Ο πιο παραγωγικός σε αριθμό θυμάτων serial killer της Αμερικής
Τα παιδικά χρόνια του Donald Harvey
Ο Donald Harvey (15.04.1952 – 30.03.2017), γεννήθηκε στο Butler στο Ohio.
Φημολογείται ότι στην ηλικία των 4 ετών, κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον θείο του και έναν γείτονα. Ήταν ένα έξυπνο, μοναχικό παιδί και έβρισκε το σχολείο βαρετό. Επιπλέον, ήταν ομοφυλόφιλος με αποτέλεσμα να μην είναι αποδεκτός από τους συμμαθητές του και να γίνεται συχνά θύμα bulling. Έτσι, στα 16 του, λίγο πριν τελειώσει το λύκειο (high school) αν και ήταν καλός μαθητής εγκατέλειψε το σχολείο και δεν συνέχισε τις σπουδές του.
«Επαγγελματική σταδιοδρομία»
Στα 18 του, ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο Marymount στο Kentucky, ως βοηθός νοσοκόμος. Η θητεία του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο κράτησε μόλις 10 μήνες, από τον Μάιο του 1970 έως τον Μάρτιο του 1971.
Στις 31 Μαρτίου 1971, ο Donald Harvey συνελήφθη για διάρρηξη. Με τη συμφωνία να δικαστεί για μικροκλοπή, ομολόγησε την ενοχή του με αποτέλεσμα η ποινή του να περιοριστεί στην εξόφληση ενός προστίμου 50 δολαρίων και μια επίπληξη από τον δικαστή που του επέβαλε ψυχιατρική θεραπεία για την «ταραγμένη κατάσταση του».
Στη συνέχεια ο Harvey θα δοκιμάσει να υπηρετήσει στην αεροπορία. Μετά από 10 μήνες όμως θα απολυθεί για ψυχολογικούς λόγους. Τότε θα εγκλειστεί στο Ιατρικό Κέντρο Veteran’s Administration στο Lexington, για δύο μήνες, για να εκτελέσει την ποινή του. Στο διάστημα αυτό έκανε μία απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ του χορηγήθηκαν 21 «θεραπείες» ηλεκτροσόκ. Στις 17 Οκτωβρίου θα βγει από το κέντρο, χωρίς καμία βελτίωση στη νοσηρή του κατάσταση.
Τον Φεβρουάριο του 1973 θα εργαστεί ως μερικής απασχόλησης βοηθός νοσηλευτής στο νοσοκομείο Cardinal Hill στο Lexington. Τον Ιούνιο του 1973 θα αναλάβει μια δεύτερη παράλληλη δουλειά μερικής απασχόλησης, πάλι με την ίδια ειδικότητα, στο νοσοκομείο Lexington’s Good Samarian, γεμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μέρα του, μέχρι τον Ιανουάριου του 1974.
Με ένα μικρό κενό όπου εργάστηκε ως τηλεφωνητής, θα επιστρέψει το Σεπτέμβριο του 1975 στις νοσηλευτικές εργασίες, πιάνοντας δουλειά στο νοσοκομείο St. Luke’s στο Kentucky.
Τέλος, μέχρι τον Ιούλιο του 1985 θα εργαστεί σε διάφορες βοηθητικές θέσεις στο Ιατρικό Κέντρο V.A. του Cincinnati: βοηθός νοσηλευτής, βοηθός στην διατροφή των ασθενών, βοηθός τεχνικού καρδιακού μηχανήματος και βοηθός πτέρυγας νεκροψίας.
Ως βοηθός νεκροψίας, έκλεβε συχνά δείγματα από το νεκροτομείο τα οποία τα πήγαινε στο σπίτι του «για μελέτη», όπως έλεγε, ενώ στην πραγματικότητα τα χρησιμοποιούσε σε αποκρυφιστικές τελετουργίες.
Στις 18 Ιουλίου του 1985, οι φύλακες του νοσοκομείου τον έπιασαν με ένα τσαντάκι όπου μέσα είχε, ένα πιστόλι 38mm, υποδερμικές βελόνες, ένα χειρουργικό ψαλίδι, γάντια, δύο βιβλία αποκρυφισμού και ένα βιβλίο με τη βιογραφία του Γάλλου serial killer, Charles Sobhrai. (Θα αναφερθούμε σε αυτόν σε μετέπειτα άρθρο).
Αυτό έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για το νοσοκομείο όπου και υποχρέωσε τον Donald Harvey σε παραίτηση, με την απειλή ότι αν δεν το κάνει θα προβούν σε καταγγελίες.
