οι διασημότερες απαγωγές που έγιναν στη χώρα μας
Η πιο διάσημη απαγωγή στην ιστορία της Ελλάδας, χρονολογείται πολλά χρόνια πίσω. Πρόκειται, φυσικά, για την αρπαγή της «Ωραίας» Ελένης από τον Πάρηˑ μια απαγωγή που είχε ως αποτέλεσμα τον Τρωικό Πόλεμο, έγινε ποίημα (ραψωδίες) και έκανε τον στιχουργό Όμηρο, διάσημο σε όλο τον κόσμο.
Από το όνομα του, άλλωστε, προέρχεται και το δεύτερο σκέλος κάθε απαγωγής, που είναι η ομηρία.
Στη Ελλάδα το φαινόμενο βρισκόταν σε έξαρση τον 19ο αιώνα με τους γνωστούς «λήσταρχους» να αιχμαλωτίζουν περαστικούς από απομονωμένες περιοχές της ελληνικής επαρχίας και να τους ανταλλάσσουν με αρκετά χρήματα ή ακόμη και αμνηστία.
Δύο απαγωγές έχουν μείνει στην ελληνική ιστορία οι οποίες δημιούργησαν διπλωματικό επεισόδιο και έφεραν τη χώρα μας σε δυσμενή θέση.
Η πρώτη αφορά την απαγωγή του Γάλλου λοχαγού Μπερτό, που έγινε στον Πειραιά το 1855, από τον λήσταρχο Νταβέλη.
Η δεύτερη, ήταν η απαγωγή μιας παρέας αλλοδαπών, που έγινε στο Πικέρμι το 1870, που έγινε από τον λήσταρχο Σπανό και τους Αρβανιταίους.
Πλέον, το κακούργημα της απαγωγής δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Μια υπόθεση απαγωγής μικρού παιδιού ήταν που υπενθύμισε το φαινόμενο στη σύγχρονη Ελλάδα.
Υπόθεση Μόναχ (1978)
Ημερομηνία απαγωγής: 30 Δεκεμβρίου 1978
Τόπος απαγωγής: Γλυφάδα
Θύμα: Φαρούκ Μόναχ
Ηλικία: 8 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 1.000.000 δολάρια
Ποσό που πληρώθηκε: 0
Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας του, Ζεϊν Μόναχ, ήταν επιχειρηματίας που είχε έρθει από το Λίβανο πριν από 3 χρόνια και οι φήμες τον παρουσίαζαν ως πολύ-εκατομμυριούχο.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφέθηκε ελεύθερο, όταν ο απαγωγέας του, Π. Καρζής, διαπίστωσε ότι οι Αρχές τον είχαν υποπτευθεί και αναζητούσαν.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Αν και στο τηλέφωνο παρουσιάζονταν ως Παλαιστίνιοι, οι γείτονες είχαν παρατηρήσει, λίγες ημέρες πριν την απαγωγή, έναν ύποπτο Έλληνα να περιτριγυρίζει τη βίλα του Λιβανέζου. Κάποιος από αυτούς είχε κρατήσει και τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου του. Οι Αρχές δεν άργησαν να οδηγηθούν στον εγκέφαλο της απαγωγής, τον Π. Καρζή, ιδιοκτήτη μικρού supermarket. Δύο μέρες μετά την απελευθέρωση του μικρού Φαρούκ, θα συλληφθούν δύο συνεργάτες του Καρζή, ο Θεόδωρος Τσαβαλιάς και ο Αριστοτέλης Κορμπιλάς. Ο Καρζής παραδόθηκε μόνος του την επόμενη μέρα. Καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια κάθειρξη ενώ οι 2 συνεργοί του σε 5,5 χρόνια.
Ιδιαιτερότητες: «Δεν με ενδιέφεραν τα λύτρα. Ήθελα να χτυπήσω τις κοινωνικές αδικίες. (…) Ήθελα να νιώσω επίσης τη συγκίνηση μιας μεγάλης περιπέτειας. Δεν θα πείραζα το παιδί.»
Παρόλα αυτά, από το 1990 και μετά, οι απαγωγές άρχισαν να απασχολούν και πάλι την ελληνική επικράτεια, με 20 μεγάλες υποθέσεις.
