφή ψυχή τους και προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν μια οικεία και στοργική σχέση με το θύμα τους. Εάν όμως, παρ’όλες τις προσπάθειες τους, το θύμα αρνηθεί αυτή τη σχέση, τότε εύκολα γίνονται εκδικητικοί και επιθετικοί.
Τα αρπακτικά ή οι κυνηγοί (predatory stalkers)
Παρακολουθούν το θύμα με στόχο να σχεδιάσουν μία επίθεση σε αυτό. Επιζητούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο στην ζωή του θύματος. Πρόκειται για την κατηγορία που πιθανόν να επιχειρήσει και τον βιασμό του θύματος.
Ο εκδικητικός ή ο τρομοκράτης stalker (vengeance or terrorist stalker)
Η ιδιαιτερότητα αυτής της κατηγορίας είναι ότι ο εδώ stalker δεν επιδιώκει προσωπική σχέση με το θύμα του. Στόχος του είναι να το φέρει το θύμα σε τέτοιο σημείο που να πετύχει έναν συγκεκριμένο σκοπό.
Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος που πιστεύει ότι απολύεται χωρίς αιτιολόγηση από μια δουλειά του και στοχεύει στο να τρομοκρατήσει τον προϊστάμενο του να τον επαναπροσλάβει.
Ή ένας πολιτικός που προσπαθεί να κάνει τον πολιτικό του αντίπαλο να παραιτηθεί. Ή η τρομοκρατία ενός γιατρού που κάνει αμβλώσεις από ένα άτομο που είναι κατά των αμβλώσεων, ώστε να αποθαρρυνθεί.
Τύποι θυμάτων
Οι Αυστραλοί Mullen και Pathé στη μελέτη τους «A study of stalkers», εντόπισαν διαφορετικούς τύπους θυμάτων καταδίωξης, κυρίως ανάλογα με την προηγούμενη σχέση τους με τον stalker.
#1 Πρόσωπα από προηγούμενη σχέση (prior intimates): Θύματα δηλαδή που είχαν προηγούμενη στενή σχέση με τον stalker. Αποτελεί την πιο συνηθισμένη περίπτωση και ταυτόχρονα την περίπτωση όπου η χρήση βίας από τον stalker είναι πολύ πιθανή και μπορεί να καταλήξει μέχρι και σε δολοφονία.
#2 Πρόσωπα από περιστασιακές γνωριμίες και φίλοι (casual acquaintances and friends)
#3 Επαγγελματικές επαφές (professional contacts): Πρόσωπα που καταδιώκονται από πελάτες τους. Για παράδειγμα, γιατροί που καταδιώκονται από ασθενείς, καθηγητές που καταδιώκονται από μαθητές, κοκ.
#4 Επαφές μέσα από τον ίδιο χώρο εργασίας (workplace contacts)
#5 Τελείως άγνωστοι (strangers): Συνήθως ο stalker νιώθει θαυμασμό για το θύμα του, που καταλήγει πάντοτε σε ζήλια και συχνά σε μίσος.
#6 Διασημότητες (the famous): Πρόκειται για επώνυμα θύματα που ανήκουν στον καλλιτεχνικό χώρο, τον αθλητικό ή και τον πολιτικό. Συνήθως προβάλλονται συχνά από τα ΜΜΕ, ενώ αρκετές φορές ο stalker έχει δει από κοντά το είδωλό του σε μία τουλάχιστον δημόσια εμφάνιση.
Ψυχολογικές επιπτώσεις στα θύματα
Ακόμα και το πιο «ελαφρύ» stalking αρκεί για να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο θύμα: Αφενός διαταράσσεται η καθημερινότητα του μιας και μπορεί να υποχρεωθεί να αλλάξει διαδρομή μέχρι το σπίτι ή την εργασία του, να αλλάξει αριθμό τηλεφώνου, κοκ. Αφετέρου διαταράσσεται η ψυχολογία του αφού του δημιουργείται φόβος, νευρικότητα, αίσθηση απομόνωσης και αίσθηση κινδύνου.
Παγκόσμια νομοθεσία για το stalking
Οι ονομασίες για την περιγραφή του stalking διαφέρουν ανά χώρα, καθώς και η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος.
