(ορισμός, νομοθεσία, συμβουλές και παραδείγματα από τη ζωή και τον κινηματογράφο)
Στα περισσότερα εγκλήματα, για να θεωρηθεί ένοχος ένας κατηγορούμενος πρέπει να ενεργεί με «mens rea» («εγκληματική πρόθεση»). Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που έχουμε θανατηφόρα εγκλήματα χωρίς αυτή την πρόθεση, ή όπως λέμε «ανθρωποκτονία από αμέλεια»;
Αν και εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρό έγκλημα, η ανθρωποκτονία από αμέλεια αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη κατηγορία ανθρωποκτονίας. Για τον λόγο αυτό ένα δικαστήριο οφείλει να ερευνήσει προσεκτικά εάν πρόκειται για περίπτωση δόλου ή αμέλειας αλλά και να ορίσει το είδος της αμέλειας που πιθανόν θα αποφασίσει.
Η Νομοθεσία στην Ελλάδα – Ορισμός
Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ξεκάθαρα την αμέλεια και την ανθρωποκτονία από αμέλεια στα άρ. 28 ΠΚ και άρ. 302 ΠΚ, αντίστοιχα.
Άρθρο 28 ΠΚ – Αμέλεια
Από αμέλεια πράττει όποιος από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει είτε δεν πρόβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η πράξη του, είτε το πρόβλεψε ως δυνατό, πίστεψε όμως ότι δεν θα επερχόταν.
Άρθρο 302 ΠΚ – Ανθρωποκτονία από αμέλεια
1. Όποιος επιφέρει από αμέλεια το θάνατο άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.
2. Αν το θύμα της πράξης η οποία αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δε χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.
Με απλά λόγια, πρόκειται για την περίπτωση που ο κατηγορούμενος τη στιγμή του εγκλήματος δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει το θύμα.
Διακρίσεις της αμέλειας
#1 Η «ενσυνείδητη αμέλεια» (involuntary manslaughter)
Αναφέρεται σε συμπεριφορά κατά την οποία ένα άτομο πράττει γνωρίζοντας τον πιθανό κίνδυνο, προβλέποντας το ενδεχόμενο η συμπεριφορά του να προκαλέσει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά λειτουργεί με απερισκεψία θεωρώντας ότι δεν θα επέλθει τελικά ο κίνδυνος λόγω συνθηκών είτε λόγω των ικανοτήτων του.
Η ενσυνείδητη αμέλεια μπορεί να μπερδευτεί με τον «ενδεχόμενο δόλο», αφού και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο δράστης πιθανολογεί την επέλευση του αποτελέσματος. Η διαφορά τους όμως είναι ότι, ενώ στην ενσυνείδητη αμέλεια ο δράστης απορρίπτει αυτό που προβλέπει ως πιθανό, αντίθετα στον ενδεχόμενο ρόλο το αποδέχεται.
#2 Η «άνευ συνειδήσεως αμέλεια» ή «χωρίς συνείδηση αμέλεια» (negligent homicide ή criminally negligent homicide ή criminal negligence homicide)
Αναφέρεται σε συμπεριφορά κατά την οποία ένα άτομο πράττει ενώ δεν υποψιάζεται έναν γνωστό ή προφανή κίνδυνο, με αποτέλεσμα να παραβλέπει το εύλογο καθήκον του και να μην δείχνει την απαιτούμενη προσοχή που θα μπορούσε να δείξει ώστε να αποτρέψει την επέλευση του αποτελέσματος.
Η άνευ συνειδήσεως αμέλεια μπορεί να μπερδευτεί με το «τυχαίο γεγονός». Η λεπτή γραμμή μεταξύ ενός τραγικού ατυχήματος και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διαχωρίζεται στο σημείο όπου ένα τυχαίο γεγονός επηρεάζεται πραγματικά από αστάθμητους παράγοντες και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, ενώ αντίθετα η χωρίς συνείδηση αμέλεια ισχύει αποκλειστικά σε προβλέψιμες συνθήκες.
Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ενός δικαστηρίου γιατί θα κρίνουν την απόφαση και θα επηρεάσουν εν τέλει την ποινή.
(Πηγή: «Εισαγωγή στο Ποινικό Δίκαιο», Έλενα Μπολονάση, Tabula Rasa)
Ειδικές περιπτώσεις
Σε κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ κάθε περίπτωση όπου ο δράστης διαπράττει φόνο ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή μέθης θεωρείται ως ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Κάποιες φορές η αποδοχή του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από αμέλεια αποτελεί λύση συμβιβασμού ώστε να αποφύγει την πιθανότητα για καταδίκη για ανθρωποκτονία Α’ ή Β’ βαθμού.
