Θεωρίες συνωμοσίας για έναν μεγάλο θρησκευτικό ηγέτη
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης, γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 17 Ιανουαρίου του 1939. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος από τις 9 Μαΐου του 1998 έως τον θάνατό του. Πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2008 έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Σχεδόν αμέσως μετά το θάνατό του ξεκίνησαν φήμες που ήθελαν να είχε δολοφονηθεί εξαιτίας της μεγάλης δημοφιλίας του και κυρίως λόγο των θέσεών του σε μείζονα εθνικά ζητήματα. Φήμες που εξακολουθούν και ανακυκλώνονται ανά διαστήματα μέχρι σήμερα.
Ο Γιάννης Παρασκευαΐδης (απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου 2019), αδελφός του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις όπου έλεγε:
«Ο Χριστόδουλος ήταν η ελπίδα της Ελλάδας. Τον έστειλαν στον θάνατο. Η έγνοια του ήταν να μείνει η Πατρίδα μας αλώβητη».
Ένθερμος υποστηρικτής αυτής της θεωρίας περί «δολοφονίας Χριστόδουλου», είναι και ο πρώην συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, δημοσιογράφος – επικοινωνιολόγος Σωτήρης Τζούμας (Focus FM, 28 Ιανουαρίου 2021).
Ένας ακόμη που θεωρεί την δολοφονία ως γεγονός, είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος: «Τον έφαγαν, τον έστειλαν αδιάβαστο. Του έδωσαν κάτι για να τον βγάλουν από τη μέση» («Κόντρα & Ρήξη», 12 Σεπτεμβρίου 2018).
Η φημολογία έφτασε μέχρι την Ελληνική Βουλή με τον τότε βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο να υποβάλει επερώτηση για τις συνθήκες θανάτου του Χριστόδουλου (31 Ιανουαρίου 2013, Αρ.Πρωτ. 6562/31-1-2013).
Όπως αναφέρει ο Νίκος Νικολόπουλος:
«Ο Μακαριστός Χριστόδουλος είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου Εθνικού Ηγέτη, ενός Άνδρα που σε πολλούς φέρνει στο μυαλό περιπτώσεις όπως: o Γιασέρ Αραφάτ, ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο Ούγκο Τσάβες, ο Τουργκούτ Οζάλ. Περιπτώσεις ηγετών που συμπωματικά ή μη, αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις ραγδαίας κι ανίατης ασθένειας. Ηγέτες που προσπάθησαν να αλλάξουν τη μοίρα των Εθνών τους, που αντέδρασαν και δεν συμβιβάστηκαν, που ενόχλησαν τα κατεστημένα συμφέροντα και τα φερέφωνά τους. Τέτοιος άνδρας ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος».
Το χρονικό
Στις 22 Ιουνίου 2007, γίνεται γνωστό πως ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει καρκίνο στο κόλον και το ήπαρ. Έπειτα από 41 ημέρες παραμονής στο «Αρεταίειο» νοσοκομείο, ο Αρχιεπίσκοπος αναχωρεί για το Μαϊάμι προς αναζήτηση ηπατικού μοσχεύματος.
Ο Χριστόδουλος θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου 2007 και λίγες ημέρες αργότερα ξεκινά χημειοθεραπείες.
Στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2008, οι θεράποντες ιατροί αναφέρονται σε «περαιτέρω επιδείνωση» της υγείας του και ανακοινώνουν την αναστολή της χημειοθεραπείας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα φύγει από τη ζωή τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου του 2008.
Τα στοιχεία και οι θεωρίες
Οι υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας, περί «δηλητηρίασης και δολοφονίας του Χριστόδουλου», επικεντρώνονται σε τρεις παραμέτρους γύρω από το θάνατο και την ταφή του:
- Ο Αρχιεπίσκοπος υπέφερε από δύο ταυτόχρονους πρωτογενείς καρκίνους, στο κόλον και το ήπαρ, κάτι που όπως ισχυρίζονται είναι «αδύνατο να συμβεί» παρά μόνο σε περίπτωση που έχει προηγηθεί δηλητηρίαση. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση διάσημου Ιάπωνα ογκολόγου, μιλώντας στον δημοσιογράφο Σωτήρη Τζούμα της εφημερίδος “Δημοκρατία”, είπε για τους δύο πρωτογενείς όγκους του Χριστόδουλου ότι «τέτοια μορφώματα τα συναντάμε μόνο σε θύματα μυστικών υπηρεσιών».
- Η αρμόδια Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, αποκάλυψε ότι ουδέποτε έγινε στη σορό νεκροτομή και νεκροψία, οπότε προκύπτει το ερώτημα, γιατί δεν έγινε;
- Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποιος υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
Ποιος ήταν ο Χριστόδουλος
Κάτι που ίσως δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος, είναι ότι ο Χριστόδουλος, εκτός από το πτυχίο Θεολογίας είχε και πτυχίο Νομικής.
Δυναμική προσωπικότητα με ρητορικό ταλέντο, συγκέντρωνε πάντοτε στις ομιλίες του μεγάλες λαοσυνάξεις από ετερόκλητα πλήθη, κάτι που θα ζήλευε κάθε πολιτικός.
Κατόρθωσε να εμπνεύσει νέα παιδιά να ξαναγεμίσουν τους ναούς. Η φράση του:
«Ελάτε όπως είστε. Και με τα παντελόνια σας και με τις κοντές φούστες σας. Ελάτε ακόμα και με τα σκουλαρίκια σας», έμεινε στην ιστορία. Το ίδιο και η ατάκα του: «σας πάω», όταν απευθύνθηκε σε μαθητές.
