Το μυστήριο της πολύκροτης υπόθεσης της οικογενειακής δολοφονίας, που πάγωσε την κοινή γνώμη, τον Οκτώβριο του 2005
Τo χρονικό
Το φονικό έγινε το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2005. Ήταν λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ζουμπατλής (66 ετών), η σύζυγος του Καλλιόπη – Φανή (59 ετών), ο γιός τους Νίκος (40 ετών) και η νύφη τους Αμέν Χαναάν (45 ετών), καθόντουσαν στην αυλή του παραλιακού εξοχικού τους σπιτιού, στον Λόγγο Αιγίου, και έπιναν ανέμελοι το καφεδάκι τους. Μέσα στο σαλόνι έπαιζαν επιτραπέζιο τα παιδιά του Νίκου, ο 5χρονος γιός του, Μιχαλάκης, και η 10χρονη κόρη του. Το ραδιόφωνο ήταν ανοιχτό και έπαιζε μουσική. Η μόνη που έλειπε, ήταν η μεγάλη κόρη του Ζουμπατλή, η Ελένη, που τελευταία στιγμή ακύρωσε το ταξίδι της στο χωριό και παρέμεινε στην Αθήνα. Ξαφνικά, γύρω στις 8 και 10, κόπηκε το ρεύμα.
Τότε η Καλλιόπη Ζουμπατλή τηλεφώνησε στο κέντρο πληροφοριών του ΟΤΕ για να ζητήσει το τηλέφωνο του κέντρου βλαβών της ΔΕΗ. Η τηλεφωνήτρια που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην γραμμή, άκουσε μέσα από το τηλέφωνο πυροβολισμούς, αλλά θεώρησε ότι ο ήχος προερχόταν από κροτίδες και δεν έδωσε περεταίρω σημασία.
Τι ακριβώς είχε συμβεί, μαθεύτηκε λίγο αργότερα, στην πλατεία του χωριού. Ένας άγνωστος άντρας, ο οποίος φορούσε μαύρη δερμάτινη στολή μοτοσικλετιστή και μαύρη κουκούλα – που προφανώς αυτός είχε κόψει και το ρεύμα – έριξε 6 σφαίρες. Νεκροί ήταν ο Μιχάλης Ζουμπατλής, η σύζυγος του και ο γιός τους. Η Αμέν Χασαάν τραυματίστηκε σοβαρά. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα έντρομα μάτια των δύο μικρών παιδιών.
Στη συνέχεια ο δράστης διέφυγε και το 10χρονο κοριτσάκι, έτρεξε στην πλατεία του Λόγγου και κλαίγοντας ενημέρωσε τους θαμώνες της πλατείας για την σφαγή της οικογένειάς του.
Ο Μιχάλης Ζουμπατλής, λίγο πριν ξεψυχήσει, πρόλαβε και πήρε τηλέφωνο την κόρη του: «Ελένη, παιδί μου, βοήθεια. Κάποιος μας πυροβόλησε», ήταν τα τελευταία του λόγια.

Ποιος ήταν το θύμα
Ο Μιχάλης Ζουμπατλής, ήταν Ελληνοαιγύπτιος επιχειρηματίας. Δραστηριοποιείτο κυρίως στον χώρο της διαφήμισης στην Αθήνα αλλά και στο Κάιρο. Παράλληλα, ήταν αρχιτέκτονας, διακοσμητής, αγιογράφος και καθηγητής ζωγραφικής.
Είχε διατελέσει πρόεδρος του Ελληνοαιγυπτιακού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Ο γιός του, Νίκος Ζουμπατλής – Ραμζή, εργαζόταν ως γραφίστας στην επιχείρηση του πατέρα του.