Οι ποινές για ανθρωποκτονία από αμέλεια
Οι ποινές στις περιπτώσεις της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Ακόμη και στις ΗΠΑ οι ποινές ποικίλουν ανά Πολιτεία. Για παράδειγμα:
Στην Πολιτεία της Arizona καθώς και της New York, η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείται με φυλάκιση 0-3,75 χρόνια. Η ποινή μπορεί να αυξηθεί αν υπάρχουν προηγούμενες ποινικές καταδίκες.
Εάν ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε ένα θανατηφόρο όπλο ή επικίνδυνο όργανο (π.χ. αυτοκίνητο ή μπαστούνι του μπέιζμπολ) τότε υπάρχει υποχρεωτική ποινή φυλάκισης και είναι 4-8 χρόνια. Και πάλι η ποινή αυξάνεται αν υπάρχουν προηγούμενες ποινικές καταδίκες.
Στην Πολιτεία του Texas, τιμωρείται με πρόστιμο έως και $10.000 και φυλάκιση 6μηνών- 2 χρόνια.
Στην Πολιτεία του Michigan, τιμωρείται με φυλάκιση 0-2 χρόνια και πρόστιμο έως $ 2.000.
Στην Πολιτεία του Connecticut, χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα. Αν όμως έχει προκληθεί από τροχαίο, τότε θεωρείται κακούργημα και τιμωρείται με πρόστιμο έως $10.000 και φυλάκιση 1-10 χρόνια.
Στην Ελλάδα η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών, εκτός εάν το θύμα είναι οικείο του υπαιτίου (άρ. 302 ΠΚ).
Παραδείγματα ανθρωποκτονιών που έγιναν (ή θεωρήθηκαν ότι έγιναν) από αμέλεια
Στους περισσότερους από εμάς, όταν ακούμε για κάποιον ότι «καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια» το μυαλό μας πηγαίνει είτε σε περιπτώσεις τροχαίου δυστυχήματος είτε σε ιατρικό λάθος.
Είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι οι απώλειες ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα τροχαίων δυστυχημάτων, παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.
Η αμέλεια από γιατρούς
Εξίσου αυξημένο είναι και το φαινόμενο κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής να μην δείχνει τον απαραίτητο ζήλο που απαιτεί ο όρκος του Ιπποκράτη που είχε δώσει κάποτε ως φοιτητής. Σε αυτή την κατηγορία η συνηθισμένη φράση που ακούγεται στο δικαστήριο είναι «αν ο κατηγορούμενος είχε προβεί στα δέοντα,…» και τις περισσότερες φορές τελειώνει με την καταδικαστική φράση «αμέλεια δια παραλήψεως…»
Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυριστεί ότι ο μεγάλος αριθμός από τέτοιες καταδίκες δείχνουν ότι υπάρχει τιμωρία και κάνει τους οδηγούς – ή τους γιατρούς, αντίστοιχα – πιο προσεκτικούς.
Δεν ισχύει σε όλες τις χώρες ότι και στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, στην Αυστραλία μόνο 4 γιατροί έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια, τα τελευταία 180 χρόνια!
«Στα νοσοκομεία υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που προσδιορίζεται ως “αναπόφευκτος θάνατος” και περιλαμβάνει αυτές τις γκρίζες περιπτώσεις που δεν φτάνουν ποτέ στα δικαστήρια», λέει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Sydney, Dr. Dobinson.
Οι 4 αυτές σπάνιες υποθέσεις της Αυστραλίας
Και στις 4 αυτές υποθέσεις το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος του ασθενή.
Το 1843, καταδικάστηκε ο γιατρός Dr. William Valentine επειδή έδωσε κατά λάθος στον ασθενή του άλλο φάρμακο από αυτό που σκόπευε.
Κρίθηκε ένοχος και η ποινή του ήταν πρόστιμο 25 λιρών.
Το 1864, καταδικάστηκε ο Dr. Frederick Hornbrook αφού χορήγησε 13 φορές μεγαλύτερη δόση απ’ ό,τι έπρεπε σε ασθενή.
Η ποινή του ήταν 2 χρόνια φυλάκιση αλλά έλαβε βασιλική χάρη ένα μήνα μετά τη φυλάκιση του και επέστρεψε στην κλινική για να συνεχίσει το έργο του.
Το 2000, καταδικάστηκε η Dr. Margaret Pearce επειδή έκανε ένεση μορφίνης σε 15μηνο κοριτσάκι ισχυρότερη κατά 10 φορές.
Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών με αναστολή μετά από 6 μήνες.
