για τους φίλους του αστυνομικού μυθιστορήματος

Η Νομοθεσία στη Βόρεια Κορέα

Ασυνήθιστοι Νόμοι που δεν μπορείτε να φανταστείτε ότι ισχύουν

Η Βόρεια Κορέα ή αλλιώς Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) παραμένει μια από τις πιο απομονωμένες και καταπιεστικές χώρες στον κόσμο και δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει.

Από το 1948, η ΛΔΚ κυβερνήθηκε από τον Kim Il-sung, έναν απόλυτο κομμουνιστή δικτάτορα που μετέτρεψε τη χώρα του σε οργουελικό κράτος. Tα χνάρια του ακολούθησε ο γιός του Kim Jong-il το 1994. Από το 2012 μέχρι και σήμερα, τη διοίκηση της χώρας έχει αναλάβει ο Ύπατος Αρχηγός του Κράτους Kim Jong-un, αυξάνοντας κι αυτός με τη σειρά του τους παράλογους αυστηρούς νόμους.

Πολλοί από αυτούς τους νόμους, θεωρούνται απλώς γελοίοι για τα δυτικά δεδομένα. Ωστόσο, η παραβίασή τους αποτελεί σοβαρό παράπτωμα.

Ας εμβαθύνουμε στους πιο περίεργους νόμους της Βόρειας Κορέας ώστε μέσα από αυτούς να κατανοήσουμε περισσότερο τον τρόπο ζωής αυτών των πολιτών.

Διαχωρισμός των Πολιτών

Από το 1957, οι πολίτες της Βόρειας Κορέας ταξινομούνται σε τρεις κάστες:

Η τάξη του «πυρήνα» αποτελείται από τις ελίτ της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου και των συγγενών του.

Στη δεύτερη τάξη, την «ταλαντευόμενη» τάξη, ανήκουν οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας (τεχνίτες, καταστηματάρχες, έμποροι, διανοούμενοι, επαναπατρισθέντες από την Κίνα, κοκ).

Η τελευταία τάξη ονομάζεται «εχθρική» τάξη, όπου ανήκουν τα άτομα που κρίνονται ανεπιθύμητα από την κυβέρνηση. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται εχθροί της κρατικής περιουσίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι εδώ ανήκουν οι χριστιανοί, αλλά και οι περισσότεροι δικηγόροι!

Αν αναρωτιέστε για τη σημασία της κάστας, αρκεί να αναφέρουμε ότι η κάστα κάποιου στη Βόρεια Κορέα καθορίζει το πόσο μπορεί να κινηθεί πέρα από το περιοριστικό καθεστώς.

Βόρεια-Κορέα-Τζούτσε

Εκλογικό σύστημα

Η Βόρεια Κορέα διεξάγει κανονικά εκλογές. ΄Όλοι οι πολίτες άνω των 17 πρέπει υποχρεωτικά να ψηφίσουν. Η μη προέλευση στις κάλπες επιφέρει μεγάλες ποινές για κάθε αντιρρησία.
Κι αν αυτό το βλέπετε ως σωστό μέτρο υπέρ της δημοκρατίας, μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Υπάρχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο! (του αγαπητού τους ηγέτη). 

Σεβασμός στον Ηγέτη – διαφορετικό ημερολόγιο

Μπορεί εμείς οι ευρωπαίοι πολίτες να θεωρούμε ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους Βορειοκορεάτες.
Το ημερολόγιο της χώρας με την ονομασία «Juche» ξεκινάει από τις 15 Απριλίου 1912. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν είναι άλλη από την ημέρα γέννησης του ιδρυτή Kim Il-Sung.
Με άλλα λόγια, σήμερα στη Βόρεια Κορέα έχουμε 111 Juche.

Σεβασμός στον Ηγέτη – το ιερό πορτραίτο

Η προσβολή προς τον ηγέτη Kim Jong-un και την οικογένειά του, θεωρείται βλασφημία και τιμωρείται αυστηρά. Αυτό ισχύει τόσο για τους ντόπιους, όσο και για τους μετανάστες αλλά και τους τουρίστες.
Όλοι οι Βορειοκορεάτες οφείλουν να ορκιστούν πίστη και υπακοή στον  ηγέτη, την οικογένειά του και το κράτος.

Τον Ιανουάριο του 2022, μια μητέρα φυλακίστηκε επειδή την ώρα που καιγόταν το σπίτι της, προσπάθησε πρώτα να σώσει τα παιδιά της αντί για το πορτραίτο του πρώην προέδρου Kim il-sung.

Ακόμη και το να μην είναι επαρκώς σκουπισμένο το πορτραίτο (το οποίο υπάρχει υποχρεωτικά σε κάθε σπίτι) είναι αρκετό για να θεωρηθεί κάποιος ένοχος. Γι’ αυτό το λόγο, σε κάθε οικογένεια δίνεται ένα ειδικό ξεσκονόπανο!