Το λάθος και η σύλληψη του Donald Harvey
Τον Μάρτιο του 1987, ο John Powell, ένας ασθενής που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ύστερα από τροχαίο ατύχημα με μοτοσυκλέτα και κρατιόταν στη ζωή για μήνες σε μηχάνημα υποστήριξης, πέθανε χωρίς κάποια εμφανή αιτία. Η νεκροψία αποκάλυψε θανατηφόρα ποσότητα κυανίου στον οργανισμό του.
Οι έρευνες οδήγησαν γρήγορα την αστυνομία στον απολυμένο Donald Harvey και τον κάλεσαν για ανάκριση. Κατά την ανάκριση ο Harvey ομολόγησε τη δολοφονία του John Powell, δηλώνοντας στους αστυνομικούς ότι το έκανε για να απαλλάξει το θύμα από το μαρτύριο του.
Η δημοσιογραφική έρευνα και οι αποκαλύψεις
Ο Pat Minarcin, ήταν τότε δημοσιογράφος και παρουσιαστής στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό του Cincinnati, WCPO-TV. Χωρίς να έχει κάποιο άλλο στοιχείο πέρα από το ένστικτό του, σκέφθηκε ότι, κάποιος που εργάζεται σχεδόν 20 χρόνια στη φροντίδα ασθενών, δεν μπορεί ξαφνικά να σκοτώσει τυχαία έναν άνθρωπο χωρίς να το έχει ξανακάνει. Έτσι έκανε μία ζωντανή εκπομπή όπου ρωτούσε στον αέρα εάν υπήρχαν άλλοι ύποπτοι θάνατοι.
Σύντομα συγκέντρωσε μαρτυρίες από νοσοκόμες που είχαν εκφράσει ανησυχίες στους προϊσταμένους τους για ύποπτους θανάτους όσο ο Donald Harvey εργαζόταν μαζί τους αλλά το θέμα δεν είχε προχωρήσει σε περεταίρω έρευνα.
Στους επόμενους μήνες, ο Pat Minarcin, σίγουρος πια για τις υποψίες του, έκανε μια μεγάλη έρευνα και παρουσίασε σε μια μισάωρη εκπομπή τα συμπεράσματά του, όπου συνέδεσε τον Donald Harvey με 24 φόνους.
Η υπεράσπιση
Ο Bill Whalen, ήταν ο δικηγόρος υπεράσπισης του Donald Harvey. Παρακολουθώντας ο ίδιος την εκπομπή του Pat Minarcin, έσπευσε στην φυλακή όπου βρισκόταν ο πελάτης του και τον πίεσε να μάθει πόσους πραγματικά είχε σκοτώσει. Γνώριζε καλά ότι, αν οι Αρχές τον συνέδεαν με περισσότερους φόνους, θα του επιβάλλονταν η θανατική ποινή.
Ο Donald Harvey του ομολόγησε χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό ότι, σύμφωνα με την εκτίμησή του «υπολόγιζε πάνω – κάτω ότι είχε σκοτώσει 70 άτομα!»
Ο δικηγόρος, προσπαθώντας να αποφύγει την εκτέλεση του πελάτη του, έκανε μία συμφωνία με την Εισαγγελία: Ο πελάτης του θα ομολογούσε όλους τους φόνους που είχε κάνει, αν αφαιρούνταν η θανατική ποινή από το τραπέζι και του επιβάλλονταν ισόβιά κάθειρξη.
Η ψυχική του κατάσταση
Όπως είναι πάντοτε αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Donald Harvey εξετάστηκε από ψυχιάτρους. Μετά τις εξετάσεις ο Εισαγγελέας θεώρησε ότι ο Harvey ήταν σε θέση να δικαστεί κανονικά. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Αυτός ο άνθρωπος είναι ικανός να δικαστεί. Είναι λογικός, αλλά είναι ψυχαναγκαστικός δολοφόνος».
Η καταδίκη
Η πρόταση του Bill Whalen έγινε δεκτή από την Εισαγγελία και στις 18 Αυγούστου 1987 ο Donald Harvey ομολόγησε 24 φόνους. Η Εισαγγελία όμως έθεσε επιπλέον τον όρο ότι, αν στην πορεία ανακαλυφθεί ότι ο Donald Harvey έχει κάνει κι άλλον φόνο, η συμφωνία δεν θα ισχύει. Με αυτό το δεδομένο ο Harvey δήλωσε ένοχος τελικά για 37 φόνους.
Τον Φεβρουάριο του 1988, το δικαστήριο του Cincinnati στο Ohio, καταδικάστηκε τον Donald Harvey σε ισόβια κάθειρξη 20 ετών για κάθε κατηγορία (δηλαδή για 37 φορές) συν 20 επιπλέον χρόνια. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι του επιβλήθηκε και το πρόστιμο των 270.000 δολαρίων, πράγμα τελείως ειρωνικό μιας και το δικαστήριο γνώριζε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εισπραχθεί ούτε σεντς.