Το 2006, καταδικάστηκε ο Dr. Arthur Garry Gow, επειδή συνταγογράφησε λάθος φάρμακο σε ασθενή.
Καταδικάστηκε σε ποινή 18 μηνών με αναστολή.
Δικαιολογώντας τις μικρές αυτές ποινές ο δικαστής James Peterson δήλωσε ότι «Οι αποτυχίες του συστήματος συνέβαλαν στον θάνατο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι άνθρωποι, ακόμη και οι επαγγελματίες, κάνουν λάθη».
Το θύμα που μοίραζε προκηρύξεις
Ήταν λίγο μετά της 2 το μεσημέρι την Δευτέρα 28 Ιουλίου του 1980 και στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της ΕΤΜΑ (Εταιρεία Τεχνητής Μετάξης) στο Βοτανικό (Ιερά Οδός και Αγ. Άννης), υπήρχε αναβρασμός. Οι πρώτοι εργάτες του εργοστασίου τελείωναν την βάρδια τους και στην είσοδο τους περίμεναν μέλη της ΚΝΕ όπου τους μοίραζαν προκηρύξεις ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια, καλώντας τους σε κινητοποιήσεις.
Η διοίκηση του εργοστασίου, για να αποφύγει τυχόν αναταραχές αλλά και για να δυσκολέψει το μοίρασμα των προκηρύξεων, επιβίβαζε στα πούλμαν τους εργάτες που σχολούσαν μέσα στο προαύλιο του εργοστασίου.
Μόλις γέμιζε το κάθε πούλμαν έβγαινε από την πύλη με μεγάλη ταχύτητα ώστε να μην προλαβαίνουν τα μέλη της ΚΝΕ να πετάνε τις προκηρύξεις μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα του οχήματος.
Το πούλμαν με τον αριθμό ΥΜ1633 οδηγούσε ο 27χρονος Μάριος Χαρίτος. Κατά την έξοδο του από τον χώρο του εργοστασίου παρέσυρε την φοιτήτρια της Παντείου, Σωτηρία Βασιλακοπούλου (02.06.1959 – 28.07.1980), η οποία πλησιάζοντας το λεωφορείο για να πετάξει προκηρύξεις από το παράθυρο, βρέθηκε κάτω από τις πίσω ρόδες με αποτέλεσμα να πολτοποιηθεί το κεφάλι της και να πεθάνει ακαριαία.
Η θέση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταλόγιζε ευθύνες στην πολιτική της τότε κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Ράλλη. Ευθύνες καταλόγισε και στην αστυνομία που βρισκόταν στον χώρο του εργοστασίου τη μοιραία στιγμή. Έτσι, θεώρησε το θάνατο της άτυχης κοπέλας, ψυχρή δολοφονία.
Η ποινική δίωξη του οδηγού
Από την πλευρά της, η Αστυνομία θεώρησε το περιστατικό τροχαίο δυστύχημα «μιας άτυχης στιγμής».
Ο εισαγγελέας Γεώργιος Θεοφανόπουλος άσκησε ποινική δίωξη κατά του οδηγού του λεωφορείου, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Τελικά όμως, στις 9 Ιανουαρίου του 1982 το Δ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που δίκασε την υπόθεση, μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε στο Κακουργιοδικείο. Συνήγορος του οδηγού ήταν ο διάσημος δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Ο επιφανής δικηγόρος άσκησε αμέσως έφεση η οποία εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Στις 15 Ιανουαρίου 1983, το δικαστήριο καταδίκασε τελικά τον οδηγό σε ανθρωποκτονία από αμέλεια με ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
Σημείωση: Ο εισαγγελέας Γεώργιος Θεοφανόπουλος (13.11.1935 – 01.04.1985) δολοφονήθηκε την 1η Απριλίου 1985 έξω από το σπίτι του στην οδό Λυκούργου 158, στην Καλλιθέα Αττικής. Την ευθύνη για τη δολοφονία του ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» η οποία μετά από χρόνια αποδείχθηκε παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
Η προκήρυξη, εκτός των άλλων ανέφερε ότι:
«…Η εκτέλεσή του ήταν γι’ αυτόν το θλιβερό τέλος μιας ακόμα πιο θλιβερής και επαίσχυντης επιλογής, που ο ίδιος είχε κάνει, αποφασίζοντας έτσι και για το τέλος του. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένας τυχαίος εισαγγελέας».
Επειδή, όπως προ-είπαμε, οι καταδίκες για ανθρωποκτονία από αμέλεια είναι πολύ συνηθισμένες για τροχαία και για ιατρικά λάθη, μπορεί ο καθένας να βρει παραδείγματα απλώς και μόνο παρακολουθώντας καθημερινά τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.