Βόρεια-Κορέα-πορτραίτα

Σεβασμός στον Ηγέτη – προσοχή μην κοιμηθείτε

Ο ύπνος κατά την παρουσία του  Kim Jong-un θεωρείται απιστία στον ηγέτη.

Στις 30 Απριλίου 2015, ο υπουργός Άμυνας της Βόρειας Κορέας στρατηγός Hyon Yong-chol, εκτελέστηκε δημόσια για παραδειγματισμό.
Αιτία της θανατικής του ποινής; Αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην οποία παρευρισκόταν και ο Kim Jong-un. Η πράξη του αυτή θεωρήθηκε προδοσία.

Σεβασμός στον Ηγέτη – προσοχή μη χαμογελάτε

Η 8η Ιουλίου, ημέρα όπου απεβίωσε ο πατέρας του Έθνους πρόεδρος Kim Il-Sung, θεωρείται στη Βόρεια Κορέα ημέρα μεγάλου πένθους. Όλοι οι πολίτες πρέπει να θρηνήσουν αισθητά εκείνη τη μέρα.
Το ίδιο ισχύει και για τη γενέθλια ημέρα του ηγέτη, την 15η Απριλίου, που θεωρείται εθνική ημέρα.

Σύμφωνα με το νόμο, αυτές τις δύο ημέρες απαγορεύεται στους πολίτες να χαμογελούν ή να μιλούν υπερβολικά δυνατά. Οι άνθρωποι που δεν συμμορφώνονται κινδυνεύουν  να σταλούν σε στρατόπεδα εργασίας.

Σεβασμός στον Ηγέτη – αλλά και στα αγάλματα του

Κάτι ακόμη που απαγορεύεται στη Βόρεια Κορέα είναι η δυνατή ομιλία και… το μάσημα τσίχλας (!) κοντά σε αγάλματα ανώτατων ηγετών.
Οι νεόνυμφοι Βορειοκορεάτες είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν το άγαλμα του Kim II-sung αμέσως μετά την τελετή του γάμου.

Βόρεια-Κορέα-αγάλματα

Σεβασμός στον Ηγέτη – και στο όνομά του

Το όνομα του ηγέτη (Kim) είναι τόσο ιερό που δεν επιτρέπεται σε κανέναν άλλο πολίτη να το έχει. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε αυτός ο νόμος, χιλιάδες Βορειοκορεάτες αναγκάστηκαν να αλλάξουν το όνομά τους.

Η εξωτερική εμφάνιση των πολιτών – το κούρεμα

Από το 2013 μέχρι και σήμερα, τα κουρέματα και τα χτενίσματα των πολιτών πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το κράτος. Η κυβέρνηση, μέσω μιας τέτοιας πρακτικής, επιδιώκει την ομοιομορφία και κατά συνέπεια την πειθαρχία.

Οι άντρες δεν πρέπει να κρατούν τα μαλλιά τους πάνω από πέντε εκατοστά και έχουν το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα σε 10 παραλλαγές από μία συγκεκριμένη κυβερνητική λίστα. Οι πιο ηλικιωμένοι έχουν το δικαίωμα να αφήσουν το μήκος των μαλλιών τους μέχρι και τα επτά εκατοστά.

Για τις γυναίκες τα πράγματα είναι καλύτερα. Έχουν 18 ολόκληρες παραλλαγές να επιλέξουν. Οι παντρεμένες δε, οφείλουν να έχουν πιο κοντά κουρεμένα τα μαλλιά τους από τις ανύπαντρες.

Οποιοδήποτε χτένισμα εκτός από το εγκεκριμένο από την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη. Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί το ιδιαίτερο κούρεμα του Kim Jong-un.

Βόρεια-Κορέα-Κουρέματα-Χτενίσματα

Η εξωτερική εμφάνιση των πολιτών – το ντύσιμο

Σύμφωνα με την άποψη του κράτους, το γνωστό σε όλους μπλου-τζιν αποτελεί σύμβολο του καπιταλισμού, με αποτέλεσμα να έχει απαγορευθεί στη χώρα.
Για τις γυναίκες ισχύουν επιπλέον περιορισμοί στην ένδυση. Για παράδειγμα, οι φούστες πρέπει να καλύπτουν τα γόνατα, ενώ το μπικίνι στην παραλία απαγορεύεται.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Ξεχάστε τα μαθήματα ΣΕΠ (Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός). Στη Βόρεια Κορέα η επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσει κάποιος αποφασίζεται από την κυβέρνηση με βάση τις ανάγκες της χώρας. Όσοι δεν συμμορφώνονται στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για καταναγκαστική εργασία.

Βόρεια-Κορέα-βιβλιοπωλείο

Καταναγκαστική «εθελοντική» εργασία

Κάποια στιγμή στη ζωή του, κάθε Βορειοκορεάτης πρέπει να εκτελέσει απλήρωτη σκληρή εργασία, που συχνά δικαιολογείται από το κράτος ως «απεικονίσεις πίστης» προς την κυβέρνηση. Οποιαδήποτε άρνηση κυβερνητικής εντολής να εργαστεί ως «εθελοντής» μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρή τιμωρία, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων και φυλάκιση.

