Ένα έγκλημα που συνέβη στην Ελλάδα και άφησε πίσω του πολλά αναπάντητα ερωτηματικά
Η εξαφάνιση του καρδιολόγου Γερασιμόπουλου αποτελεί ίσως το πιο διάσημο ανεξιχνίαστο έγκλημα στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα τα ερωτηματικά είναι πολλά ενώ ακόμη κι οι προθέσεις των δραστών, αποτελούν ένα άλυτο μυστήριο. Και, όπως κάθε «τέλειο» έγκλημα, το πτώμα του άτυχου γιατρού, δεν έχει ακόμη βρεθεί.
Ποιος ήταν ο Γερασιμόπουλος
Ο Επαμεινώντας (Νώντας) Γερασιμόπουλος (10.04.1957 – ?) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παλιόχωρα Αβίας Μεσσηνίας, από τη Χρυσούλα και τον παπά-Κώστα. Εκτός από τον πατέρα του και ο παππούς του ήταν ιερέας (παπά-Πότης). Έτσι ο Νώντας μεγάλωσε μαζί με τα τρία αδέλφια του μέσα σε μια εκκλησιαστική ατμόσφαιρα που την τήρησε αργότερα και στη δική του οικογένεια.
Η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, στο Παγκράτι. Οι γονείς, η γιαγιά και τα 4 παιδιά στριμώχτηκαν σε ένα μικρό διαμέρισμα και ζούσαν δύσκολα. Παρόλα αυτά ο Νώντας σπούδασε ιατρική, ο αδελφός του φαρμακοποιός, ενώ ο τρίτος αδελφός και η αδελφή του, δικηγόροι.
Τα τελευταία χρόνια ο Γερασιμόπουλος εργαζόταν ως καρδιολόγος στο ΙΚΑ Παγκρατίου ενώ είχε το ιατρείο του στον Προφήτη Ηλία Παγκρατίου.
Το χρονικό
Βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου 2008 και η 45χρονη Άννα Δήμα – Γερασιμοπούλου επέστρεψε στη βίλα της στην οδό Αιγαίου στη Βάρκιζα. Μαζί της ήταν ο 9χρονος γιός της Κώστας, η 11χρονη κόρη της Αναστασία και ο πατέρας της.
Λίγο αργότερα, γύρω στις 21:00 η Άννα συνόδεψε τον πατέρα της μέχρι έξω. Επιστρέφοντας στο σπίτι ξέχασε να κλειδώσει την πόρτα του γκαράζ και δεν έβαλε το συναγερμό, μιας και περίμενε τον άντρα της που σε λίγο θα επέστρεφε. Είχε πάει στο φαρμακείο του αδελφού του και στη συνέχεια θα πήγαινε να δει έναν ασθενή.
Αμέσως μόλις μπήκε στο σπίτι η Άννα, ένιωσε μια απειλή.
«Κατάλαβα ότι κάποιοι με ακολούθησαν», είπε αργότερα στην Αστυνομία. «Έτρεξα να κλείσω την γκαραζόπορτα, αλλά δεν πρόλαβα».

Οι τέσσερις (?) ληστές
Και πράγματι, δυο άντρες που φορούσαν κουκούλες, γάντια και κάλτσες πάνω από τα παπούτσια, της επιτέθηκαν. Με την απειλή όπλου την οδήγησαν στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονταν τα παιδιά της. Τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν.
«Κόλλησαν το πιστόλι στον κρόταφο της κόρης μου και με απείλησαν ότι θα την σκότωναν εάν δεν τους έδινα τον κωδικό και τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου», περιέγραψε στην αστυνομία.
Τελικά, η συνολική λεία που πήραν οι ληστές ήταν σίγουρα πολύ μικρότερη απ’ ό,τι πίστευαν ότι θα βρουν:
2000 ευρώ, 700 ευρώ από τον κουμπαρά του μικρού, κοσμήματα, μια γούνα, μία τηλεόραση, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, 3 κινητά τηλέφωνα.
