όταν οι άνθρωποι γοητεύονται από εγκληματίες

Τις περισσότερες φορές, μόλις κάποιος στυγνός εγκληματίας συλληφθεί και βρεθεί πίσω από τα κάγκελα, ο κόσμος νιώθει ανακούφιση και συχνά μίσος για τον κρατούμενο. Όχι όμως όλοι. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας φυλακισμένος που έχει καταδικαστεί για μεγάλα εγκλήματα δέχεται και καλά λόγια, ενθαρρυντικά, υποστηρικτικά, μέχρι και ερωτικά, δημιουργώντας έτσι ένα εντελώς ιδιαίτερο «fun club».

Πώς γίνεται όμως κάποιος να γοητευθεί με αυτόν τον τρόπο από έναν δολοφόνο;

Ορισμός

Ο όρος «υβριστοφιλία» («hybristophillia»), επινοήθηκε από τον ψυχολόγο, σεξολόγο και συγγραφέα, John Money. Πρόκειται για σύνθετη λέξη, από τις ελληνικές λέξεις «ύβρις» και «φιλία» και ερμηνεύεται ως «αγάπη για την αμαρτία». Κατατάσσεται στις σεξουαλικές παραφιλίες – διαστροφές και έχει να κάνει με τον παράλογο έρωτα που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι (ως επί τω πλείστον, γυναίκες) για διαβόητους στυγερούς εγκληματίες.

Η υβριστοφιλία είναι επίσης γνωστή και ως «Σύνδρομο Bonnie και Clyde», έχοντας πάρει το όνομα από το διάσημο εγκληματικό ζευγάρι που έδρασε στις ΗΠΑ την δεκαετία του ’30, της Bonnie Parker και του Clyde Barrow.

υβριστοφιλία-10

Το προφίλ του «γόη» στην υβριστοφιλία

Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες περιπτώσεις, για να μπορέσει ένας εγκληματίας να γίνει το αντικείμενο του πόθου αυτών των γυναικών, δεν απαιτείται να έχει ωραία εμφάνιση. Όλη η γοητεία του έγκειται στην εγκληματική του δράση. Όσο πιο ειδεχθές είναι το έγκλημα του, όσο πιο άγριο, πιο βίαιο και πιο φρικτό, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να προκαλέσει το ενδιαφέρον αυτών των γυναικών. «Βαθμούς» βέβαια παίρνει και με τον αριθμό των θυμάτων του. Όσο περισσότερα θύματα έχει κι όσο πιο πολύ τα έχει βασανίσει, τόσο ανεβαίνει στη λίστα των «περιζήτητων γαμπρών».  

Οι μορφές της υβριστοφιλίας

Η υβριστοφιλία διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, την παθητική και την ενεργητική. Παρόλες τις διαφορές τους και οι δύο κατηγορίες καταλήγουν σε διεστραμμένες σχέσεις.

Παθητική υβριστοφιλία

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τις γυναίκες οι οποίες στέλνουν ερωτικές επιστολές στους εγκληματίες, αναγνωρίζοντας όμως την εγκληματική φύση του αποστολέα και οι ίδιες δεν έχουν καμία πρόθεση να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.
Συμπονούν τον εγκληματία, δικαιολογούν τις πράξεις του, του συμπαραστέκονται και ευελπιστούν πως οι ίδιες είναι σε θέση να τον βοηθήσουν, και με την αγάπη τους να τον αλλάξουν. Πολλές φορές καταλήγουν να θεωρούν τον αγαπημένο τους εντελώς αθώο, ενώ είναι σίγουρες ότι – ακόμη κι εάν είναι ένοχος – οι ίδιες δεν κινδυνεύουν από αυτόν. 

Ενεργητική (ή επιθετική) υβριστοφιλία

Στην ενεργητική υβριστοφιλία οι γυναίκες είναι πρόθυμες να παρανομήσουν – μέχρι και να εγκληματήσουν για τον αγαπημένο τους. Μπορεί να αποκρύψουν τα εγκλήματά του, να βοηθήσουν στην κάλυψη ενός εγκλήματος, να κρύψουν ένα πτώμα, να ψευδομαρτυρήσουν, να του προσφέρουν άλλοθι, να παρασύρουν ένα υποψήφιο θύμα, ακόμα και να συμμετάσχουν στο έγκλημα ή και να τον βοηθήσουν να αποδράσει, σε περίπτωση που είναι φυλακισμένος.