Το ποσοστό εξιχνίασης αυτών των υποθέσεων ξεπερνά το 90%.
Ας τις δούμε λοιπόν, εν συντομία…
Υπόθεση Μαρσελίνο (1990)
Ημερομηνία απαγωγής: 18 Μαρτίου 1990
Τόπος απαγωγής: Αγία Βαρβάρα, Αττική
Θύμα: Μαρσελίνο (Γιάννης Τσατσάνης)
Εθνικότητα: Ρομά
Ηλικία: 17 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 150.000.000 δραχμές (περίπου 440.000 ευρώ)
Ποσό που πληρώθηκε: 0
Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας του ήταν εισαγωγέας ηλεκτρονικών ειδών.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Δολοφονία του θύματος.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Συνελήφθησαν 8 άτομα.
Ιδιαιτερότητες: Οι απαγωγείς ήταν φίλοι του θύματος.
Υπόθεση Οσκανιάν (1991)
Ημερομηνία απαγωγής: 12 Ιουλίου 1991
Τόπος απαγωγής: Αυλάκι, Πόρτο Ράφτη, Αττική
Θύμα: Ταμάρ Οσκανιάν
Εθνικότητα: Βελγίδα
Ηλικία: 12 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 2.000.000 δολάρια
Ποσό που πληρώθηκε: 0
Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας της ήταν έμπορος πολύτιμων λίθων.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, όταν οι δράστες τρομοκρατήθηκαν φοβούμενοι τις συνέπειες, όταν έμαθαν το θάνατο της νταντάς της που είχαν αναισθητοποιήσει με χλωροφόρμιο κατά την αρπαγή της μικρής.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Συνελήφθησαν κατά την επόμενη απαγωγή που έκαναν.
Υπόθεση Δαλάκα (1995)
Ημερομηνία απαγωγής: Νοέμβριος 1995
Θύμα: Κωστάκης Δαλάκας
Ηλικία: 11 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: Άγνωστο.
Ποσό που πληρώθηκε: 41 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 120.000 ευρώ) Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας του ήταν ναυπηγός και η μητέρα του νομικός. Πριν λίγους μήνες, η γιαγιά του είχε κερδίσει στο λαχείο 130.000.000 δραχμές (περίπου 380.000 ευρώ).
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφού πληρώθηκαν οι απαγωγείς, αφέθηκε ελεύθερος 5 μέρες μετά τη σύλληψή του.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Ο μικρός Κωστάκης είχε παρατηρήσει ότι οι απαγωγείς έκαναν περίπου 5 λεπτά διαδρομή με το αυτοκίνητο από το σημείο που τον απήγαγαν μέχρι το σπίτι που τον κρατούσαν όμηρο. Επιπλέον, είχε ανέβει 7 σκαλιά μέχρι την είσοδο του σπιτιού. Με αυτά τα στοιχεία η αστυνομία οδηγήθηκε στους δράστες που δεν ήταν άλλοι από τους απαγωγής της Ταμάρ Οσκανιάν.
Ιδιαιτερότητες: Οι Απαγωγής απείλησαν την οικογένεια ότι οι ίδιοι ήταν φορείς του AIDS και αν δεν έπαιρναν τα χρήματα θα μετέδιδαν το ιό στον 11χρονο.
Υπόθεση Χαΐτογλου (1995)
Ημερομηνία απαγωγής: 15 Δεκεμβρίου 1995
Τόπος απαγωγής: Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Θύμα: Αλέκος Χαΐτογλου
Ηλικία: 41 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 3 εκατομμύρια Γερμανικά μάρκα
Ποσό που πληρώθηκε: 260 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 760.000 ευρώ)
Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο ίδιος ήταν βιομήχανος και ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Μακεδονικού Χαλβά». Ο αδελφός του, Κώστας Χαΐτογλου, ήταν πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του «Ηρακλή» ενώ είχε πρόσφατα κερδίσει στο ΛΟΤΤΟ 160 εκατομμύρια δραχμές (περίπου 470.000 ευρώ).
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφέθηκε ελεύθερος μόλις πληρώθηκαν τα λύτρα από τον αδελφό του θύματος, 80 ώρες μετά τη σύλληψή του.