Η παράλειψη εμφάνισης μίας ημέρας στη δουλειά χωρίς άδεια είναι έγκλημα που τιμωρείται με σκληρή εργασία τριών έως έξι μηνών σε κέντρα κράτησης (rodong dallyeondae).

Η Βόρεια Κορέα παραμένει ένα από τα μόλις επτά κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών που δεν έχουν ενταχθεί στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Δωρεάν Παιδεία

Ναι, η παιδεία στη Βόρειο Κορέα είναι δωρεάν. Το μόνο που υποχρεούνται να πληρώσουν οι μαθητές είναι τα θρανία και τις καρέκλες τους!

Κατά τη σχολική τους εκπαίδευση οι μαθητές καλούνται να κάνουν αρκετές επίπονες εργασίες για την κυβέρνηση ώστε να σκληραγωγηθούν. Έτσι, από το τέλος του φθινοπώρου και για δύο μήνες, στέλνονται στην επαρχία για να «δραστηριοποιηθούν», να εργασθούν δηλαδή σε αγροτικές δουλειές.
Το πρόγραμμα είναι αρκετά σκληρό αφού ξεκινάει στις 8 π.μ. και τελειώνει στις 6 μ.μ. Στη συνέχεια οι μαθητές κοιμούνται ομαδικά στις αγροικίες ή σε κοιτώνες.

Βόρεια-Κορέα-μαθητές

Η θητεία στο στρατό

Παρότι ο πληθυσμός της χώρας είναι απελπισμένος για φαγητό, η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να ξοδεύει το 20% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δαπάνες.

Όπως είναι αναμενόμενο, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική. Αυτό ισχύει τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Η διάρκεια της θητείας είναι  10 χρόνια για τους άνδρες και 7 χρόνια για τις γυναίκες.
Αν και λιγότερα χρόνια θητείας, οι γυναίκες αντιμετωπίζονται στο στρατό, συχνά σκληρότερα από τους άντρες. Εκτός από την έντονη και αυστηρή εκπαίδευση, αν αποτύχουν να κάνουν σωστά μια παρέλαση, θα μπορούσαν – σωστά μαντέψατε – να σταλούν σε ένα στρατόπεδο εργασίας.

Βόρεια-Κορέα-στρατός

Στα καλλιστεία της αστυνομίας

Μία από τις πιο περιζήτητες εργασίες για γυναίκες στη Βόρεια Κορέα είναι αυτή της τροχονόμου. Μια θέση στην τροχαία προσδίδει κύρος και σχετικά καλό μισθό (σε σύγκριση πάντα με το μέσο μισθό). Όμως δεν είναι τόσο απλό για κάθε γυναίκα να μπει στην τροχαία.
Βασικό κριτήριο επιλογής, είναι η εξωτερική εμφάνιση. Αν η γυναίκα δεν ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο όριο σε ύψος και δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστική, απορρίπτεται.

Βόρεια-Κορέα-αστυνομικίνες

Οι μητέρες Βορειοκορεάτισσες

Οι μητέρες δεν επιτρέπεται να γεννούν αν υπάρχει κάποιος κοντά. Πρέπει να περιμένουν μέχρι να μείνουν μόνες τους για να ξεκινήσουν τον τοκετό. Για την πρώτη εβδομάδα μετά τον τοκετό, δεν τους επιτρέπεται να συναντήσουν την οικογένειά τους ή ακόμα και τον σύζυγό τους.

Επειδή το κράτος «πρόνοια» ανησυχεί για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων, για να εξασφαλίσει το υγειές μεγάλωμα των παιδιών, σε περίπτωση που γεννηθούν τρίδυμα, δίνονται στο κράτος. Επιστρέφονται όταν συμπληρώσουν την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Η Κυριακή

Μέρα Κυρίου και εκκλησιασμού για τους Χριστιανούς, στη Βόρεια Κορέα η Κυριακή αποτελεί μια συλλογική ημέρα υπόδειγμα συλλογικής εργασίας. Έτσι, οποιαδήποτε εργασία – ακόμη και ο καθαρισμός του σπιτιού –γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα χέρια. Τα εργαλεία απαγορεύονται.

Η θρησκευτική ελευθερία

Η θρησκευτική ελευθερία στη χώρα είναι ανύπαρκτη. Οι εκκλησίες ελέγχονται από το κράτος ενώ το επίσημα άθεο κράτος, απαγορεύει τις δυτικές θρησκευτικές πρακτικές.

Άνθρωποι που διένειμαν τη Βίβλο έχουν εκτελεστεί δημόσια. Το 2014, ο Αμερικανός πολίτης Jeffrey Fowle που είχε κάνει ενδυάμεση στάση στη χώρα, φυλακίστηκε για πέντε μήνες επειδή ξέχασε τη Βίβλο του στο μπάνιο ενός εστιατορίου στο Chongjin Sailor’s Club.

Ο μόνος «Θεός» που επιτρέπεται να λατρεύεται στη χώρα, είναι ο ανώτατος ηγέτης Kim Jong-un.

