Η υπόθεση του πρώτου αναγνωρισμένου κατά συρροή δολοφόνου της Κύπρου
«Επανάληψη, επανάληψη, επανάληψη…» («Replay, replay, replay»), τραγουδούσε η Ελληνογεωργιανή Τάμτα τον Μάιο του 2019, εκπροσωπώντας την Κύπρο στον Διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.
Λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, η Κύπρος, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, είχε συγκλονιστεί από την αποκάλυψη του «Ορέστη», του κατ’ «επανάληψη» δολοφόνου που διέπραξε 7 δολοφονίες, ανάμεσα τους και δυο ανήλικα παιδιά, από το Σεπτέμβρη του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2018.
Η αρχή – το πρώτο πτώμα
Όλα ξεκίνησαν στις 14 Απριλίου, όταν νεαροί Γερμανοί τουρίστες που είχαν επισκεφθεί το μεταλλείο Κοκκινόγιας στο Μιτσερό, στην επαρχία Λευκωσίας, για να βγάλουν φωτογραφίες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πτώμα στο φρεάτιο του μεταλλείου.
Την επόμενη ημέρα αναγνωρίστηκε το πτώμα ως η 38χρονη Mary Rose από τις Φιλιππίνες που αγνοείτο από τον Μάιο 2018, μαζί με την 6χρονη κόρη της Sierra.
Η λάθος σύλληψη
Οι Αρχές προσανατολίζονται στον πρώην σύζυγο της Mary Rose και πατέρα της Siera και τον συλλαμβάνουν στις 16 Απριλίου. Ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξη με την υπόθεση. Δηλώνει μάλιστα στην αστυνομία ότι κι ο ίδιος την αναζητούσε μιας και αγνοείται και η κόρη τους.
Η ανακάλυψη του «Ορέστη»
Ταυτόχρονα, στο σπίτι του θύματος κατάσχεται ο υπολογιστής της για να ερευνηθεί. Το Τμήμα Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάνει εξονυχιστικό έλεγχο στα δεδομένα του υπολογιστή και στις 17 Απριλίου εντοπίζει συνομιλίες μέσω Facebook με κάποιον άγνωστο λογαριασμό με όνομα “Ορέστης”, ο οποίος λίγο μετά τον εντοπισμό της σορού της Mary Rose είχε διαγραφεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκάτοικος της Marry Rose είχε δηλώσει την εξαφάνισή της φίλης της και της κόρης της από τις 4 Μαΐου του 2018. Τότε είχε δώσει στις Αρχές το τηλέφωνο κάποιου «Ορέστη» τον οποίο της είχε πει η Mary Rose ότι θα συναντούσε. Η αστυνομία κάλεσε τον συγκεκριμένο αριθμό αλλά διαπίστωσε πως ήταν εκτός λειτουργίας.
Ο Ορέστης στην αστυνομία
Ξεσκονίζοντας σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα ίχνη του «Ορέστη», η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οδηγήθηκε στο email που ήταν συνδεμένος ο λογαριασμός του Ορέστη. Κάτοχος του email ήταν ο 35χρονος Νίκος Μεταξάς. Την Πέμπτη 18 Απριλίου συλλαμβάνεται.
Στην έρευνα που γίνεται στο σπίτι του, βρίσκεται ένα κομμάτι μπλε σχοινί, ίδιο με αυτό το που ήταν δεμένο το θύμα.
Ποιος ήταν ο Νίκος Μεταξάς
Οι πληροφορίες για το παρελθόν του δολοφόνου που έχουν βγει στη δημοσιότητα μέχρι σήμερα, είναι ελάχιστες.
Ο Νίκος Μεταξάς γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1984. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με Βουλγάρικα ΜΜΕ, η μητέρα του ήταν από τη Βουλγαρία και τον εγκατέλειψε όταν ήταν πολύ μικρός.
