για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος

Θεόφιλος Σεχίδης

Ψυχρός δολοφόνος ή σχιζοφρενής, ο «Χάνιμπαλ» της Θάσου;

Ο Θεόφιλος Σεχίδης (1972-12.02.2019) ήταν Έλληνας mass murderer που έγινε γνωστός για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό πέντε μελών της οικογένειάς του μέσα σε ένα 24ωρο.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Θεόφιλος Σεχίδης γεννήθηκε το 1972 στον Λιμένα της Θάσου. Από μικρό παιδί του άρεσε να ακούει κλασική μουσική και να ζωγραφίζει. Όμως ο αυστηρός πατέρας του, που είχε άλλη άποψη για την τέχνη, του έσκιζε οτιδήποτε ζωγράφιζε ο Θεόφιλος.

Ο πατέρας του, Δημήτρης Σεχίδης, ήταν διευθυντής δημοτικού σχολείου ενώ η μητέρα του, Μαρία, ασχολούνταν με τα οικιακά.

Η κατά 3 χρόνια μεγαλύτερη αδελφή του Έμμυ (Ερμιόνη), όταν ήταν 16 χρονών εμφάνισε εντελώς ξαφνικά βαριάς μορφής σχιζοφρένεια. Αυτό είχε ως συνέπεια, ψυχιατρικές κλινικές και ψυχοφάρμακα για την ίδια και κοινωνική απομόνωση για την υπόλοιπη οικογένεια που προσπαθούσε να την «κρύψει» από τον στενό περίγυρο του νησιού.

Καλός μαθητής και με υψηλό δείκτη ευφυίας, ο Θεόφιλος μπήκε στη Θεολογική Σχολή. Όμως την επόμενη χρονιά έδωσε και πάλι εξετάσεις και μπήκε στη Νομική Σχολή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Κομοτηνής. Οι συμφοιτητές του τον περιέγραψαν ως ένα άτομο χαμηλών τόνων, μοναχικό, λιγομίλητο, που του άρεσε να γράφει ποιήματα και να ζωγραφίζει. Δεν έκανε φίλους και προτιμούσε να περπατάει μόνος του με σκυφτό το κεφάλι ενώ συχνά μονολογούσε.

Ο πατέρας του Θεόφιλου, βλέποντας την καταθλιπτική κατάσταση του γιού του προσπάθησε να τον πείσει να επισκεφθεί έναν ψυχίατρο. Εκείνος αρνούνταν πεισματικά. Έτσι ο Δημήτρης Σεχίδης ζήτησε την βοήθεια του αδελφού του Βασίλη, μήπως εκείνος μπορέσει να τον μεταπείσει.

Θεόφιλος-Σεχίδης-σχιζοφρένεια

Το πρώτο θύμα: Βασίλης Σεχίδης

Ο 57χρονος Βασίλης Σεχίδης ζούσε με την οικογένεια του στο Βέλγιο. Στις 9 Μαϊου 1996, αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να δει τον αδελφό του και παράλληλα να προσπαθήσει να τον βοηθήσει με το πρόβλημα του Θεόφιλου.

Πατέρας και θείος επισκέφθηκαν τον Θεόφιλο στην Κομοτηνή όπου σπούδαζε. Κουβέντιασαν και γύρισαν πίσω στη Θάσο. Την επόμενη  ημέρα όμως του τηλεφώνησαν και του ζήτησαν να πάει κι ο ίδιος στη Θάσο επειγόντως, γιατί έπρεπε και πάλι να μιλήσουν. Στις 18 Μαΐου ο Θεόφιλος πήγε στο πατρικό του. Η ατμόσφαιρα ήταν εριστική.

Το πρωί της 19ης Μαϊου, ο Βασίλης και ο Θεόφιλος Σεχίδης πήγαν στην αρχαία ακρόπολη της Θάσου για να συζητήσουν για μια ακόμη φορά. Η κουβέντα όμως γρήγορα κατέληξε σε καυγά. Τότε ο Θεόφιλος έσπρωξε το θείο του σε ένα γκρεμό 10 περίπου μέτρων.