Αν και αρκετές χώρες δεν το έχουν εντάξει ακόμη μέσα στον Ποινικό τους Κώδικα, σταδιακά ολοένα και περισσότερες χώρες – συνήθως μετά από κάποιο έντονο περιστατικό – τροποποιούν τη νομοθεσία τους. Ενδεικτικά:
Κίνα: Ποινές: από απλό πρόστιμο μέχρι 7 έτη φυλάκισης. Η απλή όμως καταδίωξη δεν συνιστά έγκλημα, με αποτέλεσμα, πολλές περιπτώσεις που έχουν καταφύγει στις αρχές, να μην έχουν δικαιωθεί και τελικά να έχουν δολοφονηθεί από τον διώκτη τους.
Ιαπωνία: Απαγορεύεται μεν το stalking από το νόμο, θεωρείται όμως ασήμαντη παράβαση με πολύ μικρές ποινές.
Ινδία: Ποινή, από απλό πρόστιμο μέχρι 3 έτη φυλάκισης ή μέχρι 5 έτη φυλάκισης αν το αδίκημα επαναληφθεί.
Γαλλία: Τιμωρείται η «ηθική παρενόχληση», με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ.
Γερμανία: Ποινή, από απλό πρόστιμο μέχρι 3 έτη φυλάκισης.
Ιταλία: Ποινή, από 6 μήνες μέχρι 6 έτη φυλάκισης.
Ηνωμένο Βασίλειο: Ποινή, από απλό πρόστιμο μέχρι 5 έτη φυλάκισης.
Ολλανδία: Ορίζεται ως «έγκλημα παρενόχλησης» και τιμωρείται με ποινή από απλή χρηματική μέχρι 3 έτη φυλάκισης.
Ρωσία: Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρο άρθρο του Ποινικού τους Κώδικα για το stalking, υπάρχουν ξεχωριστές περιπτώσεις, όπως: «απειλή για φόνο», «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής», «παραβίαση του απόρρητου της αλληλογραφίας, των τηλεφωνικών συνομιλιών και άλλων μηνυμάτων», κοκ.
Με ποινές από απλές χρηματικές, καταναγκαστική εργασία (ποινή πολύ συνηθισμένη στη Ρωσία), μέχρι φυλάκιση έως 3 χρόνια.
Αυστραλία, Καναδάς: Ποινή, από απλό πρόστιμο μέχρι 10 έτη φυλάκισης.
Αμερική: Με πρώτη την Καλιφόρνια το 1990, πλέον και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ποινικοποιήσει το stalking.
… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ
“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”
Η νομοθεσία για το stalking στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, η ποινικοποίηση του φαινομένου του «stalking» ήρθε το 2018, με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, από το συμβούλιο της Ευρώπης. Ο τροποποιημένος Ποινικός Κώδικας του 2019 μέσα από το άρ. 333 ΠΚ συνιστά το stalking ως αδίκημα. Συγκεκριμένα:
Το άρθρο 333 του νέου Ποινικού Κώδικα
#1. Όποιος προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία απειλώντας αυτόν με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Με την ποινή του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται και όποιος, χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθησή του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής με τη χρήση τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκφρασμένη αντίθετη βούλησή του.
#2. Επιβάλλεται φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν η πράξη τελείται σε βάρος ανηλίκου ή προσώπου που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με αυτόν ή έχουν με αυτόν σχέση εργασίας ή υπηρεσίας. Η ίδια ποινή επιβάλλεται όταν η πράξη τελείται σε βάρος συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου ή σε βάρος συντρόφου κατά τη διάρκεια της συμβίωσης.
#3. Για την ποινική δίωξη της πράξης της παραγράφου 1 απαιτείται έγκληση.
Διάσημα θύματα που έχασαν τη ζωή τους από stalker
Οι διασημότητες αποκτούν εύκολα φανατικούς οπαδούς. Ωστόσο, το ίδιο εύκολα μπορούν να γίνουν στόχοι από εμμονικούς οπαδούς. Η λατρεία αυτή μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε stalking και να γίνει επικίνδυνη. Τα «αστέρια» που αναφέρονται παρακάτω, πλήρωσαν τραγικά το κόστος της διασημότητας τους με την ίδια τη ζωή τους.
1980, John Lennon (09.10.1940-08.12.1980)
Προφανώς η πιο διάσημη περίπτωση stalking σε celebrities.
