Το τέλος της βίαιας και υβριστικής ραπ

Τα γεγονότα

Ο Lesane Parish Crooks, γνωστός ως «Tupac» (2PAC) Amaru Shakur, και ο Christopher George Latore Wallace, γνωστός ως «TheNotoriousB.I.G.» ή «Biggie», ήταν δύο hip-hop ράπερ, διάσημοι την δεκαετία των 90’s, στην ανατολική και την δυτική ακτή αντίστοιχα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1996, ο Tupac επέστρεφε με το αυτοκίνητο του παραγωγού του Marion Suge Knight, ύστερα από έναν αγώνα μποξ του Mike Tyson που είχαν πάει να παρακολουθήσουν στο γήπεδο MGM Grand στο Las Vegas. Οδηγούσε ο Knight ενώ ο Tupac καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Κατευθύνονταν προς το club 662 όταν τους πλησίασε μια λευκή Cadilac και ο οδηγός της πυροβόλησε τον Tupac Τον βρήκαν 4 σφαίρες, μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, αλλά ξεψύχησε 6 μέρες μετά.

Έξι μήνες μετά, στις 9 Μαρτίου 1997, ο Biggie επέστρεφε από ένα πάρτυ με το Chevrolet SUV. Ο ίδιος καθόταν στο κάθισμα του συνοδηγού ενώ μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν 3 ακόμα συνεργάτες του και ο οδηγός. Το SUV του συνόδευε ένα ακόμα SUV με τους 3 σωματοφύλακες του. Το αυτοκίνητο του Biggie σταμάτησε στο κόκκινο φανάρι στη γωνία της λεωφόρου Wilshire Boulevard και της South Fairfax Avenue, όπου ένα σκούρο Chevrolet Impala SS σταμάτησε δίπλα του. Ο οδηγός του Impala, άντρας, σκουρόχρωμος, ντυμένος με μπλε κοστούμι και παπιγιόν, πυροβόλησε το αυτοκίνητο και απομακρύνθηκε τρέχοντας. Τέσσερις σφαίρες χτύπησαν και τον Biggie (όπως και τον Tupac) ο οποίος τελικά ξεψύχησε μία ώρα μετά στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι δύο φόνοι συνδέονται, λόγο της ομοιότητας των δολοφονιών αλλά και κυρίως λόγο της έντονης συνεχιζόμενης διαμάχης hip-hop της Ανατολικής Ακτής και Δυτικής Ακτής.

Οι έρευνες

Παρά τους πολυάριθμους μάρτυρες, αν και παράλληλα με το LAPD την υπόθεση ανέλαβε και το FBI και παρότι έγιναν διάφορες συλλήψεις και προφυλακίσεις, τελικά ποτέ δεν βρέθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία και η υπόθεση παραμένει επίσημα ανοιχτή και ανεξιχνίαστη.

Η φυλή, η κοινωνική τάξη (και οι δύο ήταν άτομα με βεβαρημένο παρελθόν για ναρκωτικά, ξυλοδαρμούς, κ.ά.), το είδος της μουσικής και η δημοτικότητα των δύο θυμάτων τράβηξε αμέσως την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, από την τηλεοπτική Oprah μέχρι τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί πλήθος δημοσιεύσεων, βιβλίων, βιογραφιών, ντοκιμαντέρ, ακόμη και κινηματογραφικές ταινίες.

Θεωρίες και υποθέσεις για τη δολοφονία του Tupac

Για τον φόνο του Tupac, αρχικά κατηγορήθηκε αλλά στη συνέχεια αθωώθηκε, ο Ορλάντο Άντερσον, ο οποίος είχε τσακωθεί και ξυλοκοπηθεί από τον Tupac την ίδια νύχτα, στον αγώνα του Mike Tyson.

Ύποπτος θεωρήθηκε και ο Marion Suge Knight διευθύνων σύμβουλος της δισκογραφικής του εταιρίας Death Row Records, ο οποίος, σύμφωνα με τον συνταξιούχο πλέον αξιωματικό του LAPD, Greg Kading, όταν ο Tupac του ανακοίνωσε ότι ετοιμαζόνταν να βρει άλλη μουσική στέγη, προσέλαβε τον Wardell Poochie Fouse, μέλος της συμμορίας Blood, να κάνει τον φόνο έναντι του ποσού των 13.000 δολλαρίων. Στη συνέχεια και για να αποπροσανατολίσει την αστυνομία, οργάνωσε και τη δολοφονία του μεγάλου του αντιπάλου, ώστε να φανεί το περιστατικό ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η συγκεκριμένη θεωρία αναπτύχθηκε το 2002 στο βιβλίο «Labyrinth» του Randall Sullivan, και στη συνέχεια, βασισμένο στο βιβλίο γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Nick Broomfield. Τα στοιχεία όμως δεν επαρκούσαν, ούτε καν για την σύλληψη του υποτιθέμενου δολοφόνου Poochie, ο οποίος με τη σειρά του δολοφονήθηκε την ίδια χρονιά (2002).

Θεωρίες και υποθέσεις για τη δολοφονία του Notorious B.I.G.

Μια άλλη θεωρία για τον φόνο του Biggie, παρουσιάζει σαν βασικό ύποπτο τον παραγωγό του Sean Combs, ο οποίος εικάστηκε ότι σχεδίασε την δολοφονία για να ενισχύσει τις πωλήσεις για το επερχόμενο άλμπουμ του Biggie. Το άλμπουμ μάλιστα είχε τον συμβολικό τίτλο: “Life After Death” («Η ζωή μετά τον θάνατο»).