«Προσπάθησε να με χτυπήσει με ένα μαχαίρι. Ήθελε να με σκοτώσει.Τον έσπρωξα και έπεσε στον γκρεμό. Κατέβηκα κάτω και τον είδα να ψυχορραγεί. Για να μη βασανίζεται άλλο, του έκοψα με το μαχαίρι το κεφάλι»», θα δηλώσει αργότερα κατά την ομολογία του ο Θεόφιλος Σεχίδης.

Στη συνέχεια έκρυψε προσωρινά το πτώμα σε κάτι θάμνους και επέστρεψε στην πόλη. Εκεί αγόρασε ένα μονόκανο όπλο και φυσίγγια και κίνησε εκνευρισμένος για το πατρικό του.

Το δεύτερο θύμα: Δημήτρης Σεχίδης

Όταν έφτασε στο σπίτι, δεν βρήκε κανέναν πέραν από την αδελφή του που ήταν κλεισμένη στο δωμάτιο της. Έτσι ο Θεόφιλος Σεχίδης έκατσε εκεί να τους περιμένει. Ήταν 19:30 όταν έφτασε πρώτος ο 55 χρονος πατέρας του. Τότε άρχισε νέος καυγάς.

«Ο πατέρας μου είχε ένα μαχαίρι, φοβήθηκα. Μόλις γύρισε για να πάει στην τουαλέτα, τον πυροβόλησα και έπεσε νεκρός. Μετά του έκοψα την καρωτίδα μ’ ένα μαχαίρι».

Θεόφιλος-Σεχίδης-πυροβολισμός

Το τρίτο θύμα: Μαρία Σεχίδη

Δεν άργησε να επιστρέψει στο σπίτι και η 50χρονη μητέρα του, Μαρία Σεχίδη.

«Κρατούσε κι αυτή μαχαίρι. Της άρπαξα το χέρι, την αφόπλισα και της έκοψα τον λαιμό με το μαχαίρι».

Η ομολογία του αυτή δεν συνάδει με την θέση του ιατροδικαστή που διαπίστωσε ότι το θύμα είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι. Στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε με δύο μαχαίρια.

Το τέταρτο θύμα: Έμμυ Σεχίδη

Η 32χρονη αδελφή του μπήκε στο δωμάτιο τρομαγμένη από τη φασαρία.

«Κρατούσε κι αυτή μαχαίρι. Μου όρμησε και τη σκότωσα με τον ίδιο τρόπο».

Ιατρικές αναζητήσεις

Ο Θεόφιλος Σεχίδης μετέφερε τα πτώματα στο υπνοδωμάτιο και με την ησυχία του… αφαίρεσε τους 3 εγκεφάλους και τους έβαλε σε πιάτο στο ψυγείο.

«Είχα κάποιες ψυχιατρικές και ιατρικές γνώσεις και ήθελα να εξετάσω την ανατομία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό είναι όλο. Δεν μετάνιωσα για τίποτα, καλά έκανα. Το ένα κεφάλι ήδη είχε σπάσει, τα μυαλά είχαν βγει, οπότε γιατί να μην τα βάλω στο ψυγείο;»

Θεόφιλος-Σεχίδης-μυαλά

Το πέμπτο θύμα: Ερμιόνη Καλαμάρα

Το επόμενο πρωί, 20 Μαϊου 1996, η 75χρονη Ερμιόνη Καλαμάρα, γιαγιά του Θεόφιλου, αποφάσισε να επισκεφθεί την οικογένειά της, όπως έκανε άλλωστε κάθε πρωί.

«Άρπαξε ένα μαχαίρι να με χτυπήσει. Τι να έκανα κι εγώ, την σκότωσα».