Τα τρία θύματα τους τα έδεσαν με κορδόνια και τα φίμωσαν με πλαστική ταινία. Επιπλέον κάλυψαν το κεφάλι της Άννας με μια μαξιλαροθήκη. (Άλλες πηγές αναφέρουν ότι τη μητέρα με τα δύο της παιδιά τα κλείδωσαν στην τουαλέτα του ισογείου).
Οι δυο ληστές χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους και μιλούσαν με τους δυο συνεργούς τους που περίμεναν απ’ έξω κρατώντας τσίλιες. Από τις μεταξύ τους ομιλίες η Άννα περιέγραψε αργότερα στην αστυνομία ότι:
- Ο ένας από αυτούς, ο πιο ευγενικός, μίλαγε πολύ καλά ελληνικά.
- Ο δεύτερος, ο πιο βίαιος, μιλούσε σπαστά ελληνικά.
- Μεταξύ τους μιλούσαν μια γλώσσα, πιθανόν ρωσικά.
- Από τον ασύρματο ακουγόταν μια φωνή, μάλλον γυναικεία.
Οι ληστές πήγαν στην κουζίνα όπου κάθισαν να φάνε ένα γλυκό μιλφέιγ που είχε φτιάξει η Άννα για τα παιδιά της και να πιούν ένα μπουκάλι ουίσκι που βρήκαν στην κάβα του σπιτιού, περιμένοντας τον Γερασιμόπουλο να επιστρέψει.
Ο Γερασιμόπουλος επιστρέφει στο σπίτι του
Λίγο μετά τις 23:00 ο Γερασιμόπουλος επέστρεψε στο σπίτι του. Οι ληστές είχαν ενημερωθεί από τον ασύρματο για την άφιξη του και τον περίμεναν. Έτσι, την ώρα που ανυποψίαστος ο γιατρός έμπαινε στο σαλόνι, οι δύο ληστές του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με μανία.
Με την απειλή όπλου τον μετάφεραν στο γκαράζ. Από εκεί τον έβαλαν μέσα στο αυτοκίνητό του και έφυγαν μαζί του. Οι άλλοι δύο συνεργοί πήραν το δεύτερο αυτοκίνητο της οικογένειάς και ακολούθησαν.
Αργότερα στο γκαράζ βρέθηκε μεγάλη ποσότητα από το αίμα του Γερασιμοπούλου, κάτι που φανερώνει ότι εκεί έγινε κάποια συμπλοκή.
Γύρω στις 3 τα ξημερώματα η Άννα κατάφερε να απελευθερωθεί και τηλεφώνησε αμέσως τον αδελφό της και την αστυνομία.

Οι πρώτες έρευνες και τα στοιχεία της αστυνομίας
Η αστυνομία ξεκίνησε άμεσα εκτεταμένες έρευνες στις γύρω περιοχές και από ξηράς αλλά και από θάλασσα, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα.
Το επόμενο πρωί βρέθηκε η BMW, το ένα από τα δύο αυτοκίνητα του Γερασιμόπουλου, στο Φασίδερι Εκάλης. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε και το δεύτερο αυτοκίνητο στην περιοχή Φασκομηλιά, στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης.
Και τα δύο αυτοκίνητα βρέθηκαν καμένα και χωρίς να υπάρχουν ίχνη.
Τα μόνα στοιχεία που είχε στα χέρια της η αστυνομία ήταν το DNA από το σάλιο των δραστών στο μπουκάλι ουίσκι που ήπιαν, στα ποτήρια και τα πιρούνια από το γλυκό που έφαγαν.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Γερασιμόπουλου δεν παρουσίασαν καμία κίνηση της επόμενες ημέρες.
Η οικιακή βοηθός
Οι πρώτες υποψίες για εσκεμμένη ή όχι συμμετοχή, έπεσαν στην 45χρονη Καίτη. Η Καίτη ήταν η Γεωργιανή οικιακή βοηθός της οικογένειας που δούλευε μαζί τους ως εσωτερική τα τελευταία 10 χρόνια.