Με δικές του πρωτοβουλίες εγκαινίασε μια καινούρια εποχή στις σχέσεις Ελλαδικής Ορθοδοξίας και Καθολικής Εκκλησίας. Τον Μάιο του 2001, ο Πάπας Ιωάννης – Παύλος Β’, επισκέφθηκε την Αθήνα και στον Άρειο Πάγο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ζήτησε δημόσια «Συγνώμη» για τα σφάλματα και τα λάθη του Βατικανού εις βάρος των Ορθοδόξων, στο πέρασμα των αιώνων. «Ο Κύριος ας μας χορηγήσει τη συγχώρεση που Του ζητάμε».
Ήταν αντίθετος στην αφαίρεση της καταγραφής του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες και σε συγκέντρωση που έκανε με αυτή την αφορμή, μάζεψε εκατομμύρια υπογραφές. Στη συνέχεια αιτήθηκε τη διενέργεια δημοψηφίσματος αλλά ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, το αρνήθηκε.
Με την οργή του και τις συχνές ταραχώδεις ομιλίες του είτε από το βήμα της εκκλησίας είτε μέσα από τα ΜΜΕ, είχε αναπτύξει πολλούς φανατικούς οπαδούς αλλά και πολλούς εχθρούς που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες του.
Ασχέτως όμως σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει ο καθένας, αυτό που όλοι του αναγνωρίζουν είναι ότι ήταν αναμφισβήτητα ένας μεγάλος ηγέτης που κάλλιστα θα μπορούσε να πολιτευθεί. Όπως άλλωστε και αρκετά χρόνια νωρίτερα είχε κάνει ο Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος, γνωστός ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’ (1913-1977).
Τα αίτια της πιθανής δολοφονίας του
Όσοι ισχυρίζονται ότι ο Αρχιεπίσκοπος δολοφονήθηκε αναζητούν τα αίτια στην «επικίνδυνη» δημοτικότητά του & στις θέσεις του σε πολλά ζητήματα της χώρας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, κυρίως όμως στα εμπόδια που έβαζε στα σχέδια των ξένων για το Σκοπιανό. Τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ που διέρρευσε μέσω WikiLeaks δείχνει ότι οι Αμερικανοί έβλεπαν τον Αρχιεπίσκοπο ως εμπόδιο στα σχέδιά τους για τα Σκόπια. (εφημερίδα «Δημοκρατία», 14 Σεπτεμβρίου 2018).
Την ίδια εποχή με την παράξενη ασθένεια-θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, δηλαδή την περίοδο 2007-2008, συνέβησαν ταυτόχρονα:
- Οι φοβερές φωτιές του καλοκαιριού του 2007 σε Πελοπόννησο και όχι μόνο.
- Τα νέα «Δεκεμβριανά» των Αθηνών το 2008, όπου κάηκε η Αθήνα αλλά και άλλες μεγαλουπόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα κτλ.), με αφορμή τη δολοφονία του 15 χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από αστυνομικό.
- Η εκρηκτική δημοσκοπική άνοδο στο 18% του ΣΥΡΙΖΑ με νέο τότε αρχηγό τον 34χρονο Αλέξη Τσίπρα.
- Η ήττα του Τάσου Παπαδόπουλου στις κυπριακές εκλογές, η ξαφνική ασθένεια και ο γρήγορος θάνατός του (πέθανε τον Δεκέμβριο του 2008).
- Οι ραγδαίες εξελίξεις στο διεθνή χώρο με το «Βέτο» του Βουκουρεστίου από τους Κώστα Καραμανλή και Ντόρα Μπακογιάννη στα Σκόπια, τον Απρίλιο του 2008.
- Οι ελληνορωσικές συμφωνίες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.
- Οι ελληνοκινεζικές συμφωνίες με την “Cosco” για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.
Σχόλια
Η Βενεζουέλα έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι ο καρκίνος του τέως προέδρου Ούγκο Τσάβες, ήταν αποτέλεσμα δηλητηρίασης από τους εχθρούς του στο εξωτερικό.
Η απάντηση στην ερώτηση: «Μπορείτε να δώσετε σε κάποιον καρκίνο;» – είναι ναι. Πηγές αναφέρουν ότι η CIA έχει προκαλέσει πολλές στοχοθετημένες δολοφονίες με δηλητήριο που προκαλεί καρδιακή προσβολή ή καρκίνο.
Το 1931, ο Cornelius Rhoads, παθολόγος από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών του Rockefeller, προσβάλλει εσκεμμένα κρατούμενους στο Πουέρτο Ρίκο, με καρκινικά κύτταρα. 13 από αυτούς πέθαναν ακαριαία, ενώ άλλοι 34 μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
Μετά από σχεδόν 80 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης στα εργαστήρια της CIA, υπάρχει πλέον μέθοδος για να προσομοιωθεί μια πραγματική καρδιακή προσβολή και να δοθεί καρκίνος σε έναν υγιή άνθρωπο. Και οι δύο τρόποι δηλητηρίασης έχουν χρησιμοποιηθεί ως μέσο δολοφονίας. Μόνο ένας πολύ εξειδικευμένος παθολόγος που θα ήξερε ακριβώς τι να αναζητήσει σε μια αυτοψία, θα μπορούσε να διακρίνει εάν μια καρδιακή προσβολή ή ένας καρκίνος έχει προκληθεί με φάρμακο ή όχι.
«Είμαι ο Χριστόδουλος σας», ήταν μία ακόμη φράση που συνήθιζε να λέει ο Αρχιεπίσκοπος…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
Σχολιάστε