«Ο δολοφόνος έχει ρίζες από τη Βουλγαρία, η μητέρα του είναι από τη Στάρα Ζαγόρα (Νότια Βουλγαρία) και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περισσότερα θύματα. Μία από τις τελευταίες γυναίκες που είχαν συναντηθεί μαζί του πριν από τη σύλληψή του ήταν ένα μοντέλο από τη Βουλγαρία, ονόματι Teya Georgieva», δήλωσε ο ανταποκριτής του δικτύου NOVA στην Αθήνα. (fimes.gr, 05.2019)
Για τον πατέρα του λέγεται ότι είναι μουσουλμάνος από το κατεχόμενο χωριό Δίκωμο. Γνώρισε τη γυναίκα του στη Σόφια όταν είχε πάει να σπουδάσει με υποτροφία του ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού – μετεξέλιξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου). Σήμερα είναι συνταξιούχος της ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου – η Κυπριακή ΔΕΗ).
Ο Νίκος Μεταξάς αξιωματικός καριέρας
Ο «Ορέστης» σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα. Ήταν, μέχρι τη σύλληψή του το 2019, ίλαρχος στην Εθνική Φρουρά (ο στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας).
Μάλιστα, το διάστημα 3 με 15 Μαρτίου 2019, ένα μήνα δηλαδή πριν αποκαλυφθεί η φρικιαστική δράση του, βρισκόταν στην Ελλάδα ως μαθητής στο ΠΚΕΕΥΕ (Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης) στο Κιλκίς, ένα κέντρο εκπαίδευσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης από τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο οικογενειάρχης Νίκος Μεταξάς
Ο Νίκος Μεταξάς ήταν παντρεμένος, χωρισμένος και είχε δύο παιδιά, 6 και 7 ετών. Σύμφωνα με το reporter.com.cy, τον Ιούνιο του 2018, η πρώην σύζυγος του είχε προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία εκφράζοντας φόβους για βίαιη συμπεριφορά και απειλές που εκτόξευσε προς το πρόσωπο της. Μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι ο Μεταξάς μετά από καβγά που είχαν, άρχισε να σπάει πράγματα στο σπίτι, φωνάζοντάς της «δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάνω».
Η γυναίκα εξέφρασε φόβους για την σωματική ακεραιότητα της ίδιας και των παιδιών της και ζήτησε να γίνουν συστάσεις στον σύζυγό της χωρίς όμως να επιθυμεί την ποινική του δίωξη. Η αστυνομία, όντως προέβη σε συστάσεις και ο ίλαρχος απολογήθηκε λέγοντας πως δεν σκόπευε να κάνει κακό στη γυναίκα του, αλλά ήταν εκνευρισμένος λόγω της απαίτησης της για διαζύγιο, το οποίο ο ίδιος δεν επιθυμούσε.
Ο φωτογράφος Νίκος Μεταξάς
Αγαπημένο χόμπι του «Ορέστη», ήταν η φωτογραφία.
Με αφορμή τη συμμετοχή του σε μια έκθεση φωτογραφίας, στις 30 Φεβρουαρίου 2017 ο Νίκος Μεταξάς μίλησε στο ΡΙΚ.
Δείτε το βίντεο:
Όταν ο Νίκος Μεταξάς μιλούσε στην κρατική τηλεόραση για…τέχνη | AlphaNews
Η πρώτη ομολογία
Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 ο Νίκος Μεταξάς ομολογεί το φόνο της της Mary Rose. Για την 6χρονη κόρης της δήλωσε αρχικά ότι πέθανε τυχαία από ασφυξία που προκλήθηκε από εισρόφηση εμεσμάτων. Τότε ο ίδιος φοβήθηκε και πέταξε το άψυχο κορμί του μικρού κοριτσιού στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο.
Το δεύτερο πτώμα
Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο 20 Απριλίου στο φρεάτιο του Μιτσερό οι Αρχές ανακαλύπτουν ένα ακόμη πτώμα. Πρόκειται για την Arian Palanas Lozano επίσης από τις Φιλιππίνες.
Ο Μεταξάς δεν δυσκολεύτηκε να ομολογήσει και αυτόν τον φόνο.