Λίγο μετά τον θάνατο του Biggie, οι συγγραφείς του Los Angeles Times, Chuck Philips και Matt Lait, ανέφεραν ότι ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του ήταν μέλος της Southside Crips που δρούσε στην υπηρεσία ενός προσωπικού οικονομικού κινήματος.

Θεωρίες και υποθέσεις που συνδέουν τις δύο δολοφονίες

Το παρελθόν και η μεταξύ τους σχέση των δύο θυμάτων (κάποτε φίλοι, αλλά στη συνέχεια άσπονδοι εχθροί που ξεστόμιζε διαρκώς ο ένας για τον άλλον προσβλητικούς στίχους και απειλές) είχε ως αποτέλεσμα την θεωρία ότι ο φόνος του Tupac έγινε από την Ανατολική Ακτή ενώ ο φόνος του Biggie ήταν η αιματοβαμμένη απάντηση της Δυτικής Ακτής για τη δολοφονία του δικού της ειδώλου.

Στο βιβλίο του Cathy Scoot, «The Murder of Biggie Smalls» (2000), παρουσιάζονται οι δύο δολοφονίες ως το αποτέλεσμα της διαμάχης της Ανατολικής Ακτής – Δυτικής Ακτής αλλά και μιας οικονομικής συμφωνίας μεταξύ των εκατέρωθεν δισκογραφικών εταιρειών, που για οικονομικούς λόγους προτιμούσαν τους δύο μουσικούς νεκρούς παρά ζωντανούς.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το FBI ή το LAPD όχι μόνο δεν έκαναν σωστά την δουλειά του συγκαλύπτοντας τους ενόχους (βλπ. άρθρο που δημοσιεύτηκε στο RollingStone από τον Sullivan τον Δεκέμβριο του 2005), αλλά και διαδραμάτισαν πρωταρχικό ρόλο στις δολοφονίες σε μια προσπάθεια να τερματιστεί «η καλλιέργεια του βίαιου ραπ, έξω από τον νόμο του αμερικάνικου καπιταλισμού» στην Ανατολική και Δυτική Ακτή. Άλλωστε, παρόλο που πολλοί ράπερς που ακολούθησαν έχουν εμπνευστεί από τον Tupac και τον Notorious BIG, μεγάλη μερίδα μουσικόφιλων θεωρεί ότι αυτό ήταν και το τέλος της ραπ με την μορφή που είχε ως τότε και η αφορμή της μετάλλαξης της στη σύγχρονη και πιο «ευγενική» ποπ-ραπ.

Αυτήν την θεωρία πιστεύει και η οικογένεια του Biggie, καταθέτωντας μάλιστα το 2006, μήνυση κατά του αστυνομικού τμήματος του Λος Άντζελες, υποστηρίζοντας ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματικοί του LAPD ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία, ζητώντας μάλιστα αποζημίωση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αγωγή αυτή τελικά απορρίφθηκε 5 χρόνια μετά, το 2010. Περιγράφηκε από τους «The New York Times» ως «μία από τις πιο μακρόχρονες και πιο αμφισβητούμενες περιπτώσεις διασημοτήτων στην ιστορία».

Με βάση αυτήν την θεωρία το 2018 κυκλοφόρησε η κινηματογραφική ταινία «Unsolved: The Murders of Tupac and the Notorious B.I.G»  με πρωταγωνιστή τον Johnny Depp.

Η υπόθεση παραμένει άλυτη

Το ενδιαφέρον αυτής της υπόθεσης είναι ότι, παρότι και στους δύο φόνους υπήρχαν στοιχεία, ίχνη, μάρτυρες, περιγραφές και παρόλη την πίεση των ΜΜΕ, έχει παραμείνει άλυτη. Ίσως γιατί εμπλέκονται πολλά:

  • Υπόκοσμος: και τα δύο θύματα ήταν μπλεγμένοι σε διάφορες παράνομες υποθέσεις.
  • Μεγάλος οικονομικός πλούτος και διαφθορά. Τα παρασκήνια των δισκογραφικών εταιριών έχουν αποτελέσει πολλές φορές από μόνα τους θέμα για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
  • Κοινωνικά θέματα: Μια μουσική παρακμή, με δόξα, λάμψη, πολύ χρήμα, σεξ, βία και ναρκωτικά, αποτελεί πάντοτε «κακό σπυρί» στην συντηρητική και πουριτανή Αμερική. Παράλληλα, και οι δύο μουσικοί ασκούσαν έντονη κοινωνική και πολιτική κριτική και είχαν έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με πολιτικά πρόσωπα και την αστυνομία.
  • Διαφθορά της αστυνομίας. Είτε με άμεση συμμετοχή είτε κλείνοντας τα μάτια για «το καλό» της κοινωνίας.

Όλα τα παραπάνω θα μας έκαναν να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι. Παρόλα αυτά όμως, επειδή το όλο θέμα εξακολουθεί μετά από τόσα χρόνια και θρέφει τα ΜΜΕ, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες είτε με σωστή και αμερόληπτη δημοσιογραφική έρευνα είτε αν «κατά τύχη» βρεθεί κάποιο θαμμένο στοιχείο, τελικά να δοθεί μια οριστική απάντηση.

Θα είναι όμως η αληθινή;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