Ας δούμε εδώ κάποιες περιπτώσεις «αμέλειας» που δεν είναι και τόσο συνηθισμένες.
Αμέλεια αλλά όχι μεταμέλεια
Ιδιοκτήτης καφενείου στην Πάτρα καταδικάστηκε για τον θάνατο πελάτη του από αμέλεια.
Το χρονικό
Ο 48χρονος άτυχος άντρας, τον Οκτώβριο του 2015, έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, έπεσε από το μπαλκόνι του καταστήματος όπου δεν υπήρχε προστατευτικό κιγκλίδωμα και πέθανε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον ιδιοκτήτη του εν λόγω καφενείου σε 30 μήνες φυλάκιση με αναστολή καθώς κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος θεώρησε άδικη την ποινή του ισχυριζόμενος ότι δεν έχει καμία ευθύνη επειδή το θύμα ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή του.
Ένοχοι οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών καταδίκασε τον Βασίλη Παπαδόπουλο, διαχειριστή εταιρείας λούνα παρκ στο Ελληνικό και τον Πάολο Καραμέλα, συντηρητή των παιχνιδιών στο συγκεκριμένο λούνα παρκ, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενσυνείδητη αμέλεια και της σωματικής βλάβης με ενσυνείδητη αμέλεια.
Το χρονικό
Ο 13χρονος Βασίλης έχασε τη ζωή του ενώ η 11χρονη αδελφή του Ελεάννα τραυματίστηκε σοβαρά, στις 27 Απριλίου 2014, σε ένα παιχνίδι σε πισίνα με φουσκωτές μπάλες στο λούνα παρκ στην περιοχή του Ελληνικού. Την ώρα που τα δύο παιδιά βρίσκονταν στο παιχνίδι, ένας δυνατός αέρας παρέσυρε την τεράστια μπάλα χτυπώντας την αρχικά στα κιγκλιδώματα και στη συνέχεια σφηνώνοντας την σε παρακείμενο παιχνίδι.
Οι δύο άντρες του λούνα παρκ κατηγορήθηκαν για την προχειρότητα των εγκαταστάσεων και την μη τήρηση του κανόνα που επιβάλει σε αυτού του είδους τα παιχνίδια να είναι δεμένα.
Η ποινή που όρισε το δικαστήριο ήταν φυλάκιση 5 ετών και 4 μηνών, ποινή εξαγοράσιμη με 5 ευρώ την ημέρα.
(Να σημειωθεί ότι πρωτοδίκως οι δύο άντρες είχαν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και ενσυνείδητη σωματική βλάβη εξ αμελείας).
Έγκλημα επειδή κρύωναν
Μία 54χρονη Σέρβα μητέρα κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Το χρονικό
Το Δεκέμβριο του 2013, η 13χρονη Σάρα κοιμόταν όταν η μητέρα της είχε ανάψει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι με σκοπό να ζεσταθούν, μιας και το ρεύμα του διαμερίσματος όπου έμεναν στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, ήταν κομμένο από καιρό επειδή η μητέρα αδυνατούσε να το πληρώσει.
Όταν η μητέρα αντιλήφθηκε ότι η κόρη της ήταν αναίσθητη από την εισπνοή του μονοξείδιου του άνθρακα, κάλεσε το ΕΚΑΒ αλλά ήταν πλέον αργά.
Η εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης, Άννα Καραμόσχογλου, έκανε χρήση του άρθρου 302 παρ. 2 του Π.Κ., σύμφωνα με το οποίο, αν το θύμα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, αν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή.
Η μητέρα αφέθηκε ελεύθερη αλλά επειδή διαπιστώθηκε ότι είχε πρόβλημα με την παραμονή της στην Ελλάδα, υποχρεώθηκε να αποχωρήσει από τη χώρα.
Κορίτσια που ώθησαν τον φίλο τους στην αυτοκτονία
Inyoung You
Η 23χρονη Inyoung You, φοιτήτρια του Κολεγίου της Βοστώνης κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Το χρονικό
Η 23χρονη διατηρούσε 18μηνο δεσμό με τον 22χρονο Alexander Urtula. Στις 20 Μαϊου 2019, λίγες ώρες πριν από την αποφοίτησή του, ο Alexander πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τη ζωή του.
Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η Inyoung κακοποιούσε λεκτικά, σωματικά και ψυχολογικά τον σύντροφο της υποτιμώντας τον και προσβάλλοντας τον, ενώ διαρκώς τον παρότρυνε να βάλει τέλος στη ζωή του για «να ψοφήσει». Παρόμοιου περιεχομένου ήταν και τα 47.130 sms που του είχε στείλει καθ’ όλο το διάστημα της σχέσης του στο κινητό του.