Το προφίλ του πάσχοντα από υβριστοφιλία

Οι «SKGs» («Serial Killer Groupies») όπως ονομάζονται, μπορεί να προέρχονται από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη.
Συχνά είναι νοσοκόμες, ψυχολόγοι, καθηγήτριες ή κοινωνικές λειτουργοί που συνεργάζονται με σωφρονιστικά ιδρύματα και έρχονται σε επαφή με το δολοφόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 4% των εργαζόμενων γυναικών σε σωφρονιστικά ιδρύματα  προσβάλλεται από το σύνδρομο της υβριστοφιλίας. 
Άλλες πάλι δεν έχουν γνωρίσει ποτέ από κοντά το ίνδαλμά τους και μπορεί να είναι απλοϊκές γυναίκες ή μορφωμένες, να ασχολούνται με τα οικιακά ή να έχουν μία πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, να είναι πολύ άσχημες ή πολύ όμορφες.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια αυτοκαταστροφική επιλογή πηγάζει από συναισθηματικά κενά και προβληματική προσωπικότητα.

Ο τρόπος που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της μια γυναίκα που πάσχει από υβριστοφιλία:
Στέλνει ερωτικές επιστολές στον αγαπημένο της, επικοινωνεί μέσω Social Media (παρότι απαγορεύεται η χρήση στις φυλακές όλοι πάντοτε βρίσκουν τον τρόπο αυτής της επικοινωνίας), τον επισκέπτεται, του στέλνει δώρα, αναλαμβάνει τα δικαστικά έξοδα και ξοδεύει πολλά χρήματα για την υπεράσπισή του. Σε ακραίες περιπτώσεις παρατάει την οικογένεια της και κάνει πρόταση γάμου στον αγαπημένο της.

υβριστοφιλία-11

Τι οδηγεί μια γυναίκα στην υβριστοφιλία

Η συγκεκριμένη παραφιλία δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστή και οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει πλήρως τα αίτια που οδηγούν μια γυναίκα σε αυτό το σύνδρομο. Παρόλα αυτά έχουν καταλήξει σε κάποια πιθανά συμπεράσματα.

#1 Η φαντασίωση διάσωσης

Το συγκεκριμένο φαινόμενο σχετίζεται με το «Σύνδρομο του αηδονιού της Φλωρεντίας» («Florence nightingale syndrome») κατά το οποίο το άτομο ερωτεύεται αυτόν που περιθάλπει, είτε πρόκειται για σχέση νοσοκόμας – ασθενή είτε δεσμοφύλακα – κρατουμένου είτε, στην προκειμένη περίπτωση για σχέση εγκληματία και ανθρώπου που θέλει να τον βοηθήσει.
Η γυναίκα που την διακατέχει έντονη αυτοπεποίθηση, πιστεύει ότι η αγάπη της έχει την ικανότητα και τη δύναμη να μετατρέψει αυτό το «αγρίμι» σε «άκακο αρνάκι» και να τον φέρει στον ίσιο δρόμο.

«Εγώ θα τον θεραπεύσω», είναι η ατάκα που λέει πεισματικά στον εαυτό της και δημιουργεί μέσα της τη φαντασίωση ότι όλη αυτή η βιαιότητα και ο μισογυνισμός που έχει προβάλλει κατά τα εγκλήματά του ο κρατούμενος, αποτελούν μια προσωρινή κατάσταση που με τον κατάλληλο χειρισμό από την ίδια, με την αγάπη και την αφοσίωση της, μπορούν ως δια μαγείας να εξαφανιστούν και στη θέση τους να έρθει η καλοσύνη.

