Τι αυτοκίνητα επιλέγουν οι εγκληματίες και για ποιόν λόγο
Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που οι εγκληματίες κυνηγούσαν τις άμαξες και τα τρένα με τα άλογα τους για να τα ληστέψουν. (Οι φίλοι των ταινιών γουέστερν με καταλαβαίνουν απόλυτα).
Πλέον, η τεχνολογία μετέτρεψε τα πόδια των αλόγων σε ρόδες και το ίδιο το ταλαίπωρο αλλά ηρωικό άλογο, αντικαταστήθηκε από το αυτοκίνητο. Παρόλα αυτά, εξακολουθούμε και μετράμε την δύναμη ενός αυτοκινήτου σε άλογα!
Από τότε που το αυτοκίνητο έγινε διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, όπως ήταν λογικό, τράβηξε και το ενδιαφέρον του κάθε εγκληματία. Από την δεκαετία του 1920 και μετά, ένα καλό όχημα θεωρείται τόσο απαραίτητο αξεσουάρ για τους κακοποιούς, όσο σχεδόν και το όπλο τους.
Τις περισσότερες φορές το αυτοκίνητο, χρησιμοποιείται από τον εγκληματία ως μέσο απόδρασης. Άλλες πάλι φορές, η επιλογή του αυτοκινήτου γίνεται με κριτήριο την «φιγούρα», την αύξηση του κύρους δηλαδή του εγκληματία στους όμοιους του, στο «σινάφι» του. Υπάρχουν όμως και άλλα κριτήρια, που θα τα δούμε παρακάτω.
Ας δούμε όμως πρώτα μερικά αυτοκίνητα που έμειναν στην ιστορία για τη συμμετοχή τους σε εγκληματικές ενέργειες.
Al Capone: το πρώτο τεθωρακισμένο αυτοκίνητο
Για έναν γκάνγκστερ αυτού του βεληνεκούς, το σωστό αυτοκίνητο μπορεί να αποτελούσε την διαφορά μεταξύ ελευθερίας ή φυλάκισης, ζωής ή θανάτου. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Al Capone διατηρούσε διάφορα αυτοκίνητα, ανάλογα με τη χρήση που ήθελε να τους κάνει. Το όχημα όμως που χρησιμοποιούσε σε κάθε επικίνδυνη αποστολή ήταν η Cadillac 341A, μοντέλο 1928.
Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε μετατρέψει το αμάξωμα σε πραγματική πανοπλία, ενώ είχε αντικαταστήσει όλα τα τζάμια με αλεξίσφαιρο γυαλί.
Μετά τη σύλληψη του Capone, το αυτοκίνητο αυτό κατασχέθηκε από το κράτος και χρησιμοποιήθηκε ως προεδρικό όχημα του Franklin D. Roosevelt.
Σήμερα, κυρίως Κολομβιανοί και Μεξικανοί έμποροι ναρκωτικών, χρησιμοποιούν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα Land Rovers ή Mercedes, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Bonnie και Clyde: ένα αυτοκίνητο ταχύτητας και αντοχής
Το διάσημο ζευγάρι χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο σε όλες τις παρανομίες του. Πάντοτε σε κίνηση και πάντοτε κυνηγημένοι, στο Τέξας, το Μισσούρι, και την Οκλαχόμα, χρειάζονταν ένα γρήγορο και ανθεκτικό αυτοκίνητο. Έτσι, αφού έκλεψαν και δοκίμασαν αρκετά αυτοκίνητα, κατέληξαν στο Ford sedan V8 B-400, μοντέλο του 1932, αυτοκίνητο που έβγαζε 75 ίππους. Το 1934, αντικατέστησαν αυτό το μοντέλο με το νεότερο μοντέλο της εταιρίας, το Ford V8 deluxe Fordor sedan 34, που έβγαζε 85 ίππους.