Η τιμωρία του εγκλήματος και ο κανόνας τιμωρίας τριών γενιών

Κλοπή δημόσιας περιουσίας, φθορά δημόσιας περιουσίας, φθορά στρατιωτικού υλικού, διακίνηση πλαστού χρήματος, λαθρεμπόριο, απαγωγή και αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, αποτελούν λόγους για να εκτελεστεί άμεσα κάποιος, χωρίς καν να δικαστεί.

Για περιπτώσεις τρομοκρατίας, προδοσίας, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, βιασμού, ανθρωποκτονίας, απόδρασης από τη φυλακή, «επικίνδυνης αντικοινωνικής συμπεριφοράς» (?) και «συνομωσίας κατά της εθνικής κυριαρχίας» (?), είναι στην ευχέρεια του δικαστηρίου το κατά πόσο ο ένοχος θα τιμωρηθεί με τη θανατική ποινή ή όχι.

Μία από τις πιο συγκλονιστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα είναι ο κανόνας τιμωρίας τριών γενεών. Εάν ένα άτομο κριθεί ένοχο για ένα έγκλημα, το ίδιο θα ισχύει και για ολόκληρη η οικογένειά του, μέχρι τρεις γενιές. Με απλά λόγια, εάν κάποιος πάει φυλακή ή σε στρατόπεδο εργασίας, θα ακολουθήσουν τα παιδιά του, οι γονείς του, ακόμη και οι παππούδες του.

Οι άδικοι κανόνες δεν τελείωσαν εδώ καθώς οι γενιές της οικογένειας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον καταυλισμό πρέπει να παραμείνουν εκεί για όλη τους τη ζωή. Το 40% των κρατουμένων που κρατούνται σε αυτά τα στρατόπεδα εργασίας πεθαίνουν από υποσιτισμό.

Σε περίπτωση που ένας κρατούμενος αποδράσει, η ήδη φυλακισμένη οικογένειά του θα εκτελεστεί αμέσως. Αυτός ο τρομερός νόμος δημιουργήθηκε για να εμποδίσει τους ανθρώπους να δραπετεύσουν από τη φυλακή.

Μέσω της πρακτικής του «κανόνα τριών γενεών», η κυβέρνηση σκοπεύει να περιορίσει την εγκληματικότητα στο απόλυτο ελάχιστο. Θεωρούν άλλωστε ότι η οικογένεια ενός εγκληματία είναι ένοχη εξαιτίας των μη σωστών αξιών που μεγάλωσαν τον εγκληματία.

… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ

“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”

Στη Βόρεια Κορέα δεν υπάρχουν κατά συρροή δολοφόνοι

Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει το κράτος. Δύο μόνο Βορειοκορεάτες έχουν επίσημα αναγνωριστεί από την κυβέρνηση της χώρας, ως κατά συρροή δολοφόνοι: Ο Park Myung-sik με 12 θύματα και ο Kim Yong-se με 8 θύματα. Και οι δύο κατέληξαν στην κρεμάλα.

Διαβάστε το άρθρο: Βόρεια Κορέα: Park Myung-sik – Έγινε κατά συρροή δολοφόνος για το καλό της υγείας του

Ναρκωτικά; No problem!

Κατά περίεργο και ειρωνικό τρόπο, μια χώρα τόσο συντηρητική, δεν έχει κάποιον νόμο για τα ναρκωτικά. Η χρήση, η κατοχή, ακόμη και η πώληση μαριχουάνας στη Βόρεια Κορέα είναι απολύτως νόμιμη.

Η ειδική περίπτωση που λέγεται «τουρίστας»

Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίσει να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέας ως τουρίστας (εκτός απ’ το ότι θα πρέπει να είναι τρελός) θα πρέπει να γνωρίζει ότι:

Κατά τη είσοδο στη χώρα γίνονται αυστηροί τελωνιακοί έλεγχοι. Εκτός των άλλων, ελέγχονται η μουσική και οι ταινίες που πιθανόν να φέρει μαζί του ο επισκέπτης. Κάθε επισκέπτης θα πρέπει να καταθέσει τα τηλέφωνα και τους υπολογιστές του και επιτρέπεται να τα πάρει πίσω μόνο κατά την αποχώρησή του από τη χώρα.

Από εκεί και πέρα, οι λιγοστοί ούτως ή άλλως τουρίστες παρακολουθούνται από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σε κάθε τουρίστα ορίζεται ένας οδηγός που τον συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Εάν κάποιος ξεφύγει από την ομάδα του ή προσπαθήσει να μιλήσει με έναν ντόπιο, θα συλληφθεί.

Οι τουρίστες οδηγούνται μόνο σε ορισμένα μέρη και σε ορισμένες διαδρομές. Μία από αυτές τις διαδρομές είναι η επίσκεψη στον γυάλινο τάφο του Kim Il-Sung όπου διατηρείται το σώμα του. Εκεί οι τουρίστες καλούνται να υποκλιθούν στα πόδια του.

