Ο Νοτιοαφρικανός κατά συρροή δολοφόνος του Limpopo

Η Νότια Αφρική είναι μια όμορφη χώρα με απίστευτα δάση και παραλίες. Δυστυχώς, είναι και μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο ποσοστά εγκληματικότητας.
Επικρατεί μια τρομακτική καθημερινή μάστιγα από αεροπειρατείες, βιασμούς, ένοπλες ληστείες, βομβιστικές επιθέσεις σε ATM, ενδοοικογενειακή βία και δολοφονίες. Όπως είναι αναμενόμενο, ούτε οι κατά συρροή δολοφονίες είναι κάτι ασυνήθιστο.

Η Νότια Αφρική είχε, το 2018, 117 γνωστούς κατά συρροή δολοφόνους σε όλη την ιστορία της, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους κατά συρροή δολοφόνους ανά κάτοικο. 

Παραθέτουμε μια λίστα με τους 10 πιο διαβόητους Νοτιοαφρικάνους κατά συρροή δολοφόνους:
Moses Sithole, γνωστός ως «ABC Killer».
Cedric Maake, γνωστός ως «Wemmer Pan Killer».
Norman Afzal Simons, γνωστός ως «the Station Strangler».
Sipho Thwala, γνωστός ως «the Phoenix Strangler».
Jimmy Maketta, γνωστός ως «the Jesus Killer».
Elias Xitavhudzi, γνωστός ως «Pangaman».
Jack Mogale, γνωστός ως «West-End Killer».
Elifasi Msomi, γνωστός ως «Tokoloshe».
Stewart Wilken, γνωστός ως «Boetie Boer».
Mukosi Mulaudzi, γνωστός ως «The Limpopo Serial Killer».

Mukosi-Mulaudzi-serial-killer

Σήμερα θα δούμε την ιστορία του Mukosi Mulaudzi έναν από τους πιο τρομακτικούς Νοτιοαφρικανούς κατά συρροή δολοφόνους.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Mukosi Freddy Mulaudzi γεννήθηκε στο χωριό Mandala, ένα προάστιο στη βορειοδυτική επαρχία, το 1962. Ο πατέρας του μέθυσος και αδιάφορος για την οικογένεια, δεν ήταν σε θέση να τους συντηρήσει. Έτσι ο μικρός Mukosi παράτησε γρήγορα το σχολείο για να επιβιώσει κερδίζοντας ελάχιστα χρήματα από «δουλειές του ποδαριού».

Παντρεύτηκε την Takalani Florence Nethengwe και έκαναν ένα γιό. Η γυναίκα του, επίσης άνεργη, δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια.

Η αρχή της εγκληματικής καριέρας

Ο Mulaudzi ξεκίνησε την εγκληματική του καριέρα το 1985, όταν συνελήφθη και καταδικάστηκε για μια μικρό κλοπή, όπου του επιβλήθηκε πρόστιμο 120 R (Ραντ) ή φυλάκιση τεσσάρων μηνών. Μας είναι άγνωστό το τι από τα δύο τελικά επέλεξε ο Mulaudzi.

Πρώτη σοβαρή καταδίκη

Ο Mulaudzi συνέχισε την εγκληματική του καριέρα τελειοποιώντας την τέχνη και βελτιώνοντας τα προηγούμενα εγκλήματά του, μέχρι τη σύλληψή του το 1991.
Κατηγορήθηκε για 20 σοβαρές κατηγορίες: ανάμεσα τους μία ένοπλη ληστεία και δύο φόνοι.
Καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια και 52 χρόνια κάθειρξης.
Μετά την καταδίκη του, οδηγήθηκε στις φυλακές Baviaanspoort στην Pretoria.

Η ιστορία, δυστυχώς, δεν τελειώνει εδώ

Το 1996, ο Mukosi Mulaudzi, κατόρθωσε να αποδράσει.
Φυγάς πλέον, από τότε και για τα επόμενα 8 χρόνια δεν γνωρίζουμε «το έργο» του. Θεωρούμε όμως δεδομένο ότι, ένας δραπέτης, που τον καταζητεί η αστυνομία, σίγουρα δεν μπορεί να προσληφθεί σε κάποια εργασία και σίγουρα – ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Νότια Αφρική – θα επιβιώνει μόνο μέσα από εγκληματικές πράξεις.    