Ο Mark Chapman πυροβόλησε το ίνδαλμα του στις 8 Δεκεμβρίου 1980, έξω από το διαμέρισμα του στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες μετά απ’ όταν είχε πάρει αυτόγραφο από τον Lennon.
Διαβάστε όλη την ιστορία της δολοφονίας του John Lennon εδώ: «Mark Chapman – Θα αφεθεί ποτέ ελεύθερος ο δολοφόνος του John Lennon;»
1989, Rebecca Schaeffer (06.11.1967-18.07.1989)
H νεαρή ηθοποιός δολοφονήθηκε από τον μανιακό θαυμαστή της Robert John Bardo.
O Bardo παρακολουθούσε την Rebecca Schaeffer για περισσότερο από 3 χρόνια. Της είχε στείλει δεκάδες ερωτικά γράμματα στα οποία η Schaeffer είχε κάνει το λάθος να απαντήσει φιλικά, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο στον Bardo να χτίσει μέσα στο ψυχωσικό μυαλό του την παραίσθηση ότι είχαν δεσμό. Από την μία την λάτρευε σαν θεά, από την άλλη τη μισούσε επειδή δεν μπορούσε να την έχει.
Επιχείρησε αρκετές φορές να ανέβει κοντά της στο πλατό την ώρα των τηλεοπτικών γυρισμάτων αλλά κάθε φορά τον σταματούσε η ασφάλεια της εκπομπής.
Μια ερωτική σκηνή της Schaeffer σε ένα τηλεοπτικό επεισόδιο ήταν η αφορμή να ξυπνήσει μέσα του την ζήλια και το αίσθημα της προδοσίας.
Αγόρασε ένα πιστόλι και αρχικά πυροβολούσε τις φωτογραφίες της μέσα στο δωμάτιο του. Στις 18 Ιουλίου 1989 η 21χρονη σταρ δολοφονήθηκε όταν άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός της στον εμμονικό θαυμαστή της.
1993, Monica Seles (02.12.1973-)
Η διάσημη τενίστρια μαχαιρώθηκε από έναν εξαγριωμένο υποστηρικτή της αντίπαλης παίκτριας Steffi Graf.
Η Seles είχε νικήσει την Graf στον τελικό του Australian Open τον Ιανουάριο του 1993.
Στις 30 Απριλίου, κατά τη διάρκεια ενός προημιτελικού αγώνα με τη Magdalena Maleeva στο Αμβούργο στη Γερμανία η Monica Sales προηγήθηκε και πάλι. Τότε ο Gunter Parche έτρεξε ανάμεσα από το πλήθος και μαχαίρωσε τη Seles ανάμεσα στις ωμοπλάτες της.
Σύμφωνα με τον Parche τραυμάτισε τη Sales ώστε να μην μπορέσει να αγωνιστεί και η Grag να γίνει ξανά η Νο 1 παίκτρια.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, η Seles απουσίασε από το τένις για δύο χρόνια και υπέφερε από κατάθλιψη και από διατροφική διαταραχή.
1994, Andres Escobar (13.03.1967-02.07.1994)
Ο Κολομβιανός ποδοσφαιριστής, με ένα αυτο-γκολ εις βάρος της ομάδας του στον αγώνα εναντίων των Ηνωμένων Πολιτειών, οδήγησε την Κολομβία στον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Δέκα μέρες αργότερα, στις 2 Ιουλίου 1994, ενώ διασκέδασε στο Restaurante el Indio με φίλους, ο Escobar βρέθηκε μπροστά σε μια παρέα 3 ανδρών. Ένας από αυτούς, ο Humberto Munoz Castro άρχισε να τον πυροβολεί. Πυροβόλησε 12 φορές και φώναζε «Γκοοοολ!» μετά από κάθε πυροβολισμό.
Ο δολοφόνος ήταν φανατικός οπαδός, τόσο της Εθνικής ομάδας της Κολομβίας όσο και του ίδιου του Andres Escobar. Αλλά το ίνδαλμα του τον είχε προδώσει…
Σημείωση: Αν και θεωρήθηκε περίπτωση stalking, η εφημερίδα Los Angeles Times ισχυρίστηκε αργότερα ότι η δολοφονία του Escobar ήταν εντολή Κολομβιανών εμπόρων ναρκωτικών που είχαν στοιχηματίσει υπέρ της Κολομβίας στον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα.