Η 23χρονη καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών με 10ετή αναστολή υπό τις εξής προϋποθέσεις:
Να υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία, να συμπληρώσει 300 ώρες κοινωφελούς εργασίας και να μην πουλήσει την ιστορία της έναντι οικονομικού οφέλους.
Michelle Carter
Η υπόθεση είχε πολλές ομοιότητες με εκείνη της 17χρονης Michelle Carter, η οποία καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης το 2017, για ανθρωποκτονία εξ αμελείας επειδή τον Ιούλιο του 2014 προέτρεπε τον καταθλιπτικό 18χρονο φίλο της Conrad Roy να αυτοκτονήσει, με μηνύματα στο κινητό του και τηλεφωνήματα.
Την ώρα που ο Roy καθόταν στο φορτηγάκι του έχοντας συνδέσει με σωλήνα την εξάτμιση του αυτοκινήτου του για να εισέρχεται το διοξείδιο του άνθρακα μέσα στην καμπίνα, μιλούσε στο τηλέφωνο με την Carter. Μάλιστα, κάποια στιγμή που ο ίδιος δείλιασε και βγήκε έξω από το αυτοκίνητο, η Carter υποβάθμισε τους φόβους του και τον πίεσε να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε κατηγορώντας τον για την αναποφασιστικότητά του.
Η Carter καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, αρχικά σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, αν και κατά την έφεση η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες. Τον Ιανουάριο του 2020 αποφυλακίστηκε νωρίτερα, αφού εξέτισε μόλις 11 μήνες από την ποινή της.
Η υπόθεση της Carter έγινε μίνι σειρά το 2022 με τίτλο «The Girl From Plainville» και πρωταγωνίστρια την Elle Fanning.
Παρατήρηση: Στην Ελλάδα ισχύει το άρ. 301 ΠΚ που αναφέρει για τη συμμετοχή σε αυτοκτονία:
«Όποιος με πρόθεση κατέπεισε άλλον να αυτοκτονήσει, αν τελέστηκε η αυτοκτονία ή έγινε η απόπειρά της, καθώς και όποιος έδωσε βοήθεια κατ’ αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση».
Γονείς που άφησαν το παιδί τους στο αυτοκίνητο
Cassie Barker
Η αστυνομικός Cassie Barker κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Το χρονικό
Η αστυνομικός του Long Beach, θέλοντας να συναντήσει κρυφά τον εραστή της, άφησε την 3χρονη κόρη της Cheyenne μέσα στο περιπολικό. Όταν επέστρεψε μετά από 4 ώρες, το κοριτσάκι είχε πεθάνει από θερμοπληξία.
Παρότι κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, οι δικαστές επέλεξαν να της ορίσουν την μέγιστη για αυτήν την περίπτωση δυνατή ποινή, δηλαδή 20 χρόνια κάθειρξης.
Ο πατέρας του θύματος και απατημένος σύζυγος δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την ποινή.
Michael Thedford
Σε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Το Texas θεωρείται μια Πολιτεία με πολύ αυστηρούς νόμους για την ανθρωποκτονία με πρόθεση, αλλά ταυτόχρονα πολύ ελαστικούς για την ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια.
Έτσι, όταν ο 35χρονος Michael Thedford άφησε το 6μηνο κοριτσάκι του στο αυτοκίνητο για 3 ώρες με αποτέλεσμα να πεθάνει από θερμοπληξία, κρίθηκε ένοχος από αμέλεια.
Καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή, του διατάχθηκε πρόστιμο 1.000 δολαρίων και διατάχθηκε να υπηρετήσει 120 ώρες κοινωφελούς εργασίας.
Ψυχίατρος καταδικάστηκε για λάθος διάγνωση
Είπα να μην μιλήσω σε αυτό το άρθρο για γιατρούς αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση είναι λίγο διαφορετική.
Η ψυχίατρος Danielle Canarelli κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Το χρονικό
Ο Joel Gayare, ασθενής της ψυχιάτρου για 4 χρόνια, τον Μάρτιο του 2014 έφυγε βιαστικός από τη συνεδρία του στο νοσοκομείο Edouard Toulouse στη Μασσαλία. Από εκεί πήγε στο Gap στην περιοχή των Άλπεων και κατακρεούργησε με το τσεκούρι του τον 83χρονο Germain Trabuc, σύντροφο της γιαγιάς του, επειδή θεώρησε ότι απειλούσε την κληρονομιά του. Ο Gayare κρίθηκε κλινικά ανεύθυνος για τις πράξεις του λόγω της ψυχικής του υγείας, αλλά ο γιος του αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της ψυχιάτρου.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου της Μασσαλίας, η 58χρονη Canarelli με την 30ετή πείρα της όφειλε να γνωρίζει ότι ο σχιζοφρενής ασθενής της αποτελούσε δημόσιο κίνδυνο και να είχε ζητήσει τον εγκλεισμό του σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο.