«Χαλβά 260 εκατομμυρίων δραχμών, έφαγαν οι απαγωγείς», έγραψαν τότε οι εφημερίδες.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι απαγωγείς ήταν οι αδελφοί Παλαιοκώστα, διάσημοι ληστές της εποχής. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας συνελήφθη το 1999 ενώ ο αδελφός του, Νίκος, το 2006.
Ιδιαιτερότητες: Ο Βασίλης Παλαιοκώστας έχοντας κάνει αρκετές θεαματικές αποδράσεις από τις φυλακές, το 2009 δραπέτευσε για τελευταία φορά από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο που προσγειώθηκε στο προαύλιο των φυλακών! Από τότε παραμένει ασύλληπτος. Βρίσκεται στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ και είναι επικηρυγμένος για ένα εκατομμύριο ευρώ!
Υπόθεση Κουκέα (1996)
Ημερομηνία απαγωγής: 25 Ιανουαρίου 1996
Τόπος απαγωγής: Ψυχικό, Αττική
Θύμα: Ζέτα Κουκέα
Ηλικία: 24 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 400.000.000 δραχμές (περίπου 1.150.000 ευρώ)
Ποσό που πληρώθηκε: 49.400.000 δραχμές (περίπου 150.000 ευρώ) Οικονομική κατάσταση θύματος: Η ίδια ήταν καθηγήτρια ξένων γλωσσών. Ο πατέρας της, Παναγιώτης Κουκέας ήταν έμπορος αυτοκινήτων.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφέθηκε ελεύθερη 4 ημέρες μετά τη σύλληψή της και αφού είχαν πληρωθεί λύτρα.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Συνελήφθησαν στις 8 Φεβρουαρίου 1996.
Υπόθεση Μεταξά (1996)
Ημερομηνία απαγωγής: Φεβρουάριος 1996
Τόπος απαγωγής: Ηράκλειο Κρήτης
Θύμα: Μιχάλης Μεταξάς
Ηλικία: 35 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 1 δισεκατομμύριο δραχμές (περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ)
Ποσό που πληρώθηκε: 50.000.000 δραχμές (περίπου 150.000 ευρώ) Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου κεραμοποιίας. Ο πατέρας του, Νίκος Μεταξάς, ήταν ο ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη.
Αποτέλεσμα για το θύμα: μετά την καταβολή των λύτρων αφέθηκε ελεύθερος.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Ιδιαιτερότητες: Την υπόθεση είχε αναλάβει εξειδικευμένο κλιμάκιο της αστυνομίας από την Αθήνα.
Υπόθεση Βενέτη (1996)
Ημερομηνία απαγωγής: 10 Ιουλίου 1996
Τόπος απαγωγής: Διόνυσος, Αττική
Θύμα: Χρήστος Βενέτης
Στόχος: Άγνωστος
Οικονομική κατάσταση θύματος: ο ίδιος ήταν ο δημιουργός της αλυσίδας φούρνων «Βενέτη».
Το γεγονός: Δύο κουκουλοφόροι χτύπησαν τον Βενέτη και αφού του φόρεσαν χειροπέδες τον έκλεισαν στο πορτ-παγκάζ ενός αυτοκινήτου. Στη συνέχεια οδήγησαν σε μια ερημική τοποθεσία στον Διόνυσο και άφησαν εκεί το αυτοκίνητο, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν σκόπευαν να επιστρέψουν ή όχι. Το κρυμμένο αυτοκίνητο είδαν δασοκόμοι της περιοχής λίγες ώρες αργότερα και ειδοποίησαν την πυροσβεστική, όπου απεγκλώβισαν το θύμα.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Διασώθηκε με λίγους μώλωπες.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.
Υπόθεση Τσαμπάζη (1996)
Ημερομηνία απαγωγής: Αύγουστος 1996
Τόπος απαγωγής: Θεσσαλονίκη
Θύμα: Διαμαντής Τσαμπάζης
Ηλικία: 22 ετών
Στόχος: λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 300.000.000 δραχμές (περίπου 880.000 ευρώ)
Ποσό που πληρώθηκε: 150.000.000 δραχμές (περίπου 440.000 ευρώ) Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας του ήταν μεγαλοεργολάβος.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφού καταβλήθηκαν τα λύτρα, αφέθηκε ελεύθερος.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Αποδείχτηκε ότι εγκέφαλος της απαγωγής ήταν ο Αλβανός Ντολόρες Μούτσιο, ο άνθρωπος που έπλενε το αυτοκίνητο του θύματος. Ο ίδιος και οι 3 συνεργάτες του συνελήφθησαν.