Αφού την μαχαίρωσε στην καρδιά, έκοψε και τον λαιμό της.

Τα πτώματα

Το επόμενο βήμα ήταν να εξασκηθεί στη χρήση του αλυσοπρίονου και του σιδηροπρίονου του πατέρα του αλλά και των ειδικών ψαλιδιών για το κούρεμα των προβάτων.
Υπό τη μουσική υπόκρουση του Τσαϊκόφσκι, θα αρχίσει τον τεμαχισμό. Χέρια – πόδια – κεφάλι – κορμός… κάθε σώμα κομμένο με αυτόν τον τρόπο.

Τα μέλη τοποθετήθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών που αγόρασε από διαφορετικά supermarket «ώστε να μην κινήσει υποψία», όπως ισχυρίστηκε αργότερα. Χρειάστηκε περισσότερες από 30 σακούλες για να «συσκευάσει» το έργο του.
Με το φεριμπότ της γραμμής Θάσου – Κεραμωτής θα κάνει 3 δρομολόγια με το αυτοκίνητο του πατέρα του για να ξεφορτωθεί το βαρύ φορτίο του στην χωματερή της Πέρνης Καβάλας.

Σχόλιο: Να θυμίσουμε εδώ ότι 5 χρόνια νωρίτερα, ο Hannibal Lecter στη «Σιωπή των αμνών» («Silence of the lambs», 1991) μασούσε το πρόσωπο ενός από τους δεσμοφύλακες του την ώρα που άκουγε την Άρια από το Goldberg Variations του Μπαχ.

Θεόφιλος-Σεχίδης-ματωμένο-μαχαίρι

Οι έρευνες της Interpol

Η Ελένη Σεχίδη, σύζυγος του Βασίλη Σεχίδη, είχε παραμείνει στο Βέλγιο. Μέχρι τις 19 Μαϊου που δολοφονήθηκε, η Ελένη μιλούσε καθημερινά στο τηλέφωνο με το σύζυγό της. Έτσι, όταν είδε ότι τα τηλεφωνήματα σταμάτησαν ξαφνικά, ανησύχησε.

Τηλεφωνούσε στην υπόλοιπη οικογένεια Σεχίδη αλλά μόνο ο Θεόφιλος απαντούσε στο τηλέφωνο, λέγοντας της κάθε φορά και διαφορετική δικαιολογία για την απουσία της οικογένειάς του. Από κάποια στιγμή και μετά κι ο ίδιος ο Θεόφιλος της απαντούσε ότι δεν γνώριζε πλέον που βρίσκονταν η οικογένεια και τους έψαχνε κι αυτός.

Η πρώτη της κίνηση ήταν να κάνει καταγγελία στη βέλγικη αστυνομία. Η Βελγικές αρχές όμως δεν είχαν στοιχεία για περεταίρω έρευνα, οπότε απευθύνθηκαν στην Interpol. Η Interpol ζήτησε τη συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας αλλά η διεθνής συνεργασίες καθυστερούν στη γραφειοκρατία και απαιτούν χρόνο.

Έτσι η Ελένη Σεχίδη αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να ασχοληθεί η ίδια με την έρευνα.

Η πρώτη σύλληψη του Σεχίδη, δυο μήνες μετά τα εγκλήματα

Ένα μπλόκο της αστυνομίας έξω από την Καβάλα στις 21 Ιουλίου 1996, θα έχει ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο αυτοκίνητο του Σεχίδη η κοντόκαννη καραμπίνα του, ένα ακόμη κυνηγητικό όπλο και φυσίγγια.

Ο Θεόφιλος Σεχίδης θα συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή. Καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή και πρόστιμο 700.000 δραχμές.
Επειδή όμως είχε λευκό ποινικό μητρώο, αφέθηκε ελεύθερος.