Το 2017, ο Αμερικανός πολίτης και φοιτητής Otto Warmbier, επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα σε μια εκπαιδευτική εκδρομή. Ενώ περίμενε την αναχώρησή του από τη χώρα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Pyongyang, επιχείρησε να κλέψει μία διαφημιστική πινακίδα και συνελήφθη. Οδηγήθηκε στη φυλακή κι όταν μετά από μήνες αφέθηκε ελεύθερος, βρισκόταν σε κατάσταση φυτού και πέθανε αμέσως μετά.

Βόρεια-Κορέα-τουρίστες

Η ηλεκτρική ενέργεια

Λόγω της ενεργειακής κρίσης στη χώρα οι Βορειοκορεάτες αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος κάθε βράδυ.
Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται ειδική άδεια και η κατοχή φούρνου μικροκυμάτων είναι παράνομη!

Η πρωτεύουσα – «Μάνα, δεν πάει άλλοˑ θα πάω στην πρωτεύουσα»

Αυτή την ατάκα που έχουμε ακούσει από τόσες και τόσες παλιές ελληνικές ταινίες, δεν μπορεί κανείς να την ακούσει στη Βόρεια Κορέα.
Η ζωή στην πρωτεύουσα θεωρείται πολύ ευκολότερη απ’ ό,τι για τους κατοίκους της υπαίθρου. Για να ζήσει όμως κανείς στην πρωτεύουσα Pyongyang, χρειάζεστε κυβερνητική άδεια.
Αυτό απαντά ξεκάθαρα γιατί η πόλη κατοικείται κυρίως από τα στελέχη του κόμματος και τα ανώτερα μέλη της κοινωνικής κάστας.

Στις διάφορες εισόδους της πόλης υπάρχουν οδοφράγματα τα οποία εμποδίζουν τους Βορειοκορεάτες να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς άδεια.

Παράνομη θεωρείται ακόμη και η μετακίνηση από τη μια επαρχία στην άλλη, χωρίς κυβερνητική έγκριση. Αυτά τα μέτρα βλάπτουν σοβαρά τα προς το ζην των ανθρώπων και την ικανότητά τους να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα βασικά αγαθά.

Η πρωτεύουσα – Το ψηλότερο ακατοίκητο κτίριο στον κόσμο!

Το ξενοδοχείο Ryugyong, γνωστό εκτός χώρας ως «το ξενοδοχείο της καταστροφής», είναι ένας ημιτελές ουρανοξύστης 105 πατωμάτων και ύψους 330 μέτρων στην Pyongyang της Βόρειας Κορέας.
Το ψηλότερο κτίριο της Βόρειας Κορέας είναι ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο.
Σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Gunness, αποτελεί το ψηλότερο ακατοίκητο κτίριο στον κόσμο.

Η κατασκευή της εγκαταλελειμμένης κατοικίας ξεκίνησε το 1987 αλλά σταμάτησε το 1992 καθώς η Βόρεια Κορέα εισήλθε σε περίοδο οικονομικής κρίσης μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Το 2011 η κατασκευή ολοκληρώθηκε αλλά έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει. Το 2018, τοποθετήθηκε μια οθόνη LED στη μία πλευρά, η οποία χρησιμοποιείται για την προβολή κινούμενων σχεδίων προπαγάνδας.

Η πρωτεύουσα – Το πολεμικό Μετρό

Κι από το ύψος πηγαίνουμε στο βάθος.
Το υπόγειο μετρό της Pyongyang βρίσκεται 110 μέτρα κάτω από το έδαφος, καθιστώντας το ένα από τα βαθύτερα συστήματα μετρό στον κόσμο. Ο λόγος που έχει κατασκευαστεί τόσο βαθιά είναι ώστε να λειτουργεί και ως καταφύγιο πιθανών βομβαρδισμών.

Βόρεια-Κορέα-μετρό

Βόρεια Κορέα και αθλητισμός – το τεράστιο στάδιο

Στο νησί Rungra βρίσκεται το στάδιο Rungrado 1st of May. Εγκαινιάστηκε την 1η Μαΐου 1989, με την πρώτη εκδήλωση να είναι το 13ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.
Με χωρητικότητα 150.000 άτομα, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο (μετά το στάδιο Narendra Modi της Ινδίας).
Έχει πολλαπλές χρήσεις αλλά κυρίως χρησιμοποιείται για πολιτικές συγκεντρώσεις και ποδόσφαιρο.

Βόρεια-Κορέα-στάδιο

Βόρεια Κορέα και αθλητισμός – Μπάσκετ

Μετά από τόσα που έχουμε ακούσει, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα έχει τους δικούς της κανόνες μπάσκετ!
Προφανώς δεν άρεσε στον Kim Jong-un ο τρόπος που παιζόταν το μπάσκετ και αποφάσισε να το αλλάξει.
Ενδεικτικά, στο βορειοκορεάτικο μπάσκετ τα slam dunk αξίζουν τρεις πόντους και τα καλάθια που μπαίνουν στα τελευταία τρία λεπτά του αγώνα αξίζουν οκτώ πόντους. Επίσης, αν μια ομάδα αστοχήσει σε 3 βολές, αφαιρείται ένας πόντος.