Ωστόσο, ανεπίσημα, ο Harvey δήλωνε ότι οι φόνοι ήταν 87.
Η μεθοδολογία του δολοφόνου
Σύμφωνα με τις έρευνες αλλά και την ομολογία του Donald Harvey, υπήρξε μεγάλη ποικιλία στις μεθόδους που χρησιμοποιούσε:
- Πνιγμός με μαξιλάρι
- Απενεργοποίηση του αναπνευστήρα του ασθενούς
- Χορήγηση υγρού μολυσμένου με ηπατίτιδα Β, μέσα στον ορό του ασθενούς
- Χορήγηση υγρού μολυσμένου με HIV
- Χορήγηση μέσα από την τροφή ή με ένεση, αρσενικού ή κυανιδίου
- Χορήγηση υπερβολικής δόσης ινσουλίνης
- Χορήγηση υπερβολικής δόσης μορφίνης
- Χορήγηση καθαριστικού με πετρέλαιο
Τι ήταν όμως αυτό που έσπρωχνε τον Harvey να σκοτώνει;
Ο Donald Harvey δήλωσε ότι σκότωνε «για να απαλύνει τον πόνο των ασθενών» και αυτοαποκαλούνταν «Άγγελος Θανάτου».
Επειδή όμως στους κανόνες πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις, κάποιες δολοφονίες τις έκανε λόγω θυμού προς τα θύματα.
Έτσι, όταν υποπτεύθηκε ότι ο εραστής και συγκάτοικός του Carl Hoeweler πιθανόν τον απατούσε, τον δηλητηρίασε με αρσενικό στο φαγητό του. Ευτυχώς για τον Hoeweler, η ποσότητα του δηλητηρίου δεν ήταν αρκετή για να τον σκοτώσειˑ ήταν όμως αρκετή για να τον κάνει να μαζέψει τα μπογαλάκια του και να εγκαταλείψει τον αρρωστημένο σύντροφό του. Δεν είχε όμως την ίδια τύχη ο πατέρας του Henry Hoeweler ο οποίος δολοφονήθηκε από τον εκνευρισμένο Harvey, επίσης με αρσενικό.
Αλλά και οι γείτονες του Donald Harvey, δεν στάθηκαν πολύ τυχεροί. Η Diane Alexander, πήγε στο νοσοκομείο ύστερα από τον ορό ηπατίτιδας που είχε ρίξει ο Donald Harvey στο ποτό της. Η δεύτερη γειτόνισσά, η Helen Metzger, δεν κατόρθωσε να επιβιώσει, μετά από την πίτα που έφαγε από τον Donald Harvey στην οποία είχε βάλει αρσενικό.
Ο θάνατος του Donald Harvey
Στις 28 Μαρτίου 2017, στις φυλακές Toledo Correctional Institution του Ohio, o κρατούμενος με τον αριθμό Α-199449, βρέθηκε άγρια ξυλοκοπημένος στο κελί του. Δύο μέρες μετά, στις 30 Μαρτίου 2017, ο Donald Harvey ξεψύχησε στο νοσοκομείο των φυλακών.
Στις 3 Μαΐου του 2019, ο κρατούμενος James Elliott, ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία του Donald Harvey, μετατρέποντας έτσι την ποινή του σε ισόβια.
Γιατί πέρασαν 17 χρόνια μέχρι να αποκαλυφθεί η δράση του Donald Harvey
Ο Harvey εργαζόταν κυρίως σε πτέρυγες νοσοκομείων όπου η θνησιμότητα των ασθενών ήταν ούτως ή άλλως μεγάλη. (Ο ίδιος την έκανε απλώς, ακόμη μεγαλύτερη). Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ο θάνατος είναι αναμενόμενος, δύσκολα θα προχωρήσει το νοσοκομείο σε νεκροψία.
Επιπλέον, η μεθοδολογία του Harvey δεν ήταν σταθερή κι επαναλαμβανόμενη ώστε να προκαλέσει υποψίες.
Επίλογος
Ο πλήρης αριθμός των θυμάτων του Harvey δεν θα γίνει ποτέ γνωστός. Με 37 επιβεβαιωμένα θύματα δολοφονίας όμως, κατέχει το ρεκόρ του πιο παραγωγικού serial killer της Αμερικής.
«Η γιαγιά μου έλεγε ότι κάθε τρίχα στο κεφάλι σου είναι μετρημένη, κι όταν έρθει η ώρα της να πέσει, θα πέσει. Έφυγε, τελείωσε», δήλωσε ο Donald Harvey.
Σημείωση: Αναλυτική περιγραφή για τους Αγγέλους Θανάτου, στο προηγούμενο άρθρο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Σχολιάστε