Η Ελένη Σεχίδη πιέζει καταστάσεις

Την 1η Αυγούστου 1996 η Ελένη Σεχίδη επαναλαμβάνει την καταγγελία της στην Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας. Πλέον και με την πίεση από την Interpol ασχολούνται με την υπόθεση το Αστυνομικό Τμήμα Θάσου, η Ασφάλεια Καβάλας και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Στις 3 Αυγούστου ο Θεόφιλος Σεχίδης επισκέφθηκε τη θεία του προσποιούμενος ότι και ο ίδιος ανησυχούσε για την τύχη της οικογένειας του. Αν και ο στόχος του ήταν ασφαλώς «να θολώσει τα νερά» η πράξη του αυτή έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Η Ελένη Σεχίδη παραξενεύτηκε από την «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του» και ενημέρωσε την αστυνομία ότι υποπτευόταν ότι ο Θεόφιλος κρυβόταν πίσω από αυτές τις εξαφανίσεις.

Η δεύτερη σύλληψη του Σεχίδη και η ομολογία

Τελικά, την Πέμπτη 8 Αυγούστου 1996, ο Θεόφιλος Σεχίδης θα συλληφθή ως κύριος ύποπτος για την εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία των 5 μελών της οικογένειάς του. Οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, όπου και ξεκίνησε η ανάκριση.

Μετά από πολύωρη ανάκριση, αργά το βράδυ ο Θεόφιλος Σεχίδης θα ομολογήσει τα εγκλήματά του, εξηγόντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτά:

«Ήταν άρρωστοι και ήθελα να τους λυτρώσω… 
Μου έκαναν ψυχολογικό πόλεμο επειδή ήξερα ότι ήμουν άλλης μάνας παιδί και δεν μου ’λεγαν την αλήθεια. Υπήρχε συνωμοσία σε βάρος μου…
Έπρεπε να φύγω από τη μέση με κάθε τρόπο. Ήθελαν να με βγάλουν από τη μέση και πρόλαβα να τους σκοτώσω πρώτος. Βρισκόμουν εν αμύνη…

Είχαν το στίγμα από το πρόβλημα της αδελφής μου, αν προστίθετο και το δικό μου, θα ήταν καταστροφή. Θα αποδεικνυόταν ότι ο πατέρας μου, ο ατσαλάκωτος διευθυντής του σχολείου, στη ζωή του ήταν ένας βρώμικος άνθρωπος. Εξάλλου, έξω στην κοινωνία, έτσι κι αλλιώς, δεν τον πολυσυμπαθούσαν».

Στον τόπο του εγκλήματος

Αμέσως μετά την ομολογία οι Αρχές, με υπεύθυνο τον ιατροδικαστή Μηνά Γεωργιάδη επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι του Σεχίδη.
Σε όλο το σπίτι υπήρχαν ξεραμένα αίματα: στους τοίχους, στα πατώματα, στα χαλιά, ακόμη και στα ταβάνια. Ανάμεσα τους, υπολείμματα εγκεφαλικής ουσίας από τα δύο θύματα που πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Σε έναν από τους τοίχους ο Θεόφιλος είχε γράψει τη λέξη «Λάθος». Όταν ερωτήθηκε τι ακριβώς εννοούσε, δεν έδωσε εξηγήσεις.

«Το λάθος σημαίνει λάθος. Τίποτα περισσότερο».

Οι έρευνες για υπολλείματα από τα πτώματα στη χωματερή, ήταν άκαρπες. Το διάστημα των 3 μηνών που είχε περάσει από το φονικό ήταν υπέρ αρκετό για να καλυφτούν και να ταφούν κάτω από τόνους νέων σκουπιδιών. Μόνο το πτώμα του Βασίλη Σεχίδη (θείου) βρέθηκε από την αστυνομία.