Η οδήγηση στη Βόρεια Κορέα

Δικαίωμα στην κατοχή αυτοκινήτου και στην οδήγηση στη Βόρεια Κορέα, έχει μόνο ένα στα εκατό άτομα. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση «διασφαλίζει ότι το έθνος δεν κατακλύζεται από μηχανοκίνητα οχήματα».

Οι περιορισμοί δεν σταματούν εδώ. Από αυτό το 1%, δικαίωμα οδήγησης έχουν μόνο οι άνδρες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Στις γυναίκες δεν δίνεται άδεια να οδηγούν, ακόμα κι αν εργάζονται ως αστυνομικοί της τροχαίας.

Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και τις κρατικές «γνωριμίες» βέβαια παρακάμπτουν αυτό τον νόμο καταχωρώντας τα αυτοκίνητά τους ως κυβερνητικά.

Ελεύθερη τηλεόραση; Chosun Central TV

Η Βόρεια Κορέα προσφέρει στους κατοίκους της 4 κυβερνητικά ελεγχόμενα τηλεοπτικά κανάλια.

Το βασικότερο κανάλι είναι η Κεντρική Τηλεόραση της Κορέας / Chosun Central TV ή Korean Central TV (KCTV).

Από τον Μάιο του 2022, λόγω της πανδημίας Covid-19 το KCTV παρέτεινε το ωράριο του και πλέον εκπέμπει για περίπου 13 ώρες καθημερινά, από τις 9:00 π.μ. έως τις 22:45 περίπου.

Η έναρξη του προγράμματος παραδοσιακά ξεκινάει με τον εθνικό ύμνο “Aegukka”, “Song of General Kim Il-sung” και “Song of General Kim Jong-il” (μήπως σας θυμίζει την ελληνική τηλεόραση του παρελθόντος;)

Στην παραγωγή του σταθμού κυριαρχούν τα δελτία ειδήσεων («Bodo», δηλαδή «Ειδήσεις» ή «Αναφορά»), τα οποία χρησιμεύουν ως ένα από τα κύρια προπαγανδιστικά όργανα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Οι καθημερινές δραστηριότητες του Ανώτατου Ηγέτη Kim Jong-un υπερισχύουν όλων των άλλων τίτλων.

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν διάφορα προπαγανδιστικά προγράμματα που εστιάζουν στην ιστορία και τα επιτεύγματα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας, του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPA), των ηγετών του και της ιδεολογίας Juche. Στα δίκτυα προβάλλονται επίσης ταινίες μεγάλου μήκους τοπικής παραγωγής, παιδικά προγράμματα, θεατρικές και πατριωτικές μουσικές εκπομπές και κινηματογραφημένες θεατρικές παραστάσεις.

Περιστασιακά, προβάλλονται μεταγλωττισμένες και ιδεολογικά ασφαλείς ξένες ταινίες από τη συμμαχική Ρωσία και την Κίνα.

Στις εθνικές γιορτές προβάλλονται στο KCTV στρατιωτικές παρελάσεις.

Οι δημοσιογράφοι του σταθμού είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν έναν από τους πέντε επιτρεπτούς τόνους:
Έναν υψηλό και σοβαρό, για να επαινούν τους ηγέτες του έθνους.
Έναν επεξηγηματικό, για τις μετεωρολογικές προβλέψεις.
Έναν πιο θερμό επεξηγηματικό, για τις μη αμφισβητούμενες ιστορίες.
Έναν επιθετικό, για όταν καταγγέλλει τη Δύση.
Έναν πένθιμο τόνο, για την αναγγελία θανάτου κάποιου Βορειοκορεάτη αξιωματούχου.

Βόρεια-Κορέα-τηλεόραση

Ελεύθερη τηλεόραση; Athletic Television

Άλλο ένα από τα 4 αυτά κανάλια είναι το κανάλι των σπορ. Το Athletic Television, παρουσιάζει μόνο αθλητικούς αγώνες στους οποίους συμμετέχουν Βορειοκορεάτες αθλητές, και ντοκιμαντέρ και προγράμματα για την ιστορία των αθλημάτων στη Βόρεια Κορέα.

Τι γίνεται με τις ξένες ταινίες και σειρές; ξεχάστε το Netflix

Η παρακολούθηση ταινιών σε μια ξένη γλώσσα θεωρείται  εγκληματική δραστηριότητα.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας υιοθέτησε τον «Νόμο της ΛΔΚ για την απόρριψη της αντιδραστικής ιδεολογίας και κουλτούρας». Ο νόμος απαγορεύει την διανομή, προβολή ή παρακολούθηση οπτικοακουστικού υλικού που προέρχεται από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία και ορίζει αυστηρές τιμωρίες μέχρι τη θανατική ποινή.