Mukosi-Mulaudzi-απόδραση

Και ξανά προς τη δόξα τραβά

Το 2004, στις περιοχές Siloam και Levubu, διέπραξε 3 απόπειρες δολοφονίας, 2 διαρρήξεις σε σπίτια, 2 ένοπλες ληστείες και 2 επιθέσεις.
Ο συσχετισμός των συγκεκριμένων πράξεων με τον Mukosi Mulaudzi ήταν δύσκολο να γίνει από την αστυνομία, αφού την ίδια εποχή στη Νότια Αφρική δρούσαν τουλάχιστον τρεις ακόμη serial killers: ο Stewart Wilken, o Cedric Maake και ο Sipho Thwala.

Η συνέχεια με βίαιες δολοφονίες

Από το 2005 έως το 2006, άρχισε να διαπράττει βίαιες δολοφονίες.

Στις 2 Ιουνίου 2005, ο Mulaudzi εισέβαλε στο σπίτι ενός ζευγαριού. Ο Mulaudzi τους δολοφόνησε την ώρα που κοιμόντουσαν, πριν ξεκινήσει να μαζεύει τα λάφυρά του.

Μετά από δύο μόλις ημέρες ο Mulaudzi επιχείρησε να διαρρήξει ένα ακόμη σπίτι. Έγινε όμως άμεσα αντιληπτός από την ιδιοκτήτρια του σπιτιού η οποία έβαλε τις φωνές και έκανε υπερβολική φασαρία, τρέποντας τον Mulaudzi σε φυγή.
Εκνευρισμένος όπως ήταν για την αποτυχία του, συνάντησε στο δρόμο έναν αστυνομικό, τσακώθηκε μαζί του, τον χτύπησε άσχημα, του έκλεψε το όπλο κι έφυγε πλέον ικανοποιημένος!

Σε μία άλλη περίπτωση, εισέβαλλε σε ένα σπίτι στο Thohoyandou όπου βρήκε την 19χρονη Ndivhuwo Winnity Tshilimandila με τα  τρία μικρότερα ξαδέλφια της. Αφού έδεσε και κλείδωσε τα τρία μικρά παιδιά σε ένα δωμάτιο, βίασε την άτυχη κοπέλα και στη συνέχεια τη δολοφόνησε.
Χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό, συνέχισε το έργο του βιάζοντας και στη συνέχεια δολοφονώντας και τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας: Nyadzeni (14 ετών), Shumani (10 ετών) και Levhalesani Maxwell Sivhugwana (7 ετών). Ήταν ένα τετραπλό έγκλημα που συγκλόνισε τη Νότια Αφρική.

Σε άλλη περίπτωση, στο χωριό Tshedza,  εισέβαλλε στο σπίτι της 30χρονης Phophi Tracy Radzilani. Αφού κλείδωσε στο υπνοδωμάτιο και έδεσε στο κρεβάτι τα παιδιά της, Rotondwa (7 ετών) και Moses Mushiana (5 ετών), βίασε και σκότωσε τη μητέρα.
Μόλις τελείωσε με τη μητέρα ήρθε η ώρα των παιδιών. Ο Mulaudzi έφερε τα δύο παιδιά στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η μητέρα τους γυμνή, βιασμένη και σκοτωμένη γεμάτη αίματα, τα έδεσε πάνω στο γυμνό της σώμα και κλείδωσε την πόρτα.
Αν και θα μπορούσε να φύγει, ο Mulaudzi επέλεξε να κάνει κάτι διαφορετικό: έβαλε φωτιά στο σπίτι. Τα παιδιά κάηκαν ζωντανά. Λίγο πριν ξεψυχήσουν, την ώρα που ούρλιαζαν από τους πόνους εκλιπαρώντας για βοήθεια, ο Mulaudzi έκλεβε αδιάφορα τα τιμαλφή της οικογένειας.

Mukosi-Mulaudzi-παιδί-φόβος

Η τελευταία δολοφονία

Στις 8 Ιουλίου του 2006, στο όρος Mulodi, ο Mukosi Mulaudzi διέπραξε την τελευταία δολοφονία του.
Η 8 μηνών έγκυος, Shonisani Thinandavha, βρέθηκε δύο ημέρες αργότερα, γυμνή, κρεμασμένη με ένα σκοινί δεμένο στο λαιμό της. Από το σώμα της είχαν αφαιρεθεί, το στήθος της, η δεξιά παλάμη, το αριστερό αυτί και το άνω χείλος. Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει κατά πόσο τα συγκεκριμένα μέλη κόπηκαν όσο η γυναίκα ήταν εν ζωή ή όχι.  
Τα κομμένα μέλη δεν βρέθηκαν ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχε κατηγορηθεί για το φόνο ο 42χρονος σύζυγος του θύματος Reckson Ndivhudzannyi, ο οποίος πέρασε 8 μήνες στη φυλακή μέχρι να επαληθευτεί το DNA του Mulaudzi με το DNA που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος.