Ο Clyde Barrow ήταν τόσο ενθουσιασμένος για το αυτοκίνητο που έγραψε προσωπικά στον Henry Ford για να τον ευχαριστήσει για την ποιότητα και την ταχύτητα του αυτοκινήτου του!
Δεν πρόλαβε όμως να το χαρεί, γιατί στις 23 Μαΐου 1934, το ζευγάρι έπεσε σε ενέδρα και πυροβολήθηκε, μαζί με το αυτοκίνητο, με τουλάχιστον 160 σφαίρες. Έτσι, το αγαπημένο τους αυτοκίνητο έγινε το φέρετρο τους. Σήμερα, το συγκεκριμένο όχημα εκτίθεται στο Whiskey Pete’s Casino, στη Νεβάδα – φυσικά γεμάτο τρύπες και θυμίζει ελβετικό τυρί.
Zodiac Killer: ο ασύλληπτος δολοφόνος
Ο δολοφόνος Zodiac έκανε 5 δολοφονίες και 7 απόπειρες δολοφονίας, μεταξύ Δεκεμβρίου 1968 και Οκτωβρίου 1969, στην περιοχή της βόρειας Καλιφόρνια. Ο ίδιος ο δολοφόνος, στα γράμματα που έστελνε στα ΜΜΕ έκανε αναφορά σε 37 δολοφονίες. Μέσω αυτών των γραμμάτων πήρε και το όνομα «Zodiac», μιας και μ’ αυτό το παρατσούκλι έκλεινε όλες τις επιστολές του. Η αστυνομία εικάζει ότι συνέχισε το έργο του μέχρι το 1975, αλλά δεν έχει καταφέρει να τον ταυτοποιήσει, οπότε και παραμένει ασύλληπτος.
Στους τόπους των εγκλημάτων, οι μαρτυρίες λένε ότι οδηγούσε ένα λευκό Chevrolet Impala, μοντέλο 1966. Αν και τότε ήταν το πιο ακριβό μοντέλο της Chevrolet, το 1966 που βγήκε ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο σε πωλήσεις.
Με την επιλογή ενός τόσο δημοφιλούς αυτοκινήτου, ο δολοφόνος προσέθεσε μια ακόμη μικρή πινελιά στο να δυσκολέψει την σύλληψη του και ταυτόχρονα να ειρωνευτεί την αστυνομία.
John Allen Muhammad & Lee Boyd Malvo: οι ελεύθεροι σκοπευτές
Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά από τις 3 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου του 2002, σε διάφορες περιοχές της Ουάσιγκτον, από ελεύθερους σκοπευτές. Στις 24 Οκτωβρίου, συνελήφθησαν ο John Allen Muhammad και ο Lee Boyd Malvo. Κατά την δίκη τους δήλωσαν ότι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα με στόχο να εκβιάσουν την κυβέρνηση και να ζητήσουν χρήματα.
Όλα τους τα εγκλήματα τα έκαναν μέσα από το αυτοκίνητό τους, ένα μπλε Chevrolet Caprice του 1990.
Σε αντίθεση με τους Muhammad και Malvo, o IRA (Irish Republican Army: Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός), χρησιμοποιούσε συχνά μικρά vans με πίσω παράθυρα, ως κινητές πλατφόρμες ελεύθερων σκοπευτών.
O.J. Simpson: το πρώτο τηλεοπτικό «low speed chase»
Μια μόδα των τελευταίων χρόνων στην αμερικάνικη τηλεόραση, είναι η ζωντανή παρακολούθηση κυνηγητού αστυνομικών οχημάτων προς αυτοκίνητα εγκληματιών. Η λήψη γίνεται κυρίως από τηλεοπτικά ελικόπτερα. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται «high speed chases» («κυνηγητό γρήγορης ταχύτητας»).
Στις 17 Ιουνίου 1994, ο διάσημος μπακ του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (gridiron), O.J. Simpson, αποφάσισε να προσφέρει για πρώτη φορά στο κοινό ένα «κυνηγητό αργής ταχύτητας».