#2 Το μητρικό ένστικτο

Η γυναίκα νιώθει την ανάγκη να προβάλει την μητρική της αγάπη. Στον εγκληματία βλέπει το μικρό πληγωμένο παιδί που δεν έχει μεγαλώσει ακόμη και που ζητά απεγνωσμένα βοήθεια. Κι εκείνη από τη μεριά της αναλαμβάνει το ρόλο της προστάτιδας μητέρας

#3 Η διάσωση ενός αθώου

Η γυναίκα πιστεύει ακράδαντα ότι στον συγκεκριμένο άνθρωπο στήθηκε πλεκτάνη και στην πραγματικότητα είναι αθώος. Η λύπησή της απέναντι του μετατρέπεται σε συμπάθεια που τελικά, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, καταλήγει στον έρωτα.

#4 Η δημοσιότητα

Η γυναίκα επιζητά τη δημοσιότητα και ελπίζει ότι η σχέση της με ένα διάσημο πρόσωπο, έστω και δολοφόνο, θα της την προσφέρει (celebrity status). Θα ασχοληθούν μαζί της τα ΜΜΕ, ενώ η ίδια μπορεί να γράψει ένα βιβλίο για τη ζωή της με τον εγκληματία ή ακόμη να γίνει και σενάριο σε κινηματογραφική ταινία.
Όσο μεγαλύτερη είναι η σοβαρότητα του εγκλήματος, τόσο περισσότερη η προβολή από τα ΜΜΕ.

Ο εγκληματολόγος και κοινωνιολόγος Jack Levin διευκρινίζει ότι πρόκειται για την ίδια γυναίκα που θα έγραφε και σε οποιονδήποτε άλλο διάσημο star. Η διαφορά όμως είναι ότι, ενώ ένας star θα αδιαφορούσε γι’ αυτήν (ή στην καλύτερη περίπτωση να της απαντούσε με ένα αυτόγραφο) ο κρατούμενος εγκληματίας που έχει ανάγκη από συντροφιά, θα της απαντήσει με πραγματικό ενδιαφέρον.

Ευθύνη για αυτό το φαινόμενο έχουν φυσικά και τα ΜΜΕ, που μετατρέπουν συχνά τους στυγνούς εγκληματίες σε κινηματογραφικά είδωλα.

#5 Η αναζήτηση έντασης και νέων εμπειριών στη ζωή

Η γυναίκα αυτή ένιωθε ότι η μέχρι τώρα ζωή της ήταν ανούσια, βαρετή και γεμάτη πλήξη. Μια σχέση όμως με έναν επικίνδυνο άντρα θα της προσφέρει λύτρωση από τη ρουτίνα της, θα της δίνει καθημερινά ένταση και νέες ριψοκίνδυνες εμπειρίες.

#6 Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση που θεωρεί τον εαυτό της ανίκανο να βρει έναν κανονικό σύντροφο. «Παίρνω ότι αξίζω», πιστεύει όταν πραγματοποιεί σχέση με έναν εγκληματία.

#7 Η χαμηλή αυτοεκτίμηση που προέρχεται από κακοποίηση στο παρελθόν

Η γυναίκα που έχει κακοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ψυχικά και σεξουαλικά είτε στην παιδική της ηλικία είτε αργότερα από κάποιον βίαιο σύντροφο, νιώθει πλέον ανασφάλεια σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον. Δημιουργώντας σχέση με έναν βαρυποινίτη «επιστρέφει» σε αυτό το παρελθόν. Αυτή τη φορά όμως με μεγαλύτερη ασφάλεια, μιας και από τη μία νιώθει δίπλα της έναν «δυνατό» άντρα όποτε εκείνη τον χρειάζεται, ενώ από την άλλη ο άντρας αυτός  βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα χωρίς να μπορεί να τη βλάψει.

#8 Ο «ιδανικός» σύντροφος

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, κάποιες γυναίκες θεωρούν ότι ένας κρατούμενος αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο.
Εκείνη έχει το πάνω χέρι στη σχέση, επιλέγει πότε θα τον επισκεφθεί και πότε θα δεχθεί το τηλεφώνημά του.
Γνωρίζει πάντοτε που βρίσκεται ο σύντροφός της, δεν υπάρχουν οι τριβές της καθημερινότητας. Δεν χρειάζεται να του πλένει τα ρούχα, να του μαγειρεύει, να του δίνει αναφορά στο που πηγαίνει και τι κάνει. Όσο για τις πιθανότητες να την απατήσει, είναι ελάχιστες.