Η Canarelli καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και η ποινή της ήταν φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και αποζημίωση 8.500 ευρώ στον γιο του θύματος.
Η Ένωση Γάλλων Ψυχιάτρων (SPEP) υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών. «Αν οι ψυχίατροι ζουν με το φόβο ότι μπορεί να καταδικαστούν, πιθανότατα θα οδηγηθούν σε πιο σκληρά θεραπευτικά μέσα για τους ασθενείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης Sylvain Pontier.
Δολοφονία με καγιάκ
Η 37χρονη Λετονή Angelika Grasward και ο 43χρονος αρραβωνιαστικός της Vince Viafore, έκαναν καγιάκ στον ποταμό Hudson στις 19 Απριλίου 2015 κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα δυνατά κύματα προκάλεσαν την ανατροπή του σκάφους του Viafore και το ρέμα τον παρέσυρε μακριά. Η Angelika που κατόρθωσε να βγει με το δικό της καγιάκ στη στεριά, τηλεφώνησε αμέσως στο 911 να ζητήσει βοήθεια. Μάταια όμως. Το πτώμα του αρραβωνιαστικού της ανασύρθηκε 4 ημέρες αργότερα.
Στο δικαστήριο υπήρξαν στοιχεία που έδειχναν ότι η Angelika ήθελε να ξεφορτωθεί τον Viafore και ήταν εκείνη που είχε χαλαρώσει την τάπα από το καγιάκ του αρραβωνιαστικού της με αποτέλεσμα να γεμίσει γρήγορα με νερά και να ανατραπεί.
Κατά την ανάκριση της μάλιστα, η ίδια ομολόγησε ότι τον ήθελε νεκρό. «Τον ήθελα νεκρό και τώρα που πέθανε χαίρομαι. Όμως δεν σχεδίασα ποτέ τη δολοφονία του».
Αν και αρχικά κατηγορήθηκε για φόνο Β’ βαθμού, τελικά κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία από αμέλεια αφού θεωρήθηκε ότι όφειλε να είχε αντιληφθεί τους κινδύνους και να μην έμπαινε στο νερό εκείνη την ημέρα, ενώ δεν είχε επιμείνει να φορέσει σωσίβιο ο Viafore.
Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 χρόνια αλλά αφέθηκε ελεύθερη στις 21 Δεκεμβρίου 2007 έχοντας εκτίσει κάτι περισσότερο από 2,5 χρόνια.
Συντριβή πτώσης αεροπλάνου
Σύμφωνα με την International Civil Aviator Organization (Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) το 50% του συνόλου των αεροπορικών δυστυχημάτων οφείλεται σε λάθος πιλότου (pilot error).
Το υπόλοιπο 50% μοιράζεται ως εξής: Τεχνικό σφάλμα ή βλάβη 20%, κακοκαιρία 10%, λάθη του αεροδρομίου (ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κοκ) 10% και δολιοφθορά ή τρομοκρατική ενέργεια 10%.
Η πτήση 603 της Aeroperú ήταν μια προγραμματισμένη πτήση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Miami στη Florida, ΗΠΑ (KMIA), προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Comodoro Arturo Merino Benítez στο Santiago της Χιλής (SCEL).
Στις 2 Οκτωβρίου 1996, το αεροσκάφος Boeing 757-23A απογειώθηκε κανονικά και όλα πήγαιναν μια χαρά μέχρι τη στιγμή που τα βασικά όργανα ελέγχου άρχισαν να κινούνται σαν τρελά, στέλνοντας εσφαλμένες πληροφορίες στο πλήρωμα.
Αιτία αυτού του προβλήματος ήταν ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας που είχε παραμείνει πάνω από τις στατικές θύρες (στην κάτω πλευρά της ατράκτου) μετά τον καθαρισμό του αεροσκάφους. Ο υπάλληλος καθαρισμού Eleuterio Chacaliaza είχε ξεχάσει να βγάλει αυτή την κολλητική ταινία.
Οι πιλότοι προσπάθησαν απελπισμένα να κάνουν αναγκαστική προσγείωση αλλά με λανθασμένες ενδείξεις το αεροσκάφος συνετρίβη, σκοτώνοντας και τους 70 επιβαίνοντες.