Υπόθεση Λουλάκη (1997)
Ημερομηνία απαγωγής: 23 Ιανουαρίου 1997
Τόπος απαγωγής: Ηράκλειο Κρήτης
Θύμα: Έλενα Λουλάκη
Ηλικία: 6 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 200.000.000 δραχμές (περίπου 600.000 ευρώ)
Ποσό που πληρώθηκε: 0
Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας της, Δημήτρης Λουλάκης, ήταν διευθυντικό στέλεχος στην αντιπροσωπία αυτοκινήτων Ford.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Απελευθερώθηκε από την αστυνομία, 2 ημέρες μετά την απαγωγή της.
Η υπόθεση εξιχνιάστηκε χάρη στη μαρτυρία του οδηγού του σχολικού λεωφορείου που βρισκόταν έξω από το σχολείο όπου απήχθη η μικρή. Ο οδηγός είδε την συνεργό, Καλλιόπη Κυριακάκη, η οποία παρέλαβε το παιδί. Έτυχε να την γνωρίζει και παρατήρησε ότι συμπεριφερόταν ύποπτα και προσπάθησε να τον αποφύγει ώστε να μην την αναγνωρίσει. Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Εγκέφαλος της απαγωγής ήταν η Δήμητρα Καμπά, νηπιαγωγός και ιδιοκτήτρια βρεφονηπιακού σταθμού. Η ίδια, ο γιος της, η Κυριακάκη και ο Βαρδής Σαρτζετάκης, συνελήφθησαν.
Ιδιαιτερότητες: Η Καμπά είχε δώσει εντολή στους συνεργούς της, σε περίπτωση που αντιλαμβάνονταν να πλησιάζει η αστυνομία, να σκοτώσουν το παιδί.
Υπόθεση Περιστέρη (2000)
Ημερομηνία απαγωγής: Φεβρουάριος 2000
Τόπος απαγωγής: Θεσσαλονίκη
Θύμα: Γιώργος Περιστέρης
Ηλικία: 18 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 70.000.000 δραχμές (περίπου 200.000 ευρώ)
Ποσό που πληρώθηκε: 44.000.000 δραχμές (περίπου 130.000 ευρώ) Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας του ήταν αρχιτέκτονας.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Απελευθερώθηκε αφού οι απαγωγείς εισέπραξαν τα λύτρα.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Εγκέφαλος της απαγωγής ήταν ο οικοδόμος συνεργάτης του πατέρα του θύματος, Χρήστος Ρετζέπης. Ο ίδιος και άλλοι 4 συνεργοί συνελήφθησαν.
Ιδιαιτερότητες: Όλο το ποσό των λύτρων οι δράστες το έπαιξαν στο καζίνο και τα έχασαν όλα. Αυτό ήταν που τράβηξε και την προσοχή της αστυνομίας με αποτέλεσμα να καταλήξει στον Ρετζέπη.
Υπόθεση Ζώνα (2001)
Ημερομηνία απαγωγής: 2 Οκτωβρίου 2001
Τόπος απαγωγής: Κηφισός, Αττική
Θύμα: Γιάννης Ζώνας
Ηλικία: 34 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 3.000.000 δολάρια
Ποσό που πληρώθηκε: 1.150.000 δολάρια
Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας του, Κώστας Ζώνας, όπως και το ίδιο το θύμα, ήταν γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφέθηκε ελεύθερος 64 ημέρες μετά την απαγωγή του. Έπειτα από λίγους μήνες, πέθανε από ανίατη ασθένεια.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: 14 χρόνια αργότερα, όταν συνελήφθη για άλλο λόγο ο Παναγιώτης Βλαστός, ομολόγησε ότι η απαγωγή είχε γίνει από τον ίδιο, τον Χριστόφορο Λασιθιωτάκη και τον Άλμπερτ Νουρούσνια, όλοι μέλη της Ελληνικής Μαφίας («Greek Mafia»).