Η απλή παρακολούθηση τέτοιου περιεχομένου μπορεί να οδηγήσει σε ποινή κάθειρξης 15 ετών σε στρατόπεδο φυλακών συνηθισμένων εγκλημάτων (kyohwaso).
Η ποινή εξαρτάται και από τον τόπο προέλευσης της ταινίας: κάποιος που παρακολουθεί μια αμερικανική ταινία μπορεί να εκτελεστεί, ενώ η παρακολούθηση ινδικών ταινιών μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση.

Τον Οκτώβριο του 2022 δύο έφηβοι μαθητές, 16 και 17 ετών, εκτελέστηκαν δημόσια επειδή πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω στο σχολείο τους στην επαρχία Ryanggang, να παρακολουθούν αμερικάνικες και Νοτιοκορεάτικες ταινίες (K-dramas).

Σύμφωνα με το νόμο, ακόμα και η ομιλία σε νοτιοκορεατικό στυλ μπορεί να τιμωρηθεί με δύο χρόνια σκληρής εργασίας.

Βόρεια-Κορέα-γιγαντοοθόνη

Μουσική

Το 2015, ο Kim Jong-un εξέδωσε διάταγμα για την κατάργηση όλων των κασετών και των CD που είχαν απαγορευμένα από το κράτος τραγούδια, επειδή οι στίχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφωνία μεταξύ των πολιτών.

Σύμφωνα με μια έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το 2021, η Βόρεια Κορέα έχει εκτελέσει δημόσια τουλάχιστον επτά άτομα την τελευταία δεκαετία για παρακολούθηση ή διανομή βίντεο μουσικής K-pop (Νοτιοκορεάτικη pop).

Ωστόσο, οι λάτρες της μουσικής δεν θα πρέπει να αγχώνονται. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από τραγούδια που επιτρέπονται, τα περισσότερα από τα οποία προωθούν τα πολιτικά ιδανικά της χώρας.

Ακούστε ένα από αυτό τα τραγούδια και προσέξτε τους στίχους

My Country is the best! [Subtitles]

Ελεύθερη τηλεφωνία; χωρίς διεθνή  κλήσεις

Η διεξαγωγή διεθνών κλήσεων είναι παράνομη: Όποιος επιθυμεί να καλέσει εκτός της χώρας πρέπει πρώτα να λάβει κυβερνητική άδεια.

Το 2007 ένας πολίτης προϊστάμενος εργοστασίου εκτελέστηκε μπροστά σε 150.000 άτομα, αφού κατηγορήθηκε ότι έκανε διεθνείς κλήσεις από τηλέφωνο που εγκατέστησε σε ένα υπόγειο του εργοστασίου.
Όχι βέβαια ότι και οι κλήσεις εσωτερικού δεν ελέγχονται σχολαστικά.

Ο νόμος ποινικοποιεί επίσης την κατοχή μη εγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων, ορίζοντας ποινές καταναγκαστικής εργασίας που ξεκινούν από 3 μήνες και άνω. Παρόλα αυτά, οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας πλησιάζουν τα 6 εκατομμύρια (σε πληθυσμό περίπου 25 εκατομμυρίων).

Διαδίκτυο & Η/Υ

Οι υπολογιστές στη Βόρεια Κορέα είναι πολύ ακριβοί και δύσκολο να αγοραστούν.
Για την αγορά φορητού υπολογιστή (λάπτοπ) χρειάζεται η άδεια της κυβέρνησης.

Στην Βόρεια Κορέα δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γνωστά λειτουργικά συστήματα (Windows, Mac, κλπ). Το μόνο σύστημα που ελέγχεται από το κράτος και γι’ αυτό επιτρέπεται η χρήση του είναι το Red Star OS.

Internet – αν θέλετε να «σερφάρετε» καλύτερα να πάρετε μια σανίδα και να τρέξετε στα κύματα

Το διαδίκτυο (internet) είναι δωρεάν και ονομάζεται «Kwangmyong» ή «Bright». Και αν χαρήκατε για αυτό το νέο, διαβάστε τη συνέχεια…

Η περιήγηση στο διαδίκτυο επιτρέπεται μόνο σε πολιτικούς ηγέτες της χώρας (και τις οικογένειές τους), Στρατιωτικούς (μόνο το τμήμα που ασχολείται με τον κυβερνοχώρο), Φοιτητές (που φοιτούν σε ελίτ σχολεία που διαθέτουν Η/Υ).
Όποιος ανήκει σε αυτούς τους «προνομιούχους», μπορεί να περιηγηθεί μόνο σε 28 ελεγχόμενους ιστότοπους.

Το Wi-Fi έχει απαγορευτεί σε όλες τις πρεσβείες της Βόρειας Κορέας παγκοσμίως!

Τίποτα δεν πετιέται στη Βόρεια Κορέα

Το 2008, η Νότια Κορέα σταμάτησε να στέλνει λιπάσματα στη Βόρεια Κορέα, και έτσι η χώρα αντιμετώπισε έλλειψη δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στη γεωργία της χώρας.

Με έναν νέο νόμο, οι πολίτες υποχρεώθηκαν να συλλέγουν 100 κιλά το χρόνο ανά άτομο από τα δικά τους κόπρανα και να τα παραδώσουν στις αρχές.