Ύποπτο φάνηκε στην αστυνομία ότι 5 μόλις ημέρες πριν το έγκλημα, η γυναίκα είχε πάρει 2μηνη άδεια για να πάει λίγες μέρες στην πατρίδα της.
Μετά από επικοινωνία μαζί της η αστυνομία της ζήτησε να επιστρέψει άμεσα για να καταθέσει.
Αν και σχετικά εσωστρεφές άτομο, η Καίτη διατηρούσε καλές σχέσεις με πολλούς συμπατριώτες της και προσπαθούσε να τους βοηθήσει να βρουν εργασία. Ένα μήνα πριν το περιστατικό, η ίδια επισκέφθηκε τον γιο μιας φίλης της στη φυλακή για να του προσφέρει οικονομική βοήθεια.
Παρόλα αυτά η κατάθεση της δεν προσέφερε κάτι στις έρευνες κι ούτε βρέθηκαν στοιχεία εναντίον της.
Άλλωστε η Άννα Γερασιμοπούλου δήλωσε ότι επρόκειτο για πολύ καλή γυναίκα και ήταν βέβαιη ότι δεν μπορεί να είχε καμία συμμετοχή.
Τα αποκαλυπτικά πηγάδια
Όσο περνούσαν οι ημέρες, η αστυνομία άρχισε να αναζητεί πλέον το πιθανό πτώμα του καρδιολόγου.
Έτσι, την ώρα που δύτες του Λιμενικού σάρωναν την ακτογραμμή, άντρες της ΕΛ.ΑΣ έψαχναν τις χωματερές και τα πηγάδια των γύρω περιοχών.
Και τότε ξαφνικά, μέσα στα πηγάδια ανακαλύπτουν – όχι ένα, αλλά – τέσσερα πτώματα!
Κανένα όμως από τα πτώματα δεν άνηκε στον Γερασιμόπουλο, ενώ τα πτώματα αποτέλεσαν στοιχείο άλλης υπόθεσης!

Οι επιστολές
Καιρό μετά την εξαφάνιση του Γερασιμόπουλου, εμφανίστηκαν 4 επιστολές.
Η 1η επιστολή εστάλη στην Άννα Γερασιμοπούλου. Η 2η, εστάλη στον δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα. Για την 3η επιστολή δόθηκαν τηλεφωνικές οδηγίες από άγνωστο άτομο στον ιδιωτικό ερευνητή Ανδρέα Ανδρικόπουλο. Ο άγνωστος τον κατεύθυνε στα Μέγαρα, στο 39ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, όπου βρήκε την επιστολή κάτω από ένα τούβλο. Με τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκε και στην 4η επιστολή στη Λεωφόρο Πάρνηθος.
Όλες οι επιστολές ήταν γραμμένες από το ίδιο χέρι, ανορθόγραφα και ασύντακτα και ζητούσαν ένα εκατομμύριο ευρώ για να δώσουν στοιχεία για τον Επαμεινώντα Γερασιμόπουλο.
Η αστυνομία τις κατέταξε όμως στην κατηγορία της «φάρσας».
Οι συλλήψεις
Στο διάστημα των επόμενων ετών, η αστυνομία έκανε 5 συλλήψεις αλλοδαπών συμμοριών που έδρασαν στην περιοχή. Ωστόσο, καμία από αυτές τις συμμορίες δεν κατόρθωσαν να τη συνδέσουν με τον Γερασιμόπουλο.
Φως στο τούνελ
Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009 η Αγγελική Νικολούλη αφιέρωσε μία εκπομπή της, «Φως στο τούνελ» (τότε στο ALTER), στην υπόθεση Γερασιμόπουλου. Μίλησε με την οικογένεια, με γείτονες, με μάρτυρες, έβαλε δικαστική γραφολόγο να σχεδιάσει το προφίλ του αποστολέα των επιστολών, αλλά τελικά δεν κατόρθωσε να διαφωτίσει την υπόθεση.
(Εδώ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε και να συγχαρούμε τη συγκεκριμένη εκπομπή που σε αρκετές περιπτώσεις, έχει πράγματι «ρίξει φως» και έχει βοηθήσει στην εξιχνίαση τους).