Υπόθεση Χαζάκη (2002)
Ημερομηνία απαγωγής: 11 Απριλίου 2002
Τόπος απαγωγής: Θεσσαλονίκη
Θύμα: Μαρκέλλα Χαζάκη
Ηλικία: 6 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 3.000.000 δολάρια
Ποσό που πληρώθηκε: 0
Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας της, Χρυσόστομος Χαζάκης, ήταν επιχειρηματίας με διάφορα καταστήματα.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Ελευθερώθηκε από την αστυνομία, 26 ημέρες μετά την απαγωγή της.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Συνελήφθησαν
Υπόθεση Μασούτη (2005)
Ημερομηνία απαγωγής: Δεκέμβριος 2005
Τόπος απαγωγής: Θεσσαλονίκη
Θύμα: Διαμαντής Μασούτης
Ηλικία: 64 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 1.000.000 ευρώ
Ποσό που πληρώθηκε: 300.000 ευρώ
Οικονομική κατάσταση θύματος: ο ίδιος ήταν ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή των λύτρων.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.
Ιδιαιτερότητες: Η υπόθεση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμιγώς «απαγωγή» αλλά μόνο ομηρία, μιας και οι δύο δράστες εισέβαλλαν στο σπίτι του Μασούτη προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και τον κράτησαν εκεί αιχμάλωτο, έως ότου λάβουν τα χρήματα από τον οικονομικό διευθυντή της εταιρίας του.
Υπόθεση Μυλωνά (2008)
Ημερομηνία απαγωγής: 9 Ιουνίου 2008
Τόπος απαγωγής: Πανόραμα, Θεσσαλονίκη
Θύμα: Γιώργος Μυλωνάς
Ηλικία: 49 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 30.000.000 ευρώ
Ποσό που πληρώθηκε: 10.800.000 ευρώ!
Οικονομική κατάσταση θύματος: το θύμα ήταν βιομήχανος, γνωστός ως «ο βασιλιάς του αλουμινίου».
Αποτέλεσμα για το θύμα: Μετά από 13 ημέρες ομηρίας, αφού πληρώθηκαν τα λύτρα, αφέθηκε ελεύθερος.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Άλλη μια απαγωγή από τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Τα χρήματα είχαν προσημειωθεί με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να συλληφθεί. Για άλλη μια φορά, απόδρασε.
Ιδιαιτερότητες: «Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, αλλά εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές», του είπε ο Παλαιοκώστας, σύμφωνα με τον Μυλωνά.
Υπόθεση Κυπριωτάκη (2009)
Ημερομηνία απαγωγής: 18 Μαΐου 2009
Τόπος απαγωγής: Ηράκλειο, Κρήτη
Θύμα: Γιάννης Κυπριωτάκης
Ηλικία: 50
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 300.000 ευρώ
Ποσό που πληρώθηκε: 150.000 ευρώ
Οικονομική κατάσταση θύματος: ο ίδιος ήταν ιδιοκτήτης εργοστασίου χρωμάτων.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Παρότι τα λύτρα δόθηκαν, οι απαγωγείς αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν. Τον στραγγάλισαν (πιθανόν και πριν παραλάβουν τα χρήματα) και έκαψαν το σώμα του, δύο ημέρες μετά την απαγωγή του.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Συνελήφθησαν 3 άτομα και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.
Υπόθεση Παναγόπουλου (2009)
Ημερομηνία απαγωγής: 12 Ιανουαρίου 2009
Τόπος απαγωγής: Καβούρι – Βούλα, Αττική
Θύμα: Περικλής Παναγόπουλος
Ηλικία: 74 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 30.000.000 ευρώ
Ποσό που πληρώθηκε: 30.000.000 ευρώ!
Οικονομική κατάσταση θύματος: Εφοπλιστής
Αποτέλεσμα για το θύμα: 13 ημέρες μετά την απαγωγή του αφέθηκε ελεύθερος αφού είχαν καταβληθεί τα λύτρα.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Λίγους μήνες συνελήφθησαν 18 άτομα. Ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Βλαστός και ο Απόστολος Πετράκης.