Οι εκτιμήσεις της αστυνομίας
Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, το όπλο του εγκλήματος ήταν πιστόλι 9mm.
Η περιγραφή που έδωσε η Αμέν Χαναάν για τον δράστη, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν πολύ γενική. Ο πανικός, το σκοτάδι και η ολόσωμη κάλυψη του δολοφόνου, δεν άφηνε περιθώρια αναγνώρισης.
Από την πρώτη στιγμή, απορρίφθηκε η πιθανότητα ληστείας. Δεν κλάπηκε τίποτα από το σπίτι, ούτε καν τα πανάκριβα κοσμήματα που φορούσαν τα θύματα. (δαχτυλίδια, ρολόι Rolex, κλπ).
Ήταν λοιπόν φανερό ότι ο στόχος του δράστη ήταν μόνο να σκοτώσει.
Ο τρόπος της εκτέλεσης και η ψυχραιμία του δράστη, έδειξαν μεγάλο επαγγελματισμό. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι ήξερε πώς να κόψει το ρεύμα χωρίς να πάθει ηλεκτροπληξία και στη συνέχεια έκανε τις εκτελέσεις σε απόλυτο σκοτάδι (χωρίς αυτό να αποκλείει βέβαια την περίπτωση ο ίδιος να φόραγε γυαλιά νυχτερινής οράσεως).
Τέλος, διέφυγε από την πλευρά της θάλασσας, χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.
Άμεσα λοιπόν οι αστυνομικές αρχές κατέληξαν στο ότι ο δράστης ήταν ένας επαγγελματίας πληρωμένος εκτελεστής.
Αυτό όμως που δεν μπόρεσε να απαντήσει ξεκάθαρα η αστυνομία, ήταν το κατά πόσο ο εκτελεστής είχε εντολή να σκοτώσει κάποιο συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας ή όλα τα μέλη.
Έτσι οι έρευνες περιστράφηκαν γύρω από το ποιος θα μπορούσε να είναι ο ηθικός αυτουργός που έδωσε την εντολή για αυτό το συμβόλαιο θανάτου.

Τα πιθανά σενάρια
Διάφορα σενάρια εξετάστηκαν για το ποιο θα μπορούσε να ήταν το κίνητρο αυτής της στυγερής δολοφονίας.
Ειπώθηκε ότι υπήρχαν ενδοοικογενειακές προστριβές με άλλο άτομο της οικογένειας για οικονομικούς λόγους.
Μια άλλη θεωρία αφορούσε κυκλώματα εμπορίου διαμαντιών όπου ήταν μπλεγμένος ο Μιχάλης Ζουμπατλής.
Φίλος του Ζουμπατλή δήλωσε ότι το θύμα του είχε πει πριν από ημέρες ότι σκοπεύουν να τον δολοφονήσουν. Του υπέδειξε μάλιστα και τον δολοφόνο.
Μια ακόμη θεωρία συσχετίζει την συγκεκριμένη δολοφονία, με την πτώση του ελικοπτέρου Chinook, ένα χρόνο νωρίτερα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2004, κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής, Πέτρο Ζ, στο Άγιο Όρος. Συνέπεια της πτώσης του Chinook ήταν ο θάνατος του Πατριάρχη και 16 άλλων συνεπιβατών. Κατά τη συγκεκριμένη θεωρία, ο Πατριάρχης και ο Ζουμπατλής, συνεργαζόντουσαν σε εμπορία χρυσού και πολύτιμων λίθων, που τα αγόραζαν από το Ιράκ. Εκείνη την εποχή, όπου το κράτος του Σαντάμ Χουσεΐν βρισκόταν κάτω από το αυστηρό εμπάργκο της Δύσης, μια τέτοια συναλλαγή σίγουρα ενοχλούσε τις μυστικές υπηρεσίες αρκετών κρατών.
Η ζωή μετά
Η Ελένη Ζουμπατλή, αδελφή του Μιχάλη Ζουμπατλή, ζει με τα παιδιά της στην Αθήνα με το φόβο μήπως κάποια στιγμή αποτελέσει και η ίδια στόχο του εκτελεστή.
Η Αμέν Χαναάν – Ζουμπατλή, αφού επέζησε μετά από τον σοβαρό τραυματισμό της με 3 σφαίρες στο στήθος, μετακόμισε με τα παιδιά της στην Αίγυπτο.
Η Αγγελική Νικολούλη, μέσα από την εκπομπή της «Φως στο τούνελ», προσπάθησε να βοηθήσει στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Παρόλα αυτά, όπως λένε και οι ίδιοι οι αστυνομικού της ΕΛ.ΑΣ «ο τριπλός φόνος του Αιγίου παραμένει για εμάς μεγάλο μυστήριο. Και είναι φανερό ότι, όσο περνά ο χρόνος, οι ελπίδες εξιχνίασης του εγκλήματος θα λιγοστεύουν»…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Σχολιάστε