Αφού κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του Nicole Brown και του φίλου της Ron Goldman, αρνήθηκε να παραδοθεί όπως αρχικά του ζητήθηκε από τους δικηγόρους του. Έτσι, επιστρέφοντας στο σπίτι του με το αυτοκίνητο του, τον ανακάλυψε στο δρόμο η αστυνομία. Όμως, επειδή είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο O.J. κρατούσε όπλο με πρόθεση να αυτοκτονήσει, δεν τόλμησαν να τον σταματήσουν. Τότε ξεκίνησε μία αυτοκινητοπομπή στην λεωφόρο I-405, με κεντρικό ήρωα το λευκό Ford Bronco, μοντέλο 1993, του O.J. Simpson, κομπάρσους δεκάδες αστυνομικά οχήματα του LAPD και του Highway Patrol, και ταχύτητες που δεν ξεπερνούσαν τα 55 χλμ./ώρα!
Η τηλεόραση μετέδιδε αυτό το παράξενο «κυνηγητό» με 20 ελικόπτερα! Μέχρι και το NBC, διέκοψε την κάλυψη του τελικού NBA, για να μεταδώσει κι αυτό την καταδίωξη, που κράτησε περίπου μία ώρα, μέχρι ο O.J.Simpson να φτάσει στο σπίτι του, να βγει από το αυτοκίνητο του και να συλληφθεί.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι Ford Bronco, ήταν και το αυτοκίνητο του Arnold Schwarzenegger, στην ταινία «Terminator 2».
Οι επιδρομείς καταστημάτων με το σούπερ αυτοκίνητο
Από τον Νοέμβριο του 1993 μέχρι και τον Ιανουάριο του 1994, στα Δυτικά Μίντλαντς του Ηνωμένου Βασιλείου, έγιναν μια σειρά από κλοπές καταστημάτων με την εξής τακτική:
Οι δράστες, οδηγούσαν ένα μεγάλο και βαρύ κλεμμένο όχημα (συνήθως Range Rover) κατευθείαν πάνω σε βιτρίνες καταστημάτων. Στη συνέχεια, έμπαιναν μέσα στο κατάστημα, άρπαζαν ότι πολύτιμο προλάβαιναν και έφευγαν με ένα Vauxhall Lotus Carlton, μοντέλο 1992. Χάριν στο αυτοκίνητο των 400 ίππων και των 300 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας, οι δράστες δεν πιάστηκαν ποτέ.
Jordan Belfort: ο λύκος της Wall street
Ο Belfort, ήταν ένας απατεώνας που καταδικάστηκε για οικονομικά εγκλήματα. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με την βιογραφική ταινία του Martin Scorsese, «ο Λύκος της Wall street», του 2013, με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio.
Με στόχο να δείχνει την οικονομική ευχέρεια του και να παρασύρει τα υποψήφια οικονομικά του θύματα, είχε μια πλούσια συλλογή από πολυτελή αυτοκίνητα. Ανάμεσα τους, μια Lamborghini Countach και μια Ferrari Testarossa.
Ralph Griffith: το αυτοκίνητο της γυναίκας του
Ο Griffith είχε καταδικαστεί για μια σειρά ληστειών το διάστημα 1990-2000. Αφού ολοκλήρωσε την ποινή του και βγήκε και πάλι ελεύθερος, ξεκίνησε μια ήρεμη οικογενειακή ζωή, συντροφιά με τη σύζυγό του. Το 2019, και ενώ ο Griffith ήταν πλέον 70 ετών, η γυναίκα του παραξενεύτηκε που της ζητούσε να του δανείσει το αυτοκίνητό της, ένα sedan Nissan Sentra, όλο και περισσότερα βράδια, αντί να χρησιμοποιεί το δικό του. Τελικά, ύστερα από ένα χτύπημα στο φτερό του αυτοκινήτου η αστυνομία οδηγήθηκε στον ένοχο της ληστείας της τράπεζας Wells Fargo και ο Griffith επέστρεψε πίσω από τα κάγκελα.