Υπόθεση Γκόντα (2011)
Ημερομηνία απαγωγής: 30 Αυγούστου 2011
Τόπος απαγωγής: Καστοριά
Θύμα: Σοφία Γκόντα
Ηλικία: 22 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 4.000.000 ευρώ
Ποσό που πληρώθηκε:43.650 ευρώ
Οικονομική κατάσταση θύματος: Ο πατέρας της, Νίκος Γκόντας, ήταν πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων και δικηγόρος.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Μετά την είσπραξη των λύτρων, η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη, λίγες ώρες μετά την απαγωγή της.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Παρότι φρόντιζαν και έκαναν τα τηλεφωνήματά τους από διαφορετικά σημεία, έκαναν κι ένα τηλεφώνημα από τηλεφωνικό θάλαμο που το εντόπισε η ΕΥΠ. Στη συνέχεια παρακολουθούσαν διακριτικά το σημείο, ώσπου ταυτοποίησαν έναν από τους απαγωγείς.
Ιδιαιτερότητες: Η κοπέλα απήχθη με την εξής μέθοδο: Νωρίτερα της τηλεφώνησαν ότι είχε κερδίσει ένα κινητό τηλέφωνο και θα έπρεπε να το παραλάβει από έναν κούριερ λίγο έξω από το σπίτι της. Η κοπέλα πήγε στο προκαθορισμένο σημείο όπου και την απήγαγαν.
Την υπεράσπιση των ενόχων ανέλαβε η δικηγόρος και σύζυγος του νέου Δημάρχου Ιωαννίνων, Φίλιππου Φίλιου!
Υπόθεση Παπαγεωργίου (2012)
Ημερομηνία απαγωγής: 9 Αυγούστου 2012
Τόπος απαγωγής: Παλαιό Φάληρο, Αττική
Θύμα: Μάριος Παπαγεωργίου
Ηλικία: 26 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 620.000 ευρώ
Ποσό που πληρώθηκε: 0
Οικονομική κατάσταση θύματος: Μοναχοπαίδι, από εύπορη οικογένεια. Η μητέρα του, Βαρβάρα Θεοχαράκη, ήταν διακεκριμένη οδοντογιατρός.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Δολοφονήθηκε, αν και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα η σωρός του.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Δυο μήνες μετά την απαγωγή, συνελήφθησαν ο φίλος της οικογένειας του θύματος Πέτρος Μιχαλεάκος και λίγο αργότερα η σύζυγός του. Ο Μιχαλεάκος, θεωρήθηκε ο εγκέφαλος της απαγωγής και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Ιδιαιτερότητες: Η μητέρα του θύματος, στην προσπάθεια της να μαζέψει όσα χρήματα μπορούσε για τα λύτρα, έπεσε θύμα απόπειρας ληστείας από τους ίδιους τους απαγωγείς. Εικάζεται μάλιστα ότι επιχείρησαν να απαγάγουν και την ίδια.
Υπόθεση Καραμολέγκου (2014)
Ημερομηνία απαγωγής: 14 Ιανουαρίου 2014
Τόπος απαγωγής: Γέρακας, Αττική
Θύμα: Μανώλης Καραμολέγκος
Ηλικία: 56 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 2.500.000 ευρώ
Ποσό που πληρώθηκε: 0
Οικονομική κατάσταση θύματος: γνωστός επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος ΑΕ.
Αποτέλεσμα για το θύμα: Κατάφερε να ξεγελάσει τον Μολδαβό απαγωγέα που τον φύλαγε, εκμεταλλευόμενος το τηλεφώνημα που του είχαν κάνει οι συνεργοί του ζητώντας του να είναι προσεκτικός γιατί κυκλοφορούσε αστυνομία στην περιοχή. Ο Καραμολέγκος τον έπεισε ότι η περιοχή είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς και ήταν ζήτημα χρόνου η εισβολή τους στο σπίτι όπου τον κρατούσαν. Ίσως μάλιστα να είχαν ήδη συλληφθεί οι συνεργάτες του. Τον συμβούλεψε να πάει από μόνος του να παραδοθεί στην αστυνομία συνοδευόμενος από τον ίδιο, για να πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση. Έτσι κι έγινε.