#9 Η ικανότητα του εγκληματία να χειραγωγεί

Αρκετοί από τους εγκληματίες και ιδιαίτερα οι serial killers που δρούσαν ασύλληπτοι για μεγάλο διάστημα, είναι πολύ ευφυείς.
Μέσα από τη φυλακή έχουν όσο χρόνο χρειάζονται για να αναγνωρίσουν και να μελετήσουν το χαρακτήρα και τις αδυναμίες της συγκεκριμένης γυναίκας και στη συνέχεια να τη χειραγωγήσουν όπως εκείνοι επιθυμούν.

#10 Το υποσυνείδητο και το αρσενικό «Άλφα» («Alpha male»)

Ο ψυχολόγος Leon F. Seltzer ερμηνεύει το φαινόμενο μέσα από την εξελικτική ψυχολογία.
Κατά την άποψή του, στην ιστορία της εξέλιξης ο σκληρός, κακοποιητικός και στυγνός άντρας, αυτός που δε δίσταζε να ασκήσει βία ή και να σκοτώσει, ήταν ο ιδανικός για την προστασία της γυναίκας του και της οικογένειάς του από τους εχθρούς.

Η σημερινή γυναίκα, βέβαια, είναι πιο ανεξάρτητη και ακούει τη λογική της που της ορίζει ότι στην κοινωνία που ζούμε, μια σχέση με έναν εγκληματία θα ήταν άκρως επικίνδυνη. Πλέον επιλέγει το σύντροφο της βασιζόμενη στις διανοητικές και συναισθηματικές της ανάγκες.
Όταν όμως αυτής της γυναίκας η λογική καταπλακωθεί από τα αρχέγονα ένστικτα που κρύβονται στο υποσυνείδητό της, θα προτιμήσει ένα «alpha male» άντρα (στην προκειμένη περίπτωση τον εγκληματία) για να νιώσει ασφάλεια και προστασία. Ίσως μάλιστα να προχωρήσει στη δημιουργία μιας οικογένειας.

«Παρόλο που οι γυναίκες ξέρουν πως δεν είναι σώφρον να βγαίνουν με αυτούς, εξακολουθούν να νιώθουν έλξη για εκείνους, επειδή σε μια πρωτόγονη κοινωνία αυτοί θα ήταν ικανοί να τις προστατεύσουν», δηλώνει ο Seltzer.

Θεραπεία

Φυσικά δεν μπορεί να γίνει σοβαρός λόγος για θεραπεία, σε ένα σύνδρομο που ακόμη ερευνάται και που κανένας από τους «ασθενείς» δεν αναζητά από μόνος του τη θεραπεία.
Στις σπάνιες περιπτώσεις που έχει απαιτηθεί θεραπεία χρησιμοποιείται «η μέθοδος των 12 βημάτων» (παρόμοια με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς), συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, ύπνωση και θεραπείες σεξουαλικού επαναπροσδιορισμού.

υβριστοφιλία-12

Διάσημα παραδείγματα υβριστοφιλίας

Harold Schechter

Το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό υβριστοφιλίας ήταν το 1895.
Ο Harold Schechter, γνωστός και ως «ο δαίμονας του Belfly» ήταν ένας serial killer στραγγαλιστής και βιαστής. Κατά τη δίκη του το δικαστήριο γέμισε με πλήθος γυναικών όλων των ηλικιών που του εξέφραζαν το θαυμασμό τους και του πρόσφεραν λουλούδια.
Δυστυχώς για αυτές, καμία δεν πρόφτασε να κερδίσει την καρδία του μιας και λίγο αργότερα απαγχονίστηκε.

Charles Manson

Ο Charles Manson, επικεφαλής αίρεσης και παρανοϊκός δολοφόνος, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Από την πρώτη στιγμή του εγκλεισμού του δεχόταν ερωτικά γράμματα από δεκάδες γυναίκες.
Μία από αυτές, η Εlaιne Burton, ξεκίνησε να γράφει ρομαντικά γράμματα και να επισκέπτεται τον άντρα της ζωής της στη φυλακή, με το όνειρο να ζήσουν μαζί, ελεύθεροι. Η αγάπη βρήκε το δρόμο της και η Elaine κατάφερε να εξασφαλίσει την πολυπόθητη άδεια γάμου.
Ο Manson, ωστόσο ακύρωσε τον γάμο, γιατί όπως υποστήριξε το μόνο που επεδίωκε η Burton είναι μετά τον θάνατο του να κερδίσει τον νομικό έλεγχο της σωρού του και να την μετατρέψει σε τουριστική ατραξιόν.