STAR Channel σκηνές από τις έρευνες στη χωματερή

Τα ΜΜΕ

«Δαίμονας εξολοθρευτής», «μακελάρης της Θάσου», «γιος του Φρανκεστάιν», «ο κανίβαλος που άκουγε Τσαϊκόφσκι», «τρελός», «τέρας», ήταν λίγα από τα επίθετα που συνόδεψαν το όνομα του Θεόφιλου Σεχίδη στα ΜΜΕ της εποχής.

Οι ψυχιατρικές διαγνώσεις

Επί 5 μήνες ο Θεόφιλος Σεχίδης εξετάζονταν από τον καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργο Καπρίνη και τον ψυχίατρο Χρήστο Σκαρόπουλο. Οι δύο ψυχίατροι συνέταξαν την πραγματογνωμοσύνη που έπεξε αργότερα τον κρίσιμο ρόλο της στη δίκη.

Σύμφωνα με αυτή τη γνωμάτευση:

«Ο Θεόφιλος Σεχίδης πάσχει από σχιζοτυπική διαταραχή, αλλά δεν είναι σχιζοφρενής.
(…) Στην περίπτωσή του είχε μειωμένες αντιστάσεις στην ιδέα διάπραξης των εγκλημάτων. Πάντως, δε χρήζει θεραπευτικής αγωγής.
(…) Πρόκειται για άτομο προσανατολισμένο στο χώρο, το χρόνο και τον εαυτό του και έχει καλά οργανωμένο λόγο, απαντά με ευθύτητα, έχει χιούμορ, απουσιάζει όμως το συναίσθημα.
(…) Η οικογένεια Σεχίδη είχε πολλές ιδιομορφίες και ο Θεόφιλος διαβίωσε σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες».

Με άλλα λόγια, η πραγματογνωμοσύνη του καταλόγισε «την πλήρης ευθύνη και επίγνωση των πράξεών του».

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν από τη δίκη, στις 2 Ιουνίου του 1992, ο Σεχίδης υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία. Σύμφωνα με τον νευρακτινολόγο Χρ. Παπαγιάννη, στην τομογραφία φάνηκε ότι υπήρχαν ευρήματα που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως εγκεφαλικές ανωμαλίες.

Θεόφιλος-Σεχίδης-καθρέπτης

Οι εγκληματολογικής διαγνώσεις

Ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης δήλωσε: «Δικαίως του καταλογίστηκε πλήρης ευθύνη των πράξεών του. Έχασε τον έλεγχό του αλλά δεν τον έχασε ως τρελός. Έχει διαφορά να έχεις το ακαταλόγιστο από το να χάσεις τον έλεγχο».
Για την πράξη του Σεχίδη να διαμελίσει τα θύματα του, είπε:

«Η συγκεκριμένη πράξη δεν μπορεί να δείξει τον χαρακτήρα, γιατί μετά από ένα έγκλημα επικρατεί πανικός και στη συνειδητοποίηση του εγκλήματος είναι συχνή αντίδραση το να έχουμε παράλογες ενέργειες. Είναι αφελές να θεωρείς πως μπορείς να καλύψεις τέτοια εγκλήματα».

Στην τοποθέτηση του, συμπλήρωσε:
«Ο δράστης -πέραν των όποιων χαρακτηριστικών απόκλισης εκ του ‘φυσιολογικού’- αποφάσισε να μείνει μόνος (γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο τελευταίος επιζών είναι πάντοτε και ο πρώτος ύποπτος). Στην περίπτωση αυτή, σίγουρα συναντάμε ψυχο-πάθεια. Η κοινωνιο-πάθεια, όμως, μιας κλειστής οικογένειας (που ούτε καν τον ψυχοπαθή δεν διακρίνει) πότε θα μας απασχολήσει;»

Η δίκη

Η δίκη του Θεόφιλου Σεχίδη διεξήχθη στις 20 Ιουνίου του 1997 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κατά συρροή: ανθρωποκτονίες από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία και περιύβριση νεκρών.