«Μετά που έκανα τον φόνο της Mary Rose περιστασιακά ερχόταν στο νου μου η στιγμή που την σκότωνα και αντί να νιώθω άσχημα και απέχθεια ένιωθα ωραία. Έκτοτε όποτε έκανα σεξ με γυναίκα ένιωθα ότι ήθελα να το ξανακάνω», είπε στους ανακριτές.
Με αυτόν τον τρόπο “δικαιολόγησε” το δεύτερο φόνο:
«Ενώ κάναμε σεξ, την ώρα που τέλειωνα, ένιωσα την ανάγκη να την σκοτώσω. Την άρπαξα με τα δύο μου χέρια και την κρατούσα δυνατά μέχρι την ώρα που σταμάτησε να κουνιέται ενώ ταυτόχρονα τέλειωνα. Ήμουν που πάνω της και την έβλεπα την ώρα που την έπνιγα».
Η εξαφάνιση της Arian Palanas Lozano είχε δηλωθεί από τις 23 Ιουλίου 2018.
Νέες ομολογίες – νέα θύματα
Οι ομολογίες του «Ορέστη» συνεχίστηκαν. Την Πέμπτη 25 Απριλίου ο Νίκος Μεταξάς είπε στους ανακριτές του ότι συνέχιζε να συναντά διάφορες γυναίκες περιστασιακά. Στο τηλέφωνό του (το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ) είχε κρατήσει συνομιλίες και μηνύματα με αυτές τις γυναίκες καθώς και κάποια βίντεο.
Στη συνέχεια έκατσε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των ανακριτών του και έγραψε σε ένα χαρτί και τις 7 δολοφονίες που είχε κάνει, καθώς και τα σημεία όπου είχε “ξεφορτωθεί” τα πτώματα.
Λίγες ώρες αργότερα, ύστερα από την υπόδειξη σκηνής από τον ίδιο τον Μεταξά, εντοπίστηκε το πτώμα της Ασμίτα Κάχα Ανού, από το Νεπάλ, σε πηγάδι στο πεδίο βολής Ξυντούς στην Ορούντα.
Τρεις μέρες αργότερα, ανήμερα το Πάσχα στις 28 Απριλίου, και πάλι με τον ίδιο τον Μεταξά να τους καθοδηγεί, εντοπίστηκε μία βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό. Μέσα στη βαλίτσα βρισκόταν το πτώμα της 36χρονης Ρουμάνας Livia Florentina Burea.
Η γυναίκα αγνοούνταν μαζί με την 8χρονη κόρη της για 3 χρόνια.
Δείτε το βίντεο:
«Έτσι ΑΝΑΚΡΙΘΗΚΕ κι ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ο Νίκος Μεταξάς τις 7 δολοφονίες …»
«Γιατί σκότωσα τα δυο παιδιά»
Η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Μεταξάς για τον λόγο που σκότωσε τα δύο μικρά κορίτσια 6 και 8 ετών, ήταν πολύ κυνική:
«Γιατί με είδαν».
Πιο συγκεκριμένα, για την 8χρονη Elena-Natalia είπε:
«Με είδε όταν πήγα στο σπίτι. Δεν ήθελα να ρισκάρω αν αποκαλυφθεί το έγκλημά μου να με αναγνωρίσει και να πει στους αστυνομικούς ποιος είμαι».
Για την 6χρονη Sierra, δήλωσε:
«Εκείνη δεν με είχε δει, αλλά επειδή ήθελα να μεταφέρω το πτώμα της μάνας της σε βαλίτσα, δεν ήθελα να ρισκάρω να με δει το παιδί».