Ted Bundy

Ο Ted Bundy, ο διασημότερος ίσως serial killer όλων των εποχών, με περισσότερες από 30 δολοφονίες, βιασμούς και νεκροφιλίες, θεωρήθηκε από πολλές γυναίκες γοητευτικός και χαρισματικός.
Μέσα από τον τεράστιο όγκο ερωτικών γραμμάτων που λάμβανε, επέλεξε την Carol Ann Boone. Την παντρεύτηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δίκης του, το 1980.
Ο Ted Bundy εκτελέστηκε το 1989. Η Carol Ann έκανε ένα κοριτσάκι που εικάζεται ότι ήταν δικό του.

Oscar Ray Bolin

O Oscar Ray Bolin, γνωστός και ως «Bolin o χασάπης», καταδικάστηκε για την δολοφονία, τον βιασμό και την κατακρεούργηση 3 γυναικών.
Το 1995 η Εισαγγελέας Rosalie Martinez, παντρεμένη με έναν δικαστή και μητέρα 4 παιδιών, τον επισκέφθηκε στο κελί του για επιπλέον υποθέσεις δολοφονιών που εκκρεμούσαν εις βάρος του. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος! Η Martinez εγκατέλειψε την οικογένειά της, πήρε διαζύγιο κι έχασε τη δουλειά της. Κι όλα αυτά για να μπορέσει το 1996, μόλις ένα χρόνο μετά τη γνωριμία της με τον Bolin, να τον παντρευτεί μέσα από μια τηλεφωνική γαμήλια τελετή.
Ο Oscar Ray Bolin εκτελέστηκε με ένεση το 2016.

Richard Ramirez

Ο Richard Ramirez, γνωστός και ως  «The Night Stalker», καταδικάστηκε για 13 δολοφονίες, 5 απόπειρες δολοφονίας, 11 σεξουαλικές επιθέσεις και 14 ένοπλες ληστείες. Στο δικαστήριο γελούσε και ειρωνευόταν τους συγγενείς των θυμάτων του. Ο δικαστής που τον καταδίκασε είπε ότι στον Ramirez βρήκε «σκληρότητα, εχθρότητα και κακία, πέρα από κάθε ανθρώπινη αντίληψη».
Μετά από 75 ανταλλαγές γραμμάτων με τη δημοσιογράφο Doreen Lioy, παντρεύτηκαν.
Η Lioy, δήλωσε σε συνέντευξή της το 1997:

«Είναι καλός, αστείος και γοητευτικός… Πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος άνθρωπος. Είναι ο κολλητός μου φίλος. Απλά πιστεύω σε αυτόν».

Ο γάμος διαλύθηκε όταν στις κατηγορίες του Ramirez προστέθηκε και ο βιασμός και στη συνέχεια η δολοφονία της 9χρονης Mary Linda Leung.
Ο Ramirez δεν έχασε χρόνο και αρραβωνιάστηκε μία ακόμη από τις SKGs του, την κατά 30 χρόνια νεότερη του 23χρονη συγγραφέα Christina Lee. Δεν πρόλαβε όμως να προχωρήσει σε γάμο γιατί πέθανε από καρκίνο.

Scott Peterson

Ο Scott Peterson δολοφόνησε το 2002 την έγκυο σύζυγό του. Λίγες ώρες αφότου καταδικάστηκε για το έγκλημά του, ο Peterson έλαβε την πρώτη (από τις πολλές) προτάσεις γάμου.

Phillip Carl Jablonski

Ο Phillip Carl Jablonski, καταδικάστηκε για το φόνο της γυναίκας του. Μέσα στη φυλακή παντρεύτηκε την Carol Spidoni. Αφέθηκε ελεύθερος 12 χρόνια μετά τον εγκλεισμό του και το ζευγάρι μπορούσε πλέον να ζήσει τον έρωτα του. Το «να ζήσει» είναι λιγάκι ειρωνικό βέβαια, μιας και ο Jablonski βίασε και δολοφόνησε τη νέα του σύζυγο, την μητέρα της και άλλες δύο γυναίκες πριν καταλήξει εκ νέου στη φυλακή.