Ο Σεχίδης αρνήθηκε να ορίσει συνήγορο υπεράσπισης ζητώντας να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του. Το δικαστήριο όρισε αυτεπάγγελτα τον δικηγόρο Τάσο Κοεμτζίδη. Ο ίδιος όμως δήλωσε ανήμπορος να υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο γιατί ο Σεχίδης αρνούνταν να συνεργαστεί.

Κατά την απολογία του ο Σεχίδης επανέλαβε ότι δεν μετανιώνει για τις πράξεις του κι ότι βρισκόταν σε άμυνα.

Θεόφιλος-Σεχίδης-δίκη

Η απόφαση

Το δικαστήριο κήρυξε τον Θεόφιλο Σεχίδη ομόφωνα ένοχο για τις κατηγορίες και του επέβαλε πέντε φορές ισόβια κάθειρξη για τις ανθρωποκτονίες και ποινή φυλάκισης 7,5 ετών για οπλοχρησία, οπλοκατοχή και οπλοφορία.
Επιπλέον πρόστιμο 360.000 δρχ για περιύβριση νεκρού και 100 εκατομμύρια δραχμές ηθική αποζημίωση για την Ελένη Σεχίδη και τον γιο της (επίσης Θεόφιλο).

Το Εφετείο

Η υπόθεση Σεχίδη δικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στις 2 Ιουνίου 1998 από το Τριμελές Εφετείο Θράκης, στην Κομοτηνή.

«Δεν θέλω να ταλαιπωρώ άδικα τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω τίποτα καινούργιο να παρουσιάσω στο δικαστήριο. Γνωρίζω πως δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό μου περί ανακλαστικής αμύνης.  Όταν υπάρχουν πέντε πτώματα από πίσω, τι ρόλο μπορεί να παίζει ο πρότερος έντιμος βίος. Ασφαλώς θα με ενδιέφερε να μειωθεί η ποινή. Αλίμονο. Αλλά,τι μπορεί να γίνουν οι πέντε φορές ισόβια;

(…) Ήρθα απλά για να αποσύρω την έφεση που είχα κάνει. Καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό. Φοιτητής Νομικής ήμουν. Ούτε καν ήθελα να ασκήσω έφεση, αλλά το έκανα κατόπιν επιμονής του δικηγόρου μου».

Με την παραίτηση του αυτή από το δικαίωμα της έφεσης, το δικαστήριο επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή.

Οι Αιτήσεις αποφυλάκισης του Θεόφιλου Σεχίδη

Το 2016 και αφού είχε συμπληρώσει 20 χρόνια εγκλεισμού, ο Θεόφιλος Σεχίδης κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης που δεν έγινε δεκτή.

Η αίτηση επαναλήφθηκε το 2017 αλλά επίσης απερρίφθη.

Παρότι με τα χρόνια που έχει συμπληρώσει έγκλειστος, ο νόμος του επιτρέπει να κάνει νέα αίτηση κάθε χρόνο (άρ.105 ΠΚ), αυτή ήταν και η τελευταία αίτηση του Σεχίδη.

Νέες Ιατρικές διαγνώσεις

Μετά την φυλάκισή του, καθώς παρουσίασε κάποιες ψυχολογικές διαταραχές και δυσκολευόταν στην επικοινωνία με το περιβάλλον του, ο Θεόφιλος Σεχίδης υποβλήθηκε το Σεπτέμβριο του 1997 εκ νέου σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα  ανάφεραν για μια ακόμη φορά ως αποτέλεσμα «μη φυσιολογικά εγκεφαλικά ευρήματα». Από τότε μετακινήθηκε μόνιμα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Το 2010, ο ψυχίατρος στον ΟΚΑΝΑ του Αττικού Νοσοκομείου, Γεώργιος Τζεφεράκος, ο οποίος συνεργαζόταν εκείνη την περίοδο με το κατάστημα κράτησης του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού εκείνη την περίοδο, εξέτασε τον Θεόφιλο Σεχίδη.