1995, Selena (16.04.1971-31.03.1995)
Η Selena Quintanilla – Perez ήταν Λατίνα τραγουδίστρια γνωστή ως «η Βασίλισσα της μουσικής Tejano». Η Yolanda Saldivar ήταν μία από τις πολλές φανατικές θαυμάστριες της.
Όταν η Saldivar ζήτησε από τη Selena την άδεια της να δημιουργήσει ένα Fun Club και μια μπουτίκ με προϊόντα γύρω από την τραγουδίστρια, η Selena δεν μπορούσε να φανταστεί που θα οδηγούσε η συγκατάβαση της.
Στις 31 Μαρτίου 1995 η Selena επισκέφθηκε την Saldivar στο μοτέλ Days Inn στο Τέξας για να της πει ότι είχε μάθει ότι η Saldivar υπεξαιρούσε χρήματα από την μπουτίκ. H Saldivar που θεώρησε ότι προδόθηκε από το ίνδαλμά της, την πυροβόλησε. Η σφαίρα βρήκε τη Selina στον δεξί της ώμο και έκοψε μια αρτηρία. Σοβαρά τραυματισμένη, έτρεξε στο λόμπι για βοήθεια. Από πίσω την κυνηγούσε η Saldivar φωνάζοντας την «σκύλα!». Τελικά η 23χρονη τραγουδίστρια κατέρρευσε στο πάτωμα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά μία ώρα αργότερα ξεψύχησε λόγω μεγάλης απώλειας αίματος.
Η ζωή της μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1997 στην ταινία «Selena» με πρωταγωνίστρια την Jennifer Lopez.
1997, Gianni Versace (02.12.1946-15.07.1997)
Το πρωί της 15ης Ιουλίου 1997, ο θρυλικός μεγιστάνας της μόδας, Gianni Versace, επέστρεφε στην έπαυλή του στο Miami από μια καφετέρια, όταν πυροβολήθηκε δύο φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού από τον Andrew Cunanan. O Cunanan είχε γνωρίσει τον σχεδιαστή μόδας το 1990 και από τότε έπλασε στη φαντασία του ότι είχαν γίνει φίλοι, γεγονός που η οικογένεια του Versace αρνήθηκε κατηγορηματικά.
Έξι ημέρες μετά τη δολοφονία του Versace, το σώμα του Cunanan βρέθηκε σε ένα πλωτό σπίτι στο Miami. Ο θάνατός του θεωρήθηκε αυτοκτονία. Οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν ότι είχε δολοφονήσει άλλους 5 ανθρώπους πριν τον Versace, χωρίς φανερά κίνητρα.
2004, Dimebag Darrell (20.08.1966-08.12.2004)
Ο Darrell ήταν κιθαρίστας του heavy metal συγκροτήματος «Damage plan». Στις 8 Δεκεμβρίου 2004 πυροβολήθηκε από έναν θαυμαστή του στη σκηνή, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Ohio.
Ο δολοφόνος Nathan Gale ήταν ένας φανατικός θαυμαστής του προηγούμενου συγκροτήματος του Darrell, τους «Pantera». Κατηγόρησε το ίνδαλμά του ότι επειδή αποχώρησε από το συγκρότημα, η μπάντα διαλύθηκε.
«Σκότωσες τους Pantera» φαίνεται να του φώναξε την ώρα που τον πυροβόλησε. Ο δράστης συνέχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν σωματοφύλακα και τρεις παρευρισκόμενους πριν πέσει κι ο ίδιος νεκρός από τη σφαίρα ενός αστυνομικού.
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο Gale πίστευε ότι ο ίδιος είχε γράψει τα τραγούδια των Pantera και ο Darrell του τα είχε κλέψει.
2016, Christina Grimmie (14.03.1994-10.06.2016)
Το ανερχόμενο αστέρι που ήρθε 3η στο γνωστό ριάλιτι «The Voice» υπέγραφε αυτόγραφα στις 10 Ιουνίου 2016, μετά το τέλος μιας συναυλίας της στο The Plaza Live, στο Orlando στη Florida.