Anders Behring Breivik (Andrew Berwick)

Ο Andrew Berwick, γνωστός και ως «ο μακελάρης τη Νορβηγίας» δολοφόνησε 8 άτομα με έκρηξη βόμβας και στη συνέχεια πήγε σε μία παιδική κατασκήνωση και πυροβολώντας δολοφόνησε 69 (!) άτομα, τα περισσότερα ανήλικα. Παρόλα αυτά, λαμβάνει κατά μέσο όρο 88 ερωτικές επιστολές τον χρόνο, πολλές μάλιστα από ανήλικα κορίτσια.

υβριστοφιλία-13

Οι περιπτώσεις υβριστοφιλίας στην Ελλάδα

Από το φαινόμενο δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η χώρα μας. Και στην Ελλάδα υπάρχουν περιπτώσεις υβριστοφιλίας που έχουν ενδιαφέρον.

Peter Shendom και Όλγα Ατζαμόγλου

Ο 30χρονος Peter Shendom ήταν Αμερικάνος που ζούσε στην Ελλάδα και έκτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές Κορυδαλλού, για μία «πληρωμένη» δολοφονία και διακίνηση ναρκωτικών. Ποινή που “του ήρθε βολικά” γιατί δεν εκδόθηκε στην Αμερική όπου κατηγορούνταν για 7 δολοφονίες και θα είχε τη θανατική ποινή “στο τσεπάκι”.
Ανά τακτά διαστήματα έβλεπε στις φυλακές, την 45χρονη ψυχολόγο των φυλακών, Όλγα Ατζαμόγλου. Η Ατζαμόγλου ήταν τότε παντρεμένη και μητέρα 2 παιδιών. Παρόλα αυτά, υπέκυψε στον έρωτα και τη χειραγώγηση του Shendom.
To 2002, περνώντας από 4 διαφορετικούς ελέγχους η Ατζαμόγλου κατόρθωσε να βοηθήσει την απόδραση του αγαπημένου της, παρουσιάζοντας τον στους δεσμοφύλακες ως συνεργάτη της γιατρό, αφού τον είχε πρώτα μεταμφιέσει με κουστούμι, περούκα και γυαλιά μυωπίας.

Το ζευγάρι διέφυγε στη Λατινική Αμερική. Λίγους μήνες αργότερα η Όλγα Ατζαμόγλου βρέθηκε νεκρή από υπερβολική χρήση ναρκωτικών σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Κολομβία.

Αλκέτ Ριζάι και Ασπασία Μητροπία

Ο Αλκέτ Ριζάι ήταν Αλβανός εγκληματίας που είχε καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών και 3 ανθρωποκτονίες.
Η Ασπασία Μητροπία (γνωστή και ως «Η Σούλα του Ριζάι»), μητέρα δύο παιδιών, τον γνώρισε σε ένα καφέ, γνωρίζοντας ποιος ακριβώς ήταν.

Τον ερωτεύτηκε παράφορα και δεν δίστασε να συμμετάσχει στην απόδραση του με ελικόπτερο μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Συνελλήφθηκαν και οι δύο στις 16 Νοεμβρίου του 2009, στο κρησφύγετό τους στο Άνω Σούλι γραμματικού.
«Δεν μπορούσα να τον αφήσω μόνο του, είναι ο άνθρωπός μου. Είχα αγάπη, αλλά και φόβο», δήλωσε.

Η ίδια καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απαγωγή, κατάληψη αεροσκάφους και υπόθαλψη εγκληματία. Αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους στις 15 Φεβρουαρίου 2013.
Αμέσως μετά την αποφυλάκισή της, σε εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε για τίποτα και εάν γυρνούσε πίσω ο χρόνος, πάλι τα ίδια θα έκανε.
«Τον στηρίζω και πάντα θα τον στηρίζω. Ο Ριζάι είναι ο άντρας της ζωής μου.»