H Boeing κατηγορήθηκε ότι όφειλε να προβλέψει την κακή χρήση των προϊόντων της και η Aeroperu κατηγορήθηκε για απρόσεκτη συντήρηση. Οι δύο εταιρείες ήρθαν σε διακανονισμό με τις οικογένειες των θυμάτων πληρώνοντας μια από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις που προήλθε από αεροπορικό δυστύχημα.
Ο υπάλληλος Chacaliaza, καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή.
Ρεαλιστική δολοφονία στο κινηματογραφικό πλατό
Ήταν 21 Οκτωβρίου 2021 όταν Alec Baldwin γύριζε μία σκηνή της ταινίας γουέστερν «Rust». Ο Baldwin σήκωσε το πιστόλι που κρατούσε και πυροβόλησε. Αποτέλεσμα ήταν να δολοφονήσει «κατά λάθος» την 42χρονη διευθύντρια φωτογραφίας Halyna Hutchins και να τραυματίσει τον σκηνοθέτη Joel Souza στον ώμο.
Ο γνωστός ηθοποιός και συμπαραγωγός της ταινίας κατηγορείται για φόνο εξ αμελείας επειδή πυροβόλησε αγνοώντας ότι το πιστόλι του είχε αληθινές σφαίρες.
Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι ο Alec Baldwin δεν πρέπει να κατηγορηθεί γιατί ήξερε ότι το όπλο που κρατούσε ήταν «κρύο» (είχε άσφαιρα πυρομαχικά).
«Κανένας λογικός ηθοποιός δεν θα είχε ελέγξει αν το όπλο περιείχε αληθινά πυρομαχικά, αλλά θα δεχόταν απλώς τον λόγο του σκηνοθέτη», είπε η ειδικός σε θέματα ανθρωποκτονιών, Helen Gibbon, λέκτορας εγκληματολογίας και ποινικού δικαίου στη σχολή Νομικής και Δικαιοσύνης του UNSW Sydney.
Η υπόθεση είναι παρόμοια με την ανθρωποκτονία στο πλατό του ηθοποιού Brandon Lee (01.02.1965 – 31.03.1993) κατά τα γυρίσματα της ταινίας «The Crow» και του ηθοποιού Jon-Erik Hexum (05.11.1957 – 18.10.1984) κατά τα γυρίσματα ενός επεισοδίου της τηλεοπτικής σειράς «Golden Opportunity».
Δεν το θέλει ούτε ο Θεός
Κατηγορήθηκε για δολοφονία από αμέλεια παπάς που εκτελούσε το Ιερό Μυστήριο της Βάπτισης.
Το χρονικό
Το περιστατικό συνέβη την 31η Ιανουαρίου 2021 στην πόλη Suceava της Ρουμανίας. Κατά τη βάπτισή του το μόλις 8 εβδομάδων βρέφος υπέστη καρδιακή ανακοπή και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα στο νοσοκομείο. Η νεκροψία αποκάλυψε 110ml νερού στους πνεύμονες του βρέφους.
Οι γονείς κατηγόρησαν τον ιερέα ότι παρότι το βρέφος έκλαιγε γοερά με ανοιχτό το στόμα εκείνος επέμενε να το βουτήξει τις τυπικές 3 φορές με ολόκληρο το κεφαλάκι του μέσα στο νερό. Όταν μάλιστα οι γονείς επιχείρησαν να σταματήσουν τον ιερέα εκείνος αντιστάθηκε και συνέχισε το «θεάρεστο» έργο του.
Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη στη Ρουμανία. Ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας Βασίλε Μπανέσκου πρότεινε οι ιερείς να βρέχουν απλώς με νερό το μέτωπο του παιδιού κατά τη βάπτιση, αντί να το βυθίζουν ολόκληρο μέσα στην κολυμπήθρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Τόμιδος, Θεοδόσιος (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ήταν ξεκάθαρος ότι το τελετουργικό δεν μπορεί να αλλάξει.
Στρατηγικές υπεράσπισης για την ανθρωποκτονία από αμέλεια
Επειδή το άρθρο απευθύνετε σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν τα εγκλήματα, η εγκληματολογία αλλά και η συγγραφή του αστυνομικού, σας δίνουμε κάποιες συμβουλές που πιθανόν θα χρειαστείτε ως ύποπτος, ως θύμα, ως νομικός ή ως συγγραφέας.
Εάν κατηγορείστε για ανθρωποκτονία από αμέλεια η υπεράσπιση σας θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα επιχειρήματα:
#1 Ατύχημα. Να υποστηρίξει ότι ο θάνατος του θύματος ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος και όχι εγκληματικής ενέργειας.