Η σύλληψη

Η αστυνομία είχε φτειάξει ένα σκίτσο με το πορτραίτο του Mulaudzi στηριζόμενο στις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων και το είχε δημοσιοποιήσει στα ΜΜΕ. Τελικά, κάποιος γείτονας του Mulaudzi αναγνώρισε τον ύποπτο και οδήγησε την αστυνομία στο σπίτι του Mulaudzi.
Ο Mulaudzi όμως δεν ήταν εκεί. Ύστερα από την έρευνα στο σπίτι του η αστυνομία βρήκε πολλά από τα κλοπιμαία που ανήκαν στα θύματα του. Συνέλαβαν τη γυναίκα του και εκείνη τους κατέδειξε τα μέρη όπου σύχναζε ο σύζυγός της.

Ο Mukosi Mulaudzi συνελήφθη τον Ιούλιο του 2006, ενώ είχε κρυφτεί σε ένα παλιό, παρατημένο ψυγείο. Κατά την ανάκριση, δεν ομολόγησε κανένα από τα εγκλήματα του. Λίγο πριν τη δίκη όμως ομολόγησε κάποια από αυτά.

Mukosi-Mulaudzi-πορτραίτο-κατά-τη-σύλληψη

Η δίκη

Η δίκη του έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο Thohoyandou. Κατηγορήθηκε για 28 σοβαρές κατηγορίες – ανάμεσα τους 12 ανθρωποκτονίες – και δεν παραδέχτηκε καμία.

Στη δίκη προκαλούσε διαρκώς σκηνές, φωνάζοντας, βρίζοντας και απειλώντας. Κατέθεσε επίσης ότι ο αστυνομικός ανακριτής τον είχε δωροδοκήσει:
«Είναι νόμιμο για έναν αστυνομικό ανακριτή να υπόσχεται σε έναν κρατούμενο μεγάλα χρηματικά ποσά για να παραδεχτεί ότι είναι ένοχος; Ο ανακριτής μου υποσχέθηκε 100.000 R και τηλεφωνικές κάρτες που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στη φυλακή αν παραδεχτώ ότι ήμουν ένοχος».

Αργότερα, κατά τη δίκη, απείλησε ότι θα ξαπλώσει και θα κοιμηθεί στο πάτωμα αν η γυναίκα του δεν αφεθεί αμέσως ελεύθερη.
Σημείωση: Η γυναίκα του ήταν υπό κράτηση ως κατηγορούμενη για κατοχή κλοπιμαίων.

Από εκεί και πέρα έκανε χρήση του δικαιώματός του να παραμείνει σιωπηλός και δεν κατέθεσε ως μάρτυρας. 

Ο συνήγορος υπεράσπισης Mmbambadzeni Manwadu, ζήτησε από το δικαστήριο να είναι επιεικής κατά την έκδοση της ποινής. Ως ελαφρυντικά ζήτησε να ληφθούν οι προσωπικές συνθήκες διαβίωσης του κατηγορουμένου, τα άσχημα παιδικά χρόνια και η συνεργασία του με τις αρχές από τη σύλληψή του και μετά (κάτι που όμως δεν ίσχυε).

Από την άλλη, ο δημόσιος κατήγορος Bethuel Manyuha είπε ότι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είχε μια σειρά από καταδίκες δείχνει ότι είχε την τάση να επαναλαμβάνει τα ίδια εγκλήματα, οπότε μία ακόμη ευκαιρία θα σήμαινε προφανώς την ευκαιρία να διαπράξει ξανά νέα εγκλήματα.

Δήλωσε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκαν τα θύματα ήταν βάναυσος και μοχθηρός και έδειχνε ξεκάθαρα τον πόνο που πέρασαν τα θύματα πριν πεθάνουν:
«Είναι σαφές ότι αυτός ο άνθρωπος δεν σέβεται την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε. «Ο κατηγορούμενος αντιμετώπισε τα θύματά του με βάναυσο τρόπο και δεν είχε έλεος και μερικά από τα θύματα ήταν τυχερά που επέζησαν».