Παραίτηση Υπουργού Δικαιοσύνης & παύση Αρχηγού της Αστυνομίας
Η δημόσια κατακραυγή για τον τρόπο που χειρίστηκε η αστυνομία τις εξαφανίσεις των γυναικών ήταν τόσο μεγάλη που την Πέμπτη 2 Μαΐου ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνάς Νικολάου, υπέβαλε την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Νικολάου ανακοίνωσε την απόφασή του λίγη ώρα μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
«Παραιτήθηκα για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο. Η συνείδηση και οι Αρχές μου, μού επιβάλλουν την παραίτηση. Πρόθεσή μου είναι όπως σήμερα αποταθώ στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ώστε να διορίσει ανεξάρτητη επιτροπή ανακριτών για να αναζητήσει τις ευθύνες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
24 ώρες αργότερα ακολούθησε η παύση (υποχρεωτική παραίτηση) του Αρχηγού της Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου.
Δείτε ρεπορτάζ του BBC για τον Μεταξά:
Nicos Metaxas, Serial Killer
Οι επόμενες βαλίτσες θανάτου
Τα γεγονότα τρέχουν δραματικά.
Την Κυριακή 5 Μαΐου εντοπίζεται στην Κόκκινη λίμνη άλλη μια ταξιδιωτική βαλίτσα, όπου μέσα βρίσκεται η σορός της 8χρονης Έλενας – Ναταλίας.
Την Τρίτη 4 Ιουνίου εντοπίστηκε η 3η βαλίτσα που περιείχε τη σωρό της 29χρονης Φιλιππινέζας Maricar Valdez Arquila, της οποίας τα ίχνη είχαν χαθεί από τις 13 Δεκεμβρίου 2017.
Και τέλος, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, εντοπίστηκε στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο η τελευταία βαλίτσα με τη σορό της 6χρονης Sierra.
Συγκεντρωτικά τα 7 θύματα (με τη σειρά που έγιναν τα εγκλήματα)
#1. Η 30χρονη Livia Florentina Burea, από τη Ρουμανία.
#2. Η 8χρονη κόρη της Elena-Natalia Burea.
#3. Η 29χρονη Maricar Valdez Arquiola, από τις Φιλιππίνες.
#4. Η 38χρονη Mary Rose Infante (Tiburcio), από τις Φιλιππίνες.
#5. Η 6χονη κόρη της Sierra Graze Seucaliuc.
#6. Η 30χρονη Asmita Khadka Bista, από το Νεπάλ.
#7. Η 28χρονη Arian Palanas Lozano, από τις Φιλιππίνες.
Υπάρχουν κι άλλα θύματα;
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι Αρχές του ψευδοκράτους ζήτησαν βοήθεια από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού έχουν στοιχεία που συνδέουν τον Νίκο Μεταξά με την εξαφάνιση της 40χρονης Νταμ Θι Χοκ από το Βιετνάμ. Το πτώμα της 40χρονης εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου 2019.
Επιπλέον, τα Βουλγάρικα ΜΜΕ υποπτεύονται τον Μεταξά για τρεις αγνοούμενες γυναίκες στη Βουλγαρία.
Δείτε το βίντεο:
Άλλες τρεις γυναίκες από Βουλγαρία στα θύματα του “Ορέστη”; | AlphaNews
Σκιαγράφηση του προφίλ του δράστη
Ο καθηγητής εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης, διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν πρόκειται για εγκλήματα φυλετικού μίσους.
Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε σε δύο τάσεις που σχετίζονται με την προβολή από τα μέσα: «Η μία είναι να θέλει να λυτρωθεί από κάποιους “δαίμονες” που είχε μέσα του και που τον οδηγούσαν στον φόνο και η άλλη είναι να παίξει τον ρόλο του “αντιήρωα” ή του “εκδικητή” κάτι το οποίο προφανώς απολαμβάνει».
Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος, ο ναρκισσισμός είναι ισχυρή παράμετρος στους εγκληματίες. «Πολλοί χαίρονται και προσποιούνται, γινόμενοι έτσι όμηροι του προσωπείου τους».
Τίθεται, επίσης, και το ενδεχόμενο αυτοηρωοποίησής του:
«Πιθανόν να ήθελε να γίνει ο ίδιος ένας αρνητικός ήρωας, ένας αντιήρωας, που θα τον γράψει σε μαύρες σελίδες η ιστορία της Κύπρου, της παγκόσμιας εγκληματολογίας, των μεγάλων εγκληματιών… με τον τρόπο αυτό θα γίνει διάσημος, προ και μετά θάνατον». (cnn.gr, 11.05.2019).