Εγκληματολογικά Σχόλια
Παρατηρήσαμε ότι η χρήση του αυτοκινήτου από τους εγκληματίες, ποικίλει, ανάλογα με τους στόχους.
- Άλλοι επιλέγουν γρήγορα αυτοκίνητα, ως μέσο διαφυγής (Bonnie και Clyde).
- Άλλοι, τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, για ασφάλεια (Al Capone).
- Άλλοι, Vans με πίσω παράθυρα, για ελεύθερους σκοπευτές (IRA).
- Άλλοι ακριβά, πολυτελή αυτοκίνητα, για φιγούρα και αύξηση του κύρους τους (Ralph Griffith).
- Άλλοι πάλι, επιλέγουν απλά αυτοκίνητα, ευρείας κυκλοφορίας που θα δυσκολευτεί η αστυνομία να φτάσει στον ιδιοκτήτη. (Zodiac killer).
Ο criminal profiler, John Douglas, μέσα από το βιβλίο του: «Mindhunter, Inside the FBI’s elite serial crime unit», μας δίνει δύο πρόσθετες κατηγορίες:
6. «Πολλοί βιαστές και δολοφόνοι, έχουν προτίμηση σε van κλειστού τύπου. Στο φορτηγάκι, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, χωρίς να σε βλέπει κανείς. Έχεις, σαν να λέμε, έναν κινητό τόπο εγκλήματος».
Ο Αντώνης Δαγκλής, ο “Έλληνας Αντεροβγάλτης” οδηγούσε ένα λευκό βαν Volkswagen type 2 όπου βίαζε και σκότωνε τα θύματά του. (Διαβάστε το άρθρο για τον Αντώνη Δαγκλή).
7. «Τα 3 βασικά κίνητρα των κατά συρροή βιαστών και δολοφόνων είναι η κυριαρχία, η χειριστικότητα και ο έλεγχος. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που πολλοί από αυτούς θα θέλανε να ήταν αστυνομικοί. Αν και λίγοι αστυνομικοί περνούν στην αντίπερα όχθη και διαπράττουν βίαια εγκλήματα, πολλοί κακοποιοί δεν έχουν καταφέρει να διοριστούν στην αστυνομία και τους βρίσκεις σε παρεμφερείς δουλειές, όπως ιδιωτικοί φρουροί ή νυχτοφύλακες. Αυτοί συνήθως διαλέγουν αυτοκίνητα αστυνομικού τύπου.»
΄Άλλες παρατηρήσεις
Τις περισσότερες φορές, τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται σε ένα έγκλημα – και σχεδόν πάντα σε ληστείες – είναι κλεμμένα. Ο λόγος είναι προφανής: Πρόκειται για όχημα που δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο με τα άτομα που συμμετέχουν στο έγκλημα.
Γι’ αυτό και υπάρχουν μεγάλες συμμορίες που κλέβουν και διακινούν τα κλεμμένα αυτοκίνητα. Μία από αυτές τις συμμορίες στην Αμερική, η MS13 (ή «ο στρατός των μυρμηγκιών», όπως αυτοαποκαλούνται), εξειδικεύεται στην εξαγωγή κλεμμένων αυτοκινήτων στη Νότια Αμερική.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, το 80% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους του Ελ Σαλβαδόρ, είναι κλεμμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες!
Μερικές φορές, οι εγκληματίες θα επιλέξουν μοτοσικλέτα αντί για αυτοκίνητο, είτε για να κάνουν αναγνώριση σε ένα μέρος είτε όταν χρειάζεται να κάνουν εξαιρετικά ευέλικτες κινήσεις δολοφονίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως πρόκειται για μηχανές με δύο αναβάτες.
Αυτή τη μέθοδο την χρησιμοποιεί το FARC (Revolutionary Armed Forces of Columbia), αλλά τη χρησιμοποιούσε και η ελληνική ΕΟ17Ν (Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη).