Αρκετοί γνωστοί Έλληνες εγκληματίες κατά τη διαμονή τους στις φυλακές λάμβαναν χιλιάδες γράμματα από θαυμάστριες που τους δήλωναν τον έρωτά τους. Ανάμεσά τους ήταν:

Ο Κυριάκος Παπαχρόνης (βλπ. παλαιότερο άρθρο), γνωστός ως «ο Δράκος της Δράμας» που καταδικάστηκε για 2 ανθρωποκτονίες, 4 απόπειρες ανθρωποκτονιών, 2 προκλήσεις επικίνδυνων σωματικών βλαβών και 8 απόπειρες βιασμού.

Ο Μάκης Κατσούλας (βλπ,παλαιότερο άρθρο), γνωστός ως «ο σατανιστής της Παλλήνης», που καταδικάστηκε για 2 ανθρωποκτονίες, 1 βιασμό, εμπρησμό σε δάσος και σύσταση συμμορίας.

Ο Κώστας Πάσσαρης, που καταδικάστηκε για 3 ανθρωποκτονίες (οι 2 ήταν αστυνομικοί), ένοπλες ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές. Απέδρασε από τη φυλακή και διέφυγε στη Ρουμανία όπου πρόσθεσε άλλες δύο ανθρωποκτονίες στο ενεργητικό του πριν συλληφθεί. Όσο βρισκόταν στις Ελληνικές φυλακές, είχε λάβει περισσότερα από 3.000 ερωτικά γράμματα.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Ο Μπάμπης καταδικάστηκε στις 15 Μαΐου 2022 για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση της συζύγου του, Καρολάιν, καθώς και του σκύλου τους. (διαβάστε όλο το άρθρο για την υπόθεση Μπάμπη – Καρολάιν).

Από την πρώτη ημέρα της σύλληψης του, άρχισε να σχηματίζεται ένα «fun club» από γυναίκες οπαδούς του.

Τι λέει η γυναίκα που βρίσκεται στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της δίκης

Και μια περίπτωση αντρών με υβριστοφιλία

Lorena Bobbitt

Η Lorena Bobbitt έγινε γνωστή επειδή στις 23 Ιουνίου 1993, την ώρα που ο άντρας της κοιμόταν στο κρεβάτι, πήρε ένα μαχαίρι του chef από την κουζίνα και του έκοψε το μόριο. Στη συνέχεια πήρε μαζί της το κομμένο προσάρτημα και βγήκε βόλτα με το αυτοκίνητό της. Μετά από λίγη ώρα οδήγησης, πέταξε από το παράθυρο το μόριο σε ένα χωράφι.
Αργότερα τηλεφώνησε στις πρώτες βοήθειες και τους είπε τι είχε συμβεί. Κατά τη σύλληψή της, δήλωσε στην αστυνομία:

«Είναι εγωιστής. Πάντα είχε πρώτος αυτός οργασμό και ποτέ δεν περίμενε κι εμένα να ολοκληρώσω».

Κατά τη δίκη της κατηγόρησε το σύζυγό της ότι την κακοποιούσε σεξουαλικά, κάτι όμως που δεν μπόρεσε να αποδειχθεί. Τελικά η Lorena Bobbitt αθωώθηκε « λόγω παραφροσύνης που προκάλεσε μια ακαταμάχητη παρόρμηση να τραυματίσει σεξουαλικά το σύζυγό της! »
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, εκατοντάδες ήταν τα γράμματα που λάμβανε από άντρες που της ζητούσαν γάμο. Λίγα χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε έναν από αυτούς κι έχουν μαζί μία κόρη.

Adolf Hitler & Eva Braun

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε αυτό το άρθρο χωρίς να θυμίσουμε την πιο διάσημη ίσως περίπτωση υβριστοφιλίας.
Η διάσημη φωτογράφος Eva Braun, για 13 χρόνια ήταν ερωμένη του Χίτλερ και τελικά τον παντρεύτηκε στις 29 Απριλίου 1945, ένα 24ωρο πριν καταπιεί την αμπούλα με το υδροκυάνιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Πηγές: criminalminds.fandom.com, owlcation.com, wikipedia.org, enallaktikidrasi.com, e-daily.gr, sportime.gr, www.cnn.gr, offlinepost.gr, σεμινάριο Εγκληματολογίας Tabula Rasa