Ψυχολόγοι που τον παρακολούθησαν περιέγραψαν τον Μεταξά ως άνδρα με αλλόκοτα συναισθήματα, ηθικής και ντροπής.
Λίγες ημέρες πριν οδηγηθεί ο Μεταξάς στο Δικαστήριο εξομολογήθηκε σε ιερωμένο τα εγκλήματά του.
Η δίκη
Η δίκη του «Ορέστη» έγινε στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, στις 24 Ιουνίου 2019, μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο 35χρονος έφτασε στο δικαστήριο, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο υπό αυστηρή αστυνομική συνοδεία.
Όπως είχε επιλέξει καθ’ όλη τη διάρκεια των ανακρίσεών του, έτσι και κατά τη δίκη αρνήθηκε συνήγορο υπεράσπισης και προτίμησε να εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του.
Ο Μεταξάς παραδέχθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και τις 7 δολοφονίες.
Στο δικαστήριο δήλωσε ότι τα δυο μικρά κορίτσια τα σκότωσε με στραγγαλισμό μετά την δολοφονία των μητέρων τους, γιατί πίστευε πως οι μητέρες τους τα εξέδιδαν. Μάλιστα όπως είπε, όταν σκότωσε την 6χρονη Σιέρρα σκεφτόταν την σφαγή των Ελλήνων το 1922.
Ανέφερε ακόμα ότι δεν πέρασε ούτε μια μέρα που να μην σκέφτηκε τα δύο ανήλικα θύματα του.
Ο ανακριτής εξήγησε ενώπιον δικαστηρίου, ότι ο κατηγορούμενος γνώριζε τα θύματά του μέσω Facebook και Badoo (δωρεάν εφαρμογή γνωριμιών). Ανάφερε ακόμη ότι ο λογαριασμός «Orestis35» συνδέθηκε για τελευταία φορά στις 14 Απριλίου 2019, ημέρα κατά την οποία εντοπίστηκε η σορός του πρώτου θύματος. Στη συνέχεια ο λογαριασμός διαγράφηκε, σε μια προσπάθεια του «Ορέστη» να καλύψει τα ίχνη του.
Η δημόσια συγνώμη
Στην απολογία του ενώπιον δικαστηρίου ο Νίκος Μεταξάς δήλωσε:
«Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και αποδέχομαι τις συνέπειες. Αναγνωρίζω πως, το γεγονός ότι έχω μετανοήσει ειλικρινά για τις πράξεις μου, δεν μπορεί να αντιστρέψει τις τραγικές συνέπειες αυτών. Όσο και να το θέλω, δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο για να μην κάνω όσα έκανα. Αυτά που μπορώ να κάνω, πρώτο είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των υποθέσεων, παρέχοντας ότι πληροφορίες μου ζητηθούν και παραδεχόμενος ενοχή, να μη ζημιώσω και άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας.
Δεύτερον, να εκφράσω μεταμέλεια και να απολογηθώ, πρώτα προς τις ψυχές των θυμάτων μου, τους συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τον άδικο πόνο που προκάλεσα και να ελπίζω ότι η απονομή της δικαιοσύνης θα αποτελέσει ένα ελάχιστο βάλσαμο.
Έπειτα, προς τα παιδιά μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια μου για την στεναχώρια που περνούν και θα περάσουν, χωρίς κανείς τους να έχει φταίξει ποτέ σε τίποτα.
Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία, η οποία είμαι βέβαιος ότι διερωτάται γιατί και πώς ένας άνθρωπος, μέλος της, έφτασε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση.
Οπότε, το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες.»
Η μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της Κύπρου
Στις 26 Ιουνίου 2019 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχο τον 35χρονο και στις 12 καθ’ ομολογία κατηγορίες, 7 φόνους εκ προμελέτης και 5 απαγωγές.