#2 Ο θάνατος δεν προκλήθηκε από τις ενέργειες σας. Να αποδεχθεί ότι ενεργήσατε από αμέλεια, ωστόσο να υποστηρίξει ότι οι ενέργειές σας δεν ήταν η αιτία θανάτου. Κάποιο άλλο γεγονός ή άτομο προκάλεσε το θάνατο.
#3 Λειτουργήσατε όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος. Οι ενέργειές σας δεν αποτελούσαν βαριά απόκλιση από το πώς κάθε λογικό άτομο θα ενεργούσε υπό παρόμοιες συνθήκες.
#4 Άγνοια. Δεν γνωρίζατε και δεν ήταν εφικτό να γνωρίζατε ότι η πράξη σας δημιουργούσε κίνδυνο.
#5 Στιγμιαία ανικανότητα. Να υποστηρίξει ότι τη στιγμή του εγκλήματος δεν είσαστε διανοητικά ικανός να κατανοήσετε τις συνέπειες των πράξεων σας.
#6 Λανθασμένη κρίση ή απροσεξία. Κάθε άνθρωπος μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή του να κάνει μια λανθασμένη κρίση ή μια απρόσεκτη κίνηση – κανείς δεν είναι τέλειος.
#7 Πράξατε τα δέοντα. Εσείς από τη μεριά σας κάνατε ότι ήταν δυνατό για να προστατέψετε το θύμα.
#8 Ενεργούσατε σε αυτοάμυνα. (Δύσκολο αλλά μπορεί και να πιάσει).
Η ανθρωποκτονία από αμέλεια στον κινηματογράφο
1991, «Pretty Woman» (Hong Kong) Σκηνοθεσία Yeung Chi Gin.
Η Veronica (Lo Yin Hsin) βιάζεται από έναν συνάδελφο, ο οποίος τη σκοτώνει κατά λάθος στη διαδικασία (πέφτει πίσω και χτυπά το κεφάλι της σε ένα αιχμηρό αντικείμενο).
1995, «Boys on the side». Σκηνοθεσία Herbert Ross.
Τρεις γυναίκες η Jane (Whoopi Goldberg) η Robin (Mary-Louise Parker) και η Holly (Drew Barrymore) χτυπούν και δένουν σε μια καρέκλα έναν κακοποιό και φεύγουν. Όταν ο κακοποιός συνέρχεται, στην προσπάθεια του να λυθεί πέφτει και χτυπάει το κεφάλι του και πεθαίνει. Μετά από περιπέτειες η Holly καταδικάζεται σε ανθρωποκτονία από αμέλεια.
2005, «The Exorcism of Emily Rose». Σκηνοθεσία Scott Derrickson.
Η δικηγόρος Erin Bruner (Laura Linney) αναλαμβάνει την υπόθεση του καθολικού ιερέα Richard Moore (Tom Wilkinson), ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά από απόπειρα εξορκισμού της 19χρονης φοιτήτριας Emily Rose.
2006, «Bella». Σκηνοθεσία Alejandro Monteverde.
Στο απόγειο της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής ο Jose (Eduardo Verastegui) χτύπησε κατά λάθος με το αυτοκίνητό του και σκότωσε ένα κοριτσάκι. Καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια.
2012, «Arbitrage». Σκηνοθεσία Nicholas Jarecki.
Ο Robert Miller (Richard Gere) κοιμάται στο τιμόνι με αποτέλεσμα να τρακάρει και να σκοτωθεί η συνοδηγός του Julie (Laetitia Casta). Από εκείνη τη στιγμή αναζητεί τρόπους να βρει άλλοθι και να μην κατηγορηθεί.
2017, «Chappaquiddick». Σκηνοθεσία John Curran.
O Αμερικανός γερουσιαστής Ted Kennedy (Jason Clarke) οδηγεί στη γέφυρα Dike, και το αυτοκίνητο του αναποδογυρίζει και βυθίζεται στη λίμνη. Στο αυτοκίνητο παραμένει η συνοδός του Mary Jo Kopechne (Kate Mara). Τελικά ο Kennedy καταδικάζεται για φόνο εξ αμελείας και εγκατάλειψη του θύματος αλλά λαμβάνει την ελάχιστη ποινή των 2 μηνών φυλάκιση με αναστολή.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
You really make it seem so easy with your presentation but I find
this topic to be actually something that I think I would
never understand. It seems too complex and very broad for me.
I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!
http://e-gran.ru.xx3.kz/go.php?url=http://sagrado-corazon.org/foro/profile/inesmarch65365/
http://www.totallynsfw.com/?URL=upvcalumachineryparts.com/user/profile/308361