«Είμαι ο Μανώλης Καραμολέγκος και αυτός είναι ο απαγωγέας μου», είπε στον έκπληκτο φύλακα του Αστυνομικού Τμήματος Κερατέας.
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί 2 από τους 5 απαγωγείς του.
Ιδιαιτερότητες: Η απαγωγή του έγινε όταν σταμάτησε με το αυτοκίνητό του μπροστά σε ένα «σκηνοθετημένο» τροχαίο ατύχημα, που είχε κλείσει το δρόμο προς το σπίτι του.
Υπόθεση Λεμπιδάκη (2017)
Ημερομηνία απαγωγής: 30 Μαρτίου 2017
Τόπος απαγωγής: Κρήτη
Θύμα: Μιχάλης Λεμπιδάκης
Ηλικία: 54 ετών
Στόχος: Λύτρα
Ποσό που ζητήθηκε: 100.000.000 ευρώ
Ποσό που πληρώθηκε: 0
Οικονομική κατάσταση θύματος: Επιχειρηματίας – Εργοστασιάρχης
Αποτέλεσμα για το θύμα: Αφέθηκε ελεύθερος 6 μήνες μετά από την απαγωγή του!
Αποτέλεσμα για τους απαγωγείς: Καταδικάστηκαν 9 άτομα, με ποινές από 11 έως 26 χρόνια κάθειρξης. Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο μείωσε τις ποινές τους σε από 5 έως 8 έτη.
Ασφαλιστικά προγράμματα για λύτρα
Κάτι που υπάρχει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, έχει εμφανιστεί πλέον και στη χώρα μας και αυξάνεται με ραγδαία ταχύτητα. Πρόκειται για ένα νέο συμβόλαιο που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρίες με τίτλο «κάλυψη για απαγωγή και λύτρα».
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει από το αστυνομικό δαιμόνιο του αρθρογράφου, είναι το εξής:
«Τι γίνεται άμα αυτή η λίστα με τους ασφαλιζόμενους για απαγωγή, πέσει σε λάθος χέρια;»
Δεν είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα απαγωγών, εφόσον οι απαγωγείς θα ξέρουν «που να χτυπήσουν» ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματα που θα ζητήσουν;
Πρέπει τελικά να ανησυχούμε;
Αν και στην Ελλάδα οι απαγωγές αποτελούν χαμηλό ποσοστό σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στατιστικά, εφόσον τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα στην χώρα μας έχει ανοδική πορεία, είναι αναμενόμενο να ακολουθήσουν αυτή την πορεία και οι απαγωγές. Έτσι παρατηρείται, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν ομάδες ασφαλείας για την προστασία τη δική τους καθώς και των οικογενειών τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης έντονα παρατηρηθεί στη χώρα μας το φαινόμενο της απαγωγής με θύματα μη ελληνικής υπηκοότητας. Συνήθως πρόκειται για Πακιστανούς ή Αφγανούς που απαγάγουν ομοεθνείς τους με στόχο τα λύτρα από τις οικογένειές τους.
Πολλοί από εμάς, ορθώς θα σκεφθούν ότι εμείς οι «ταπεινοί μικρομεσαίοι» δεν κινδυνεύουμε ποτέ να πέσουμε θύματα απαγωγής. Όσο όμως η οικονομική κρίση μεγαλώνει, τόσο χαμηλότερου οικονομικού status θα είναι και οι πιθανοί στόχοι. Άλλωστε έχει αναφερθεί περίπτωση στην επαρχία όπου τα λύτρα που ζήτησαν οι απαγωγείς από τους γονείς ενός παιδιού που απήγαγαν δεν ήταν παρά 12.000 ευρώ.
Δεν ξέρω λοιπόν για εσάς αλλά εγώ ως γονέας, χωρίς βέβαια να τα τρομοκρατώ, συμβουλεύω τα παιδιά μου να κοιτούν πάντα προσεκτικά γύρω τους για οποιαδήποτε ασυνήθιστη κίνηση ενώ ταυτόχρονα τα παροτρύνω να παρακολουθούν μαθήματα αυτοάμυνας. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Διαβάστε επίσης:
Σχολιάστε