Ο δικαστής Godfrey Hetisani έκλεισε τη δίκη λέγοντας ότι είχε μετρήσει όλες τις προσωπικές συνθήκες του κατηγορουμένου πριν λάβει την απόφαση του. Όμως τα περισσότερα από τα εγκλήματα του Mulaudzi διαπράχθηκαν μετά την απόδρασή του από τη φυλακή και αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι θα συνέχιζε ακόμα την εγκληματική καριέρα αν του δινόταν η ευκαιρία. Τόνισε επίσης ότι ο Mulaudzi δεν είχε δείξει μεταμέλεια και ότι επέλεξε να δηλώσει ένοχος μόνο για ορισμένες από τις κατηγορίες των οποίων τα εκθέματα είχαν χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο.

… ΜΟΛΙΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΤΗΚΕΣ

“Ο Γιώργος Λάμπρος κάνει σίγουρα μία εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο της αστυνομικής μυθοπλασίας, συνδιάζοντας αριστοτεχνικά σε αυτή τη συλλογή τις περισσότερες κατηγορίες της λογοτεχνίας μυστηρίου.”

Η ποινή

Τελικά, στις 28 Αυγούστου του 2008 ο Mukosi Mulaudzi καταδικάστηκε για τις περισσότερες κατηγορίες. Ο δικαστής  Godfrey Hetisani του επέβαλλε 11 φορές ισόβια και 200 χρόνια κάθειρξη. Ταυτόχρονα προστίθεται και η ποινή των δύο ακόμη ισοβίων που εξέτιε όταν δραπέτευσε από τη φυλακή.

Η ποινή που επιβλήθηκε στον Mulaudzi, έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία, κάποιοι είπαν ότι η ποινή δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό καθώς μπορεί να δραπετεύσει ξανά και να συνεχίσει τη δολοφονική δράση του. Από την άλλη όμως, όσοι ήταν ικανοποιημένοι πανηγύριζαν έξω από το δικαστήριο για πολλές ώρες μετά το τέλος της δίκης.

Η Julia Munyai, μέλος της οικογένειας κάποιων θυμάτων, δήλωσε απογοητευμένη:
«Τον είδατε να γελάει αφού σκότωσε τόσους πολλούς συγγενείς μας. Ξέρει ότι δεν θα πεθάνει στη φυλακή, αλλά θα απολαμβάνει το φαγητό και η κυβέρνηση θα πληρώνει τον λογαριασμό».

Η ιστορία του Mukosi Mulaudzi ως κοινωνικό φαινόμενο

Οι δημοφιλείς Νοτιοαφρικανοί κατά συρροή δολοφόνοι είναι γνωστοί για τα εξαιρετικά βάρβαρα και βάναυσα εγκλήματά τους.
Η Νότια Αφρική είναι μια από τις χώρες με πολύ υψηλό ποσοστό βίαιων εγκλημάτων, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι μετανάστες έχουν φύγει από τη χώρα είναι τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η επικράτηση των κατά συρροή δολοφονιών προκαλείται από μια λιγότερο εύρωστη οικονομία, τις αδύναμες υποδομές, τον συνωστισμό και την ταχεία αστικοποίηση.

Στις αγροτικές περιοχές, συναντάται συχνά το φαινόμενο να αναλαμβάνουν τα ανήλικα παιδιά το νοικοκυριό της οικογένειας είτε λόγω θανάτου είτε λόγω εγκατάλειψης από τους γονείς. Χιλιάδες από αυτά τα παιδιά ζουν σε υπερβολικά φτωχές συνθήκες ενώ οι βιασμοί τους ή και η δολοφονία τους θεωρείται κάτι το συνηθισμένο.

Mukosi-Mulaudzi-οικογένεια-χωρίς-γονείς

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, τον Ιανουάριο του 2020, 45 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νότια Αφρική, περισσότερο γυναίκες και παιδιά, έχουν επείγουσα ανάγκη βοηθείας σε βασική τροφή.

«Η κρίση πείνας βρίσκεται σε επίπεδο που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται να επιδεινωθεί», αναφέρει η διευθύντρια της οργάνωσης Lola Castro.

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο άσχημη κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο όσο είναι τώρα», δήλωσε, το 2021, η Amer Daoudi, ανώτερη διευθύντρια επιχειρήσεων του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν, αυτά τα μικρά παιδιά, να καταλήξουν λίγο αργότερα σε αδίστακτους εγκληματίες.

Η ποινή που έχει επιβληθεί στον Mukosi Mulaudzi είναι τέτοια που θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή. Εκτός κι αν αποδράσει ξανά…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