Ο Νίκος Μεταξάς καταδικάστηκε σε 7 φορές ισόβια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της Κύπρου.
Αναλυτικά, το Κακουργιοδικείο επέβαλε διαδοχικές ποινές για τους πέντε φόνους, ενώ στα διπλά φονικά (με θύματα μητέρες και παιδιά), οι ποινές είναι συντρέχουσες, αφού διαπράχθηκαν τον ίδιο χρόνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα έχει δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο επ’ Αδεία Αποφυλάκισης μιας και δεν θα αποφυλακιστεί ποτέ.
Δείτε το βίντεο:
Οι κυνικές παραδοχές του κατά συρροή δολοφόνου που “πάγωσαν” το δικαστήριο
Η οικονομική βοήθεια από τον Χατζηιωάννου
To Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου («Stelios Philanthropic Foundation») πρόσφερε στους κοντινότερους συγγενείς των θυμάτων του «Ορέστη» το ποσό των 70.000 ευρώ (από 10.000€ στον καθένα).
Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου δήλωσε σχετικά σε δελτίο Τύπου:
«Γνωρίζω καλά ότι κανένα ποσό δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων, αλλά εκφράζοντας πιστεύω το σεβασμό των συμπατριωτών μου Κυπρίων στην ιερότητα του ανθρώπινου πλάσματος, ανεξάρτητα από θρησκεία, εθνικότητα, φυλετική καταγωγή ή άλλο κριτήριο αισθάνομαι την ανάγκη να προσφέρω αυτή τη βοήθεια, ώστε οι σύζυγοι, γονείς, παιδιά που έμειναν πίσω στη ζωή να μπορούν να καλύψουν κάποια έξοδα και ανάγκες που πιθανόν να έχουν αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Επιπλέον πρόσφερε στα δύο ανήλικα παιδιά του δράστη το ποσό των 20.000 ευρώ (από 10.000€ στο καθένα) για κάλυψη των εξόδων για την εκπαίδευση τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου είχε προσφέρει επίσης το ποσό των 505.000 ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι το 2018. (protothema.gr, 20.06.2019).
Η κατηγορία για “βιασμό” που θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον ρου της ιστορίας
Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, μετά από τις αποκαλύψεις για τη δράση του «Ορέστη», μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες κατήγγειλε ότι ο Νίκος Μεταξάς την είχε βιάσει πριν από περίπου δύο χρόνια. Η γυναίκα αισθάνεται πλέον ενοχή που δεν είχε προβεί νωρίτερα στην καταγγελία, θεωρώντας ότι αν το είχε πράξει, ενδεχομένως να είχε προλάβει και να είχε αποτρέψει τις εξελίξεις.
Η καταγγελία της συγκεκριμένης γυναίκας, συνάδει με την καταγγελία του ίδιου, την οποία φέρει στο φως το reporter.com.cy.
Ο Νίκος Μεταξάς τον Φεβρουάριο του 2017 είχε προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, ισχυριζόμενος ότι δέχεται απειλές από γυναίκα η οποία ισχυρίζεται ότι την βίασε. Όπως φαίνεται, ο Μεταξάς ήθελε είναι να προλάβει τυχόν καταγγελία της γυναίκας.
Στην καταγγελία του αναφέρεται:
«Στις 28/02/2017 και περί ώρα 18:50 προσήλθε στο σταθμό ο Νικόλαος Μεταξάς από την … και ανέφερε πως δέχεται τηλεφωνικές απειλές και απειλητικά μηνύματα από την πρώην φίλη του … τηλέφωνο … για βιασμό της. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο η συνεύρεση τους έγινε κοινή συναινέσει χωρίς την άσκηση βίας. Σε γραπτή κατάθεση που δηλώνει ότι αναφέρει το γεγονός για να είναι σε γνώση της Αστυνομίας για πιθανή καταγγελίας εναντίον του και πως το παρόν στάδιο δεν επιθυμεί την παραπέρα ανάμειξη της Αστυνομίας».
… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ
“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”
Οι παραλείψεις των Αρχών
Μετά από το σάλο που ξέσπασε από τις δολοφονίες Μεταξά, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τυχόν παραλείψεις από πλευράς των Αρχών σε ότι αφορά τις διαδικασίες για υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 παραδόθηκε το πόρισμα των 445 σελίδων στη Νομική Υπηρεσία, καταλογίζοντας ευθύνες σε 15 αστυνομικούς οι οποίοι είχαν δεχθεί καταγγελίες για την εξαφάνιση των γυναικών που αργότερα βρέθηκαν δολοφονημένες, και δεν έπραξαν όσα θα έπρεπε ώστε να διαπιστωθεί πώς εξαφανίστηκαν τα ίχνη τους. Οι αστυνομικοί στις περισσότερες περιπτώσεις έστελναν τις υποθέσεις στο αρχείο ως μη εξιχνιασθείσες θεωρώντας πως οι γυναίκες είχαν εγκαταλείψει την Κύπρο ή είχαν περάσει στα κατεχόμενα.
Μετά τον έλεγχο όμως, σε ανακοίνωση της στις 14 Ιουνίου 2021, η Νομική Υπηρεσία δήλωσε ότι:
«Λαμβάνοντας υπόψη τη νομική ανάλυση και εφαρμόζοντας τις αρχές επί των γεγονότων, κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε, υπό τις περιστάσεις, η κατηγορούσα αρχή να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα υπό διερεύνηση μέλη της Αστυνομίας εσκεμμένα παραμέλησαν το καθήκον τους».
«Αν απέτυχαν να αντιληφθούν ότι οι διερευνώμενες υποθέσεις αφορούσαν σε ενδεχόμενη υπόθεση φόνων, τούτο από μόνο του δεν εξυπακούει εσκεμμένη (willful) και επί σκοπού (deliberate) παραμέληση εκτέλεσης καθήκοντος», επισημαίνει.
Έτσι, την ίδια ημέρα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Γιώργος Σαββίδης, ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε ποινικές διώξεις κατά των 15 αστυνομικών για το αδίκημα της Παραμέλησης Υπηρεσιακού Καθήκοντος (άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα) παρά μόνο πειθαρχικές.
Ο serial killer της Κύπρου σε τηλεοπτική σειρά
Στις Φιλιππίνες, την χώρα καταγωγής των τεσσάρων θυμάτων, γυρίστηκε σήριαλ για την υπόθεση του «Ορέστη».
Συγκεκριμένα, η παραγωγή της σειράς «Tadhana», γύρισε δύο επεισόδια, τα οποία διαδραματίζονται στην Κύπρο. Τίτλος των επεισοδίων: «Serial Killing Sa Cyprus».
Στη σειρά παρουσιάζονται τρεις Φιλιππινέζες οικιακές βοηθοί και φίλες (Jasmine, Daisy και Hana), να βρίσκονται παγιδευμένες σε έναν φρικτό ιστό δολοφονιών στην Κύπρο.
Δείτε το τρέιλερ της σειράς:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Πηγές:
fimes.gr (04.2019), alphanews.live/cyprus (14.04.2022), cnn.gr (20.04.2019, 02.05.2019, 11.05.2019, 30.05.2019, 21.06.2019), aftodioikisi.gr (25.04.2019), armyvoice.gr (26.04.2019, 11.05.2019, 05.06.2019), protothema.gr (20.06.2019, 24.06.2019, 14.07.2019, 06.09.2019, 14.06.2021), cyprustimes.com (21.06.2019), lifo.gr (24.06.2019), bbc.com (24.06.2019), tribune.gr (25.06.2019, 02.09.2019), philenews.com (06.09.2019), hellasjournal.com (06.09.2019), knews.kathimerini.com.cy (06.09.2019), offsite.com.cy (27.12.2019, 14.06.2021), polignosi.com, mixanitouxronou.com.cy, Cyprus Times, Alpha News Cyprus, en.wikipedia.org
Σχολιάστε