Συνδυασμοί στοιχείων και πιθανά σενάρια
Υποθέσεις γύρω από τα κίνητρα των δραστών και αναπάντητα ερωτήματα.
# Υπόθεση πρώτη: Στόχος ήταν η απαγωγή
Αν όμως ήταν στόχος η απαγωγή, τότε οι δράστες δεν θα ασχολούνταν να μαζέψουν χρήματα και τιμαλφή από το σπίτι, αφού θα έπαιρναν αργότερα τα πολύ περισσότερα λύτρα.
Κι αν επρόκειτο για απαγωγείς, γιατί τελικά δεν ζήτησαν λύτρα;
Μια πιθανή απάντηση θα ήταν ότι ίσως ο Γερασιμόπουλος πέθανε στα χέρια τους και φοβήθηκαν να προχωρήσουν. Αντίστοιχες όμως άλλες περιπτώσεις απαγωγών έχουν δείξει ότι οι απαγωγείς, ακόμη κι αν ο όμηρος τους έχει πεθάνει, προσποιούνται ότι είναι ζωντανός μέχρι να εισπράξουν τα λύτρα.
# Υπόθεση δεύτερη: Στόχος ήταν μόνο η ληστεία
Οι δράστες πράγματι πήραν όσα μπόρεσαν – πολύ λιγότερα απ’ όσα υπολόγιζαν. Αλλά γιατί περίμεναν τον Γερασιμόπουλο και δεν έφευγαν νωρίτερα;
Και, αν τον περίμεναν με την ελπίδα να πάρουν από αυτόν περισσότερα χρήματα, γιατί – αφού τον πήραν μαζί τους – δεν φρόντισαν να έχει και τις κάρτες του μαζί για να κάνουν ανάληψη των καταθέσεων του από κάποιο ATM;
Και γιατί έκαψαν τα δύο αυτοκίνητα, που η αξία τους ήταν μεγαλύτερη από 80.000 ευρώ, αντί να σκοτώσουν στην μαύρη αγορά και να βγάλουν επιπλέον χρήματα;
# Υπόθεση τρίτη: Στόχος ήταν η ληστεία και στη συνέχεια η παραπλάνηση της αστυνομίας
Η αστυνομία έχει εκφράσει τις εξής σκέψεις πάνω στην υπόθεση:
«Έχουμε να κάνουμε με ένα έγκλημα που συνέβη στη διάρκεια τέλεσης ενός άλλου. Ληστεία μετά φόνου… Πιθανότατα ο Γερασιμόπουλος τραυματίστηκε θανάσιμα είτε σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής του με τους δράστες στο γκαράζ του σπιτιού του. Οι δράστες τότε αποφάσισαν να πάρουν μαζί τους το πτώμα, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να παραπλανήσουν τις έρευνες. Για το ίδιο λόγο έκαψαν αργότερα και τα δύο αυτοκίνητα».
Σε αυτή την περίπτωση όμως, για ποιο λόγο εξ αρχής και όσο ήταν ακόμα ζωντανός, να μεταφέρουν οι δράστες τον Γερασιμόπουλο στο γκαράζ, αν δεν είχαν σκοπό να τον πάρουν μαζί τους και η απόφαση αυτή προέκυψε μετά;
Επίλογος
Το 2019, ο φάκελος του Επαμεινώνδα Γερασιμόπουλου έκλεισε και μπήκε επίσημα στα αρχεία της αστυνομίας στην κατηγορία «Ανεξιχνίαστα Εγκλήματα» («cold case»).
Οι ληστές, απαγωγείς και πιθανότατα δολοφόνοι του, ίσως έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί, ίσως έχουν πεθάνει ή σκοτωθεί, αλλά και ίσως ζουν ακόμη ανάμεσα μας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΠΗΓΕΣ: astinomiko.gr, tovima.gr, tanea.gr, nou-pou.gr, enimerotiko.gr, zougla.gr, kastoria365.gr, 24h.com.cy, anikolouli.gr, belitsosquarks.blogspot.com
Σχολιάστε