Το μέλλον ενός φυγά

Όλοι εσείς θα σκεφθείτε ότι, αφού οι Βορειοκορεάτες αντιμετωπίζουν τέτοιους νόμους, γιατί δεν εγκαταλείπουν τη χώρα; Γιατί απλά, δεν μπορούν.

Σε κανέναν πολίτη δεν επιτρέπεται η έξοδο από τη χώρα χωρίς κυβερνητική άδεια.

Η κυβέρνηση θέλει οι πολίτες της να είναι πιστοί. Έτσι, ο νόμος της Βόρειας Κορέας ορίζει ότι η έξοδος από τη χώρα χωρίς άδεια είναι έγκλημα «προδοσίας κατά του έθνους», που τιμωρείται με θάνατο.

Τον Αύγουστο του 2020 δημιουργήθηκαν συνοριακές ουδέτερες ζώνες ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Αμέσως τοποθετήθηκαν φρουροί από τη μεριά της Βόρεια Κορέα με τη διαταγή να πυροβολούν «άνευ όρων» όταν βλέπουν οποιονδήποτε επιχειρήσει να περάσει παράνομα τα σύνορα.

Εάν συλληφθεί κάποιος να προσπαθεί να διαφύγει, είτε θα εκτελεστεί είτε θα σταλεί σε στρατόπεδο εργασίαςˑ σε κάθε περίπτωση το μέλλον του είναι ο θάνατος. Και, μην ξεχνάτε… το ίδιο ισχύει και για τις οικογένειές τους.

Πολλοί Βορειοκορεάτες που κατόρθωσαν να διαφύγουν στην Κίνα παραμένουν κρυμμένοι σε ασφαλή σπίτια για μήνες καθώς η κινεζική κυβέρνηση επιστρέφει τους πρόσφυγες  στη ΛΔΚ, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της Κίνας ως κράτους που έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μόνο τον Ιούλιο του 2022, η Κίνα επέστρεψε δια της βίας περισσότερους από 50 Βορειοκορεάτες στη ΛΔΚ.

Ο αριθμός των πολιτών που κατορθώνουν να διαφύγουν, ολοένα και μικραίνει. Το 2019, κατέφυγαν στο νότο περίπου 800 Βορειοκορεάτες. Το 2020 ήταν 229. Το 2021, μόνο 63 Βορειοκορεάτες (23 γυναίκες, 40 άνδρες) έφτασαν με επιτυχία στη Νότια Κορέα όπου προστατεύονται τα δικαιώματά τους.

Η πανδημία χειροτέρεψε τα πράγματα

Ο Covid-19, είχε ως αποτέλεσμα τα μέτρα να γίνουν ακόμη πιο τυραννικά και απάνθρωπα.

Η Βόρεια Κορέα παρέμεινε ουσιαστικά αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα για να αποτρέψει την εξάπλωση του Covid-19. Η σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Βόρειας Κορέας και Κίνας ανεστάλη τόσο για επιβάτες όσο και για φορτία.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 οδήγησαν πολλές οικογένειες σε καραντίνα στο σπίτι για αρκετές εβδομάδες χωρίς καμία υποστήριξη από τις αρχές για τη διασφάλιση επαρκούς προμήθειας τροφίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση της UNICEF για τη διατροφή του 2021, ένα στα πέντε παιδιά στη Βόρεια Κορέα υπέφερε από σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

Η κατάσταση σήμερα

Κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2017, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έθετε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα στην επίσημη ατζέντα του και πραγματοποιούσε ανοιχτές συνεδριάσεις σχετικά με το πώς οι παραβιάσεις απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια υποχώρησε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κυβέρνησης Τραμπ.

Βόρεια-Κορέα-Αμερική

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλλει κυρώσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε κυβερνητικές οντότητες της Βόρειας Κορέας, στον Kim Jong-un και σε αρκετούς άλλους ανώτατους αξιωματούχους.

Η μεγαλύτερη αυστηροποίηση των μέτρων τα τελευταία 3 χρόνια, οδήγησε σχεδόν όλους τους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της βοήθειας του ΟΗΕ και των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ).

Παρά τις συνεχιζόμενες αυστηρές οικονομικές κυρώσεις και τις απαγορεύσεις του ΟΗΕ, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να μας εκπλήσσει με νέους παράλογους νόμους. Και σίγουρα, δεδομένης της απομόνωσης του έθνους από τον έξω κόσμο, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε γι`αυτό.

ΓΙΩΡΓΟΣ  ΛΑΜΠΡΟΣ

2 Σχόλια

  1. Sappho Emmanouilidou

    Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΡΙΚΗ !

  2. Κώστας Πλυτάς

    Αυτή είναι δημοκρατία.
    Τουλάχιστον δε το κρύβουν πίσω από κάτι άλλο.
    Κατάντια……… εεεεε;;;;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

© 2024 Crime Fiction Fans

Θέμα εμφάνισης από τον Anders NorenΠάνω ↑