Η γνωμάτευση του ήταν αντίθετη από την προηγούμενη πραγματογνωμοσύνη:

«Ο Θεόφιλος Σεχίδης πάσχει από σχιζοφρένεια.
Μερικές φορές, ειδικά στις αρχικές φάσεις της ψυχικής νόσου, είναι δύσκολο να τεθεί μια οριστική διάγνωση. Στις ψυχιατρικές διαγνώσεις ο παράγοντας ‘’χρόνος’’ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί η κλινική εικόνα του ασθενούς εμπλουτίζεται ή και αλλάζει.

(…) Η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από παραληρητικές ιδέες, τις οποίες πιστεύει με απόλυτη βεβαιότητα ο ασθενής, και ψευδαισθήσεις, η αίσθηση δηλαδή ότι υπάρχει ένα αισθητηριακό ερέθισμα, χωρίς αυτό να υπάρχει στην πραγματικότητα. Η σχιζοτυπική διαταραχή είναι διαφορετική από τη σχιζοφρένεια. Πρόκειται, δηλαδή, για διαταραχή προσωπικότητας, που μοιάζει με τη σχιζοφρένεια, όμως δεν είναι».

Το τέλος του Θεόφιλου Σεχίδη

Τα τελευταία χρόνια ο Σεχίδης τα πέρασε στην ψυχιατρική πτέρυγα του Κορυδαλλού, απομονωμένος, χωρίς παρέες και τρώγοντας χωρίς όριο, φτάνοντας έτσι τα 140 κιλά, ενώ κάπνιζε μανιωδώς.

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2019, ο 47χρονος πλέον Θεόφιλος Σεχίδης βρέθηκε νεκρός στα λουτρά των φυλακών από ανακοπή καρδιάς.

12.02.2019: Δελτίο είδήσεων του ANT1 για το θάνατο του Σεχίδη

https://www.youtube.com/watch?v=0-gkIi0RhRY

Η περιουσία του Σεχίδη

Η οικογένεια Σεχίδη είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο Δημήτρης Σεχίδης είχε ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για να φτιάξει ένα ξενοδοχείο στο νησί το 1998, όταν θα έβγαινε στη σύνταξη (2 χρόνια μετά τη δολοφονία του).

Η περιουσία που κληρονόμησε ο Θεόφιλος Σεχίδης υπολογίζονταν σε τουλάχιστον 800 εκατομμύρια δραχμές (γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ).

Στις 29 Ιανουαρίου 2001, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καβάλας, αποφάσισε ότι ο Θεόφιλος Σεχίδης ήταν ανάξιος να κληρονομήσει αυτή την περιουσία και μεταβίβασε το δικαίωμα στους πιο μακρινούς κληρονόμους.

Αναφορές στη μυθοπλασία

Η υπόθεση Σεχίδη ενέπνευσε τον Πάνο Κοκκινόπουλο να την μεταφέρει το 2000, σε ένα επεισόδιο της σειράς «Κόκκινος Κύκλος». Το επεισόδιο έχει τον τίτλο «Δεσμοί αίματος» (1η σεζόν, 5ο επ.) ενώ τον ρόλο του Θεόφιλου Σεχίδη ενσαρκώνει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

(Γιατί ο Θεόφιλος Σεχίδης θεωρείται mass murderer και όχι serial killer; Διαβάστε τη διαφορά: serial killer vs mass murderer)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Πηγές: gazzetta.gr, crimi.gr, crimetimes.gr, theartofcrime.gr, el.wikipedia.org, Ο Πάνος Σόμπολος στον ΑΝΤ1 για τον “Σφαγέα της Θάσου”

1 Σχόλιο

  1. Σταυρος Μιχαλοπουλος

    Ο Τσακ Νόρις ή Τσαρλς Μπρόνσον της εποχής εκείνης

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 Crime Fiction Fans

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