Όταν την πλησίασε ο θαυμαστή της Kevin James Loibl, η Grimmie άνοιξε τα χέρια της γιατί πίστευε ότι ερχόταν για να την αγκαλιάσει. Εκείνος όμως σήκωσε το πιστόλι που κρατούσε και την πυροβόλησε, μια φορά στο κεφάλι και δύο στο στήθος. Αμέσως μετά ο Loibl αυτοπυροβολήθηκε.
Ο 27χρονος Loibl περνούσε όλη του την ημέρα βλέποντας τα μουσικά video clips της Grimmie. Τον τελευταίο καιρό είχε κάνει επίπονη αυστηρή δίαιτα για να χάσει βάρος, είχε κάνει εμφύτευση μαλλιών και λεύκανση στα δόντια. Όλα αυτά ελπίζοντας να γίνει πιο ελκυστικός για το ίνδαλμά του.
Οι 8 πιο σασπένς ταινίες stalker που θα σας κάνουν να κοιτάζετε πάνω από τον ώμο σας
Τα πιο πετυχημένα θρίλερ, είναι αυτά που συνδυάζουν το σασπένς με τον ψυχολογικό τρόμο της πραγματικής ζωής. Οι ταινίες με θέμα το stalking δημιουργούν μια τέτοια ατμόσφαιρα στηριζόμενες στον αρχέγονο φόβο που κάποια στιγμή νιώθουμε ότι κάποιος μας παρακολουθεί ή κάποιος άγνωστος μας κοιτάζει επίμονα.
Και γίνεται ακόμη πιο τρομακτικό, όταν αυτή η οντότητα του stalker ξαφνικά συνδέεται με τη ζωή του θύματος και ξεκινάει ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι.
Ενδεικτικά, έχω επιλέξει 8 τέτοιες ταινίες που προσωπικά θεωρώ πολύ ρεαλιστικές (άρα και πολύ τρομακτικές).
(2022) «Watcher». Σκηνοθεσία: Chloe Okuno. Παίζουν: Maika Monroe, Karl Glusman.
(2020) «Unhinged». Σκηνοθεσία: Derrick Borte. Παίζουν: Russell Crowe, Caren Pistorius.
(2019) «The Fanatic». Σκηνοθεσία: Fred Durst. Παίζουν: John Travolta, Devon Sawa.
(2002) «One Hour Photo». Σκηνοθεσία: Mark Romanek. Παίζουν: Robin Williams, Connie Nielsen.
(1997) «I know what you did last summer». Σκηνοθεσία: Jim Gillespie. Παίζουν: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar.
(1996) «The Cable Guy». Σκηνοθεσία: Ben Stiller. Παίζουν: Jim Carrey, Matthew Broderick.
(1991) «Cape Fear». Σκηνοθεσία: Martin Scorsese. Παίζουν: Robert De Niro, Nick Nolte, Jessica Lange.
(1987) «Fatal Attraction». Σκηνοθεσία: Adrian Lyne. Παίζουν: Michael Douglas, Glenn Close.
Μανία καταδίωξης
Φυσικά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις stalking πραγματικές. Σύμφωνα με μελέτη του 2004 των Sheridan και Blaauw, το 11% των ισχυρισμών για stalking αποδείχτηκαν ψευδείς. Από αυτούς τους ψευδούς ισχυρισμούς, το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν από άτομα που έπασχαν από αυταπάτες και είχαν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα.
Προστατευθείτε
Το stalking μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε και από οποιονδήποτε. Συχνά δε ο stalker φοράει την «αγγελική του μάσκα» όταν βρίσκεται μπροστά στο θύμα του και αργεί να αποκαλυφθεί.
Ποτέ μην υποτιμάτε μια απειλή. Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένεια σας για αυτό που σας συμβαίνει.
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υποβάλετε μια αναφορά στην αστυνομία όταν ισχύει ένα ή και περισσότερα από τα παρακάτω:
Κάποιος επικοινωνεί επανειλημμένα μαζί σας και σας παρενοχλεί, εμφανίζεται πάντοτε εκεί που βρίσκεστε, σας προσβάλει, δεν δέχεται το «όχι» για απάντηση, σας απειλεί έμμεσα ή άμεσα, βλάπτει εσάς ή την περιουσία σας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Σχολιάστε