Το κλειδί για μία τέτοια δολοφονία με μοτοσικλέτα, είναι φυσικά, να φορούν και οι δύο αναβάτες κράνος με πλήρη κάλυψη του προσώπου. Μια τέτοια εικόνα όμως στη Ελλάδα προκαλεί αμέσως υποψίες, μιας και οι περισσότεροι οδηγοί μηχανής στη χώρα μας το κράνος είτε δεν το φοράνε καθόλου είτε το φοράνε στον αγκώνα!
Τι δείχνει το αυτοκίνητο για την προσωπικότητα μας, γενικότερα
Το αυτοκίνητο που έχουμε (ή που επιθυμούμε να έχουμε) δείχνει πολλά πράγματα για την προσωπικότητα μας.
- Άπλυτο και απεριποίητο αυτοκίνητο, με διάφορα άσχετα αντικείμενα μέσα: Άνθρωποι που μέσα τους έχουν σύγχυση και είναι αποδιοργανωμένοι.
- Αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο (εξαιρείται το «Ν» και το «baby on board»): Άνθρωποι που αισθάνονται ξένοι από την γενική κουλτούρα, ίσως και αντικοινωνικοί. Αλλά και χαρακτήρες που επιλέγουν συνειδητά να είναι μειονότητα.
- SUV – πολυμορφικό: Άνθρωποι που θέλουν να νιώθουν ασφάλεια.
- Mini-vans ανοιχτού τύπου: Άνθρωποι της παρέας και της οικογένειας.
- Σπορ αυτοκίνητο: Άνθρωποι που παίρνουν ρίσκα. Αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι με ανασφάλεια για την ηλικία τους.
- Cabriole / convertible αυτοκίνητο: Εξωστρεφείς άνθρωποι που τους αρέσει η περιπέτεια.
- 4Χ4: Άνθρωποι με επιθετικότητα, που μπορεί όμως να την κρύβουν μπροστά στους άλλους.
- Pick-up (τα τύπου “αγροτικά”): Άνθρωποι που τους αρέσει να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους. Όμως και άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που θέλουν να αισθάνονται ψηλότερα από τους άλλους και να ενισχύσουν το εγώ τους.
- BMW: Άνθρωποι που θεωρούν ότι γνωρίζουν περισσότερα από τους άλλους.
- Lexus: Αναλυτικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι και λογικοί.
- Σκούρο χρώμα, γενικά: Άνθρωποι μεθοδικοί αλλά και καταναγκαστικοί.
- Μαύρο χρώμα: άνθρωποι που θέλουν να δείχνουν μια πολυτέλεια.
- Γκρι χρώμα: Άνθρωποι που δεν θέλουν να ξεχωρίζουν στο πλήθος.
- Λευκό χρώμα: Άνθρωποι με αίσθηση κομψότητας αλλά και ειλικρίνειας.
- Ασημένιο χρώμα: Άνθρωποι πρακτικοί και υπεύθυνοι, αλλά και άνθρωποι που επιθυμούν πολλές απολαύσεις.
- Κόκκινο χρώμα: Δυναμικοί άνθρωποι που τους αρέσει η ταχύτητα ή που θέλουν να τραβάνε την προσοχή.
Σημείωση: Εννοείται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάγονται αυτοί που έχουν κάποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο κατ’ ανάγκην. Για παράδειγμα, ένας αγρότης, είναι λογικό να έχει αγροτικό ή ένας που δεν έχει τα χρήματα για κάτι καλύτερο, είναι λογικό να οδηγεί αυτό που βρήκε και αγόρασε σε τιμή ευκαιρίας, κοκ.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλετε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο, καλό είναι να αναλογιστείτε πρώτα γιατί ακριβώς το θέλετε και ποιο θα ταίριαζε πραγματικά σε εσάς. Και φυσικά, ελπίζω να μην επιλέξετε τα κριτήρια των εγκληματιών…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Σχολιάστε